Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναθέσεις μελετών δημοσίου


Recommended Posts

Για όσους τη χρειάζονται.

Θ Ε Μ Α : Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή νομικών διατάξεων που τροποποιούν το νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων έργων και μελετών.

Αριθ. Πρωτ. Δ17γ/04/170/ΦΝ380-υπεχωδε

..

παραγ.Δ2. Με τις διατάξεις της παρ. 4 β΄ και γ΄ καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του ν. 3316/05 που προβλέπουν τη διαθεσιμότητα των μελών της ομάδας μελέτης κατά τον προεκτιμώμενο χρόνο εκτέλεσης της προς ανάθεση σύμβασης, μεταξύ των λοιπών υποκριτηρίων ανάθεσης.

Σχετικώς διορθώθηκε η Πρότυπη Προκήρυξη τύπου Α η οποία πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής της κατάργησης του συγκεκριμένου υποκριτηρίου αναφέρουμε τα ακόλουθα: ο νόμος στον οποίο περιέχεται η κατάργηση θα τεθεί σε ισχύ 10 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του (εκτός των διατάξεων για τις οποίες ορίζεται ειδικά η έναρξη εφαρμογής και στις οποίες δεν ανήκει η ως άνω). Συνεπώς η κατάργηση του υποκριτηρίου θα εφαρμοσθεί μετά 10 ημέρες από τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου και οι προκηρύξεις που θα εγκριθούν μετά την ημερομηνία αυτή δεν πρέπει να περιέχουν το σχετικό υποκριτήριο.

3. Με τη διάταξη της παρ. 4 δ΄ τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 13 του νόμου 3316/05, στην οποία προστίθεται η δυνατότητα που παρέχεται από την κοινοτική Οδηγία 2004/18 (αλλά και το π.δ. 60/2007 που την ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο - άρθρο 32 παρ. 5 και 6) στις αναθέτουσες αρχές να συντέμνουν το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αποστολής της περίληψης για δημοσίευση της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ε.Κ. και στην υποβολή των προσφορών (52 ημέρες τουλάχιστον) κατά 7 ημέρες αν η περίληψη αποσταλεί με ηλεκτρονικό μέσο στην Ε.Ε.Ε.Κ. και 5 επιπλέον ημέρες αν τα τεύχη του διαγωνισμού αναρτηθούν από την ημέρα αποστολής στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής.

Άρα μπορεί μια αναθέτουσα αρχή που έχει τα μέσα να τηρήσει αυτές τις προϋποθέσεις να επωφεληθεί, ώστε να ορίσει μικρότερο (κατά 7 ή και 12 ημέρες συνολικά) χρόνο παραλαβής των προσφορών. Αν συμβεί αυτό συντέμνονται αναλόγως και οι υπόλοιπες προθεσμίες (επίσης 52 ημερών) αποστολής στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, την ιστοσελίδα του ΤΕΕ και τις εφημερίδες.

4. Με την περ. ε΄ της παρ. 4 τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3316/05, που όριζε ότι με την προκήρυξη σύμβασης μελέτης μπορεί να ζητούνται τάξεις μελετητικών πτυχίων ανώτερες από τις αντιστοιχούσες στην προεκτιμώμενη αμοιβή της κατηγορίας, μετά από γνώμη του οικείου Τεχνικού Συμβουλίου, που θα αιτιολογεί τις δυσκολίες της υπό ανάθεση μελέτης και προστίθεται ότι η δυνατότητα αυτή (κλήσης πτυχίων μεγαλύτερης τάξης) υφίσταται και για τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Απο συνάδελφο μηχανικό μου έγινε πρόταση να διεκδικήσω μια νομιμοποίηση αυθαιρέτου Ο.Τ.Α. και έχω κάπως προβληματιστεί.

 

1. Επειδή δεν έχω κάνει ξανά μελέτη δημοσίου, γνωρίζει κανείς την διαδικασία που ακολουθούμε για τον προσδιορισμό των αμοιβών των μελετών;

 

2. Στην πολεοδομία, απαιτείται αποδεικτικό κατάθεσης της ελάχιστης αμοιβής ΤΕΕ για τις υλοποιημένες μελέτες ή επειδή είναι μελέτη δημοσίου εντάσσεται σε άλλη κατηγορία αμοιβών;

 

3. Η ανάθεση γίνεται ανά μελέτη ή για το έργο (την νομιμοποίηση) ώς σύνολο; Συνεπώς το 30% του ορίου αμοιβών μελετητικού πτυχίου Α' κατηγορίας αντιστοιχεί στο ποσό της κάθε μελέτης ξεχωριστά ή στο σύνολο των αμοιβών;

 

4. Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρώ τα παραπάνω όρια αμοιβών;

 

4. Καθώς είμαι αρχιτέκτονας, τις υπόλοιπες μελέτες (πχ αποτύπωση στατικών, κλπ) που πρόκειται να εκπονήσουν συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων τις αναθέτει ο Ο.Τ.Α. με ξεχωριστή ανάθεση σε αυτούς ή αναλαμβάνω εγώ το έργο και τους δίνω εγώ τις μελέτες κατ' αντιστοιχία με τα ιδιωτικά έργα;

 

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

ρωτάς πολλά και συγκρουόμενα μεταξύ τους.

 

τι ειναι αυτό που θες ακριβώς να μάθεις.

 

ηρθε καποιος και σου ειπε για απ'ευθείας ανάθεση, θες να διεκδικήσεις κάποια μελέτη που έχει προκυρυχθεί, τι?

Link to comment
Share on other sites

χωρίς να έχω καταλάβει ακόμα μιας και ακόμα τίποτα δεν έχει προχωρήσει πρόκειται για απευθείας ανάθεση την οποία την προωθεί συνάδελφος σε εμένα λόγω έλλειψης χρόνου.

Link to comment
Share on other sites

κάποια πράγματα που βρήκα ψάχνοντας... μπορεί να φανούν χρήσιμα:

 

1. Κατ' αρχήν υπάρχουν 27 κατηγορίες μελετών που περιγράφονται αναλυτικά ΕΔΩ!

 

2. Οι δήμοι μπορούν να κάνουν ανάθεση μελέτης όταν η αμοιβή ανέρχεται στο 30% του ορίου αμοιβών μελετητικού πτυχίου Α' τάξης για την αντίστοιχη κατηγορία μελετών. Τα όρια αμοιβών μελετών για το 2009 περιγράφονται αναλυτικά ΕΔΩ!

Σημειώστε ότι οι αριθμοί που αναφέρονται στις κατηγορίες ορίων, αντιστοιχούν στις κατηγορίες μελετών του προηγούμενου link.

 

3. Η ανάθεση μελέτης γίνεται λοιπόν ανά κατηγορία μελέτης (πχ κατηγορία 2: Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές μελέτες, κατηγορία 6: Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων, κλπ) για την οποία ο ανάδοχος της μελέτης πρέπει να έχει το αντίστοιχο πτυχίο για την συγκεκριμένη κατηγορία μελέτης και για την κάθε μία θα πρέπει να ισχύει η παράγραφος 2.

 

Αυτά μέχρι τώρα... ελπίζω σύντομα να βγάλω οριστικά άκρη!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Στο site του ΤΕΕ αναφέρει κάποιες, δε γνωρίζω αν είναι όλες. Επίσης στο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ.

 

Στο δελτιο του ΤΕΕ υποχρεωτικα για ολες τις μελετες .Στην Εφημεριδα της Κυβερνησης για ολα τα εργα .

Link to comment
Share on other sites

Ναι, στο ΕΔ του ΤΕΕ ανακοινώνονται όλες οι προκυρήξεις μελετών, αλλά μόνο σε περίληψη... για το πλήρες κείμενο χρειάζεται συνδρομή στην Τράπεζα Πληροφοριών του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα παιδιά, σαν νέος μελετητής που προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις μελέτες του δημοσίου θα ήθελα να σας ρωτήσω...

Σε περίπτωση που υπάρχει π.χ. ένα έργο οδοποιίας με κατηγορίες μελετών

Τοπογραφικά (16)

Συγκοινωνιακα (10)

Υδραυλικά (13)

Γεωλογικά (20)

Γεωτεχνικά (21)

Περιβαλοντικά (27)

 

Α) Και έγω έχω μελετητικό για τις κατηγορίες 16 και 27 μπορώ να καταθέσω προσφορά? ή θα πρέπει να είμαι σε κάποια σύμπραξη όπου να είναι όλα τα μελετητικά πτυχία??

Β) Επίσης σε συνέχεια του παραπάνω ερωτήματος σε περίπτωση που μια σύμπραξη μελετητικών πτυχίων καταθέσει προσφορά για τις επιμέρους μελέτες αλλά για όλες, και συνολικά το ποσοστό έκπτωσης είναι το μεγαλύτερο, αλλά π.χ. για τις κατηγορίες που σας ανέφερα είναι μικρότερο από αυτό που δίνω εγώ, τότε ποιος παίρνει την μελέτη???

Γ) Τέλος οι εγγυητικές που δίνουμε αφορούν το σύνολο του προυπολογισμού των μελετών (16,10,13,20,21,27) ή τις μελέτες για τις οποίες δίνουμε προσφορα 916,27).

 

Προσπαθώ να βγάλω μια άκρη με τη δαιδαλώδη νομοθεσία!!!!

Συγχωρέστε την άγνοια μου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.