Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σχέση μελέτης-κατασκευής


 
dratsiox

Recommended Posts

Στα ιδιωτικά έργα δεν προβλέπονται (κακώς κατά τη γνώμη μου) τα λεπτομερή σχέδια που ζητούνται στα δημόσια έργα. Πχ αναπτύγματα οπλισμών δοκών.

 

Στα ιδιωτικά έργα ο κύριος του έργου (ιδιοκτήτης) είναι πολλές φορές και κατασκευαστής και δεν γνωρίζει ο ίδιος ούτε απευθύνεται στους ειδικούς (μηχανικούς) για την παραλαβή των εργασιών και τον έλεγχο.

 

Οι καταναλωτές (αγοραστές διαμερισμάτων-γραφείων κ.λπ) δεν έχουν ανεπτυγμένη καταναλωτική συνείδηση. Κοιτούν μόνο το κόστος αγοράς και όχι την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζουν (εκτός από γενικά τους χώρους, πλακάκια, κουζίνες κ.λπ.) μη δυνάμενοι οι ίδιοι να εκτιμήσουν και μη απευθυνόμενοι στους ειδικούς (μηχανικούς) για να κάνουν τη δουλειά αυτή και να τους συμβουλέψουν σχετικά. Όσο ισχύει αυτό τόσο ο εργολάβος θα ζητά απ' τον αρχιτέκτονα να του βγάλει ωραίες όψεις και να εκμεταλλευτεί κάθε cm² δόμησης από τον πολιτικό μηχανικό να του βγάλει όσο γίνεται λιγότερα κυβικά και σίδερα και θα αντιμετωπίζει τον μηχανολόγο ως αναγκαίο κακό αφού έτσι κι αλλιώς τη μελέτη θέρμανσης την κάνει δωρεάν η εταιρεία που θα αγοράσει τα σώματα και τα υλικά του λεβητοστασίου.

Link to comment
Share on other sites

θα ζητά απ' τον αρχιτέκτονα να του βγάλει ωραίες όψεις και να εκμεταλλευτεί κάθε cm² δόμησης από τον πολιτικό μηχανικό να του βγάλει όσο γίνεται λιγότερα κυβικά και σίδερα

θέλει να χτίσει και για τα δισέγγονα με budget απο περίπτερο,

ο κλασικός, ο μαλακός, ο έλληνας

Link to comment
Share on other sites

Πίστεψέ με ότι δεν είναι πρόβλημα φυλής. Την ίδια συμπεριφορά έχουν και οι ξένοι που έρχονται να μείνουν Ελλάδα. Ιδιαίτερα οι Άγγλοι που με την λίρα έχουν καταποντιστεί οικονομικά. Εκεί να δεις νοοτροπία...

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει κύριοι λιγότερα κυβικά και σίδερα. Οτι βγάλει η μελέτη. Εμείς δεν είμαστε μπακάληδες. Αλλά φταίτε οι ίδιοι που ξεκινάτε και κάνετε εκπτώσεις και δεν συμαζεύεται.

 

Είμαστε Μηχανικοί κύριοι. Δηλαδή οι δικηγόροι που κοροϊδεύουν τον κόσμο και με του πατάς στο γραφείο σου παίρνουν 1000€ εμείς πόσα πρέπει να πάρουμε που κάνουνε και υπεύθυνη δουλειά ??? Τι νοοτροποία είναι αυτή στο Ελλαδιστάν ??? (Μην βγει κανένα σπίρτο και μιλήσει για δικηγόρους τα ξέρω από πρώτο χέρι...το πολύ-πολύ να ξευτελιστεί με αυτά που θα του πω)

 

Πρέπει με το που μπάινει μέσα πελάτης και θέλει προσχέδια να πέφτει προκαταβολή. Αν δεν το κάνετε είστε στην λίστα των λαμογιων μηχανικών για μένα.

Link to comment
Share on other sites

δεν προκυται ν'αλλάξει απολύτως τίποτα. αντίθετα τα πράγματα θα πανε προς το χειρότερο. όσοι ειστε τυχεροι και έχετε χωράφια, διατειθεμαι να τα καλλιεργήσω και τα κέρδη μισα-μισά.

 

 

ρε φίλε, άσε μας τώρα μην μας πιάσουν τα ψυχολογικά μας και πλησιάζει και Αύγουστος...

(έχεις π.μ. );) πλακίτσα κάνω...

 

Αυτήν την κουβέντα την έχουμε ξανακάνει και δεν έχουμε καταλήξει:

 

-Ο καλουπατζής θέλει περισσότερα κυβικά

-Ο εργολάβος θέλει λιγότερα κυβικά

-Ο σιδεράς θέλει περισσότερα σίδερα και να είναι όλα εύκολα ("φίλε, να κάνω όλα τα τσέρκια Φ12/10 να τελειώνουμε;", "όχι ρε μεγάλε, δεν θα τα κάνεις όλα Φ12/10, θα τα κάνεις όπως λέει το σχέδιο..." )

-Ο υποψήφιος αγοραστής ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ την στατικότητα της κατασκευής όσο φιλότιμες προσπάθειες και να κάνει. Εκτός αν έχει αγκαζέ έναν μηχανικό και τον πληρώνει όσο πληρώνει ο εργολάβος τον δικό του και παραπάνω.

-Μεγάλη μερίδα των μηχανικών θέλει εύκολο χρήμα και το "παίζει".

 

Το κακό είναι (ή καλό για κάποιους) ότι στην Ελλάδα, το "ρίσκο" του να μην πατάς στην οικοδομή και να κάνει ο μάστορας ή ο εργολάβος ότι θέλει, έχει μεγάλες πιθανότητες να σου βγει και όντως να βγάζεις εύκολο χρήμα: Στατικά εν μια νυκτί, δεν πατάς το πόδι σου στην οικοδομή και ότι βρέξει ας κατεβάσει...

Link to comment
Share on other sites

Όντως τρελλός είναι η σωστή λέξη....

Το κατακόρον με προβληματίζει όμως... Δηλαδή τι; υπάρχουν τόσοι τρελλοί; ή απλά εμπιστεύονται την (α)-συνέπεια του κράτους και των νόμων (και το φιλότιμο του μπετού); ;)

Link to comment
Share on other sites

Η τοποθέτηση του συναδέλφου avgoust περί της εντελώς λανθασμένης απαίτησης από τον Μηχανικό να εκπονήσει μια μελέτη επί δεδομένου σχεδίου κτιρίου και ημι-δεδομένου φέροντα οργανισμού, πρέπει να αναγραφεί κάτω από τον τίτλο "Πολιτικοί Μηχανικοί" της σχετικής θεματικής κατηγορίας του forum.

Link to comment
Share on other sites

Αναφερόμενος πάντα σε δημόσια έργα και σε μεγάλα ιδιωτικά εμπορικής ή τραπεζικής φύσεως, αρκετά τα παραδείγματα ασχέτων ή ημιμαθών μελετητών-μηχανικών κατασκευής.

Οι πρώτοι (μελετητές) άσχετοι-ημιμαθείς διαστασιολογούν-σχεδιάζουν-περιγράφουν-προδιαγράφουν κατασκευές παντός είδους που στην ουσία δεν κατασκευάζονται έτσι όπως φαίνονται στα σχέδια ή προδιαγράφονται στα κείμενα. Καμία σχέση με την πραγματικότητα, καμία σχέση με την αντίληψη του χώρου (π.χ. πως να το κάνουμε ένα ηχομονωμένο Η/Ζ 175KVA μαζί με πίνακα μεταγωγής, απαγωγή καυσαερίων, εισαγωγή αέρα με θυρίδα+damper, κλπ., δεν "χωράει" σ' ένα δωμάτιο 2Χ3μ.), του επιπέδου και της επιφάνειας. Όψεις που στην πραγματικότητα είναι τομές και το ανάποδο, οψοτομές που δεν είναι ούτε όψεις, ούτε τομές, κατόψεις που στην πραγματικότητα είναι ανόψεις και το ανάποδο. Οπλισμοί πλάκας Φ12/16,5, υποστυλώματα 40Χ40 με 28 Φ14 (δεν χωράνε ρε παιδί μου). Οδοποιία προδιαγραφών Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ) χωρίς υπόβαση, αποχέτευση ομβρίων σε βάθη >5μ από PVC και όχι από τσιμεντοσωλήνα. Και πάει λέγοντας. Όπως τους αποκαλώ συνήθως: "μελετητές εικονικής πραγματικότητας". Προφανώς είναι (ευτυχώς ακόμα) μειοψηφία, αλλά όχι πολύ μακριά από το 50% (τουλάχιστον στα έργα που έχω συμμετάσχει εγώ).

Οι δεύτεροι (μηχανικοί κατασκευής) άσχετοι-ημιμαθείς επιβλέπουν την κατασκευή με γνώμονα μόνο τις πιστοποιήσεις των υπεργολάβων και τον καθορισμό των μετώπων κατασκευής (αν ξέρουν να το κάνουν κι' αυτό). Δεν έχουν ιδέα τι περιγράφουν τα σχέδια και τα κείμενα σε βαθμό που να μην μπορούν να ξεχωρίσουν την γεωγραφική κατανομή των διαφόρων κατασκευών ενός έργου. Η πιο απλή μετατροπή μιας μελέτης επί τόπου του έργου (π.χ. δυσκολία εύρεσης προμήθειας στη μάντρα του υπεργολάβου συγκεκριμένης διαμέτρου ράβδων οπλισμού και μετατροπή της σε άλλη διάμετρο με ισοδύναμο οπλισμό, μετατροπή εδραζόμενης εδαφόπλακας υπογείου με ελαφρές χρήσεις σε αναρτώμενη-αμφιέρειστη πλάκα, κλπ.) τους προκαλεί πανικό, σοβαρό πονοκέφαλο και ναυτία. Κανένα θεωρητικό υπόβαθρο. Με το παραμικρό, τηλέφωνο ή κλήση σε σύσκεψη του μελετητή. Όταν επιχειρούν τροποποίηση της μελέτης οι ίδιοι, σε σοβαρά θέματα, χωρίς ενημέρωση του μελετητή, τραγικά λάθη και παραλείψεις. Σχέση με τα μέτρα ασφαλείας: ανύπαρκτη. Σχέση με τα λεγόμενα "συμβατικά θέματα": ελλιπέστατη. Που είναι καλοί? Απαντήσεις στην υπηρεσία, στην επίβλεψη και στον μελετητή του έργου του τύπου: "δεν χρειάζεται αυτό, ποιος άσχετος το είπε ή το έγραψε" ή "εμείς στην εταιρεία έχουμε φτιάξει 40 αντλιοστάσια και κανένα δεν είχε ........ (ο καθένας συμπληρώνει ότι νομίζει). Όπως τους αποκαλώ συνήθως: "κυνηγοί τσάπας". Δυστυχώς από τη δική μου εμπειρία (στα έργα που έχω συμμετάσχει εγώ) δεν είναι πια μειοψηφία (άνω του 50%).

Τελευταία κατηγορία: Επιβλέποντες υπηρεσίας (δημόσιοι υπάλληλοι ή οιωνεί μισθωτοί ιδιωτικών εταιρειών επίβλεψης). Το "μεγάλο πανηγύρι". Συνδυασμός των 2 ανωτέρω κατηγοριών με τα χειρότερα σημεία τους. Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ' αλεύρι, π.χ. ο κόκκος της άμμου επίχωσης να έχει ανώτερη διάμετρο 3 χιλιοστά, ούτε καν 4 ή 5 το πολύ, αλλά όρυγμα (χαντάκι) για υποδομές πλάτους 1,20μ και βάθους >3μ σε σαθρά εδάφη δεν χρειάζεται αντιστήριξη, και άλλα φαιδρά.

 

Προφανώς υπάρχουν πολλοί μηχανικοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, διαβάζουν, προσπαθούν, ενημερώνονται, είναι υπεύθυνοι, κλπ., αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συναντώ όλο και περισσότερο τα ανωτέρω παραδείγματα.

Για μένα, ο ολοκληρωμένος μηχανικός πρέπει να περάσει και να τριφτεί και με τα 2 στάδια (μελέτη και κατασκευή). Για το αν είναι προτιμότερο πρώτα η μελέτη και μετά η κατασκευή, ή το ανάποδο δε νομίζω ότι υπάρχει κανόνας (τουλάχιστον κατά την άποψή μου). Οι παλιότεροι (1970-1980) έλεγαν πρώτα κατασκευή και μετά μελέτη. Στη περίπτωσή μου έγινε το ανάποδο (μάλλον κατά τύχη περισσότερο), αν και ακόμα κάνω κάποιες μελέτες (όχι στατικά πια).

 

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα (προφανώς εκτός forum) είναι καθαρά τυχηματική.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.