Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα OΑΕΔ για νέους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες (2009 & 2010)


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας,

 

έψαξα πολύ στις... 100+ σελίδες, αλλά δε νομίζω ότι βρήκα σαφή και οριστική απάντηση στην πολύ συγκεκριμένη περίπτωση που με αφορά.

 

α. Καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχω καν εύκολα τα "πρώτα" χρήματα που πρέπει να βάλω (6000+ΦΠΑ και 2-3 νοίκια μέχρι την έγκριση), σκεφτόμουν να κάνω γραφείο το ημι-υπόγειο της πατρικής κατοικίας. Αυτή τη στιγμή η μόνη σύνδεση είναι μέσω εσωτερικής σκάλας και πόρτας, που όμως γίνεται να κλείσει (ακόμα και να χτιστεί αν χρειάζεται). Το υμι-υπόγειο έχει ξεχωριστή είσοδο μπροστά, δικό του WC και είναι ένας άδειος χώρος που μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί ως γραφείο, δεν χρησιμοποιείται σαν σπίτι αυτή τη στιγμή. "Προφορικά" μου είχαν πει στον ΟΑΕΔ ότι μια τέτοια περίπτωση δεν είναι απορριπτέα απαραίτητα, αλλά κανείς δε σου εγγυάται από την αρχή τίποτα. Έχει κάποιος αντίστοιχη (εχμ, πανομοιότυπη?) περίπτωση που να έχει εξεταστεί για το πρόγραμμα?

 

β. Επίσης, η αλλαγή έδρας συνεπάγεται και διακοπή της επιχορήγησης? Αν οι δουλειές πάνε καλά (αστείο?) έχω σκοπό πράγματι να μεταστεγαστώ σε καλύτερο χώρο. Η "διατήρηση" της επιχείρησης που αναφέρει η Οδηγία σε τί συνίσταται? Συμπεριλαμβάνεται στην έννοια αυτή η διατήρηση της επιχείρισης στον ΙΔΙΟ χώρο που δηλώνεται αρχικά στο πρόγραμμα?

 

Ευχαριστώ, ελπίζω να ήμουν σαφής και όχι μπουρδολογικός.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για το α) μίλα μαζί τους για να είσαι βέβαιος.

 

Σε ότι αφορά το β) μπορείς να κάνεις όσες αλλαγές έδρας θέλεις ακομά και σε άλλο νομό,αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις που αφορούν στο πρόγραμμα (πχ προηγούμενη χρήση, κτλ)

Link to comment
Share on other sites

εγώ 1 μάρτη έκανα έναρξη επαγγέλματος, 2 μάρτη έκανα αίτηση στον ΟΑΕΔ, ακόμα περιμένω πάντως.....πρόλαβα να μπερδευτώ, ξεμπερδευτώ, ενθουσιαστώ, ξενθουσιαστώ 2 φορές απανωτά, τώρα είμαι στις αρχές της τρίτης.

Link to comment
Share on other sites

αν και εχω κανει ηλεκτρονικη αιτηση εδω και 10 μερες, σημερα αποφασισα να περασω απο το ΚΠΑ2 της περιοχης μου να θεσω καποια ερωτηματα που με απασχολουν, και πιθανως απασχολουν και αλλους.

 

1) Στο Φ.Ε.Κ. Β 2031_2009 άρθρο 6 παρ.θ) ειπώνεται το εξής:

 

Άρθρο 6

Λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος

....

Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν

τον επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων

δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στο χώρο

δραστηριότητάς τους, προκειμένου να ελεγχθούν.

Συγκεκριμένα ελέγχονται τα κάτωθι:

....α)....β)...

θ)Να απασχολούνται στο χώρο δραστηριότητάς

τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον

Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση. Οι εν−

διαφερόμενοι δε θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες

τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε χώρους άλλων

επιχειρήσεων ή Φορέων.

 

επίσης στο άρθρο 4 του ίδιου ΦΕΚ:

 

Άρθρο 4

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Έλεγχος πληρότητας πρότασης

...

4.2 Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται οι:

1. Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.),

2. Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες,

3. όσοι δημιουργούν επάγγελμα που έχει το ίδιο αντι−

κείμενο δραστηριότητας με άλλο επαγγελματία που

δραστηριοποιήθηκε στον ίδιο χώρο μέσα στο τελευταίο

δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασι−

ών του νέου ελεύθερου επαγγελματία στη Δ.Ο.Υ.

4. όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη

επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ., εκτός της έναρξης δραστηρι−

ότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει,

σε καμία περίπτωση, τους δώδεκα (12) μήνες.

 

Απο το αρθρο 4 καποιος καταλαβαινει οτι ακομα και αν εχει συμβασει εξαρτημενης εργασιας ειναι δικαιουχος και καλυπτει τους ορους και τις προυποθεσεις για να ενταχθει.

Απο το αρθρο 6 όμως που αφορα τις λεπτομερεις υλοποιησεις του προγραμματος, προκυπτει οτι κατα τον ελεγχο οι ελεγκτες θα πρεπει να ελεγξουν οτι Οι ενδιαφερόμενοι δε θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίεςτους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε χώρους άλλωνεπιχειρήσεων ή Φορέων.

 

Το ΦΕΚ δεν ξεκαθαριζει καταρχας, τον ορο σχεση εξαρτημενης εργασιας. Αοριστου χρονου? ορισμενου χρονου? και τα δυο?

πχ.: Ειμαι ωρομισθιος εκπαιδευτικος σε ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, εχοντας υπογραψει σχεση εξαρτημενης εργασιας ορισμενου χρονου. μπορω να συμμετασχω στο προγραμμα?

 

2) Εξοδα για στησιμο γραφειου. Μεχρι προτινος ολοι γνωριζαμε το ποσο των 6000€ συμπεριλαμβανομενου του ΦΠΑ. Πλεον όμως, εδω και 1 μιση μηνα περιπου, ο ΟΑΕΔ λεει πως τα εξοδα για την εγκριση της επιχορηγησης θα πρεπει να ειναι 6000 +ΦΠΑ = 7380!

Ρωτησα τον υπαλληλο, να μου το δωσει γραπτα, να μου πει τουλαχιστον σε ποια εγκυκλιο/νομο/φεκ/υα οριζεται αυτο. και μου απαντησε πως εχει προκυψει απο εσωτερικο σημειμα που κυκλοφορησε απο τα κεντρικα του ΟΑΕΔ.!! Ποσο νομιμο μπορει να ναι κατι τετοιο για ενα προγραμμα που τρεχει μεσω ΕΣΠΑ και ο ΟΑΕΔ ειναι απλα Ενδιαμεσος Διχειριστικος Φορεας?

 

3) Οταν του είπα του υπαλληλου πως με ενδιαφερει το προγραμμα για να επιδοτηθω 15000€ για ενα χρονο. μου απαντησε πως το προγραμμα αφορα επιδοτηση για 3 χρονια υποχρεωτικα! και εκει απορησα. Ο καθενας λεει τα δικα του? μα καλα στο ΦΕΚ ξεκαθαριζεται, στο ΦΕΚ 275/2010, αρθρο Άρθρο 7 παρ.3:

 

Άρθρο 7

Τεκμηρίωση λειτουργίας − παραστατικά

...

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο

επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται

σε δώδεκα (12) μήνες από την απόφαση υπαγωγής στο

πρόγραμμα.

Οι ΝΕΕ που θα διατηρήσουν την επιχείρηση τους για

δώδεκα (12) επιπλέον μήνες μετά το δωδεκάμηνο διά−

στημα της επιχορήγησης, θα επιχορηγούνται με το επι−

πλέον ποσό των 5.000,00 €, το οποίο θα καταβάλλεται

ύστερα από την υποβολή της σχετικής αίτησης εντός

60 ημερών από την λήξη του δεύτερου δωδεκαμήνου.

 

Aρα μετα τον 1 χρονο λειτουργιας περαν του πρωτου πολυ απλα δεν θα κανω αιτηση για επιδοτηση. Ο υπαλληλος ισχυριζεται οτι για να γινει αυτο, θα πρεπει να διακοψω την ασκηση του επαγγελματος μου, και κατοπιν να αποζημιωσω και τον ΟΑΕΔ με καποιο χρηματικο ποσο επειδη θα διακοψω την ισχυ του προγραμματος.!!!

 

 

Εγω τα παραπανω που ανεφερα εδω συνοπτικα, τα εχω ηδη προσαρμοσει σε μια επιστολη που εστειλα μεσω του ΚΠΑ2 της περιοχης μου, στα κεντρικα του ΟΑΕΔ, πρωτοκολλημενη. Τους ζητησα να μου επισυναψουν στην απαντηση τους, ολα τα απαραιτητα εγγραφα/εσωτερικα σημειωματα/νομους ωστε να δω που και πως τα στηριζουν ολα.

 

Οποιος εχει αποψη να την καταθεσει.

Link to comment
Share on other sites

επειδη πολλοι βαριουνται να διαβασουν το παραπανω ποστ μου, παραθετω εν συντομια το νοημα και τις αποριες/ερωτησεις μου.

 

1) καποιος με ΣΟΧ (συμβαση ορισμενου χρονου) μπορει να επιδοτηθει;

2) δεσμευομαστε 1 ή 3 χρονια στο προγραμμα;

2) τα χρηματα για το στησιμο γραφειου ειναι 6000 χωρις ΦΠΑ ή 6000 συμπεριλαμβανομενου ΦΠΑ;

 

Η πρωσοπικη μου αποψη κατοπιν αναλυτικης μελετης των ΦΕΚ

 

1) ΟΧΙ

2) 1 χρονος

3) 6000 συμπεριλαμβανομενου ΦΠΑ

 

Η αποψη του εργασιακου συμβουλου του ΚΠΑ2 της περιοχης μου.

 

1) ΝΑΙ λεγοντας οτι ειναι ορισμενου χρονου και οχι αοριστου

2) 3 χρονια δεσμευση

3) 6000 χωρις ΦΠΑ

 

Τα 2) και 3) τα στηριζει σε εσωτερικα σημειωματα που κυκλοφορουν εντος του ΟΑΕΔ.

 

 

 

Περιμενω τις απαντησεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Για το 2)είναι σίγουρα λάθος, δέσμευση για ένα χρόνα, αν θελεις κρατάς το γραφείο πάνω απο ένα, αποδειξη το γεγονός οτι για την επιπλέον επιδότηση αιτείσαι στο τέλος του 2ου χρόνου.

ΓΙ το 3) όντως κυκλοφορεί εσωτερικό σημείωμα που λέει 6000 χωρίς ΦΠΑ, ευτό βέβαια είναι σκάνδαλο διότι ο ενδιαφερόμενος δεν το γνωρίζει και ουτε μπορεί να το πληροφορηθεί. Αυτό άλλαξε πρόσφατα, παλιότερα ήταν με ΦΠΑ και σιγουρα καποιος τους σφύριξε οτι το φπα το παιρνεις πίσω στην ουσία με τις περιοδικές δηλώσεις του τριμήνου. Αυτό οσον αφορα μηχανικούς και δικηγόρους γιατί οι γιατροί τους οποίους αφορα το πρόγραμμα δεν έχουν φπα ως γνωστό...

Link to comment
Share on other sites

Για το 1) δεν μπορω ακομα να βρω κατι που να δινει αναλυτικες εξηγησεις.

 

Για το 2) οντως ειναι ετσι οπως τα λες και οπως μου τα ειπε και η υπαλληλος του ΚΠΑ Τριπολης, απλα, ο υπαλληλος στο ΚΠΑ2 της δικης μου περιοχης λεει τα δικα του.

 

Για το 3) κατατοπιστηκα απολυτα απο υπαλληλο του ΚΠΑ Τριπολης, οπου μου εδωσε το εγγραφο σε φωτοτυπια και το σκαναρω κιολας να το δειτε. Ουσιαστικα αναφερει αυτο ακριβως που λεει ο φιλος παραπανω. Δηλαδή το οτι εμεις σαν μηχανικοι το ΦΠΑ θα τον παρουμε πισω, οπότε τα 6000 ευρω είναι πλεον χωρίς ΦΠΑ!

 

οριστε και το εγγραφο σκαναρισμενο

 

http://imageshack.us/photo/my-images/815/001qy.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/833/002uzh.jpg/

 

Εχω ομως απορια: "Τωρα τον θυμηθηκαν τον ΦΠΑ? το προγραμμα τρεχει σχεδον 2 χρονια! οσοι εχουν ήδη υπαχθει δηλαδη είναι τυχεροί?"

 

Αυτα απο μενα, μενει να αποσαφηνιστει το 1) οσον αφορα τους ωρομισθιους με ΣΟΧ

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα πάντως είτε ορισμένου είτε αορίστου απο τη στιγμή που είσαι μισθωτός, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδωτικό τομέα, η σχέση εργασίας ειναι εξαρτημένη. Δε θεωρείται σχέση εξαρτημένης εργασίας οταν εισαι συνεργάτης/ σύμβαση έργου δλδ με μπλοκ. Μια ερώτηση σε εναν δικηγόρο θα μας λύσει όλες τις απορίες!

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δικιο, όμως υπαρχει η πιθανοτητα να εισαι με σχεση εξαρτημενης εργασιας ως ωρομισθιος εκπαιδευτικος αλλα να εργαζεσαι λιγες ωρες (μειωμενο ωραριο-οχι πληρες) με αποτελεσμα το ΤΣΜΕΔΕ να το πληρωνεις μονος σου και να μην εισαι μισθωτος κατα βαση!

 

Απο κει και περα, υπαρχουν συναδελφοι σε εταιρειες όπου επειδη κοβουν ΑΠΥ στον ιδιο "πελατη-αφεντικο" καθε μηνα στανταρ ποσό, τότε και αυτό μπορεί να θεωρηθει εξαρτημενη εργασια, παρα το γεγονος οτι μεταξυ τους εχουν συναψει συμβαση παροχης ανεξαρτητων υπηρεσιων.

 

Ειναι λιγο μπλεγμενα κατα την γνωμη μου και δεν νομιζς να βρεθει λυση, αυτοι απλα θα μου πουν, "απαγορευεται να εργαστεις αλλου, παρα μονο στο γραφειο σου".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.