Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έναρξη Επαγγέλματος Μηχανικού - Απορία/ες


Leonardo

Recommended Posts

16 ώρες πριν, Konstantinos IB said:

 "Όχι".

Αν δεν πας στην ΔΟΥ χαρτί με σφραγίδα ότι πλήρωσες τις συνδρομές, ή ότι έχεις κάνει διακανονισμό, ε.ε. δεν κάνεις. Το μόνο που δεν μπορώ να ξέρω είναι αν το ΤΕΕ μπορεί πλέον να δώσει στην Εφορία on line τη βεβαίωση. 

 

Ξέρει κάποιος αν το λέει κάπου έτσι. Έχεις δίκιο ο έφορος το πρώτο που θα πει είναι πλήρωσε το τεε, αλλά αν ο νόμος λέει να είμαι γραμμένος σε επιμελητήριο (είμαι, και δεν με διέγραψε το τεε) τότε πρέπει να κάνει την έναρξη.

Αν ο νόμος λέει να έχω πληρώσει το επιμελητήριο τότε να το πληρώσω αλλά ο έφορος με την ευκολία έτσι το κάναμε από παλιά, έτσι ξέρουμε, δεν θα μου πει μάλλον που το λέει.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 186
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

6 ώρες πριν, Δημήτρης Αγγελάκης said:

Ξέρει κάποιος αν το λέει κάπου έτσι...Αν ο νόμος λέει να έχω πληρώσει το επιμελητήριο τότε να το πληρώσω αλλά...

Γιατί το ψάχνεις τόσο πολύ; Αυτό το μέτρο δεν είναι απαίτηση της Εφορίας, αλλά συμπληρωματική υποχρέωση της Εφορίας από το ΤΕΕ. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Δημήτρης Αγγελάκης said:

 

........

Αν ο νόμος λέει να έχω πληρώσει το επιμελητήριο τότε να το πληρώσω ....

 

 

με τα αν δεν βγαίνει άκρη.

οπότε ΑΝ εσύ βρεις νόμο που να λέει το ζητούμενο σου ενημέρωσε και εδώ να φανεί χρήσιμο και σε άλλους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

34 λεπτά πριν, Didonis said:

οπότε ΑΝ εσύ βρεις νόμο που να λέει το ζητούμενο σου ενημέρωσε και εδώ να φανεί χρήσιμο και σε άλλους.

Ακόμη πιο σωστός!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
On 2/4/2018 at 1:01 ΜΜ, georgegaleos said:

Σε αυτό που ρωτάς ""Διαχειριστική Περίοδος" και "Αναλυτική Λογιστική".." το αναφέρει κάτω δεξιά στον πίνακα β3 σε πλαίσιο.

 

edit:

Με την προϋπόθεση ότι θα εργασθείς ως ελ. επαγγελματίας (με απλογραφικό σύστημα ...τα πάλαι ποτέ Β' κατηγορίας βιβλία) και δεν θα έχεις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, δες το παρακάτω.

 

Καλησπέρα,

1) Γιατί στον τρόπο ένταξης βάζουμε: «υποχρεωτικά», αφού μιλάμε για έναρξη επαγγέλματος; Το ορθόν δεν είναι: «προαιρετικά», αφού υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής φπα (μη υπαγωγή) τουλάχιστον μέχρι να συμπληρωθούν 10000€;

2) Ο τίτλος επιχείρησης για ελεύθερο επαγγελματία είναι υποχρεωτικός;

3) Στο έντυπο μ1 γιατί γράφει απόδοση αφμ, αφού μετά ζητείται να το συμπληρώσουμε; Αν έχουμε αφμ και δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά μας στοιχεία, δεν χρειάζεται στην έναρξη επαγγέλματος; 

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

1) Μπορείς ως νεα επιχείρηση να επιλέξεις το άρθρο 39 και αν εκπέσεις τότε υποχρεωτική πας στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. 

2) Δεν γνωρίζω

Ρϊξε γενικότερα μια ματιά στα παρακάτω:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 27/3/2020 at 12:34 ΠΜ, Didonis said:

με τα αν δεν βγαίνει άκρη.

οπότε ΑΝ εσύ βρεις νόμο που να λέει το ζητούμενο σου ενημέρωσε και εδώ να φανεί χρήσιμο και σε άλλους.

εγώ ξέρω οτι δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στα επιμελητήρια για υπηρεσίες ελευθέριων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών επαγγελμάτων

 

Οι αυτοπροσώπως ασκούντες αμειβόμενα ελευθέρια επαγγέλματα, όπως ορίζονταν από τον Ν.2238/1994 δεν υπέχουν υποχρέωση να εγγραφούν βάσει των διατάξεων του Ν.2081/1992, στα οικεία Επιμελητήρια.

Ο προηγούμενος (καταργηθείς με τον Ν.4172/2013) Κ.Φ.Ε. (Ν.2238/1994, άρθρο 48) ρητώς κατονόμαζε για φορολογικούς σκοπούς τα ελευθέρια επαγγέλματα. Η ΠΟΛ.1120/2014, ερμηνευτική του Ν.4172/2013 που διευκρίνισε τα θέματα σχετικά με την παρακράτηση φόρου, επανέλαβε την καταγραφή με τη σημείωση ότι αναφέρονται ενδεικτικά. Τα επαγγέλματα αυτά, είναι:

«Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών που ασκούν ατομικά το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομιάς».

Εάν λοιπόν, οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους αυτοπροσώπως, αλλά έχουν συστήσει ατομική επιχείρηση ή προσωπική εταιρεία, στις οποίες έχουν προέχοντα χαρακτήρα η ριψοκίνδυνη διαμεσολάβηση, η εμπορική κερδοσκοπία και παρέχουν τις υπηρεσίες τους όχι σε ιδιωτική βάση, αλλά στην αγορά, ενώ ο επιστημονικός ή καλλιτεχνικός χαρακτήρας του ελευθερίου επαγγέλματος δεν είναι ο προέχων, αλλά περιέρχεται σε δεύτερο ρόλο και υποχωρεί προ του εμπορικού κέρδους, τότε ασφαλώς οι ασκούντες τα επαγγέλματα αυτά στην ουσία εμπορεύονται και υπό την έννοια αυτή θα πρέπει να εγγραφούν στο οικείο Επιμελητήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2081/1992. Ασφαλώς θα πρέπει να ερευνάται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να διαπιστώνεται με ποιό τρόπο ασκείται το ελευθέριο επάγγελμα και εάν ο προέχων χαρακτήρας είναι επιστημονικός ή καλλιτεχνικός, ή είναι προεχόντως εμπορικός - κερδοσκοπικός.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.