Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βαφές για παιδικό δωμάτιο-"Οικολογικά" χρώματα


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ζητώ συμβουλές από πιο εξειδικευμένους στο θέμα συναδέλφους για το ποιας εταιρείας τα χρώματα θεωρούνται ποιοτικότερα και καταλληλότερα από θέμα υγείας για το βάψιμο εσωτερικών χώρων κατοικίας. Ιδιαίτερα στα παιδικά δωμάτια. Παρατήρησα ότι μετά ελάχιστη πάροδο χρόνου (2-3 έτη) μπογιά οικολογική που χρησιμοποίησα για παιδικό δωμάτιο ξεθύμανε. Ευχαριστώ

 

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει οτι η μπογιά "ξεθύμανε"

 

Τα καλύτερα χρώματα είναι της ΒΙΒΕΧΡΩΜ διότι σαν εταιρεία έχει ένα πολύ έμπειρο κα υπεύθυνο τμήμα R&D που παρασκευάζει ποιοτικά χρώματα.

 

 

Δεν γνωρίζω ποιάς εταιρίας χρησιμοποιείς αλλά εγώ δεν είχα πρόβλημα με Benjamin Moore που έχω βάψει το σπίτι μου... Στα έργα χρησιμοποιώ βιβεχρώμ αλλά ξέρω ότι και η Sherwin Williams (με επιφύλαξη για την ορθογραφία) έχει καλά χρώματα...

Επίσης εταιρίες όπως η Sto έχουν ακριβά χρώματα αλλά δεν ξέρω σχετικά με τα οικολογικά τους.

Τα ακριβοτερα ( αρα και καλυτερα με την λογικη του οτι πληρωνεις παιρνεις) ειναι της Benjamin Moore!

 

Σε ένα blog μηχανικών θα περίμενα πιο τεκμηριωμένες προτάσεις/απαντήσεις (από μηχανικούς).

 

 

η απάντηση του κου Ροδόπουλου όπως πάντα πιο τεκμηριωμένη, σε κάποια σημεία όμως διαφωνώ.

 

Θα υποστήριζα κάθε Ελληνική εταιρία που α) έχει επενδύσει σε επιστημονικό προσωπικό και τους πληρώνει για αυτό που είναι, β) που τα κέρδη των χρυσών εποχών δεν τα έκανε Cayenne και γ) που τηρεί διεθνή πρότυπα. Για εσωτερικούς χώρους προδιαγράφω μόνο Zero VOC (Volatile Organic Compounds) δηλαδή ΜΗΔΕΝ!!!!!!!!!

 

Προσοχή πολλές εταιρίες λένε οικολογικό κάτω απο την λογική οτι έχουν λίγα VOC π.χ. <12 γραμ/λιτρο. Είναι μύθος αλλα τους το επιτρέπει η γελοία ΕΕ. Εδω θα πρέπει να είμαστε κάθετοι VOC ΜΗΔΕΝ για εσωτερικούς χώρους. Εχουμε και λέμε

 

Benajmin Moore Natura/Aura και μόνο αυτό τίποτα άλλο.

 

Sherwin-Williams Harmony και μόνο αυτό

 

Η κορυφή στον χώρο είναι τα Yolo. Τα μόνα που επιτρέπονται στην Καλιφόρνια σε νοσοκομεία καρκινοπαθών παιδιών.

 

Ολα τα άλλα ακολουθούν την λογική της γελοίας ΕΕ στο θέμα διότι τα lobby πιέζουν.

 

 

Επειδή εργάζομαι στον κλάδο των χρωμάτων και η άποψή μου είναι σαφώς υποκειμενική, θα αναφερθώ μόνον σε συγκεκριμένα σημεία και δεν θα μπω σε μεγαλύτερο βάθος ώστε να μην κατηγορηθώ για διαφήμιση. Όμως κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να το κάνουν χωρίς καν τεκμηρίωση (και πιθανόν έχοντας κάποιο συμφέρον) ας είναι!

 

Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής :

Το low voc π.χ. <30g/lt για χρώματα εσωτ. επιφανειών τοιχοποιϊας δεν έχει να κάνει με το οικολ. Σήμα της ΕΕ.

Η απαίτηση voc <15t, επίσης είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την απονομή οικολ. σήματος

Οι απαιτήσεις είναι

 

Εσωτ. επιφάνειες

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?Εfileticket=f4ClES1JaHM%3D&tabid=521&language=el-GR

 

Εξωτ. επιφάνειες

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=pMkxrhYfB9Y%3D&tabid=521&language=el-GR

 

Όποιος κάποιος εύκολα μπορεί να δει, υπάρχουν απαιτήσεις τόσο όσον αφορά τις επιδράσεις ενός προϊόντος στο περιβάλλον και στον άνθρωπο (καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του), αλλά και όσον αφορά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις για ιδιότητες όπως

αντοχή σε τριβή/έκπλυση, πρόσφυση (για εσωτ. επιφάνειες) και

αντοχή σε αλκάλια, υδρατμοπερατότητα, υδροπερατότητα, ικανότητα γεφύρωσης ρωγμών, γήρανση κ.ά. (για εξωτ. επιφάνειες)

 

Σας πληροφορώ πως υπάρχουν προϊόντα μη οικολογικά με πολύ μικρότερες π.χ. αντοχές από πιστοποιημένα οικολογικά, πρόσφυση κ.ά

Αυτά πρέπει κανείς να ψάξει να τα βρει στα tds των προϊόντων και ιδιαίτερα κάποιος μηχανικός και να μην αρκείται στην άποψη του ελ/στή, ή στη φήμη ή/και διαφήμιση κάποιας εταιρείας.

Σας προσθέτω πως οι απαιτήσεις π.χ. του προτύπου 71-3 για παιδικό παιχνίδι/έπιπλο περί μη μετανάστευσης βαρέων μετάλλων από το χρώμα, επικαλύπτεται (δεν είναι ευρέως γνωστό) από τις απαιτήσεις του Οικολ. Σήματος της ΕΕ.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάτι περισσότερο για χρώμα εσωτ. χώρου, μπορεί να ρωτήσει για πιστοποιήσεις για αντιμικροβιακή ή/και υποαλλεργική δράση.

Μια πιστοποίηση/βράβευση για "υποαλλεργική δράση" (κατά τη χρήση του χώρου - όχι απλά κατά την εφαρμογή του προϊόντος) π.χ. από το "Allergy UK" νομίζω πως είναι σημαντική, όπως και μια εξέταση για αντιμικροβιακή δράση από PRA έναντι συγκεκριμένων μικροοργανισμών (e. coli,

Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa)

 

κε Ροδόπουλε το έχουμε ξανασυζητήσει, σαφώς οι Ελλ. εταιρείες μειονεκτούν στο πλήθος των πιστοποιημένων προϊόντων (και στο είδος των πιστοποιήσεων φυσικά), και σαφώς σε μεγάλο βαθμό αυτο έχει να κάνει με κάποιες αναχρονιστικές νοοτροπίες ορισμένων εξ' αυτών, όμως δεν πρέπει να ισοπεδώνονται όλα και τουλάχιστον στον κλάδο των χρωμάτων υπάρχει υψηλό επίπεδο ποιότητας από αρκετές (όχι πολλές με βάση την εμπειρία μου) ελλ. εταιρείες.

 

Πιστεύω πως όσο περισσότερο ψάξει κανείς, πιθανόν θα βρει κάτι καλύτερο σε κάποιο άλλο προϊόν, όσον αφορά σε κάποια ιδιότητα, όμως η επιλογή/αξιολόγηση ενός χρώματος έχει να κάνει με συνδυασμό ιδιοτήτων. Ιδιαίτερα για εσωτ. επιφάνειες υπεισέρχονται και παράγοντες όπως αισθητική (επιλογή αποχρώσεων), υφή επιφάνειας, υπόστρωμα κ.ά που επηρρεάζουν την άποψή μας και γι' αυτό σε κάποιο βαθμό διακιολογώ κάποιες μη τεκμηριωμένες απαντήσεις, έστω και από μηχανικούς. Όμως οι απαιτήσεις μας (ανάγκη) είναι πράγματι τόσο πολλές ώστε να ζητάμε κάτι πολύ πιο ακριβό και να μην καλύπτονται από κάτι καλό και πιο οικονομικό;

Όλα είναι σχετικά, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ακόμη σχετικότερα!

Link to comment
Share on other sites

abenetos

 

αυτό που προσπαθώ να πω και το λέω σε κάθε περίπτωση είναι οτι είναι επαγγελματική υποχρέωση του μηχανικού να γνωρίζει και όταν δεν γνωρίζει να ρωτάει και όταν δεν ρωτάει να στέλνει τον πελάτη να ρωτήσει.

 

Δεν μπορεί ο μηχανικός να βγαίνει και να ρωτάει ξέρετε το χρώμα Α εαν είναι καλό? Για φανταστείτε σε ένα φόρουμ γιατρών να έβγαινε ο Γιατρός Α και να ρωτούσε είναι το φάρμακο Β καλό? Ποιός θα πήγαινε σε τέτοιο γιατρό?

 

Υπάρχει σαφώς συνδυασμός ιδιοτήτων και για αυτό θα πρέπει οι ιθύνοντες να κάτσουν με τον πελάτη κάτω και να του πουν αυτά είναι τα όρια, αυτά δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε, αυτά καλύτερα να πάμε σε λιγότερα, κλπ. Είναι τεράστιο επαγγελματικό σφάλμα να μην περνάς την πληροφορία στον πελάτη για να αποφασίσει.

 

Θα μου πείτε μα είναι δυνατόν να γνωρίζω όλα αυτά, έχουμε τόσα άλλα, δεν πληρωνόμαστε αρκετά, δεν, δεν,,,,,,και όμως είναι ο μοναδικός τρόπος να διαφοροποιηθείτε και να επιζήσετε στην άκρως λανθασμένη Ελληνική πραγματικότητα.

 

Φίλε μου abenetos οι Ελληνικές εταιρίες μειονεκτούν στο να καταλάβουν οτι πλέον το χωριό μεγάλωσε και ήρθαν και άλλα παιδάκια να παίξουν με άλλα παιχνιδάκια καλύτερα, εξυπνότερα και είναι ντυμένα καλύτερα, έχουν καλύτερο αμάξι, κλπ. Το χωριό μεγάλωσε και η νοοτροπία του χωριού μας τελείωσε.

 

Θα σου φέρω ενα παράδειγμα που τα παίρνω στο κρανίο. Συγκρίνω με το λίγο αστικό μυαλό μου τις ιστοσελίδες των ξένων και Ελληνικών εταιριών χρωμάτων και αναρωτιέμαι καλά είναι δυνατό να μην έχουν 10000Ε να φτιάξουν μια σελίδα της προκοπής!!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

κε Ροδόπουλε

 

επαναλαμβάνω πως ως συνήθως τεκμηριώνεται σωστά τις απαντήσεις σας

 

Καλώς ή κακώς εδώ δουλεύουμε (δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα υπάρχουν οι εταιρείς στις οποίες εργαζόμαστε, ή εμείς "θα μένουμε ακόμη Ελλάδα")!

 

Όσο λοιπόν δουλεύουμε για τις Ελλ. εταιρείες θα προσπαθούμε, όσοι εξ' ημών θεωρούμε πως έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε πιο βελτιωμένες υπηρεσίες να το κάνουμε. Όσοι εκ των εργοδοτών μας αντιλαμβάνονται πως πρέπει να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους σχετικά με τις υπηρεσίες που "οφείλουν" να προσφέρουν και τον τρόπο προσέγγισης των καταναλωτών (επαγγελματίες ή όχι), εμείς θα πρέπει να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους. Προς το παρόν, με το όσα όπλα διαθέτουμε οφείλουμε να προσπαθούμε να τονίζουμε και να ανδεικνύουμε (με μεγαλύτερη προσωπική προσπάθεια) τα θετικά στοιχεία της εταιρείας και των προϊόντων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ μου φίλε

 

ξέρεις τι είχαμε πάντα στην Ελλάδα ακόμα και οταν είχαμε λεφτά (πολλά λεφτά) τον φόβο να πούμε την αλήθεια μήπως και χάσουμε την δουλειά μας, την βόλεψή μας, το IPhone21. Διότι άντε να πείσεις τον χωριάτη οτι ο γάιδαρος του είναι κουτσός. Αυτή είναι η νοοτροπία που μας κατάστρεψε σαν χώρα και δεν μας βλέπω να μπορούμε να την ξεπεράσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Είναι σωστό ότι δεν είναι ότι καλύτερο να πετάμε μία ερώτηση του τύπου "είναι καλή η τάδε εταιρία;"

Από την άλλη στη χώρα μας που κυριαρχεί η αυτεπιστασία είναι λογικό πολλοί από εμάς να μην έχουν κληθεί να προτείνουν ή να προδιαγράψουν βαφές, γιαυτό ρωτάμε συναδέλφους με μεγαλύτερη πείρα στο θέμα.

Ερωτώ λοιπόν ξανά για τη γνώμη σας για την εταιρία Auro, από προσωπικό ενδιαφέρον για την επικείμενη ανακαίνιση του σπιτιού μου. Τα κριτήρια

1.Το κατά πόσο υπερτερεί όσον αφορά σε VOC και τοξικές ουσίες όπως ισχυρίζεται η ίδια;

2. Αντοχή στο χρόνο.

Και ένα τρίτο κριτήριο άσχετο με την ανακαίνιση.

3. Διαπνοή όπως εκφράζεται με την αντίσταση σε υδρατμούς, στοιχείο απαραίτητο σε ιστορικές τοιχοποιίες ή με φυσικά υλικά.

Στην ιστοσελίδα τους η αλήθεια είναι ότι βρίσκει κανείς λίγα πράγματα σε ποσοτικά μεγέθη.

Θα με ενδιέφερε να μάθω για χρώματα άλλων εταιριών που να έχουν υψηλές επιδόσεις στα κριτήρια 1 και 3, αν δεν παραβιάζω βέβαια τους όρους του φόρουμ περί διαφήμισης με όλα αυτά που γράφω.

Edited by kostas K
Link to comment
Share on other sites

Κώστα έψαξα και δεν βρήκα καμία προδιαγραφή εκτός απο να λένε zero VOC απο την κοιλία τους!!!! Προσοχή στις λέξεις τοξικές. Υπάρχουν βαθμίδες τοξικότητας.

 

Η αντοχή στον χρόνο έχει να κάνει πολλά πράγματα. Ειδικά με το επίχρισμα και την δυνατότητα να δεχτεί το αστάρι, την σωστή ωρίμανση της βαφής, κλπ.

 

Διαπνοή είναι κρίσιμη παράμετρος αλλα υπο προϋποθέσεις. Βασικό είναι να κοιτάς τους συντελεστές αυτούς με βάση το ελάχιστο πάχος του φιλμ. Εκει για μένα βρίσκετε η ποιότητα. Μην ξεχνας οτι κάθε χέρι απο μέτριο συνεργείο θα βάλει απο 80-100 μικρά την φορά. Εαν λοιπόν έχεις μια βαφή που λέει σου δίνω αυτές τις προδιαγραφές με 260 μικρα ξηρού φιλμ τότε σου λέει για 3 χέρια. Επειδή είμαι όμως και λίγο τρελούτσικος και έχω διαβάσει και μερικά ξέρω οτι μετά τα 800 μικρα σταματάς την διαπνοή. Αρα θα βάψω στην ωφέλιμη ζωή του κτηρίου 2 φορές μόνο χωρίς να κατεβάσω βαφή. Προσοχή κατέβασμα βαφής εχει τεράστιο κόστος και σκόνη. Αρα ρωτάω θέλω το καλυτερο με 260 μικρά ή το λιγότερο καλύτερο με 150 μικρά. Θέλω το καλύτερο με τα 260 μικρα αλλα θα βγάλει 25 χρόνια?

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Κώστα έψαξα και δεν βρήκα καμία προδιαγραφή εκτός απο να λένε zero VOC απο την κοιλία τους!!!! Προσοχή στις λέξεις τοξικές. Υπάρχουν βαθμίδες τοξικότητας.

 

 

Από το

Εσωτ. επιφάνειες (Απιτήσεις για πιστοποίηση οικολ. χρωμάτων)

http://www.ypeka.gr/...language=el-GR

 

που σας έστειλα πιο πάνω

 

6. Επικίνδυνες ουσίες

α) Το προϊόν: Το προϊόν δεν πρέπει να ταξινομείται ως πολύ τοξικό, τοξικό, επικίνδυνο για το περιβάλλον, καρκινογόνο, τοξικό για την αναπαραγωγή, επιβλαβές, διαβρωτικό, μεταλλαξιγόνο ή ερεθιστικό (μόνον εφόσον αυτό οφείλεται στην παρουσία συστατικών που επισημαίνονται με τη φράση κινδύνου R43), σύμφωνα με την οδηγία 1999/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 3 ), πριν ή μετά τον χρωματισμό (κατά περίπτωση).

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το παρόν κριτήριο, συνοδευόμενη από δελτίο δεδομένων ασφαλείας για τα υλικά του προϊόντος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού REACH.

β) Συστατικά (πολύ τοξικά, τοξικά, καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξικά για την αναπαραγωγή): Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κανένα συστατικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στον χρωματισμό (κατά περίπτωση), το οποίο, κατά τον χρόνο της αίτησης, ανταποκρίνεται στα κριτήρια ταξινόμησης που αντιστοιχούν σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες φράσεις κινδύνου (ή συνδυασμό τους):

— R23 (τοξικό όταν εισπνέεται),

— R24 (τοξικό σε επαφή με το δέρμα),

— R25 (τοξικό σε περίπτωση καταπόσεως),

— R26 (πολύ τοξικό όταν εισπνέεται),

— R27 (πολύ τοξικό σε επαφή με το δέρμα),

— R28 (πολύ τοξικό σε περίπτωση καταπόσεως),

— R33 (κίνδυνος αθροιστικών επιδράσεων),

— R39 (κίνδυνος πολύ σοβαρών μονίμων επιδράσεων),

— R40 (ύποπτο καρκινογένεσης),

— R42 (μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση όταν εισπνέεται)

 

Νομίζω πως η απαίτηση είναι αρκετά σαφής σχετικά με το περιεχόμενο σε τοξικές ουσίες.

 

Κώστα Κ

Συζητάμε για χρώματα εσωτ. ή εξωτ. επιφανειών;

Περιεκτικότητα σε voc : αναγράφεται υποχρεωτικά

Τοξικές ουσίες : βλ. παραπάνω (μπορείς να ζητήσεις αντίστοιχα εξετάσεις/εργ. ελέγχους από άλλες εταιρείες. Το κατά δήλωση "φυσική βαφή" δεν μου λέει κάτι.

 

Αντοχή(;)

Εσωτερικά : τριβή έκπλυση - ζητάς εργ. έλεγχο (ΕΝ 13300 θεωρώ πως είναι η πιο σημαντική ιδιότητα για να αξιολογήσεις ένα χρώμα εσωτ. επιφανειών - Οι Γερμανοί το αναγράφουν στο δοχείο)

Εξωτερικά : Γήρανση

2. Accelerated weatheringusing a QUV Weatherometer to ISO 11507. Using UVA 340 lamps running under a 4 hour UV cycle at 60oC followed by a 4 hour Condensation cycle at 50oC for a period of 1000 hours. Two coats of paint were used on chromated aluminium.

2a Assessment of chalking to ISO 4628-6 after 1000 hours accelerated weathering.

2b Assessment of flaking to ISO 4628-5 after 1000 hours accelerated weathering.

2c Assessment of cracking to ISO 4628-4 after 1000 hours accelerated weathering.

2d Assessment of blistering to ISO 4628-2 after 1000 hours accelerated weathering.

2e Bend test using Conical Mandrel to ISO 6860 after 1000 hours accelerated weathering

 

Διαπνοή

 

Detrmination of water – vapour transmission rate to EN ISO7783-2

 

 

Τα παραπάνω είναι στη διάθεσή σου (στείλε μου ΠΜ - δεν ξέρω αν παραβαίνω κάποιο όρο του forum).

 

 

Σχετικά με το πάχος βαφής, κε Ροδόπουλε θα διαφωνήσω μαζί σας (εκτός αν μιλάτε αποκλειστικά για εξωτερικές βαφές).

Επειδή έχω εργαστεί αρκετά χρόνια παραγωγή (από βίτσιο είχα κατασκευάσει και λογισμικό επεξεργασίας και υπολογισμού τεχνικών χαρακτηριστικών) θα πω τα εξής :

Ελάχιστες βαφές (εξωτερικά κατά κύριο λόγο) πιάνουν ξηρό πάχος >100μm/στρώση. Εκεί λογικά η εταιρεία θα πρέπει να δίνει απόδοση <6τ.μ./lt (βασικά εξαρτάται από τα volume solids) αλλά χοντρικά έτσι είναι.

Τα συνήθη χρώματα εξωτερικών επιφανειών πιάνουν 50-80μm/στρώση (και αυτό ακόμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες). Στα εσωτερικά χρώματα δε συζητάμε για πάχος στρώσης >60μm/στρώση.

 

Μεγάλα πάχη βαφής προϋποθέτουν ιδιαίτερη προσοχή σε χρόνους στεγνώματος, συνθήκες βαφής, επαναβαφή και φυσικά αστάρωμα . Δεν είναι λίγες φορές (το έχουμε ξανασυζητήσει) που παρουσιάζονται φαινόμενα αποκολλήσεων, ξεφλουδίσματα κ.ά σε χρωματισμού με καλής ποιότητας προϊόντα

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

abenetos

 

δεν το έγραψα σωστά, δεν με κατάλαβες. Το πάχος ξηρού φίλμ είναι όντως για εξωτερικούς χώρους. Και εγω αυτό είπα οτι θα πιάσει 80-100 μικρα το χέρι. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι οτι λόγο του volume of solids εαν για να πάρεις τις προδιαγραφές όπως έγραψες σωστά παραπάνω χρειάζεσαι ενα συγκεκριμένο πάχος. Εδω είναι το παιχνίδι. Σου λέει η τάδε εταιρία παίρνεις τα παραπάνω με 260 μικρά ήτοι 3 χέρια. Και λέω ο χωριάτης, δηλαδή μου επιτρέπεις μονο 2 επαναβαφές στα επόμενα 50 χρόνια χωρίς να καθαιρέσω την παλιά βαφή. Αρα οταν θα υπολογίσω το maintenance load cost θα πρέπει να πω

 

1. Τ=0 Αρχική βαφή πχ 10000Ε για πχ 12 χρόνια

2. Τ=12 χρονια, Δεύτερη επαναβαφή 12000Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

3. Τ=24 χρόνια καθαίρεση της βαφής 15000Ε και επαναβαφή 18000Ε

4. Τ=36 χρόνια Δεύτερη επαναβαφή 20000Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

5 36+12= 48 χρόνια και αρα έπιασα τα 50

 

Σύνολο..........................750000 Ευρώ και άρα 1500Ε ανα έτος.

 

Πάμε τώρα στην βαφή Β με 120 μικρά στρώμα αλλα βγάζει 8 χρόνια

 

Τ=0 Αρχική βαφή πχ 8000Ε για πχ 8 χρόνια

Τ=8 χρόνια Δεύτερη επαναβαφή 9500Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

Τ=16 χρόνια. Τρίτη επαναβαφή 11000Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

Τ=24 χρόνια. Τέταρτη επαναβαφή 13000Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

Τ=32 χρόνια. Πέμπτη επαναβαφή 15000Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

Τ=40 χρόνια. Εκτη επαναβαφή 17000Ε (βάλε και τον πληθωρισμό)

Τ= 48 χρόνια

 

Σύνολο....................................... 73500 ή 1470Ε/ετος

 

Αυτό που προσπαθώ να σας δείξω δεν είναι το η βελτιστοποίηση της σχέσης αλλα ο μπούσουλας. Η βελτιστοποίηση έχει να κάνει με πολλούς άλλους παραμέτρους. Πχ. Κόστος πρόσβασης, όχληση, επιλογή τύπου ανα επιφάνεια. Το τελευταίο πχ είναι κρίσιμο. Τις εκτεθειμένες επιφάνειες τις βάφεις με άλλες βαφές, με άλλο πάχος, κλπ απο τις μη εκτεθειμένες, κ.ο.κ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά

Η σχέση κόστους απόδοσης σε αυτά τα υλικά σου υποδεικνύει συχνά το γνωστό πως πιο ακριβό υλικό μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου πιο οικονομικό.

Όμως ο καταναλωτής βλέπει κόστος δοχείου και αν επιπρόσθετα δει πως θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση απογοητεύτηκε εντελώς. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον ιδιώτη, αλλά και στον επαγγελματία μηχανικό.

Δύσκολα (παρά το γεγονός πως είναι σχετικά απλό) να καταλάβει κάποιος πως μεγαλύτερη κατανάλωση ανά τ.μ. σημαίνει (κατά κανόνα) μεγαλύτερο πάχος υμένα βαφής και (κατά κανόνα πάλι) μεγαλύτερη προστασία της επιφάνειας, αναφερόμενοι πάντα στο ίδιο υλικό.

Κανείς (εκτός από κάποιους καθηγητές πιθανόν) δε θα καθήσει να κάνει την ανάλυσή σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.