Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια εγκατάστασης φωτοβολταικών


Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ισχύ μικρότερη των 20 kWp, αν θέλει αμοιβές μηχανικών, δηλώσεις αναθέσεων, αναλήψεων και επιβλέψεων του έργου σε εκτός σχεδίου περιοχή;

Επίσης, υπάρχουν κάποιοι "ειδικοί όροι δόμησης", όπως ποσοστό κάλυψης και αποστάσεις από όρια;

Τέλος, είναι απαραίτητη ίσως κάποια στατική μελέτη για τις βάσεις στήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα;

Αυτά... και ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Link to comment
Share on other sites

Για τις άδειες μικρής κλίμακας δεν χρειάζεται να κατατεθούν αμοιβές, ούτε δηλώσεις αναθέσεως - αναλήψεως, καθώς και φορολογικών.

Επειδή είσαι σε εκτός σχεδίου περιοχή θα χρειαστεί σίγουρα βεβαίωση από το Δασαρχείο και ίσως από την Αρχαιολογία.

Στατική μελέτη απ' ότι ξέρω δεν απαιτείται, αλλά σίγουρα χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη.

Τώρα, για το ποσοστό κάλυψης δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει περιορισμός αρκεί να αφήσεις τους απαραίτητους διαδρόμους κυκλοφορίας για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των πάνελ.

Link to comment
Share on other sites

Για τις άδειες μικρής κλίμακας δεν χρειάζεται να κατατεθούν αμοιβές, ούτε δηλώσεις αναθέσεως - αναλήψεως, καθώς και φορολογικών.

.........................................................................................................

 

ΕΠΟ χρειάζεται για άνω των 20kw

Link to comment
Share on other sites

.................................................................

Τέλος, είναι απαραίτητη ίσως κάποια στατική μελέτη για τις βάσεις στήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα;

Αυτά... και ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

 

Πράγματι στατική μελέτη για τις βάσεις στήριξης δεν απαιτείται, αλλά διότι η ανεμοπίεση και ο συνδυασμός φορτίσεων (1,35*ίδιον βάρος+0,75*χιόνι+1,5*άνεμος) -Κατά την ταπεινή μου γνώμη παρουσιάζω τον δυσμενέστερο συνδυασμό φορτίσεων-θα έχουν υψηλές τιμές καλό είναι να γίνει κάποια στατική μελέτη. Κυρίως εάν το έργο απέχει λιγότερη απόσταση από 10 km από τη θάλασσα, εάν τοποθετείται σε περιοχή που θεωρείται κατηγορία εδάφους Ι και εάν είναι σε υψόμετρο ~500m. Τέλος διότι ανέφερες "βάσεις στήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα" μπορεί να απαιτούνται "χιαστί" αντιανέμια. Μάλλον οι φίλοι μας οι πολιτικοί μηχανικοί θα πρέπει να σου δώσουν ποιο πολλές και ορθότερες πληροφορίες επί του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εμένα πρόσφατα στην πολεοδομία Ευόσμου, όχι μόνο μου δήλωσαν οτι θα πάει σαν κανονική άδεια (όχι έγκριση εργασιών), αλλά ζήτησαν και αμοιβές για τοπογραφική και στατική μελέτη διότι ξεπερνιούνται τα 2,50 μ. ύψος. Για όρους δόμησης (εκτός σχεδίου) είπαν ότι πάει με γενικές διατάξεις (αρθρο 1 Π.Δ.85). Αναμένω τα χειρότερα δηλ. και αρχιτεκτονικά (δηλ. να υπολογίσουν αν μας παίρνει κάλυψη 10%), εισφορες, ΙΚΑ και πάει λέγοντας... αντιμετώπισε άλλος παρόμοια γκαντεμιά?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σε όλους!!!

Είμαι καινούργια στο χώρο (5 ημερες μετά την ορκομωσία)!!

Αποφάσισα να μπω από τώρα στα "δύσκολα" και θα ήθελα κάποιες πληροφορίες και λίγη βοήθεια από όποιον μπορεί να βοηθήσει και γνωρίζει φυσικά!!

Θα ήθελα πληροφορίες για τη διαδικασία και τα βήματα αδειοδότησης φωτοβολταικών πάρκων 100kWp και 150kWp στην Κύπρο.

Έψαξα στη ΡΑΕΚ, στην ΑΗΚ, στο Ίδρυμα Ενέργειας, στην Πολεοδομία, πήρα και μερικά τηλέφωνα, διάβασα και ό,τι σχετικό με νόμους, αποφάσεις, ανακοινώσεις κτλ βρήκα!

Είναι αρκετά πρόθυμοι οι αρμόδιοι λειτουργοί, αλλά είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα.

Ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πολύ καλές όλες οι απόψεις που δημοσιεύτηκαν όμως εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πιο πρακτικό.

Ποιά είναι πρακτικά η διαδικασια που πρεπει να ακολουθήσει κάποιος απο τη στιγμη που θα έρθει ένας υποψήφιος πελάτης έτσι ώστε να υποβαλει το φάκελο.

Δεν αναφέρομαι στα τεχνικά ζητήματα αλλά στα γραφειοκρατικά καθώς έχω χαθεί μέσα σε ΦΕΚ και αποφάσεις. Τι χαρτιά δλδ θα πρέπει να συγκεντρώσω ώστε να καταθέσω και τι μελέτεςυπογραφές μηχανικών χρειάζονται?

Όποιος συνάδελφος έχει προβεί ήδη σε τέτοια διαδικασία υποβολής φακέλου για κάτω των 20kW και μπορεί θα ήταν καλό να μας πεί τη διαδικασία που ακολούθησε.

Link to comment
Share on other sites

fountaristos, το θέμα που συζητάμε στην κατηγορία αυτή, θα έπρεπε να επικεντρώνεται περισσότερο στο καθαρά τεχνικό-ηλεκτρικό-μελετητικό-κατασκευαστικό-λειτουργικό κομμάτι της επένδυσης.

 

Για θέματα αδειών και διαδικασιών, που μπορεί να αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, από νομαρχία σε νομαρχία και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, σε παρακαλώ ρίξε μια ματιά στην κατηγορία Αδειες-Διαδικασίες-Δικαιολογητικά, και αν δεν υπάρχει ήδη ανοιχτό θέμα, μπορείς να ανοίξεις νέο θέμα.

 

Το ξέρω ότι δεν έχουμε τηρήσει αυτόν τον κανόνα μέχρι τώρα, καθώς πολλά σχόλια από 266 μέχρι σήμερα μηνύματα, αφορούν το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης.

 

Ακριβώς, για αυτό το λόγο, ζητώ να επικεντρωθούμε στο τεχνικό κομμάτι σε αυτή τη συζήτηση. Για να "μαζέψω" λίγο την συζήτηση μιας και έχει "απλωθεί" πολύ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.