Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στεγανωτικά - ρευστοποιητικά και αντοχές σκυροδέματος


 

Recommended Posts

Σίγουρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αλλά μπορεί να χάσει την αντλησιμότητα. Φυσικά το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται με ασυνεχή σύνθεση. Αλλά είναι απολύτως μη αντλήσιμο και μη προβλεπόμενο από τον ΚΤΣ.

Link to comment
Share on other sites

Ο AlexisPap έχει δίκιο

 

GLENIUM 21

BEVETOL-SPL

REOTOL-SPL

Plastiment 15

 

τώρα παιζει ρόλο και ο ογκος και τρόπος σκυροδέτησης. Εαν δεν εχεις καμία γέφυρα τότε με τα παραπάνω καλύπτεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Αλεξη βαζωντας διπλασιο Τ μειωνω στο μισο το λογο Ν/Τ (εστω οτι εχω περιθωριο..)...

 

Θα εχεις τεραστια συστολη...

 

Δεν νομιζω οτι πχ αν μειωσεις το Ν θα μειωσεις και τη συστολη, απλα θα μειωσεις πολυ την εξιδρωση...

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως, χρησιμοποιώντας σχεδόν πάντα ρευστοποιητή στα σκυροδέματά μου μπορώ να σε βεβαιώσω εκ πείρας (αν και η θεωρία λέει ακριβώς το ίδιο) ότι η μείωση του λόγου ν/τ επιφέρει μείωση της συστολής πήξης και ξήρανσης. Βεβαίως η συστολή ξήρανσης είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί στα συνήθη έργα διότι απαιτεί πολύ χρόνο για αναπτυχθεί και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Συνήθως βλέπουμε την συστολή πήξης (και την εξίδρωση μια που το ανέφερες) και "φανταζόμαστε" το τι θα πάθει η συστολή ξήρανσης.

 

Γενικά το σκεπτικό με τον ρευτοποιητή είναι να μειώσεις όσο γίνεται τον λόγο ν/τ. Πρακτικά δεν μπορείς να ζητήσεις κάθιση κάτω από 5cm γιατί:

α) Παρά την προσθήκη υπερρευστοποιητή η εργασιμότητα θα παραμείνει χαμηλή

β) Πριν την προσθήκη του ρευστοποιητή το σκυρόδεμα δεν θα βγαίνει απ' την σέσουλα και δεν θα μπορείς να πάρεις δοκίμια και να κάνεις δοκιμή κάθισης.

Προσωπικά σε τέτοιες περιπτώσεις ζητάω κάθιση 5~7cm και βάζοντας πλήρη δόση ρευστοποιητή παίρνω κάθιση 12~17cm που θεωρείται από ανεκτή μέχρι καλή...

 

Όσον αφορά λοιπόν την συστολή πήξης, η διαφορά είναι ενίοτε εντυπωσιακή, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σύνθεση, το είδος του τσιμέντου και το είδος του ρευστοποιητή. Δυστυχώς δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιος σαφής κανόνας. Το καλύτερο αποτέλεσμα το πήρα κάποτε με σκυρόδεμα C20/25 των 310kg απλού τσιμέντου, με αρχική κάθιση 5cm και ρευστοποιητή λιγνοσουλφονικών αλάτων: Σε πλάκα 150², καλοκαίρι, ούτε μία ρωγμή λόγω συστολής πήξης! (παράξενο, διότι ο ρευστοποιητής αυτός δεν θεωρείται "καλός" και η σύνθεση είχε πολύ τσιμέντο)

Δεν ξαναείδα τέτοια "επιτυχία" μολονότι δοκίμασα μπετό από πολλές εταιρίες (συνήθως των 270kg/m³ μείγμα υψηλής/χαμηλής), και πολλούς κορυφαίους ρευστοποιητές ναφθαλενίου (ΔΟΜΥΛΚΟ - SIKA).

 

Αλλά, να που ενώ μας ενδιαφέρει η συστολή ξήρανσης, μιλάμε για συστολή πήξης... Γενικά η συστολή ξήρανσης μειώνεται, όπως είπαμε, με την μείωση του λόγου ν/τ. Αυτό είναι βέβαιο. Επίσης μειώνεται με την καλή συμπύκνωση και την σωστή συντήρηση. Δυστυχώς πολύ δύσκολα αποκτούμε εμπειρία της συστολής ξήρανσης, αφενός επειδή όταν τελειώνει η οικοδομή η συστολή ξήρανσης είναι ακόμη σε εξέλιξη και, αφετέρου, διότι τα αποτελέσματά της (βέλη - παραμορφώσεις - ρηγματώσεις) είναι πανομοιότυπα με τα αποτελέσματα του ερπυσμού (που επίσης εξαρτάται από τον λόγο ν/τ, την συμπύκνωση, την συντήρηση κλπ κλπ).

 

Τώρα, εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την συστολή ξήρανσης με μεταβολή του λόγου ν/τ δεν πρέπει να περιμένεις. Οι συνθέσεις των συνηθισμένων αντλήσιμων σκυροδεμάτων οδηγούν ούτως ή άλλως σε μεγάλες τιμές συστολής. Πάντα όμως εξαρτάται τι θες να κάνεις. Αν έχεις απλώς μία μεγάλη και λυγηρή πλάκα και δεν θες να γίνεις ρεζίλι από το βέλος της, τα τρία που ανέφερα (ν/τ, συμπύκνωση, συντήρηση) είναι αρκετά. Αν έχεις κάτι πιο σοβαρό, θα πρέπει να πας σε ειδική σύνθεση...

 

Υ.Γ: Με όλα αυτά ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω) σχέση που να συνδέει ποσοτικά τον λόγο ν/τ με την συστολή ξήρανσης... :)

Link to comment
Share on other sites

ενα πετραδάκι στον τοίχο του AlexisPap

 

http://people.ce.gatech.edu/~kk92/massconcrete.pdf

 

Ενα υλικο που το θυμήθηκα ψαχνωντας και το ειχα δει σε εκθεση στισ ΗΠΑ

 

http://www.taiheiyo-m.co.jp/en/images/204/2.pdf

 

τωρα επειδή ο AlexisPap ξέρω οτι θα το διαβάσει και μετά θα γίνει επιστημονικός διάλογος

 

http://web.univ-pau.fr/~clb/Publis_persos/2010/AGS2010.pdf

 

http://www.degas.nuac.nagoya-u.ac.jp/ippei/paper_e/2002_FIB_OSAKA.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Γνωρίζετε καποιο προσμικτο σκυροδεματος ή ετοιμο κονιαμα με υψηλες αντοχες σε νιτρικα??

 

 

Θελω να το χρησιμοποιήσω σε φρεάτιο συλλογης λυμματων τροκομειου.

Το παλιο φρεατιο απο σκυροδεμα, πηγε περιπατο μετα απο 10-15 χρονια χρησης και τμημα των λυμματων τωρα πηγαινει στην θεμελιωση (πιθανον)

Link to comment
Share on other sites

Σε αποχετεύσεις χρησιμοποιείται τσιμέντο ανθεκτικό σε θειικά (SR), για νιτρικά δεν έχω ακούσει κάτι ούτε νομίζω ότι οι διαβρώσεις προέρχονται απ' αυτά.

Δες εδώ και εδώ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Την χημική προβολή της μειώνεις με C30/35, πρόσμικτο και ειδική βαφή. Τωρα εαν διαβρώνεται η θεμελίωση, χθες τα δείξαμε. προσοχή η χημική προσβολή δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υγρασία. Η επικάλυψη δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Εαν εχουμε σοβαρα οξέα, ο οπλισμός τελειώνει πολύ σύντομα (μερικά χρόνια). Ειναι βασικό προβλημα της χημικής βιομηχανίας, ΧΥΤΑ, κλπ. Τα ΠΕΤΕΠ δεν καλύπτουν ανθεκτικότητα, είναι στην καλύτερη μη ενημερωμένα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.