Jump to content

Recommended Posts

Posted

Καλησπέρα σας έχω μια οριζόντια ιδιοκτησία κατασκευής του 1970 στην περιοχή της Αθήνας σε πολυκατοικία τετραόροφη που έχει χαθεί ο φάκελος της αδείας και έχω βεβαίωση γι αυτό, απο την συμβολαιογράφο έμαθα ότι έχει χαθεί ο πίνακας χιλιοστών και η κάτοψη της σύστασης της πολυκατοικίας , θα ήθελα να ρωτήσω για να κάνω ανασύσταση φακέλου χρειάζεται για όλο το κτίριο ή μπορώ να κάνω μόνο ανασύσταση φακέλου μόνο για την δικιά μου οριζόντια ιδιοκτησία , (το χρειάζομαι για τακτοποιήση και έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας μόνο για αυτήν την οριζόντια ιδιοκτησία) ;

Ευχαριστώ

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Η ανασύσταση μπορεί να είναι μερική, δηλαδή ως προς την οριζόντια ιδιοκτησία που σε αφορά. Ο έλεγχος της ιδιοκτησίας δεν γίνεται με τα σχέδια της σύστασης και απλώς, στην - σπάνια - περίπτωση που η πραγματική κατάσταση ταυτίζονταν με την κάτοψη της σύστασης, θα μπορούσες να υποβάλεις αυτήν την κάτοψη και να αποφύγεις τη σύνταξη νέας. Εξάντλησε την αναζήτηση για εγκεκριμένα σχέδια από το προσωπικό αρχείο των υπόλοιπων ιδιοκτητών ή εάν υπάρχουν τυχόν μεταγενέστερες άδειες προσθήκης, τροποποίησης κλπ. που πιθανόν να περιλαμβάνουν σχέδια που σε αφορούν.

Posted
On 20/4/2026 at 4:44 ΜΜ, Tim22 said:

Η ανασύσταση μπορεί να είναι μερική, δηλαδή ως προς την οριζόντια ιδιοκτησία που σε αφορά. Ο έλεγχος της ιδιοκτησίας δεν γίνεται με τα σχέδια της σύστασης και απλώς, στην - σπάνια - περίπτωση που η πραγματική κατάσταση ταυτίζονταν με την κάτοψη της σύστασης, θα μπορούσες να υποβάλεις αυτήν την κάτοψη και να αποφύγεις τη σύνταξη νέας. Εξάντλησε την αναζήτηση για εγκεκριμένα σχέδια από το προσωπικό αρχείο των υπόλοιπων ιδιοκτητών ή εάν υπάρχουν τυχόν μεταγενέστερες άδειες προσθήκης, τροποποίησης κλπ. που πιθανόν να περιλαμβάνουν σχέδια που σε αφορούν.

Σε περίπτωση που έχει χαθεί και η κάτοψη της σύστασης και ο πίνακας χιλιοστών και έχω πάρει βεβαίωση απώλειας και από συμβολαιογράφο , τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση ; (Υ.Π έχω βεβαίωση απώλειας και από την πολεοδομία)

Ευχαριστώ

Posted (edited)

Βάσει του άρθ. 99 55Α θα χρειαστούν:

• Στέλεχος οικοδομικής άδειας
  • Βεβαίωση απώλειας
  • Τοπογραφικό σύστασης
  • Νέο Τοπογραφικό με τους τότε και τους τώρα όρους δόμησης
  • Αποτύπωση κάτοψης
  • Διάγραμμα Κάλυψης με τους τότε όρους δόμησης (αν είναι προ του 1973 μόνο κάλυψη και αριθμό ορόφων)
  • Σχηματική Τομή όλου του κτιρίου
  • Φωτογραφίες όψεων
  • Αμοιβή Τοπογραφικού και ΦΕΜ τοπογράφου 
  • Αμοιβή Αρχιτεκτονικών και ΦΕΜ αρχιτέκτονα 
  • Αναθέσεις-αναλήψεις 

Ο τίτλος μπορεί να είναι "ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ..../19... ''ΑΝΕΓΕΡΣΗ.......''  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ..ου ΟΡΟΦΟΥ"

Edited by sdtopo
  • Like 1
Posted

Συνάδελφοι, απο που προκύπτει η "μερική" ανασύσταση φακέλου ως προς την τάδε οριζόντια ??

Νομίζω ότι δεν συνάγεται απο κάπου αυτό και δεν είναι και λογικό.

Είχαμε δλδ μια οικοδομική άδεια για 3 ορόφους που ελεγχε κάλυψη δόμηση ύψος κλπ και εμεις πάμε και κάνουμε ανασύσταση μονο ως προς τον μισό Α όροφο ?

Posted

Προκύπτει από το άρθρο 51Α του Ν.4495/2017, το οποίο προστέθηκε με τον Ν.5069/2023.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Καλησπέρα συνάδελφοι,

έχω μπερδευτεί με το ζήτημα και θα ήθελα τη γνώμη σας, κυρίως για να ξέρω πώς να το επικοινωνήσω σωστά στους πελάτες.

Η περίπτωση αφορά σύνταξη ΗΤΚ και έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας για μία οριζόντια ιδιοκτησία — διαμέρισμα σε πολυκατοικία στον Βύρωνα. Η αρχική οικοδομική άδεια είναι του 1955 και υπάρχει αναθεώρηση του 1956 για παράταση εργασιών. Ο φάκελος φαίνεται απολεσθείς τόσο από την ΥΔΟΜ όσο και από τον ιδιοκτήτη.

Δεν έχω εξαντλήσει ακόμη την αναζήτηση εγγράφων από λοιπούς ιδιοκτήτες, οπότε υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν επιπλέον σχέδια ή αντίγραφα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία αυτή τη στιγμή είναι:

α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, (υπάρχει στην ΥΔΟΜ)
β) σχέδιο από τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών για τον σχετικό όροφο,
γ) αναμένονται από συμβολαιογράφο το τοπογραφικό, εφόσον υπάρχει, και ο πίνακας χιλιοστών.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος για το αν η υφιστάμενη κατάσταση της Ο.Ι. συμφωνεί με την κάτοψη της σύστασης ή αν απαιτείται υπαγωγή αυθαιρέτων, ενδεχομένως κατηγορίας 1. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε κάθε περίπτωση.

Το ερώτημά μου είναι το εξής:
Αν τελικά δεν βρεθούν σχέδια από λοιπούς ιδιοκτήτες ή άλλη πηγή, ποια διαδικασία θεωρείτε ορθότερη στις εξής δύο περιπτώσεις:
1. Η ιδιοκτησία χρήζει υπαγωγής λόγω αποκλίσεων/αυθαιρεσιών.
2. Η ιδιοκτησία συμφωνεί με το σχέδιο της σύστασης.

Θεωρείτε ότι απαιτείται σε κάθε περίπτωση μερική ανασύσταση φακέλου κατά το άρθρο 51Α Ν.4495/2017 ή μπορεί η ΗΤΚ να προχωρήσει διαφορετικά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Στέφανος Ψυχογυιός
Posted

Διορθώνω την παραπάνω ερώτησή μου:

Το ερώτημά μου είναι το εξής:
Αν τελικά δεν βρεθούν σχέδια από λοιπούς ιδιοκτήτες ή άλλη πηγή, ποια διαδικασία θεωρείτε ορθότερη στις εξής δύο περιπτώσεις:
1. Η ιδιοκτησία χρήζει υπαγωγής λόγω αποκλίσεων/αυθαιρεσιών (διαμερισματώσεις/ διαφορές περιγράμματος).
2. Η ιδιοκτησία έχει μόνο διαφορετική διαρρύθμιση (μικρή αλλά >2% σε σχέση με την διάταξη των τοίχων με το σχέδιο της Π.Σ.Ο.Ι.) , (η οποία έχει ήδη επιβεβαιωθεί).

Κατόπιν ανάγνωσης του φορουμ φαίνεται η συνήθης πρακτική στα προ του 83 είναι υπαγωγή σαν χωρίς ΟΑ και κατόπιν ΗΤΚ χωρίς ανάγκη ανασύστασης.  Στην περίπτωση 2. όμως, υπάρχει η δυνατότητα μήπως να πάει απ'ευθείας ΗΤΚ; Αλλά τι γίνεται με την απαιτούμενη ενημέρωση φακέλου (απωλεσθέντος);

Posted (edited)
On 18/5/2026 at 2:36 ΠΜ, Στέφανος Ψυχογυιός said:

...Τα διαθέσιμα στοιχεία αυτή τη στιγμή είναι:

α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, (υπάρχει στην ΥΔΟΜ)...

On 19/5/2026 at 10:09 ΜΜ, Στέφανος Ψυχογυιός said:

...Κατόπιν ανάγνωσης του φορουμ φαίνεται η συνήθης πρακτική στα προ του 83 είναι υπαγωγή σαν χωρίς ΟΑ και κατόπιν ΗΤΚ χωρίς ανάγκη ανασύστασης....

η λύση που προτιμώ εγώ ειδικά για το προ 1975

1. Υπαγωγή ως προ 75 (όσες αυθαιρεσίες και να έχει το πρόστιμο είναι ελάχιστο)
  2. αναγράφω και την Οικοδομική άδεια που έχει
  3. Κάνω τις τελικές ΚΑΛΕΣ κατόψεις πια με την υφιστάμενη κατάσταση και το ακίνητο σου αποκτά σωστές κατόψεις.

Η ανασύσταση Οικοδομικής Άδειας ακόμα και μερικά σχέδια να είχες της Άδειας είναι τόσο χρονοβόρα που το κόστος Μηχανικού λογικά θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια της Δημιουργίας των κατόψεων στην υπαγωγή και την υπαγωγή + το παράβολο της τακτοποίησης.

Επικουρικά τα προ 75 είναι για πάντα χωρίς χρονικό ορίζοντα

Αποφάσισε τι θέλεις εσύ.

Φυσικά αν σε πιάσει μαζοχισμός δοκίμασε να κάνεις ανασύσταση ή ενημέρωση όπως γράφεις της Άδειας.

Θα μας ενημερώσεις μετά την εμπειρία που θα αποκτήσεις απ αυτό... (η οποία θα είναι πλούσια πλούσια 🤣)

Edited by Didonis
Posted

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση @Didonis.

Εφόσον είναι τόσο αποφευκτέα η ανασύσταση (όσους μηχανικούς έχω ρωτήσει η απάντηση είναι τύπου «καλή τύχη»), και εφόσον είναι προφανώς μη ασφαλής η έκδοση ΠΠΗΤΚ χωρίς εγκεκριμένα σχέδια προς σύγκριση με το υφιστάμενο, αφού το σχέδιο της σύστασης δεν είναι τέτοια.

Καταλαβαίνω πως η πιο φρόνιμη λύση είναι η υπαγωγή.

Αυτή είναι η προσέγγιση που καταλαβαίνω πως θα προχωρίσω με κάποιες απορίες επί αυτής. Φυσικά αν ακούω οποιαδήποτε ενσταση/ πρόταση επι αυτών.

• Εκδίδω κανονικά βεβαίωση απώλειας φακέλου 
  • Υπαγάγω σαν να είναι όλο (Υ.Δ. στο ΦΚ όλο το εμβαδόν της Ο.Ι.) αυθαίρετο (;), ως Κατ. 1, και αναγράφοντας το γεγονός της απώλειας φακέλου στην Τ.Ε, και βάζοντας ναι στο κουτάκι οικοδομική άδεια.
    • Λέγοντας στην ΤΕ κάτι του τύπου:
      • «Λόγω μη ανεύρεσης των εγκεκριμένων σχεδίων της οικοδομικής άδειας, δεν είναι δυνατή η ασφαλής αντιπαραβολή της υφιστάμενης κατάστασης της Ο.Ι. με εγκεκριμένη κάτοψη. Για λόγους πληρότητας της υπαγωγής και ενόψει σύνταξης ΗΤΚ, η παρούσα δήλωση καταλαμβάνει την υφιστάμενη κατάσταση της αυτοτελούς οριζόντιας ιδιοκτησίας, επιφανείας τάδε τ.μ., όπως αυτή αποτυπώνεται στα συνημμένα σχέδια, με τεκμηρίωση ότι η κατάσταση προϋφίσταται της 9.6.1975. Υφίσταται οικοδομική άδεια κατά στέλεχος, πλην όμως τα εγκεκριμένα σχέδια και λοιπά συνοδευτικά στοιχεία του φακέλου δεν ανευρέθηκαν στην αρμόδια ΥΔΟΜ και στο αρχείο των Ιδιοκτητών.»

• Από σχέδια υπαγωγής δίνω:
    • αποτύπωση κάτοψης οριζόντιας, όσο γίνεται πιο σωστή, όπου να φαίνονται:
      • η οριζόντια,
      • οπού φαίνεται το όριο των λοιπών ιδιοκτησιών (— έχει δύο οριζόντιες ο όροφος, όπου ασχολούμαι με τη μία εξ αυτών —) και ο κοινόχρηστος,
      • και το περίγραμμα του κτιρίου στον όροφο.
    • άντε και μία-δύο τομές της ιδιοκτησίας,
    • χωρίς τοπογραφικό (;)
  • Και μετά ΗΤΚ και πιστοποιητικό πληρότητας βάσει των παραπάνω με ότι έχω σε αρχείο (με τα απαραίτητα που προκύπτουν από α54 ν4495). 
    • εκεί στις επιφάνεις στην ΑΔ του 55/56 βάζω 0τμ και στην υπαγωγή + όσα τμ είναι κανονικά (;)