Jump to content

Recommended Posts

Posted

Αφού δηλώσω και εγώ πως συμφωνώ με @ΙΑΣΟΝΑΣ, @tetris και ειδικά με @Pavlos33 όσον αφορά την αποποίηση κλπ, δεν δίνουν βεβαίωση ότι χάθηκε αλλά ότι δεν βρέθηκε. Μπορεί δηλαδή στο μέλλον αν βρεθεί....

image.png.d0b6bdfa7412b3646d110b547073b4fa.png

• Like 1
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

H ανασύσταση φακέλου —ο οποίος έχει απολεσθεί από υπαιτιότητα της υπηρεσίας— είναι υποχρεωτική, όπως προβλέπεται στο ΠΔ 114/2005. 
Η επίμαχη φράση «είναι δυνατή» του άρθρου 99 του Ν 4495/2017 αναφέρεται στην «υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης φακέλου αποτύπωσης κτιρίου» αντί του ανασυσταθέντος φακέλου σύμφωνα με το προαναφερθέν διάταγμα. 
Η διατύπωση είναι σαφέστατη, η δυνατότητα επιλογής αφορά τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου και όχι την υπαγωγή ως ακίνητο χωρίς άδεια.

Η ρύθμιση ακινήτου αποσιωπώντας την ύπαρξη άδειας αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και είναι αναμφισβήτητα εσφαλμένη. 
Οι συμβολαιογραφικές πράξεις βασίζονται στα δεδομένα που δίνει ο μηχανικός στον συμβολαιογράφο, αποτελούν δημόσια έγγραφα και η αναγραφή ψευδών στοιχείων σε αυτά είναι σοβαρό παράπτωμα.

Οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τη διαβάζουμε πολλές φορές μέχρι να την κατανοήσουμε πλήρως. 
Παρά τη μεγάλη χρησιμότητα του φόρουμ, η αιτιολόγηση: «το διάβασα στο μηχανικός τζι αρ» δεν ευσταθεί.

Edited by Ροβινσώνας
  • Like 1
Posted (edited)
On 28/5/2026 at 12:53 ΠΜ, Ροβινσώνας said:

H ανασύσταση φακέλου

Επειδή ζούμε σε ένα κράτος μπάχαλο που προσπαθεί να μπαλώσει τις όποιες τρύπες του όπως-όπως, θα πρέπει τουλάχιστον εμείς να διαβάζουμε σωστά τη νομοθεσία.

Πέραν του ότι το ΠΔ 114/05 μιλάει για απώλεια με ευθύνη της Υπηρεσίας (ενώ καμία Υπηρεσία δεν δίνει τέτοια βεβαίωση διότι διαφορετικά θα έπρεπε να τηρήσει τα προβλεπόμενα στο ΠΔ) στο άρθρο 3 αναφέρεται σαφώς ότι την υποχρέωση για την ανασύσταση έχει η Υπηρεσία. Ο δε ιδιώτης συμμετέχει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια.

Αν βλέπεις κάπου την υποχρέωση του ιδιώτη για ανασύσταση, πες το και σε μας για να φωτιστούμε...

υ.γ.

Μου κάνει εντύπωση ότι κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι "κομήτες" στο φόρουμ, με κοινό χαρακτηριστικό την "τεχνοτροπία¨της εικόνας τους....

Edited by tetris
  • Like 1
  • Upvote 1
Posted

H ανασύσταση φακέλου —ο οποίος έχει απολεσθεί από υπαιτιότητα της υπηρεσίας— είναι υποχρεωτική...

Απολύτως λάθος άποψη αγαπητέ....

Posted (edited)

H ανασύσταση φακέλου —ο οποίος έχει απολεσθεί από υπαιτιότητα της υπηρεσίας.....
Η διατύπωση είναι σαφέστατη...

Το «σαφέστατη» είναι μια μεγάλη μα πολύ μεγάλη κουβέντα στη χώρα μας…..

Κι αυτό διότι παρ όλο που γράφει μερικές σελίδες για τις ευθύνες και την υποχρέωση της ΥΔΟΜ να κάνει την ανασύσταση του φακέλου κάνει «σαφέστατα» την πάπια σε τι χρονικό ορίζοντα οφείλει να γίνει αυτό από το κράτος και ακόμα πιο «σαφέστατα» την πάπια τις συνέπειες ή ποινές ή πρόστιμο επιφέρει αν δεν γίνει αυτό.

Και… αυτή η συνθήκη (ναι υποχρέωση της πολεοδομίας αλλά κανένας χρονικός περιορισμός) υπήρχε και πριν το ΠΔ του 2005….

Με αποτέλεσμα…. Στην πράξη από όλα τα αρχεία πολεοδομιών της Ελλάδας να έχουν χαθεί, εξαφανιστεί, πνιγεί χιλιάδες φάκελοι, η δική μου εμπειρία λέει ότι μάλλον καμία μα καμία πολεοδομία δεν έκανε ανασύσταση φακέλου από μόνη της.

Μόνο όταν κάποιος ιδιοκτήτης και ο Μηχανικός του είχαν ανάγκη τον φάκελο που είχε χαθεί, οι πολεοδομίες όριζαν ότι αφού ΕΣΥ είσαι ο επισπεύδων (δηλαδή ΕΣΥ βιάζεσαι) κάνε τα όλα εσύ και εγώ (η Πολεοδομία που δεν βιάζομαι και δεν έχω χρονικό όριο να το κάνω) θα ελέγχω αν θα τα εγκρίνω κλπ. κλπ.…. και σου αλλάζουν τα φώτα….

Το μόνο «σαφέστατο» για εμένα είναι το διαχρονικό εδώ και δεκαετίες δούλεμα.

....Η ρύθμιση ακινήτου αποσιωπώντας την ύπαρξη άδειας....

Αν πρόσεξες στην πρόταση μου στον συνάδερφο που είχε ακίνητο με αυθαιρεσίες προ 75 του έγραψα να δηλώσει τον αριθμό και το στέλεχος της Οικοδομικής Άδειας και να μη αποσιωπήσει τίποτα.

Και "σαφέστατα" το τόνισα 2 φορές αυτό.

Υ.Δ.

Ναι αυτό με τα άβανταρ και γω δεν ξέρω που υπάρχουν.... ίσως έχουμε βάλει κάποια εφαρμογή και δεν το ξέρω καν.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Posted
On 28/5/2026 at 9:46 ΠΜ, Didonis said:

......ακίνητο με αυθαιρεσίες προ 75 του έγραψα να δηλώσει τον αριθμό και το στέλεχος της Οικοδομικής Άδειας και να μη αποσιωπήσει τίποτα....

Σωστά!!!

On 28/5/2026 at 8:08 ΠΜ, tetris said:

Μου κάνει εντύπωση ότι κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι "κομήτες" στο φόρουμ....

On 28/5/2026 at 9:46 ΠΜ, Didonis said:

Ναι αυτό με τα άβανταρ και γω δεν ξέρω που υπάρχουν.... ίσως έχουμε βάλει κάποια εφαρμογή και δεν το ξέρω καν.

Σκεφτείτε λίγο περισσότερο και "πονηρά" και θα βρείτε εύκολα τον "γεννήτορα"!

Posted
On 28/5/2026 at 9:59 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

...Σκεφτείτε λίγο περισσότερο και "πονηρά"...

μπρε πονηρέ.... εσένα που ο νους σου κατεβάζει για πες.... Αλλά όχι σ αυτό το θέμα και το κάνουμε μπάχαλο αλλά σε κάποιο από τα θέματα με τις λειτουργίες του σάιτ πλς.....

Posted

Άστο καλύτερα... Άστο να πάει άστο... Όπως λέει και το γνωστό άσμα! Ας μείνουμε στα τετριμμένα!

Posted (edited)

Πάταξον μεν, άκουσον δε. 

@tetris ακριβώς αυτό λέει το ΠΔ, είναι ευθύνη της πολεοδομίας. 
Με τον Ν 4495 και την υπό εξέταση φράση (είναι δυνατή η υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης φακέλου αποτύπωσης κτιρίου) παρέχεται η δυνατότητα στον εξουσιοδοτημένο μηχανικό να καταθέσει φάκελο αποτύπωσης αντί της διαδικασίας που περιγράφεται στο ΠΔ.
Η πρώτη επιλογή είναι το ΠΔ και η δεύτερη ο φάκελος αποτύπωσης. 

@ΙΑΣΟΝΑΣ δεν είναι άποψη, είναι ο τίτλος του ΠΔ 114/2005. 

@Didonis η προ εξαημέρου απάντησή σου στην ερώτηση του συναδέλφου είναι, προφανώς, σωστή και σύννομη κατ' εφαρμογή της διάταξης για τον φάκελο αποτύπωσης.
Απόκρυψη της άδειας γίνεται όταν ρυθμίζεται κτίριο με άδεια ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετο. 

Edited by Ροβινσώνας
Posted

Προσπερνωντας υποννοούμενα για "πονηρους" και τις μπαρούφες για "κομητες του φόρουμ" θελω να συνεχίσω τον ειλικρινή προβληματισμό που εχω θελωντας να κάνω την δουλεια μου τίμια απένατι στους πελάτες μου αλλα και σύννομα, ανεξαρτήτως αν μου αρέσουν οι νόμοι, αν τους βρίσκω λογικούς ή αν με βοηθάνε να έχω περισσότερες δουλειες.

Λεω προκαταβολικά πως διαβάζοντας το φορουμ οι συνάδελφοι με τους οποιους διαφωνώ έχουν κερδίσει την εκτίμηση μου για τις γνώσεις το ήθος και την εν γενει στάση τους.

Η αποψη μου λοιπον για τους χαμένους φακέλους είναι πως το νόμιμο είναι αυτο που περιγραφει ο Ροβινσώνας (ανασύσταση ή φακελος αποτύπωσης)

Δεν προκύπτει απο κάπου στη νομοθεσία ότι μπορει να "αγνοηθεί" μια άδεια και να παμε για πλήρη τακτοποίηση.

Και ρωτάω πολυ ειλικρινά : Οταν έχουν χαθεί τα πάντα τι θεωρουμε σαν νομιμως υφιστάμενο και τι σαν αυθαίρετο ? ,

Πως γινεται ταυτόχρονως να μην αποκρύπτουμε την οικοδομική άδεια αλλα και να εντοπίζουμε τα αυθαιρετα όταν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ?