[email protected] Posted May 28, 2026 at 01:04 PM Posted May 28, 2026 at 01:04 PM (edited) @Ροβινσώνας Το τί είναι σαφές και τί δεν είναι σαφές στον Ν.4495 είναι προσωπική εκτίμηση του καθενός μηχανικού. Κάποια σημεία είναι σαφή, κάποια άλλα είναι επίτηδες ασαφή, και αυτό γιατί ο νόμος αυτός μεταξύ άλλων, είναι ένα εισπρακτικό μέσο μιας πτωχευμένης χώρας. Το ΤΕΕ Αθήνας σε 3 διακριτές υποθέσεις απάντησε (μόνο προφορικά) ότι η ανασύσταση δεν είναι υποχρεωτική. Ειδικά δε στα κτίρια με σύσταση προ 1975 συστήνουν αντιμετώπιση ως εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα, με κατάθεση αποδεικτικού παλαιότητας το ίδιο το στέλεχος αδείας. Το ΤΕΕ Πελοποννήσου επαναλαμβανόμενα απάντησε (μόνο γραπτά) ότι η ανασύσταση είναι η ορθή αντιμετώπιση, αλλά η ρεαλιστική είναι χωρίς οικοδομική άδεια, ειδικά σε κτίρια με σύσταση προ 1975. Το ΤΕΕ Αθήνας μόλις επικαλεστεί συνάδελφος γραπτή απάντηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου, αρνείται να συνεχίσει τη συζήτηση. Η Πολεοδομία Αθήνας αρνείται μερική ανασύσταση του άρθρου 99, ενώ η Πολεοδομία Αμαρουσίου τη δέχεται με χαρά. Εσύ κρίνεις ότι η ανασύσταση είναι υποχρεωτική. Εγώ κρίνω ότι αν σου τύχει δική μου δήλωση και πεις το ανάποδο, δεν υπάρχει διαιτητής να αποδώσει την απόλυτη γνωμάτευση. Ο @ΙΑΣΟΝΑΣ που είναι ο πιό ακραίος απ' όλους εδώ και χρόνια, έχει τη δική του άποψη. Ο @tetris έχει και αυτός τη δική του άποψη. Επομένως όλες οι γνώμες δεκτές και όλοι χαρούμενοι. Το αν θα γίνει συναλλαγή τελικά ή όχι, στην πράξη κρίνεται από τα συναισθήματα του καθενός απέναντι σε διφορούμενες διατάξεις. Κερδίζει όποιος μπορεί να υποστηρίξει την άποψή του, ανάλογα με το ποιά πλευρά εξυπηρετεί. Και φυσικά κερδίζει πάντα αυτός που πληρώνει. Edited May 28, 2026 at 01:08 PM by [email protected] 3 1
tetris Posted May 28, 2026 at 03:20 PM Posted May 28, 2026 at 03:20 PM @[email protected] καλώς όρισες Με την ανάρτησή σου, έβαλες τα πράγματα στη σωστή (σχεδόν όπως πάντα, για να μην είμαστε απόλυτοι...) βάση Ο μόνος λόγος που συμμετέχω σε ατελέσφορες συζητήσεις προσπαθώντας να εξηγήσω το προφανές, είναι ότι μας διαβάζουν και νέοι συναδελφοι και είναι κρίμα να σχηματίζουν λανθασμένες εντυπωσεις μόνο και μόνο γιατι κάποιοι κρυπτόμενοι πίσω από το "νόμιμον" στην ουσία υπερασπίζονται την τσέπη τους. Ξαναλέω (για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν) πως ανασύσταση (σύμφωνα με το ΠΔ 114/05) σημαίνει αναδημιουργία όλου του περιεχομένου του φακέλου και όχι μόνο της αρχιτεκτονικής μελέτης. Σημαίνει ότι θα βρεθούν όλες οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις καθώς και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στο φάκελο. Σημαίνει ότι οι μελέτες που θα κατατεθούν θα είναι ίδιες με τις μελέτες του αρχικού φακέλου. Ποιός όμως μπορεί να διασφαλίσει κάτι τέτοιο? Είναι προφανές ότι η "ανασύσταση" θα γίνει με βάση την υφιστάμενη αρχιτεκτονική κατάσταση. Όσο για το στατικό μέρος, ας το αφήσουμε καλύτερα... Για το λόγο αυτό θεωρώ πιο έντιμη (αν και με λιγότερο οικονομικό όφελος για το μηχανικό) την υπαγωγή (με αναφορά στην άδεια) από την ανασύσταση. Αυτά, και τέλος από μένα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να συμμετέχω σε συζητήσεις, όπου η υποκρισία και η κουτοπονηριά φοράνε το μανδύα της νομιμότητας. 1
[email protected] Posted May 28, 2026 at 05:58 PM Posted May 28, 2026 at 05:58 PM @tetris Δεν έφυγα ποτέ, απλά δεν ποστάρω γιατί δεν με ιντριγκάρουν τα θέματα. Από την πλευρά σου δεν χρειάζεται να εξηγείς για ποιό λόγο συμμετέχεις, γιατί όπως και να 'χει είσαι σεβαστός, έχεις άποψη, και είσαι από τους ελάχιστους που με κεντρίζουν να διαφωνήσω. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν διαφωνώ με κανένα, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο που να είναι όλοι ταυτόχρονα σωστοί.
ΙΑΣΟΝΑΣ Posted May 28, 2026 at 07:11 PM Posted May 28, 2026 at 07:11 PM Καληνύχτα λεβέντες... Χαίρομαι να σας διαβάζω... Κι εγώ δηλώνω απλός παρατηρητής... Πάω για ξεκούραση... Κι αύριο θα είναι μια δύσκολη ημέρα...
Ροβινσώνας Posted May 28, 2026 at 09:14 PM Posted May 28, 2026 at 09:14 PM Οι νέες και οι νέοι είναι αρκούντως έξυπνοι ώστε να εδράζουν τη δουλειά τους επί στέρεου νομοθετικού εδάφους και όχι επί σαθρών μεγαλοστομιών. Γι' αυτό έχουν μελετήσει το εδάφιο γγ της παραγράφου στ του άρθρου 99 του Ν 4495/2017 και γνωρίζουν τη χρησιμότητα και το περιεχόμενο του φακέλου αποτύπωσης. Δεν σταματούν, όμως, εκεί. Συνεχίζουν με την προσεκτική μελέτη του άρθρου 51Α (που προστέθηκε στον Ν 4495 τον Νοέμβριο του 23) όπου καθορίζεται νέα απλουστευμένη διαδικασία για την «ανασύσταση φακέλου οικοδομικών αδειών». Έτσι, έχουν όλα τα εφόδια για να ανασυστήσουν τον απολεσθέντα φάκελο και να είναι καθ' όλα νόμιμοι. 2
[email protected] Posted June 2, 2026 at 07:37 AM Posted June 2, 2026 at 07:37 AM On 5/29/2026 at 12:14 AM, Ροβινσώνας said: Συνεχίζουν με την προσεκτική μελέτη του άρθρου 51Α (που προστέθηκε στον Ν 4495 τον Νοέμβριο του 23) όπου καθορίζεται νέα απλουστευμένη διαδικασία για την «ανασύσταση φακέλου οικοδομικών αδειών». Καλημέρα και καλό μήνα. Το άρθρο 51Α, αν σου τύχει πραγματική υπόθεση και δεν μιλάμε υποθετικά, θα συνειδητοποιήσεις ότι στην πράξη ισχύει μόνο για οροφοδιαμερίσματα. Στην πρώτη υπόθεση που θα σου τύχει και δεν θα πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα, παρακαλώ να μας παραθέσεις την εμπειρία σου με την πολεοδομία εδώ με απόλυτη ειλικρίνεια. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους.
Ροβινσώνας Posted June 3, 2026 at 08:13 AM Posted June 3, 2026 at 08:13 AM (edited) Καλή σου ημέρα συνάδελφε zavi. Παρενέβην στο θέμα, πριν τη δική σου τοποθέτηση, για τρεις λόγους: Πρώτον, για την ερμηνεία της φράσης «είναι δυνατή» του εδαφίου γγ της παραγράφου στ του άρθρου 99 του Ν 4495/2017. Δεύτερον, επειδή ένα κτίριο δεν μπορεί να δηλώνεται εξ ολοκλήρου αυθαίρετο και παράλληλα να αναρτάται βεβαίωση απώλειας (ή μη εύρεσης) του φακέλου της αδείας. Τρίτον, λόγω των αβάσιμων σχολίων για έλλειψη «νομομάθειας» και «γλωσσομάθειας» στις εύστοχες παρατηρήσεις του συναδέλφου cvlengnr. @[email protected] αυτό που θα επέλεγα εγώ είναι ο φάκελος αποτύπωσης του άρθρου 99. Περιλαμβάνει τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τομή και φωτογραφίες των όψεων. Edited June 3, 2026 at 08:14 AM by Ροβινσώνας 1
[email protected] Posted June 4, 2026 at 05:51 AM Posted June 4, 2026 at 05:51 AM (edited) On 6/3/2026 at 11:13 AM, Ροβινσώνας said: @[email protected] αυτό που θα επέλεγα εγώ είναι ο φάκελος αποτύπωσης του άρθρου 99. Περιλαμβάνει τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τομή και φωτογραφίες των όψεων. Συνάδελφε καλημέρα. Θεωρητικά μιλώντας, έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν θα έρθει η ώρα να υποστηρίξεις μεταβίβαση σε κτίριο με πολλαπλές στάθμες και οριζόντιες ιδιοκτησίες, θυμήσου να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία διαχείρισης επικοινωνίας για πρόσβαση αποτύπωσης σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες έτσι ώστε να καταφέρεις δημιουργία κατόψεων αποτύπωσης. Ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων που θα ταυτίζεται η πραγματική κατάσταση με τις κατόψεις σύστασης, η εμπειρία σου θα επαληθεύσει την άποψή σου. Αν θέλεις τη δική μου άποψη, τη μοιράζομαι μαζί σου: το άρθρο 99 δίνει λύση μόνο σε ακίνητα κατασκευασμένα μετά το 1983, στα οποία έχει απωλεσθεί ο φάκελος το άρθρο 51Α είναι φτιαγμένο μόνο για οροφοδιαμερίσματα, δηλ. οριζόντιες που καταλαμβάνουν ολόκληρο τον όροφο Προσωπικά η μοναδική μου καλή εμπειρία από ανασυστάσεις είναι στην Πολεοδομία Αμαρουσίου, η οποία δέχεται με κατανόηση μερική ανασύσταση χωρίς συνολική αποτύπωση του ορόφου. Αυτό καταλήγει σε έκδοση πολλαπλών εκτελεστικών πράξεων στο ίδιο κτίριο. Και φυσικά πρέπει να είσαι τυχερός να ταυτίζεται η κάτοψη της σύστασης τόσο στο περίγραμμα ορόφου, όσο και στο διαμέρισμα ενδιαφέροντος, στα ανοίγματα του ορόφου, στους εξώστες και στους κοινόχρηστους χώρους. Από εκεί και πέρα αν,- κατά την αποτύπωση του/των ορόφου/ων σε οποιαδήποτε άσχετη με την υπόθεσή σου οριζόντια ιδιοκτησία,- βρεις αυθαίρετα του άρθρου 81 (συμπεριλαμβανομένων και του άρθρου 29 που εκτελέστηκαν χωρίς τη σχετική έγκριση), τότε υποχρεούσαι σε ρύθμιση με Ν.4495 κατά την ανασύσταση. Καλή τύχη στη διαχείριση της επικοινωνίας. Edited June 4, 2026 at 05:59 AM by [email protected] 2
ppanag Posted June 4, 2026 at 06:18 AM Posted June 4, 2026 at 06:18 AM Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις και πολύ χρήσιμες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ούτε προσφορά δεν μπορείς να δώσεις για ανασύσταση φακέλου.
Billy_Huge Posted June 30, 2026 at 04:27 PM Posted June 30, 2026 at 04:27 PM Καλησπέρα. Επειδή μου έτυχε πρόσφατα: Μονοκατοικία προ του 1975, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, υπήρχε μόνο το στέλεχος. Η ΥΔΟΜ Αργυρούπολης, μου έδωσε έγγραφο "μη ανεύρεσης" φακέλου (και όχι απώλειας), και προφορικά, μου συνέστησαν να το περάσω στον Ν.4495/17 κατηγορία 1, με νέα αποτύπωση και να καθαρίσω. Ενώ, αν θέλω να το κάνω "προβλεπόμενα", μου έδωσαν το επισυναπτόμενο. 1
Recommended Posts