Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβολος σε μεταλλικό κτήριο


 

Recommended Posts

πρόκειται για μία φοιτητική εργασία αρχιτεκτονικής

θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με την σωστή στηριξη ενός προβόλου με διαστάσεις 8,00Χ4,00Χ3,00Μ (μΧπΧυ) καθώς και για τη διαστασιολόγηση των φερόντων στοιχείων (είναι σωστή η διάταξη της εικόνας;)

τα αρχιτεκτονικά δεδομένα που μας περιορίζουν είναι:

1. καθαρό άνοιγμα στο εμπρός τμήμα του προβόλου (8,00Μ)

2. ο χώρος που "πατάει" στον προβόλο εισέρχεται λίγο και στο κυρίως κτίσμα

3. για τον παραπάνω λόγο και επειδή υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι πρόβολοι σε άλλους ορόφους, αλλά σε διαφορετικά σημεία, καλό θα ήταν να αποφευχθούν κατακόρυφα στοιχεία στο εσωτερικό του κτίσματος

4. το ύψος του "κουτιού" που σχηματίζεται (3,00Μ) είναι πιο μικρό από το ύψος του ορόφου του κυρίου κτίσματος (4,00Μ)

 

σας ευχαριστώ προκαταβολικά

post-17783-131887225816_thumb.jpg

post-17783-131887225826_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται καλό, βέβαια δεν βλέπω όλο το κτήριο αλλά με αυτούς τους προβόλους του δίνουν μια επιθετική όψη και χαρακτήρα θα μπορούσα να πω. Δεν ξέρω τον χώρο ή για που θα γίνει το έργο, αλλά φαίνεται για μια κατασκευή από υαλί και χάλυβα. Για την στατικότητα δεν μπορώ να σε βοηθήσω δυστυχώς, αλλά θα μεριμνήσουν οι συνάδελφοι σου για τις όποιες απαντήσεις δωθούν.

Link to comment
Share on other sites

Αφου έχεις την έγκριση pappos, τελείωσε.

 

Αν το δάπεδο δεν είναι σκυρόδεμα ή κάποιο άλλο δύσκαμπτο υλικό, θα έβαζα και κανένα χιαστί στο δάπεδο. Τώρα για διαστασιολόγηση κλπ., μόνο δια ζώσης και με επίλυση μπορεί να πει σοβαρά πράγματα κάποιος.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον και challenging θέμα, let me sleep on it και θα επανέλθω αν μπορέσω!

 

Σαν πρώτη παρατήρηση οι δοκοί της οροφής του κουτιού που σίγουρα δεν επιθυμείς να εισέρχονται στο εσωτερικό του κτιρίου. Επίσης το προφίλ της διατομής των διαγωνίων συνδέσμων.

 

Μία δύο ερωτησούλες για να μας διαφωτίσεις καλύτερα:

 

- Οι πλευρές του κουτιού (άνω/κάτω/πλάι) με τί υλικό θα κλείσουν;

- Τί max βάθος θέλουμε για το δάπεδο;

- Για τί χρήση προορίζεται το κτίριο;

- Επίσης πόσο ψηλό είναι το κτιριο;

 

Ρωτάω γιατί εκτός από αντοχή, απόκλιση, ευστάθεια θα πρέπει να κοιτάξουμε και για δονήσεις/κραδασμούς, συν την αισθητική της λύσης - το οικονομικό το αγνοώ.

 

Μάλλον πως θα χρειαστούν πάντως και μεγάλα moment connections (σαν αυτά στο avatar του Pappos) κρυμμένα στο εσωτερικό των τοιχωμάτων.

 

Επίσης θα μπορούσαμε να "ζητήσουμε" από τις δοκούς της οροφής να πάρουν λίγο από το φορτίο του δαπέδου, ημι-αναρτώντας το δάπεδο.

 

Αν τα πλαϊνά τοιχώματα συνέχιζαν βαθιά μέσα στο εσωτερικό του κτιρίου θα ήταν πιο εύκολο για τον μηχανικό, αλλά πάλι καλά που υπάρχει και η αρχιτεκτονική να μας φτιάχνει τη μέρα!

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι βλέπω πρέπει να υπολογίσεις τα φορτία στους προβόλους (τους κάτω) αρχικά (κατανεμημένα-συγκεντρωμένα) και με βάση τη μέγιστη ροπή (στήριξη) να διαστασιολογήσεις τη διατομή των προβόλων. Δεν έχει νόημα να κάνεις τη δοκό σου σύμμικτη γιατί το σκυρόδεμα θα εφελκύεται και άρα μόνο επιπλέον βάρος θα προσθέτει. Τέλος η Ι διαγώνιοι που έχεις τοποθετήσει λειτουργούν μόνο σε εφελκυσμό και άρα ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις κοιλοδοκούς (SHS, RHS) φαίνεται πιο ωραίο αισθητικά και γλιτώνεις βάρος. Τέλος να προσέξεις η σύνδεση στην άκρη των προβόλων. Να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να παραλάβει ροπή.

 

Τα πράγματα για τους πάνω προβόλους είναι λίγο καλύτερα καθώς η ύπαρξη των αριστερά κολώνων απλουστεύει κάπως τα πράγματα. Ισως και να μπορούσες να θεωρήσεις τις δοκούς αυτές αμφιέρειστες αν και μου φαίνεται κάπως ριψοκίνδυνο καθώς θα βασίζεσαι μόνο στις κάτω συνδέσεις και θα καταλήξεις να έχεις μεγαλύτερες διατομές στους πάνω προβόλους χωρίς λογο.

Link to comment
Share on other sites

απάντηση στις ερωτήσεις του leonardo:

- οι πλευρές του κουτιού θα κλείσουν με ξύλινες σανίδες (ή μεταλικά panels)

- το βάθος του δαπέδου καλό θα ήταν να είναι το ελάχιστο δυνατό

- η χρήση του θα είναι yoga studio (δηλαδή συγκέντρωση στον πρόβολο 10 ατόμων max)

- το κτίριο είναι στα 12,00Μ (ισόγειο+2 όροφοι με 4,00Μ ύψος ο καθένας επίσης τα κουτιά έχουν ύψος 3,50Μ)

 

belbos έχεις δίκιο για τις διαγώνιες κοιλοδοκούς (ως προς το αισθητικό κομμάτι μόνο μπορώ να μιλήσω) και θα αλλάξουν

Link to comment
Share on other sites

Το όλο σύστημα λειτουργεί σαν κοντός πρόβολος αν μπορώ να καταλάβω καλά. Αν μπορείς βρες στην βιβλιογραφία περί διαστασιολόγησης και οπλισμού κοντών προβόλων. Σίγουρα οι δοκοί της οροφής πρέπει να αγκυρώνονται αρκετά μέσα στο κτίριο και αυτό ίσως είναι πρόβλημα (αφού το "κουτί" είναι 3.0μ ενώ ο όροφος είναι 4.0μ).

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο όμως είναι μεταλλικό...

 

Το πρόσεξα φίλε μου...

 

Αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια. Πως λειτουργούν δηλαδή οι ελκυστήρες και οι θλιπτήρες. Τι αναμενόμενες αστοχίες έχουμε κλπ. Απλά αντί για αντίστοιχο οπλισμό σε πρόβολο από σκυρόδεμα, θα διαστασιολογήσει ανάλογα τις μεταλλικές διατομές του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.