Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απόσταση κτηρίου από όριο δασικής έκτασης


pmalat

Recommended Posts

Καλό κουράγιο σε όσους δουλεύουν ακόμα !!!..

Σύμφωνα με το Π.Δ. 6/17,10,78 ΦΕΚ 538 Δ (δόμηση εκτός σχεδίου) προβλέπεται η δόμηση σε απόσταση 10.00 μέτρων από δασική έκταση παραγρ. 5.α.

Σε περίπτωση που το οικόπεδο είναι σε οικισμό του ‘85 ή του ’81 ισχύει η ίδια απόσταση ή το 2,50 μέτρα ? Αναφέρεται κάπου ??? Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 11 months later...

Όσον αφορα τα εκτός σχεδίου ισχύει ο 270Δ/85 και όχι ο 538Δ/1978.

Για εκτός σχεδίου πάντα η απόσταση των 10 μ ισχύει μόνο αν η δασική έκταση χαρακτηριστει ιδιωτική δασική, οπότε η επιφάνεια του δασικού τμήματος δίνει την επιπλέον κάλυψη και δόμηση που του αναλογεί στο ενιαίο οικόπεδο. Τότε στα 10 μ δεν επιτρέπεται καμία απολύτως επέμβαση.

Αν η δασική έκταση χαρακτηριστεί δημόσια, τότε το όριο του δασικού τμήματος θεωρείται ξένη ιδιοκτησία. Όποτε πάμε στα 15 μ υποχρεωτικά και μεταξύ 10 έως 15 μ επιτρέπονται μόνο κατασκευές των άρθρων 11 και 17 του ΓΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση - που έχουμε δημόσιο δασικό - η παράγραφος 5γ του άρθρου 2 του 270Δ/1985, ισχύει μόνο αν στο οικόπεδό μας συντρέχουν λόγοι για να έχουμε αποστάσεις μικρότερες των 10μ (Εγκ-34844/5574/104/86). Δηλαδή, έαν πχ έχουμε οικόπεδο που λόγω παλαιότητας μπορούμε να χτίσουμε στα 5 μ από τα όρια, στην πλευρά που υπάρχει σύνορο με δημόσια δασική έκταση, πάμε υποχρεωτικά στα 10 μ και εκεί μέσα απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση. Αν δε συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, πάμε υποχρεωτικά στα 15 μ για ότι μετράει σε κάλυψη και δόμηση.

Όσον αφορα τα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού δε νομίζω ότι ισχύει κάτι διαφορετικό, αλλά θα το ψάξω

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δασικο εντος οικισμου?Τι "λαθος" εκαναν στον καθορισμο των οριων οικισμου και εβαλαν δασικο μεσα?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι λάθος , απλά σε κάποιους οικισμούς , που ορίζονται με ακτίνα , υπάρχουν μέσα και κάποια κομμάτια δασικά , τα οποία , όπως λέει και το ΠΔ του '85 , δεν αποτελούν μέρος του τμήματος του οικισμού .

Link to comment
Share on other sites

Για εκτός σχεδίου πάντα η απόσταση των 10 μ ισχύει μόνο αν η δασική έκταση χαρακτηριστει ιδιωτική δασική, οπότε η επιφάνεια του δασικού τμήματος δίνει την επιπλέον κάλυψη και δόμηση που του αναλογεί στο ενιαίο οικόπεδο. Τότε στα 10 μ δεν επιτρέπεται καμία απολύτως επέμβαση.

Αν η δασική έκταση χαρακτηριστεί δημόσια, τότε το όριο του δασικού τμήματος θεωρείται ξένη ιδιοκτησία.

 

Από πού προκύπτει ότι τα 10μ. ισχύουν μόνο για απόσταση από ιδιωτική δασική έκταση και όχι και από δημόσια ;

Στο Π.Δ. 24-5-85 ΦΕΚ 270Δ'/85 Άρθρο 1 παρ. 5γ δεν γίνεται διάκριση : Οι αποστάσεις του κτιρίου ορίζονται εκ του ορίου της ζώνης της απαλλοτριώσεως για τη σιδηροδρομική γραμμή 15 μ. τουλάχιστον, από την όχθη τυχόν ρέμματος 10 μ. τουλάχιστον και 10 μ. τουλάχιστον από τα όρια δασικής έκτασης.

Link to comment
Share on other sites

Δε γίνεται σε καμία νομοθεσία ονομαστική διάκριση.

Προκύπτει συνδυάζοντας το γνωστό σε όλους μας άρθρο 5 του ΠΔ270Δ/85 και την παρ. 6 της Εγκ-34844/5574/104/86 "Η τήρηση αποστάσεων από δασικές εκτάσεις κλπ. (Παρ.5γ αρθ. 2 ΠΔ270Δ/85) αποτελεί επί πλέον υποχρέωση των οικοδομούντων και όχι δικαίωμα τηρήσεως αποστάσεων από τα όρια μικρότερων των 15,00 μ. όταν από την Παρ.5α αρθ. 2 ΠΔ270Δ/85 (δηλ. 15μ) προκύπτει ανάλογη υποχρέωση".

 

Πως προκύπτει τώρα θα μου πεις.

Είναι πολύ απλό αν διαβάσεις το bold που έκανα στην παραπάνω παράγραφο της εγγυκλίου και εξηγώ:

 

1) Όταν έχω ιδιωτική δασική έκταση, τότε αυτή αποτελεί τμήμα του ενιαίου οικοπέδου και από το όριο της ιδιωτικής αυτής δασικής έκτασης δεν υπάρχει νομοθεσία που να λέει κάτι διαφορετικό για επιτρεπτές πλάγιες αποστάσεις-και πως να υπάρχει αφού αποτελεί οικόπεδό μου-εκτός από την παρ. 5γ του αρθ. 2 του ΠΔ270Δ/1985, οπότε αναγκαστικά πάω στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 10μ. Στη ζώνη τώρα αυτή των 10μ απαγορεύεται οποιάδηποτε οικοδομική δραστηριότητα είτε μετράει είτε όχι σε δόμηση και κάλυψη.

 

2) Όταν έχω δημόσια δασική έκταση, τότε το όριο αυτής αποτελεί όριο ξένης ιδιοκτησίας. Όταν έχω όριο με ξένη ιδιοκτησία μπορώ να πάω αναλόγως το οικόπεδο (βάσει του άρθ. 5 του 270Δ/85) ή τη χρήση (υπόλοιπα άρθρα του 270Δ/1985) είτε στην υποχρεωτική απόσταση των 15μ (παρ. 5α αρθ. 2 ΠΔ270Δ/85) είτε με παρέκκλιση στα 2,5, 5, 7,5 ή 10 μ. Καί έρχεται ο νομοθέτης με την εγγύκλιο και σου λέει ότι αν υπάρχει δυνατότητα να οικοδομήσεις σε μικρότερη των 10 μ απόσταση, μόνο για την πλευρά που συνορεύεις με το δασικό θα πας υποχρεωτικά στα 10 μ (στις υπόλοιπες πας άνετα στη μικρότερη δυνατή απόσταση βάσει της παρέκκλιση που εμπίπτεις), ενώ αν δεν ισχύουν για το οικόπεδο σου πλάγιες αποστάσεις μικρότερες των 15μ, τότε και από το όριο με το δασικό πας υποχρεωτικά στα 15μ. Τότε μεταξύ 10μ και 15μ επιτρέπονται κατασκευές, που δε μετρούν εννοείται στη δόμηση ή στην κάλυψη(εκτός των ανοιχτών στεγασμένων parking νομίζω), ενώ στη ζώνη των 10μ - όπως και προηγουμένως ανέφερα με την ιδιωτική δασική - απαγορεύεται οποιάδηποτε οικοδομική δραστηριότητα.

 

Πιστεύω να βοήθησα λίγο περισσότερο.

Τα έχω "λουστεί" πολλές φορές αυτά που σου λέω, οπότε στα γράφω μετά απόλυτης βεβαιότητας.

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί στο forum, εκτός σχεδίου έχουμε γήπεδο και όχι οικόπεδο.

Το Π.Δ. 24-5-85 αναφέρεται πάντως στο χαρακτήρα μιας έκτασης ως δασικής και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς (ιδιωτική ή δημόσια). Βέβαια η διευκρινιστική εγκύκλιος που αναφέρεις είναι ξεκάθαρη ότι υπερισχύουν τα 15μ..

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί στο forum, εκτός σχεδίου έχουμε γήπεδο και όχι οικόπεδο.

 

Συμφωνώ και επαυξάνω. Παράλειψη και λάθος μου. ;)

 

Το Π.Δ. 24-5-85 αναφέρεται πάντως στο χαρακτήρα μιας έκτασης ως δασικής και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς (ιδιωτική ή δημόσια).

 

Πάλι συμφωνώ και στην προηγούμενη απάντησή μου ποτέ δεν υπονόησα ότι στο ΠΔ 270Δ/85 γίνεται αναφορά στο χαρακτήρα της οποιαδήποτε έκτασης. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα!

 

Θα ήθελα και εγώ τα φώτα σας σε κάτι σχετικό:

 

Έχω την περίπτωση πελάτη με θεομηνιόπληκτο κτίσμα. Το καταστραφέν κτίσμα βρίσκεται σε κομμάτι του γηπέδου -όλο το γήπεδο είναι περίπου 1200 μ, μή άρτιο και οικοδομήσιμο- εμβαδού περίπου 200 μέτρων με διαστάσεις περίπου 12X15 m για το οποίο υπάρχει βεβαίωση του δασαρχείου ότι δεν είναι δασικό, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι του γηπέδου (γύρω-γύρω από το μη δασικό) είναι δασικό. Το θεομηνιόπληκτο κτίσμα υπήρχε από το 1940 περίπου.

 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, είχα συζητήσει το θέμα με τον τότε αρμόδιο υπάλληλο της πολεοδομίας, ο οποίος είχε δώσει το ΟΚ ότι μπορεί να βγει άδεια αποκατάστασης θεομηνιόπληκτου στην ίδια θέση, παρόλο που δεν τηρείται η απόσταση των 10 μ. από τα όρια του δάσους, αφού ούτως ή άλλως, όλο το μη δασικό κομμάτι είναι ίσα ίσα 12x15 με το σκεπτικό ότι το ΦΕΚ 130Δ' στην παρ. 4 του άρθρου 5 αναφέρει ότι "απαγορεύεται η έκδοσις αδειών οικοδομής εις δασικάς εκτάσεις..." χωρίς να αναφέρει άλλες αποστασεις, όπως κάνει π.χ. παραπάνω για τα ρέμματα.

 

Λόγω οικονομικών δυσκολιών ο ιδιοκτήτης δεν μπόρεσε πέρσι να προχωρήσει το θέμα της άδειας και το ανακίνησε φέτος. Φέτος ο υπάλληλος έχει αλλάξει και ο τωρινός ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να βγει άδεια λόγω της μη τήρης της απόστασης από το δασικό.

 

Η δική σας γνώμη ποιά είναι; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε συμβουλή!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.