Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ζώνη των 500 μ. γύρω απο οικισμούς


Recommended Posts

Καλησπέρα, ψάχνω την απόσταση Δ για γεωτεμάχιο με βιομηχανικο-βιοτεχνικο κτίσμα (αυθαίρετο) εντός ζώνης οικισμού. Κατά τπ 270 Δ /85 ειναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά τοΑρ.1παρ2.α (εντός ζώνης - 2000 τμ) αλλά και ισχύει και το β.αα) υφίσταται προ του 62, 10μ πρόσωπο κλπ κλπ.

Στην περίπτωση εντος ζώνης δίνει Δ=5 ενώ στη δεύτερη περίπτωση προ του 62 εκτος σχεδίου δινει Δ = 2,50. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτο ή το γεγονός οτι είμαι στη ζώνη με πάει αναγκαστικά στο Δ=5; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Γεωτεμαχιο μη δασικό 7 στεμματα  στην περιμετρικη ζώνη των 500μ οικισμου μέχρι 2000 κατοικους σε περιοχή νατουρα.

Υπάρχει συμβολαιο αγοραπωλησία του 2014 που αναφερει οτι το ακινητο περιηλθε στην κυριότητα της πωλήτριας σύμφωνα με δήλωση της με ατυπη δωρεα απο τη μητέρα της το έτος 1964.....και εγινε κυρια αυτου με εκτακτη χρησικτισία.

Είμαι καλυμμένη με αυτό για δήλωση αρτιότητας ως προ 24.4.77 στο τοπογραφικό για νέα συμβόλαια πώλησης ή οχι? Ποια η γνώμη σας? Να σημειώσω εδώ οτι σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων χωριανών ισχύει η παλαιότητα, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει μεθαύριο στην πολεοδομία όταν πάει για να βγάλει άδεια ο νέος αγοραστης,

ευχαριστώ και καλό σας βράδυ

Link to comment
Share on other sites

 

Γιατι ψαχνεις το 1977?.... Εκει θα πηγαινες αν ησουν 2 στρεμματα. Εδω εισαι 7 στρεματα.

Θα πας με το Δ 270,  δλδ. 7 στρ. με 25 μ. σε κοινοχρηστο δρομο,

ή με 7 στρ. τυφλα,  αλλά υφισταμενα πριν τον ν. 3212..

Αρα, εδω ειναι το προβλημα.

[...και τι αναφερει  στην δηλωση του ν 651,  το 2014, που εγινε το συμβολαιο,

ο συναδελφος  που υπεγραψε το τοπογραφικο?]

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη dimitris την αρτιότητα του γεωτεμαχιου την παίρνω σαν εκτός σχεδιου και οχι σαν εντος περιμετρικής ζώνης που για αρτιοτητα θέλει 2 στρ, και να ναι προ του 77 ??Μα τότε αν θεωρηθει σαν εκτος σχεδίου επειδή ειναι natura μήπως πρεπει να παει με την παρεκλιση των 4 στρεμματων του ν.3937/2011?

Ο συνάδελφος στη δήλωση αναφερει οτι είναι αρτιο και οικοδομησιμο.

 

Edited by anpap
Link to comment
Share on other sites

Το έχουμε ξαναπεί ότι ΔΕΝ μας ενδιαφέρει τι αναγράφεται σε προηγούμενα διαγράμματα.

Όταν συντάσσουμε τοπογραφικό, το εξετάζουμε εξ αρχής.

Τα μόνα έγκυρα στοιχεία είναι οι (μεταγεγραμμένοι) τίτλοι, οι οποίοι αποτελούν τεκμήρια παλαιότητας 

Link to comment
Share on other sites

Ωστε,

πας με "πανω απο 4 στρ. και με προ τον 3212"

Αυτη η παρεκλιση ισχυει στις ΝΑΤΟΥΡΑ...οι αλλες καταργηθηκαν

Κατα τα λοιπα, σωστα λεει και ο τετρις [τις καλημερες μου]

χρειαζεσαι αποδειξη χρονου δημιουργιας.

Ομως, επιμενω...Το 2014 που εγινε η μεταβιβαση ειναι πολύ προσφατο, ειχε εκδοθει το Β 251/12,

ειχαμε  ηδη γραψει αρκετες φορες και εδω στο φορουμ για τον "χρονο δημιουργιας"

και ηταν ολα  αυτα γνωστα.

Προφανως, αφου υπογραφεις τωρα εσυ, θα ελεγξεις ολα τα ανωτερω

αλλά, πληροφοριακα, ξαναρωτω,

τι εγραψε στο συμβολαιο του 2014.

 

https://www.michanikos.gr/forums/topic/37096-ζώνη-των-500-μέτρων-και-δικαστική-απόφαση/?do=findComment&comment=633597

εδιτ

εχω αναφερει  και αυτο

"Θα πας με το Δ 270,  δλδ. 7 στρ. με 25 μ. σε κοινοχρηστο δρομο, ".,...ή....

αλλα δεν απαντησες

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σε όλους! 

Γνωρίζετε αν η παρέκκλιση για αρτιότητα εντός ζώνης 500 μ. μπορεί να εφαρμοστεί και σε ζώνη γύρω από οικισμούς διανομής του Υπ. Γεωργίας το 1930 σε πρόσφυγες;

Μελετάμε μαζί με συνάδελφό μου Πολ. Μηχανικό μια περίπτωση αρτιότητας κληροτεμαχίου 3000 τ.μ. εξολοκλήρου εντός ζώνης 500 μ. γύρω από όρια οικισμού <2000, ο οποίος προέκυψε από διανομή του Υπ. Γεωργίας, το 1930 σε πρόσφυγες. Υπάρχει χάρτης στον οποίο φαίνονται τα όρια του συνοικισμού από τη διανομή του 30' καθώς και η θέση του κληροτεμαχίου και ο αγροτικός δρόμος (τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα όπως είχαν αρχικά χαραχθεί). Επίσης το κληροτεμάχιο βρίσκεται εξολοκλήρου σε απόσταση <200 μ. από άξονα κύριου επαρχιακού οδικού δικτύου **.
Στη περιοχή υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ και το γήπεδο βρίσκεται σε ζώνη Γεωργικής Γης Α προτεραιότητας. Στις διατάξεις για τη ζώνη αυτή δεν αναφέρεται κάπου ότι καταργείται η παρέκκλιση για τα εκτός σχεδίου/εντός ζώνης 500 μ.κλπ. Αυτό που αναφέρεται γενικά  είναι ότι "Σε όλες τις εκτός οικισμών ζώνες, ως προς την αρτιότητα, τους όρους και περιορισμούς της δόμησης, εφαρμόζονται οι διατάξεις των π.δ. της 6/17.10.1978 (ΦΕΚ 538/Δ) και της 24/31.5.1985 (ΦΕΚ 270/Δ) όπως εκάστοτε ισχύουν, εκτός εάν άλλως ορίζεται στις επιμέρους ζώνες του ΣΧΟΟΑΠ."

Διαβάζοντας τη συζήτηση στο topic  καταλαβαίνω ότι η παρέκκλιση στη ζώνη των 500 μ. έχει εφαρμογή μόνο σε οικισμούς προ του 1923 (με ή χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο).

Προβληματίζομαι λόγο των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 25 του Ν.2508/97:
"6. Οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν.δ. 17.7/16.8.1923 έχουν εφαρμογή:  .....γ) σε ρυμοτομικά σχέδια διανομών για αστική αποκατάσταση δικαιούχων του Υπουργείου Γεωργίας, τα οποία έχουν κυρωθεί κατά τις διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας, πριν από τη δημοσίευση του ν. 1337/1983...
..Ως όριο του οικισμού για τον υπολογισμό της ζώνης λαμβάνεται το όριο του οικισμού του προϋφιστάμενου του ν.δ/τος 17.7.1923 ή το όριο του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
"*
 

 

*Οι διανομές του υπ. Γεωργίας δεν είναι που έχουν ισχύ εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου;
"Τα σχέδια διανομών του Υπ. Γεωργίας που είχαν κυρωθεί και
αφορούσαν την Αστική Αποκατάσταση ακτημόνων, προσφύγων
ή απλώς αστέγων, θεωρούνται ως εγκεκριμένα ρυμοτομικά
σχέδια." (πηγη portal.tee.gr -  σελίδα 34)

 

**Άρθρο 51  Ν.4178/2013 Παρ. 11 α
11. α. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση Γ.Π.Σ. ή Ζ.Ο.Ε. χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή έως την έκδοση της προβλεπόμενης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998
 

Edited by Chr1st0s
προσθήκη επιπλέον πληροφοριών
Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ περίεργο ΣΧΟΟΑΠ να επιτρέπει πλέον παρεκκλίσεις αρτιότητας γηπέδων με επιφάνεια μικρότερη των 4.000 τμ. Μήπως κάτι δεν έχεις ερμηνεύσει σωστά; Πολλά ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ είναι κακογραμμένα και δυστυχώς η άκρη πολλές φορές δεν βγαίνει εύκολα, καθώς απαιτείται συζήτηση τόσο με την ΥΔΟΜ όσο και με τον ίδιο τον μελετητή. 

Στην Πολεοδομία που ρώτησες τι σου έχουν απαντήσει;

Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα,

Ενα παρόμοιο θεμα το ειχαμε προ 6μηνου....με κακοδιατυπωμενο μεν αλλα οχι και ακαταληπτο ΣΧΟΟΑΠ...

Επίσης, σε ολα αυτα τα διαταγματα,  μετά  τα "λαβοντες υπ' όψη",  ακολουθουν οι υποδιαιρεσεις των περιοχων με τις  χρησεις τους και τα λοιπα πολεοδομικα στοιχεια

και υπάρχουν στο τελος  παντοτε μεταβατικες διαταξεις...

πχ.  Πολυγυρου

13. Γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης της παρούσης ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, εξακολουθούν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από τα προβλεπόμενα στην παρούσα, από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και από άλλες ειδικότερες διατάξεις, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του παράκτιου χώρου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στην Ν. Ραιδεστό θεσσαλονίκης βγήκε πριν μερικά χρόνια Ο.Α. σε γήπεδο 2000+ & εντός ζώνης με την τεκμηρίωση πως το σχέδιο του οικισμού, της Τ.Υ. είναι ένα πλήρες Ρ.σ. Το ίδι έγινε και στη Αγ. Τριάδα Θεσσαλονίκης. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.