Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ζώνη των 500 μ. γύρω απο οικισμούς


Recommended Posts

Οι όροι δόμησης της Ζ.Ο.Ε θα αναφέρουν όριο αρτιότητας και κατάτμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Αν αυτό είναι 10.000 τ.μ απλώς το γήπεδο δεν έχει την οριζόμενη αρτιότητα ώστε να είναι άρτιο. 

Δες και το παρακάτω:

 

ΝΣΚ-542/02   ( Γνωμ-542/02   Τμήμα Α της 9-10-02) 
Κατά παρέκκλιση αρτιότητα και οικοδομησιμότητα σε εκτός σχεδίου περιοχές 
που εμπίπτουν σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ)
- Οι όροι και περιορισμοί δόμησης που καθορίστηκαν για κάθε συγκεκριμένη περιοχή της ΖΟΕ κατισχύουν, κατ' αρχήν, ως νεότερη και ειδική ρύθμιση, των γενικών όρων και περιορισμών περί της εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών προ του 1923 δόμησης
- για ειδικούς λόγους που άπτονται της ανάγκης αυξημένης προστασίας των περιοχών της ΖΟΕ, οι γενικές διατάξεις περί της εκτός σχεδίου δόμησης του ΠΔ/24-5-85 μπορεί, αν δεν είναι αντίθετου περιεχομένου, να εφαρμοσθούν μόνο συμπληρωματικά 
[Σ.Σ. Η παρούσα κοινοποιήθηκε και έγινε αποδεκτή στις 17-11-03 από την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ] 
 
Πρόεδρος: Κ. Βόλτης
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
Αριθμός Ερωτήματος: 58531/27-7-02 της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. 
Περίληψη Ερωτήματος: Εάν ισχύουν ή όχι οι παρεκκλίσεις του Αρθ-1   παρ.2 του ΠΔ/24-5-85 στις περιοχές που εμπίπτουν στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου νομού Ηλείας όπως αυτή καθορίστηκε με το  ΠΔ/3-9-93. 
Σχετικά με το παραπάνω ερώτημα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) (Τμήμα Α) γνωμοδότησε ως ακολούθως: 
Ι. Η ερωτώσα Υπηρεσία, με αφορμή ζήτημα νομιμότητας εκδοθείσας οικοδομικής άδειας στην περιοχή της παραλίας Κουρούτα Αμαλιάδος, που ανέκυψε κατόπιν παρέμβασης τρίτου προσώπου, εξέφρασε την άποψη ότι στις περιοχές της ΖΟΕ Ηλείας, στις οποίες ρητά δεν αναφέρεται διαφορετικά "ισχύουν οι παρεκκλίσεις του ΠΔ/24-5-85 ( ΦΕΚ-270/Δ/85 ) εφαρμοζομένων επιπλέον των δεσμεύσεων ως προς τις χρήσεις γης, του ελέγχου τήρησης του κατωτάτου ορίου κατάτμησης και των λοιπών όρων και περιορισμών αυτού". Για το ίδιο θέμα η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ εξέφρασε την άποψη, προς την οποία συντάχθηκε και η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου, ότι ισχύουν "περαιτέρω παρεκκλίσεις όπου ορίζονται ρητά με το ίδιο το διάταγμα της ΖΟΕ ....", δηλαδή "δεν ισχύουν σε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνονται μέσα στα όρια της ΖΟΕ, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται ρητά..."). Υπέρ καθεμιάς εκ των παραπάνω απόψεων υποβλήθηκαν υπομνήματα από τους εμπλεκόμενους ιδιώτες. 
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται "εάν ισχύουν οι παρεκκλίσεις του Αρθ-1 παρ.2 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) στις περιοχές της ΖΟΕ Ηλείας, στις οποίες το ΠΔ/3-9-93 (ΦΕΚ-1161/Δ/20-9-93) "Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 παραλιακή περιοχή Δήμου και Κοινοτήτων Νομού Ηλείας" δεν προβλέπει ρητά την κατάργησή τους". 
II. Το ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) "Τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός.....σχεδίων πόλεων και εκτός......οικισμών" καθορίζει μεταξύ άλλων στην παρ.1 του Αρθ-1 αυτού, το ελάχιστο εμβαδόν, πρόσωπο και βάθος των οικοδομήσιμων γηπέδων στη δε παρ.2 του αυτού άρθρου τα γήπεδα που "κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα", κατά περιπτώσεις και κατηγορίες. 
Εξάλλου το ΠΔ/3-9-93 (ΦΕΚ-1161/Δ/93) "Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 παραλιακή περιοχή Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ηλείας" με το Αρθ-1 αυτού καθορίζει τις περιοχές που καλύπτει η ΖΟΕ και τα όρια αυτής, με το Αρθ-2 χωρίζει αυτήν σε περιοχές Α, Β, Γ, Δ και Ε με παραπομπή στα οικεία διαγράμματα, προς καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, ενώ στο Αρθ-3 και σχετικά με την περιοχή Α ορίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: 
"Στις παραπάνω περιοχές ΑΙΙ επιτρέπονται χρήσεις γης ως εξής: 
α) κατοικία 
β) τουριστικές εγκαταστάσεις 
γ) αναψυκτήρια, εστιατόρια, ταβέρνες και εν γένει κέντρα διασκέδασης εκτός από Ντίσκο, Μπαρ και νυκτερινά κέντρα (μπουζούκια) τα οποία επιτρέπονται μόνο εφόσον είναι ενσωματωμένα στις τουριστικές εγκαταστάσεις. 
δ) αθλητικές εγκαταστάσεις... 
Γ. Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης των παραπάνω περιοχών Α (Α1 και Α2) καθορίζονται ως εξής: 
1.α) Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζεται σε 4 στρέμματα. 
β) Το κατώτατο όριο αρτιότητας για τις τουριστικές εγκαταστάσεις ορίζεται ως εξής:
6. Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις των ΠΔ/6-10-78 (ΦΕΚ-538/Δ/78) και ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) των όπως ισχύουν". 
Τέλος το Αρθ-29   παρ.1 Ν-1337/83, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα ως Αρθ-183 Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ), ορίζει τα εξής: 
"1 Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων ορίζονται οι πόλεις και οικισμοί γύρω από τα όρια των οποίων καθορίζεται Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Με τα παραπάνω προεδρικά διατάγματα καθορίζονται, κατά τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όροι και περιορισμοί χρήσεως γης ή άλλοι όροι και περιορισμοί, που επιβάλλονται στις ΖΟΕ και ιδιαίτερα το όριο εμβαδού, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται η κατάτμηση της γης. Τα προεδρικά διατάγματα αυτά εκδίδονται μετά από γνώμη, τoυ δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και του νομαρχιακού ΣΧΟΠ ή του ΚΣΧΟΠ για το νομό Αττικής. 
2. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται ανάλογα και για τον καθορισμό ΖΟΕ κατά μήκος ακτών ή την όχθη δημοσίων λιμνών ή ποταμών ή και σε άλλες θέσεις ή περιοχές ειδικής προστασίας". 
III. Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων και με βάση τη διαμομφωμενη μέχρι σήμερα σχετική νομολογία, συνάγονται, τα ακόλουθα: 
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης που καθορίστηκαν για κάθε συγκεκριμένη περιοχή της ΖΟΕ κατισχύουν, κατ' αρχήν, ως νεότερη και ειδική ρύθμιση, των γενικών όρων και περιορισμών περί της εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών προ του 1923 δόμησης.  
Εξ' άλλου ο θεσμός των ζωνών οικιστικού ελέγχου, στην διαδικασία των οποίων παραπέμπει η τελευταία διάταξη της παρ.1 του Αρθ-21   του Ν-1650/86 αποτελεί υποκατάστατο της ορθολογικής χωροταξίας μεγάλης κλίμακας, εθνικής και περιφερειακής, που αξιώνεται από το Αρθ-24 παρ.2 του Συντάγματος. Με τις ζώνες αυτές σκοπείται ο άμεσος έλεγχος των χρήσεων γης στις περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, που διαφορετικά θα χωρούσαν με άναρχο τρόπο, συνεπαγόμενο την δέσμευση των επιλογών της ορθολογικής χωροταξίας, την υποβάθμιση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη ένσταση των χρήσεων και τις συγκρούσεις μεταξύ αυτών. Με τον θεσμό αυτό διασφαλίζεται η πρόληψη των προβλημάτων που συνδέονται με την οικιστική ανάπτυξη των πόλεων, ο ορθολογικός έλεγχος των χρήσεων γης και των λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης, όπως είναι ιδίως η θέσπιση κατώτατου ορίου κατάτμησης των οικοπέδων στις πιο πάνω περιοχές και εν γένει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, (ΣτΕ-1182/96, Στε-1169/94 κα). 
Επειδή, λοιπόν, εν προκειμένω η θέσπιση Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου στις παραπάνω περιοχές του νομού Ηλείας και ο καθορισμός ορίων και ζωνών προστασίας αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη και αυστηρότερη προστασία αυτών ως παραλιακών και, συνεπώς κατ' εξοχήν ευαίσθητων περιοχών, η επιβολή όλων των συγκεκριμένων όρων - περιορισμών δόμησης και χρήσης της γης είναι σύμφυτη με τον καθορισμό αυτό που υπαγορεύεται από την ανάγκη ειδικής προστασίας των ως άνω περιοχών. 
Θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρηθεί ότι για ειδικούς λόγους που άπτονται της ανάγκης αυξημένης προστασίας των περιοχών της ΖΟΕ, οι γενικές διατάξεις περί της εκτός σχεδίου δόμησης του ΠΔ/24-5-85 μπορεί, αν δεν είναι αντίθετου περιεχομένου, να εφαρμοσθούν μόνο συμπληρωματικά οι προβλεπόμενες, όμως, από αυτές παρεκκλίσεις δεν ισχύουν και δεν είναι δυνατόν να τύχουν εφαρμογής στις περιοχές αυτές παρά μόνο αν και όσες τυχόν προβλέπονται από τις διατάξεις του σχετικού ΠΔ/3-9-93. Τούτο δε ανεξαρτήτως του θέματος της νομιμότητας ή μη οικοδομικής άδειας που χορηγήθηκε σε περιοχή της ΖΟΕ αυτής, υπό συγκεκριμένες, όμως, συνθήκες και περιστατικά, ζήτημα το οποίο εκφεύγει των πλαισίων του παρόντος ερωτήματος. 
IV. Ενόψει των προεκτεθέντων το ΝΣΚ (Α τμήμα) γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι οι παρεκκλίσεις του Αρθ-1 παρ.2 του ΠΔ/24-5-85 δεν ισχύουν στις περιοχές που υπήχθησαν στη ΖΟΕ νομού Ηλείας με το ΠΔ/3-9-93 και ότι οι μόνες παρεκκλίσεις που ισχύουν, σχετικά με τους καθοριζόμενους από το τελευταίο τούτο Προεδρικό Διάταγμα όρους δόμησης, χρήσεις γης κλπ είναι όσες τυχόν προβλέπονται ρητά από τις διατάξεις αυτού. 
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2002
Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Δημήτρη και Παύλο!

Νομίζω πως ταυτόχρονα καλύψαμε τον συνάδελφο με το παραπάνω :) 

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 στρέμματα μέσα στη ζώνη.Επίσης δε χρειάζεται να έχει πρόσωπο σε δρόμο.

 

 

Καλημέρα,

 

Σχετικά με την πιο πάνω δήλωση του συναδέλφου, υπάρχει και η απόφαση του ΣΤΕ 3504/2010 την οποία δεν είδα να αναφέρεται στο παρόν τόπικ.

 

Μήπως πρέπει να την λάβουμε υπ 'οψη ή θεωρείται ότι δεν έχει εφαρμογή στα εντός ζώνης ακίνητα?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

μιλας  για αυτη την αποφαση για μια αντιδικια μεταξυ ιδιωτη και Εκκλησιας και μαλιστα για αδεια πριν τον 3212...στην Μυτιλήνη...αν δεν θυμαμαι λαθος...

 

topogr

Νέο Μέλος

  •  
  • Members
  • bullet_black.png
  • 41 Μηνύματα:
  • ΤοποθεσίαΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • Ειδικότητα:Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός
Offline

Δημοσίευση 19 Ιανουάριος 2011 - 21:30

ΣΤΕ 3504/2010

ΣτΕ 3504/2010
[Μη επιτρεπτή η δόμηση εκτός σχεδίου ακινήτου χωρίς «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο]


Πρόεδρος: Κ. Μενουδάκος
Εισηγητής:
Δικηγόροι:

Η κατ΄ εξαίρεση επιτρεπόμενη δόμηση στις περιοχές εκτός σχεδίου τελεί υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται ο βασικός κανόνας δόμησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Δηλαδή, ότι δομήσιμα είναι τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο, ήτοι κοινό όριο, σε νομίμως υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο που δεν έχει προκύψει από ιδιωτική βούληση. Με τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν προβλέπεται εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν. Υπό την αντίθετη εκδοχή, θα ήταν δυνατή η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές υπό όρους ευνοϊκότερους, ακόμη και από εκείνους που ισχύουν στις εντός σχεδίου περιοχές.
-------------------------------
 
Αποψή μου ειναι οτι,
 ο νομος καθοριζει  ρητα  τις προυποθεσεις αρτιοτητας και οικοδομησιμοτητας
Κατα νομο το γηπεδο ειναι αρτιο και οικοδομησιμο
Ο μηχανικος  υπογραφει την δηλωση του ν 651  με βασει τον νομο -οχι μια δικαστικη αποφαση...-
Αν η πολιτεια θελει ας τροποποιησει τον νομο...
 
Η συγκριση των ορων οικοδομησιμοτητας μεταξυ "εκτος"  και "εντος"   στην τελευταια προταση της περιληψης της απόφασης...
το λιγωτερο  "ατυχής" μπορει να χαρακτηρισθει...
 
[για να μην φτασουμε να απαιτειται  ...πραξη τακτοποιησης  στα εκτος....]
 

 
 
 
 
 
Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Αποψή μου ειναι οτι,
 ο νομος καθοριζει  ρητα  τις προυποθεσεις αρτιοτητας και οικοδομησιμοτητας
Κατα νομο το γηπεδο ειναι αρτιο και οικοδομησιμο
Ο μηχανικος  υπογραφει την δηλωση του ν 651  με βασει τον νομο -οχι μια δικαστικη αποφαση...-
Αν η πολιτεια θελει ας τροποποιησει τον νομο...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καλημερα σας, 
εχω αγροτεμαχια 345 τμ και 450 τμ τα οποία απεχουν απο ορια του οικισμου κατω απο 2000 λιγοτερο απο 500 μ.
θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με τον χαρακτηρισμο για αρτιοτητα. επειτα παω με βαση τι ισχυει για οικισμους κατω των 2000 ή το ΠΔ 85 ? 
 

Edited by pe.tremis
Link to comment
Share on other sites

Εχεις γήπεδα 345 και 500 τ.μ. σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν είναι άρτια ούτε οικοδομήσιμα, ανεξαρτήτως ζώνης 500 (εάν υφίσταται τέτοια) και φυσικά ούτε με κάποια από τις παρεκκλίσεις του 270Δ/1985.

Απλά ξεκαθάρισε το καθεστώς που ισχύει στον οικισμό από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο ώστε να είσαι σωστός στο τοπογραφικό σου, αν χρειαστεί να αναγράψεις κάπου στοιχεία του οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

1) για να μου λυθει η απορια γιατι χαθηκα λιγο, απο την στιγμη που υπαρχουν τα ορια του οικισμου, η ζωνη των 500 μ δεν ισχυει απο τα ορια αυτα ? 

2)ξεχασα να αναφερω οτι έχουν προσωπο σε δημοτικο δρομο που οδηγει στον οικισμο. στην περιπτωση που ειναι εκτος  κοιταω παρεκλισεις ΠΔ 85 ετσι ?

Link to comment
Share on other sites

Η ζώνη οικισμού ισχύει από τα όρια οικισμών προ του 1923 ή σχέδια πόλης εγκεκριμμένα με το δ/γμα του 1923. Μέχρι εκείνο το σημείο είμαστε εντός σχεδίου/οικισμού. Εντός ζώνης 500 από τα όρια αυτά, έχουμε καθεστώς εκτός σχεδίου, οπότε με έμβαδόν σαν αυτά που μας είπες, δεν μπορεί γήπεδο να είναι άρτιο σε καμία περίπτωση. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.