Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Bιομηχανία κατασκευής τζακιών και επεξεργασίας μαρμάρου


ssamart

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

 

Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αλλά παραθέτω το συγκεκριμένω post στον χώρο των μηχανολόγων καθώς αυτή ασχολούνται κυρίως με το αντικείμενο.

 

Έχω αναλάβει μία άδεια εγκατάστασης για μία βιομηχανία κατασευής τζακιών στην οποία θα γίνεται προφανώς και επεξεργασία μαρμάρου (κοπή, γυάλισμα κτλ).

 

Μάλλον η εγκατεστημένη ισχύς θα είναι περίπου στα 22 Κw οποτε θα πάρουμε απαλλάκτικό απο το Βιομηχανίας, για το οποίο χρειάζεται Περιβαλλοντική μελέτη και μία τεχική έκθεση.

Μπορεί μήπως κάποιος να με βοηθήσει στο συγκεκριμένο θέμα. Το πρόβλημα μου επικεντρώνεται κυρίως στο ότι τα μηχανήματα επεξεργασίας μαρμάρου χρησιμοιούν νερό, και τίθεται έτσι ένα θέμα διάθεσης των αποβλήτων....

Υπάρχει μήπως κάποια πρόταση για να πάρω μία ιδέα?

Ήδη μίλησα με τον πελάτη και μου είπε(λόγω εμπειρίας του) ότι θα κατασκευαστούν 3 δεξαμενες συγκράτησης των λυμάτων. Τα στερεά απόβλητα μάλλον θα συγκρατούνται σε αυτές και το νερό θα ανακυκλώνεται για επαναχρησιμοποιηθεί...το θέμα είναι πώς γίνεται η περιγραφή ενός τέτοιου συστήματος και αν μιλάμε τελικά για διαχείριση στερεών ή υγρών αποβλήτων και που θα γίνεται η τελική διάθεση αυτών? ουφ...

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα με το όγκο της παραγωγής, υπάρχουν και τα ανάλογα συστήματα επεξεργασίας.

 

Μία τυπική μορφή αυτής της επεξεργασίας (από μνήμης την περιγράφω) αποτελείται από δεξαμενές ηρεμίας και καθίζησης από το κάτω μέρος της οποίας αντλείται το ίζημα. Αυτό (το ίζημα) οδηγείται σε φιλτρόπρεσσες από τις οποίες αφαιρείται το νερό και παράγεται πυκνή λάσπη με περιεχόμενο σε υγρασία λιγότερο από (αν θυμάμαι καλά) 10% κατά μάζα. Η πυκνή λάσπη μεταφέρεται με φορτηγά και εναποτίθεται επιφανειακή σε εγκεκριμένους χώρους απόθεσης στερεών λυμάτων.

 

Επισκέψου ένα παρόμοιο μαρμαράδικο και μίλα με τον μηχανικό. Ή βρες έναν κατασκευαστή τέτοιων συστημάτων.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ CostasV για την απάντηση.

 

Πιστεύω και φαντάζομαι ότι κάπως έτσι θα υλοποιηθεί το σύστημα.

Σχετικα με τον όγκο παραγωγής, θα υπάρχουν τρεις μηχανές που θα χρησιμοποιούν νερό κατα την επεξεργασία με ωριαία κατανάλωση νερού περίπου 30lit/h η καθεμία. Φυσικά δε θα δουλεύουν συνεχώς, αλλά περιστασιακά ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, και σχεδόν ποτέ ταυτόχρονα.

Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τον τεχνικό που θα το κατασκευάσει, αν και θα είναι δύσκολο καθώς αργεί ακόμα η κατασκευή, η οποία πιθανότατα να είναι και εμπειροτεχνική...

Αν σου ήταν έυκολο θα μπορούσες να προτείνεις κάποια σχετική βιβλιογραφία ή κάποια σαιτ προκειμένου να ενημερωθώ και να σχηματίσω έστω και μία πρόχειρη άποψη σχετικά με το πλήθος και τα μεγέθη των δεξαμενών?

Και κάτι ακόμα (χωρίς να θέλω να κουράσω): έχουμε να κάνουμε με διάθεση υγρών ή στερεών αποβλήτων τελικά?

 

Έκανα και σχετική ερώτηση στα αρμόδια τμήματα της νομαρχίας και το μόνο που μου απάντησαν ήταν ότι δεν γνωρίζουν και να ρωτήσω κάποιον άλλον μηχανικό...

Και το θέμα είναι ότι αν δε γνωρίζουν αυτοί που θα με ελέξουν, τότε ποιος θα αποφανθεί για την καταλληλότητα ή όχι του συσήματος που θα προτείνω?Αχ....

 

Και συγγνώμη για το μακροσκελές ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε να κάνουμε με διάθεση και υγρών αποβλήτων και στερεων (η λάσπη δηλαδή από τον πυθμένα των δεξαμενών)

 

Προσωπικά πιστευω οτι δεν είναι αντικείμενο ηλεκτρολόγου μηχανικου και θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον χημικο μηχανικό ή μηχανικό περιβάλλοντος

Link to comment
Share on other sites

ZaXoYs, ποιά είναι η διαχωριστική γραμμή για να χαρακτηριστεί ένα είδος αποβλήτων στερεό ή υγρό; Η λάσπη, όχι από τον πυθμένα των δεξαμενών αλλά από τις φιλτρόπρεσσες, όπου η περιεκτικότητα σε νερό είναι περίπου 10% (φαινόμενη πυκνότητα περίπου 2,5 kgr/lit), μπορεί να χαρακτηριστεί υγρό απόβλητο; Δεν είναι ρευστό, μοιάζει περισσότερο με ... τελεμέ.

Link to comment
Share on other sites

ZaXoYs, ποιά είναι η διαχωριστική γραμμή για να χαρακτηριστεί ένα είδος αποβλήτων στερεό ή υγρό;

έχει κάποια πρακτική σημασία αυτός ο διαχωρισμός?

 

η λάσπη συνήθως ξηραίνεται και προχωράει η διάθεση της

Link to comment
Share on other sites

Ρigid, ρώτησα για την διάκριση μεταξύ στερών και υγρών αποβλήτων για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι αρχικά θεώρησα ότι η λάσπη από τις φιλτρόπρεσσες είναι στερεό απόβλητο, και κατόπιν ο ssamart αναρωτήθηκε "αν έχουμε να κάνουμε με διάθεση υγρών ή στερεών αποβλήτων τελικά?", για να απαντήσει ο ZaXoYs ότι "έχουμε να κάνουμε με διάθεση και υγρών αποβλήτων και στερεων". Νομίζω χρειάζεται διευκρίνηση ποιά είναι τα υγρά απόβλητα.

Δεύτερον διότι, σε συζητήσεις που είχα με αρμόδιους της Νομαρχίας, θεωρούσαν ότι η λάσπη με το περίπου 10% περιεχόμενο σε υγρασία είναι υγρό απόβλητο. Θα ήθελα και την γνώμη του ΖaXoYs σε αυτό.

 

Η διάθεση της λάσπης γίνεται αμέσως μετά την έξοδό της από την φιλτρόπρεσσα προς την καρότσα του φορτηγού. Μεταφέρεαι στο χώρο απόθεσης, όπου αποτίθεται και όταν έχει ήλιο μειώνεται η περιεκτικότητα της σε υγρασία ενώ αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε υγρασία όταν βρέχει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορούμε να πούμε ότι όταν ρέει είναι ρευστό (στην προκειμένη περίπτωση υγρό) και να τελειώνουμε? Αν το ιξώδες είναι τεράστιο ας το θεωρήσουμε στερεό (για να μην ψάχνουμε το μηδενικό που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι λογικά ιδανικό) κάτι που έχει να κάνει με την κρίση του εκάστοτε μηχανικού στο εκάστοτε έργο.

 

Να διευκρινήσω ότι δεν έχω διδαχθεί ρευστομηχανική ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα ήταν (αν θυμάμαι καλά), ότι σε εγκεκριμένους χώρους από την Νομαρχία, επιτρέπεται η διάθεση ΜΟΝΟ στερεών αποβλήτων. Εξ ου και το ερώτημα, είναι η λάσπη (όπως την περιέγραψα παραπάνω) στερεό ή υγρό απόβλητο ή και τα δύο;

Link to comment
Share on other sites

το προιον απο τις φιλτρόπρεσσες ειναι αφυδατωμένο (το λεγόμενο cake) άρα στερεό. αυτος ειναι ειναι μηχανικός τροπος αφυδάτωσης.

 

ο φυσικός τροπος ειναι με κλινης ξηρανσης (και πιθανη πάχυνση). το τελικό προιον πάντως για τον αποδεκτη και στις 2 περιπτώσεις ειναι στερεο

 

για να μην φευγουμε όμως από το θεμα που τεθηκε αρχικά, η λάσπη σε τέτοιους βιολογικούς απομακρύνεται με αντλίες αλλά σε λατομεία αυτό γίνεται συνήθως με τσάπες, το τελικό προιόν απο τη στιγμη που δεν περιέχει παθογόνους απαιτει απλή ξηρανση και διαθεση στον αποδέκτη (μάλλον χωματερη νόμιμη ή παράνομη).

επιπλεόν οι βιολογικοί καθαρισμοί αφορούν πάντα υγρά λύματα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.