Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάτμηση οικοπέδου: Πρίν ή μετά την έκδοση οικοδομικής άδειας;


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι.Έχω την εξής περίπτωση: Σε οικισμό προ του 23 χωρις εγκεκριμενο σχεδιο οπου επικρατεί το ιδιοκησιακό καθεστώς υπάρχει οικόπεδο έκτασης 3 στρεμματων. Μέσα στο οικόπεδο έχει κατασκευαστεί σπίτι κατά τη δεκαετία του 1980. Δεν υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας. Η αγοραπωλησία έγινε χωρίς να συνταχθεί συμβόλαιο και η έκδοση της αδείας χωρίς συμβόλαιο και αυτή. Το οικοπεδο και η αδεια ηταν στο ονομα του πατερα ο οποίος πεθανε και τωρα ανοιχτηκε η διαθηκη μεσα στην οποια ο θανων αναφερει οτι αφήνει ενα οικοπεδο με κτισμα εκτασης 2 στρ στον ενα γιο και ενα αδομητο οικοπεδο 1 στρ στον αλλο γιο. Εχει κανει δηλαδη <<με το μυαλο του>> κατατμηση. Υπαρχει λοιπον απο τους κληρονομους η εξης σκεψη ,δεδομενου οτι το οριο αρτιοτητας στην περιοχη ειναι τα 2 στρ.  Να χωρισουν το οικοπεδο σε 2 στρ με σπιτι και 1 στρ αδομητο και ουσιαστικα στην αποδοχη να επικαλεστουν οτι η κατασταση ηταν αυτη εξαρχης. Τιτλοι ιδιοκτησιας δεν υπαρχουν ,αρα δεν δεσμευονται απο αυτο. Το μονο που παρουσιαζει το οικοπεδο σαν ενα ειναι το τοπογραφικο που συνοδευει την εκδοθεισα αδεια. Αυτο που με απασχολει ειναι το εξης: Στο κτισμα δεν υπαρχουν αυθαιρεσιες. Εαν γινει 2 στρ παραμενει αρτιο και οικοδομησο και παλι ειναι συννομο με τη αδεια. Τηρεί πλαγιες αποστασεις κλπ. Τιθεται θεμα να χαρακτηριστει αυθαιρετο λογω του οτι θα αλλαξει το σχημα του οικοπεδου παρολο που παλι θα πληροι τις αποστασεις κλπ??? Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

τι εννοεις οτι "η κατασταση ηταν εξ αρχης"

Πότε πεθανε ο πατερας? Τι δηλωνε στα Ε1 και Ε9?

Ειδες εάν η κατατμηση σε αρτιο και σε μη αρτιο επιτρεπεται???

 

Link to comment
Share on other sites

Ο πατερας πεθενε περυσι. Στο ε9 δηλωνε δυο χωριστα οικοπεδα. Ενιαιο το οικοπεδο φαινεται μονο στο τοπογραφικο αδειας.Στο μυαλο του παντα χωριστα τα ειχε τα οικοπεδα. Τωρα γιατι στο τοπογραφικο αδειας το υπεδειξε ολοκληρο δεν το γνωριζω. Υποθετω λαθος συνεννοηση. Στο σημερα την κατατμηση θελουμε να την αποφυγουμε γιατι το 1 στρ θα ειναι μη αρτιο . Αν οι γιοι στην αποδοχη κληρονομιας αποδεχτουν ο ενας τα δυο στρ  κι ο αλλος το 1 στρ με ημερομηνια δημιουργιας το 1960 (οποτε κ εγινε η αγορα) τοτε αυτος που παιρνει το 1 στρ θα εχει ενα αδομητο οικοπεδο αρτιο κ οικοδομησιμο κατα παρεκκλιση ως προυφισταμενο. Ο αλλος με τα δυο στρεμματα θα εχει ενα αρτιο και οικοδομησιμο οικοπεδο αλλα δεν ξερω αν επηρεαζεται η νομιμοτητα του κτηριου αφου το τοπογραφικο αδειας δειχνει μεγαλυτερο το οικοπεδο. Αλλαζει το σχημα του οικοπεδου αλλα δεν επηρεαζονται τα μεγεθη.Αυτος ειναι ο προβληματισμος μου. Ευχαριστω και παλι.

Link to comment
Share on other sites

εχεις προβλημα με την αποδειξη του χρονου δημιουργιας των "2" οικοπεδων

Αφενος,  στην αδεια δειχνει "1"...αρα δεν ειναι σαφες απο πότε τα εκανε "2"

Αφετερου,  η αποδειξη της δημιουργιας -και η εξ αυτης παρεκλιση-  απαιτει μεταγεγραμενο συμβολαιο....που δεν εχεις.

[ΦΕΚ  Β 251/12]

Με βαση τα παραπανω,  κατατεινω στην αποψη οτι,δεν υπαρχει κατατμηση

[ή εν πασει περιπτωσει  αν  η κατατμηση απαγορευεται με  το 690/48 αν ανηκεις σε οικισμο οπως εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/8853-κατάτμηση-αγροτεμαχίου/?do=findComment&comment=1036086

Οι διατάξεις του Αρθ-2 του ΝΔ-690/48 "Περί συμπληρώσεως των περί σχεδίων πόλεων διατάξεων" (ΦΕΚ-133/Α/8-5-48) δεν έχει εφαρμογή στους οικισμούς προ του 1923 που δεν έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, ούτε στις εκτός σχεδίου περιοχές.]

προκειται για εγκατασταση εξ αδιαιρετου κατα 2/3 και 1/3.

Τα συζητατε με τον συμβολαιογραφο σας.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω αν  σε οικόπεδο το οποίο έχει ενταχθεί σε σχέδιο πόλης πριν το 1337/83, μπορεί να κατατμηθεί σε δύο, με το μικρότερο οικόπεδο να έχει εμβαδό ίσο με το όριο αρτιότητας, δηλ. 200 τμ που είναι στη συγκεκριμένη περιοχή. σημειώνω οτι υπάρχει υποχρέωση διατήρησης προκηπίου 20 μ. , κατά συνέπεια το οικόπεδο θα είναι άρτιο - μη οικοδομήσιμο, ή θα πρέπει να εξασφαλίζεται δόμηση κτιρίου πλευράς 5 μ. Ε= 50 τ.μ.;. Το νέο οικόπεδο θα πρεπει να είναι το ΔεζΓ ή το Δέζ΄Γ; Με άλλα λόγια υπάρχει η υποχρέωση με την κατάτμ ηση ενός αρτίου να έχω 2 άρτια και οικοδήσιμα ή δύο άρτια οικόπεδα;

οικόπεδο.png

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ.΄Αρα 5 μ. πάνω από το όριο της οικοδομικής; Που μπορώ να αναζητήσω την διάταξη αυτή;

Edited by topografos3333
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα σε όλους

Σε γεωτεμάχιο, εκτός σχεδίου, υπάρχει κτίσμα κατασκευασμένο με οικοδομική άδεια και λοιπές κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο (πχ. τσιμεντένιες βάσεις στήριξης Η/Μ εξοπλισμού), για τις οποίες έχω κάνει υπαγωγή στο Ν. 4178, ως λοιπές παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού.

Για την υπαγωγή έχει συνταχθεί τοπογραφικό, με απεικόνιση του γεωτεμαχίου και των κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο.

Στο παρόν, το γεωτεμάχιο θα κατατμηθεί σε 2, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Η συμβολαιογράφος, μου ζητάει να της παραδώσω το τοπογραφικό που υποβλήθηκε για την υπαγωγή, με Υ.Δ. μηχανικού ότι είναι ταυτόσημο με αυτό της υπαγωγής, στο οποίο, ωστόσο, να εμφανίζονται τα δύο νέα, καταμημένα γεωτεμάχια με τα στοιχεία τους και το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την πράξη κατάτμησης.

Ωστόσο, στο χρόνο σύνταξης της δήλωσης το γεωτεμάχιο ήταν ενιαίο, οπότε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο? Θα μπορούσα να ανοίξω τη δήλωση και να εισάγω το νέο τοπογραφικό, με τα 2 γεωτεμάχια, αναφέροντας ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική κατάτμηση?

Ευχαριστώ πολύ όποιον/α αφιερώσει χρόνο να απαντήσει

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να αναρτηθεί άλλο τοπογραφικό στην δήλωση αυθαιρέτων. Μπορεί στο νέο τοπογραφικό π.χ. , που θα περιγράφει το όλο και τα νέα γεωτεμάχια, η δήλωση να λέει ότι "..... το όλο αρχικό τεμάχο και όσα περιέχονται σε αυτό είναι ταυτόσημα με το τοπογραφικό της δήλωσης ...τάδε". Και μπορεί στην ίδια δήλωση του τοπογραφικού να προστεθεί ότι ".... το παρόν συντάσσεται για ...κατάτμηση...".

Σημ.: Διατηρώ τις ενστάσεις μου για κατάτμηση, ακόμα και εκτός σχεδίου, που δημιουργεί αυθαίρετα. Δηλαδή πιστεύω ότι τα νόμιμα (τα κατασκευασμένα με οικοδομική άδεια) θα πρέπει να μπορούσαν να κατασκευαστούν και σήμερα στο νέο τμήμα που τα περιέχει και μετά την κατάτμηση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.