Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φορολογικά οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

να ενημερώσω ότι στη ΔΟΥ Παλλήνης έγινε κανονικά πληρωμή φορολογικών άδειας (Δήμος-ΔΟΥ) με το γνωστό (ορθόδοξο) τρόπο

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΦΟΡΙΑ_ΔΗΜΟΣ.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 277
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

νεά ενημέρωση για το ίδιο θέμα . απο 6/11 η ΔΟΥ Παλλήνης (απο 13/11 και ΔΟΥ Α’ Αθηνών, Δ’ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Ψυχικού.) δεν έχει τμήμα εσόδων (δες φώτο). Άρα αναλαμβάνουν στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. ψηφιακά, στις εφαρμογές, "τα Αιτήματά μου” και "τα Ραντεβού μου”, από το ΚΕΒΕΙΣ Αττικής.

IMG_20231109_081407.jpg

Edited by killertomato
συμπληρωση κειμένου
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ερωτηση απο εναν πρωην μηχανικο, εχω κανει διαγραφη απο το ΤΕΕ και τωρα παλιος πελατης θελει να πληρωσει επιβλεψη και να προχωρησει σε ηλεκτροδοτηση-κλεισιμο οικοδομης σε κατοικια η οποια εχει αποπερατωθει και με Ο.Α. που εκδοθηκε το 2005. Υπαρχει διαδικασια-περιπτωση να μην χασω την αμοιβη και φυσικα να μην ταλαιπωρηθει ο πελατης? Απεχω χρονια απ το επαγγελμα και δεν εχω πλεον επαφη με τις σχετικες διαδικασιες οποτε οποιαδηποτε βοηθεια θα ειναι καλοδεχουμενη!

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις ανοικτά βιβιλία στην εφορία σαν μηχανικός, κανεις κανονικα την διαδικασια, καταθεση αμοιβης, εκδοση ΑΠΥ, πληρωμη προκαταβλητεου φορου, κλείσιμο φορολογικων στην Πολεοδομια με κατάθεση ΥΔ απο εσένα και τον ιδιοκτητη κτλ.

Αν δεν έχεις ανοικτα βιβλια στην εφορια ή εισαι συνταξιουχος εμπλεξες...υπάρχουν τροποι αλλα πρεπει να συνεννοηθεις με τον έλεγχο των φορολογικων στην πολεοδομια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση. Δεν χρειαζεται τευχος αμοιβης απο το συστημα του ΤΕΕ? Γιατι το βασικο μου ζητημα ειναι αυτο, η προσβαση στο συστημα λογω περιορισμενων δικαιωματων.

Link to comment
Share on other sites

On 19/12/2023 at 3:02 ΜΜ, nikolakis74 said:

Ερωτηση απο εναν πρωην μηχανικο, εχω κανει διαγραφη απο το ΤΕΕ και τωρα παλιος πελατης θελει να πληρωσει επιβλεψη και να προχωρησει σε ηλεκτροδοτηση-κλεισιμο οικοδομης σε κατοικια η οποια εχει αποπερατωθει και με Ο.Α. που εκδοθηκε το 2005. Υπαρχει διαδικασια-περιπτωση να μην χασω την αμοιβη και φυσικα να μην ταλαιπωρηθει ο πελατης? Απεχω χρονια απ το επαγγελμα και δεν εχω πλεον επαφη με τις σχετικες διαδικασιες οποτε οποιαδηποτε βοηθεια θα ειναι καλοδεχουμενη!

την αμοιβή την παίρνεις ή με το καλό ή μέσω Νομικής Υπηρεσίας ΤΕΕ 

αλλά ο πελάτης άσχετα με αυτή (την αμοιβή σου)  θα ταλαιπωρηθεί -Πρέπει μάλλον να αναθέσει την επίβλεψη σε άλλον μηχανικό   και εκείνος να προβεί σε δήλωση αποπεράτωσης και ηλεκτροδότησης

Δες και αυτά (ως τελευταίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας-δεν τις έχω μελετήσει)

9. Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται κατά τον χρόνο ισχύος της, αν παραιτηθεί ή αντικατασταθεί αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από:

α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου,

β) δήλωση του μηχανικού που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, καθώς και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου. Οι οικοδομικές εργασίες στην περίπτωση αυτήν διακόπτονται αμέσως και επαναλαμβάνονται μόνο μετά την αναθεώρηση της άδειας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό.

Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό.

Ο επιβλέπων θεωρείται, ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο αν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ..

Οι κρατήσεις και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση των αδειών συμψηφίζονται κατά την έκδοση της αναθεώρησής τους. Αν δεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση αλλά μόνο η ενημέρωση του φακέλου της άδειας, δεν απαιτούνται πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Αν ο επιβλέπων μηχανικός αρνείται να υποβάλει τη δήλωση της περ. β’, κατατίθεται αντί αυτής, πόρισμα αυτοψίας του Ελεγκτή Δόμησης που πιστοποιεί το στάδιο εργασιών, καθώς και την ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών του έργου. Η αμοιβή του επιβλέποντος μηχανικού που έχει αντικατασταθεί, για τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, η καταβολή της οποίας υπόκειται στον έλεγχο των εισφορών και κρατήσεων της άδειας αναθεώρησης, προσδιορίζεται βάσει του σταδίου εργασιών, που διαπιστώνονται από τον Ελεγκτή Δόμησης και από τη συμφωνηθείσα αμοιβή επίβλεψης. Αν δεν υπάρχει έγκυρη έγγραφη συμφωνία για την αμοιβή επίβλεψης μεταξύ του κυρίου του έργου και του μηχανικού, λαμβάνεται υπόψη η νόμιμη αμοιβή της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 696/1974 (Α’ 301), σύμφωνα με τις παρ. 5 και 8 του άρθρου 7 του ν. 3919/2011 (Α’ 32). Αντί του πορίσματος αυτοψίας του Ελεγκτή Δόμησης, δύναται να κατατίθεται τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, με την οποία πιστοποιείται το στάδιο των μελετών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφικής απεικόνισης, καθώς και η ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών του έργου, προκειμένου να αναληφθεί η επίβλεψη για τα επόμενα στάδια. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται στον μηχανικό, που έχει αντικατασταθεί, το σύνολο της συμφωνηθείσας αμοιβής επίβλεψης, ανεξαρτήτως του σταδίου των εργασιών.

Εφόσον ο απερχόμενος επιβλέπων μηχανικός δεν παραλαμβάνει την αμοιβή του ή δεν παρέχει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεσή της, αυτή δύναται να κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά τον έλεγχο των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου, των Δήμων και του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), για την έκδοση της άδειας αναθεώρησης, η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ελέγχει τα αποδεικτικά καταβολής της αμοιβής και των φόρων που τη συνοδεύουν. Αν, κατά τα ανωτέρω, η αμοιβή έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην Υ.ΔΟΜ. υποβάλλεται το αποδεικτικό της κατάθεσης. Για την πρόοδο της διαδικασίας, το αποδεικτικό καταβολής του φόρου επιτηδεύματος μηχανικού δύναται να προσκομίζεται από τον υπόχρεο μηχανικό σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την παραλαβή της αμοιβής του.

Τα παραπάνω δεν δεσμεύουν τον επιβλέποντα μηχανικό, που έχει αντικατασταθεί, για να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, προς τον σκοπό της επίλυσης άλλων πρόσθετων διαφορών ή αντιδικιών με τον κύριο του έργου, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με το ύψος της αμοιβής επίβλεψης, που υπερβαίνει την καταβληθείσα για την έκδοση της άδειας αναθεώρησης.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 21 ΝΟΜΟΣ 5069/2023 με ισχύ την 28/11/2023
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα!

Υπάρχει κάποια αλλαγή στα ποσοστά των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη και στο κατώτατο ημερομίσθιο για το 2024?

Παραμένουν 17,32% και 58,052% αντίστοιχα? Και το κατώτατο ημερομίσθιο παραμένει 34,84 €?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.