Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα γηπέδου επι ορίου οικισμού


Recommended Posts

συνάδελφε adhs_gti

α)στο αρχικό σου ερώτημα ενω ψάχνεις για αρτιότητα εντός οικισμού κάνεις αναφορά για προυφιστάμενο του 1977 γεωτεμαχίου με εμβαδό >2000 τ.μ που αφορά παρέκκλιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

β) διαθέτεις τόσο ακριβή στοιχεία για το όριο του οικισμού,έτσι ώστε να προκύπτει αυτή η στενόμακρη λωρίδα?

κατα την γνώμη μου για θεωρητικό τμήμα (ίσο με το όριο αρτιότητας) το γεωτεμάχιο είναι αρτιο και οικοδομήσιμο αν τοποθετήσεις κτίριο στο εκτός οριοθέτησης τμήμα θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις αποστάσεις απο τα όμορα γεωτεμάχια,που ισχύουν για την εκτός σχεδίου δόμηση.

τέλος ο δρόμος θα πρέπει να έχει πλάτος 4μ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

οντος γι αυτο που εγραψα ηταν παρεκκλιση για εκτος σχεδιου που δεν παιζει,το καταλαβα λιγα λεπτα μετα αφου το ποσταρα κ δε το διορθοσα.ειμαι σιγουρος για τα ορια γιατι εγινε επιτοπια μετρηση των οριων με gps.

τα ορια αναγραφονται πχ σημειο 1 το σπιτι του "ταδε" ,σημειο 2 το σπιτι του "ταδε",μετρηθηκαν κ εφαρμοστηκαν.τοσο δυσκολο που παραξενευεσται?

anyway!ρωτησα τους μηχανικους του δημου,ειναι αρτιο κ οικοδομησημο κ ας ηταν κ 5 τ.μ. εκ του γηπεδου εντος οικισμου.παραχωρηση τμηματος του γηπεδου για τη δημιουργια οδους πλατους 4 μ. γινεται μονο στο τμημα της οδου που ειναι εντος οικισμου.δε το ψαχνω περισσοτερο,αν ειναι να ξεκινησει οικοδομη τοτε 8α παω παλι απο την τεχνικη υπηρεσια του δημου κ θα το τακτοποιησουμε μου ειπαν.ευχαριστω παντως για τον κοπο σας να μου απαντησεται!

Link to comment
Share on other sites

Έχω και εγώ μια παράξενη περίπτωση οικοπέδου που τέμνεται από όριο οικισμού <2000 κατόικων.

 

Το οικόπεδο έχει μοναδική πρόσβαση μόνο από οδό στο εκτός σχεδίου τμήμα του.

Είναι οικοδομήσιμο? Μπορεί να κατατμηθεί?

Ο νόμος αναφέρει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, δεν λέει απαραίτητα αυτός να είναι εντός του οικισμού!

 

Πάντως είναι πολύ μπερδεμένες οι καταστάσεις με τα οικόπεδα στα όρια των οικισμών (ιδιαίτερα σε ότι αφορά τοποθέτηση οικοδομής μέσα σε αυτά). Ο καθένας ερμηνεύει αυτήν την παράγραφο 1 του άρθρου 7 κατά το δοκούν και οι εγκύκλιοι που ακολουθούν είναι εντελώς διεστραμμένες και αντικρουόμενες...

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων συνάδελφοι,

 

Κων/νος

Link to comment
Share on other sites

@Κωνσταντίνο

Το θέμα του ακινήτου που τέμνεται από το όριο του οικισμού έχει συζητηθεί εκτενώς στο forum και, με σχετική αναζήτηση, μπορείς να ενημερωθείς λεπτομερέστερα.

 

Για να δομηθεί ένα ακίνητο, με βάση το καθεστώς των οικισμών <2000, πρέπει 1) να πληροί το όριο αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση και 2) να είναι οικοδομήσιμο, δηλαδή να έχει πρόσωπο σε ΚΧ πλάτους 4μ τουλάχιστον. Επομένως, αν το τμήμα του ακινήτου, που εξετάζεις και περιλαμβάνεται στα όρια του οικισμού, πληροί τα όρια του κανόνα, για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε ΚΧ πλάτους 4μ τουλάχιστον και η απαίτηση αυτή δεν καλύπτεται από το γεγονός ότι έχει πρόσωπο μέσω του υπόλοιπου τμήματος του συνολικού ακινήτου.

 

Edit

Αν έχεις πρόσβαση σε κάποια Κωδικοποίηση Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΤΕΕ, Δομική κλπ), πιθανόν να εύρισκες την απάντηση αναζητώντας στοιχεία με την ονομασία του οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Δεν έχω καλυφθεί απολύτως πάντως.

Δεν έχω βρει καμία εγκύκλιο που να λέει ότι ένα οικόπεδο που τέμνεται από το όριο του οικισμού πρέπει να είναι προσβάσιμο από δρόμο ο οποίος να βρίσκεται εντός ορίων του οικισμού (και έχω τον "Κώδικα", έχω πρόσβαση στον "Νόμο" του ΤΕΕ, τους όρους δόμησης και τα φεκ του συγκεκριμένου οικισμού. κτλ). Το θέμα είναι ότι ούτε η πολεοδομία έχει καμία τέτοια εγκύκλιο, απλώς επιμένουν ότι θα πρέπει το οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε ΚΧ με το εντός οικισμού τμήμα του, χωρίς να μου το αιτιολογούν. Γιατί έτσι!

Ωστόσο, ο εκτός σχεδίου δρόμος είναι και αυτός κανονικός κοινόχρηστος χώρος. Επίσης όπως σε τονίζεται σε διάφορες εγκυκλίους, το όριο του οικισμού δεν αποτελεί όριο κατάτμησης της ιδιοκτησίας και η ιδιοκτησία παραμένει ενιαία (άρα δεν τίθεται θέμα ότι το όριο τέμνει την ιδιοκτησία σε ένα τυφλό οικόπεδο εντός οικισμού και ένα μη άρτιο εκτός).

Δεν επιμένω ότι έχω δίκιο απλώς το ψάχνω.

Καμιά εγκύλιο ή έγγραφο κανείς?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

πράγματι το όριο του οικισμού δεν κατατμεί το γεωτεμάχιο, αν και παλαιότερα είχε γίνει αποδεκτό και αρκετοί συγγραφείς το υποστηρίζουν και σήμερα

απο την στιγμή που θα εκμεταλλευθείς-χρησιμοποιήσεις το εντός ορίων τμήμα με ΄θεωρητική προσάρτηση΄τμήματος του εκτός μέχρι το όριο αρτιότητας το ΄θεωρητικό γεωτεμάχιο΄αντιμετωπίζεται σαν εντός ορίων και επομένως θα πρέπει να πληρεί τα όσα πολύ σωστά αναφέρει ο συνάδελφος Μακαρ

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

στη δική μου περίπτωση το εντος οικισμου ειναι αρτιο ως προς το εμβαδον αλλα μη οικοδομήσιμο λογω ελλειψης προσωπου

 

αλλα το εκτός ειναι 8 στρεμματα (προ του 2003 - χωρις προσωπο) αρα αρτιο και οικοδομήσιμο?

 

δηλαδη στη δηλωση μηχανικου τι γραφω?

"το τμημα εντος οικισμου μη οικοδομήσιμο το τμημα εκτος οικισμου οικοδομησιμο?"

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

γεια σας καλοί μου συνάδελφοι!!! λοιπόν, αρχίζω: οικισμός προ του '23 > 2000 κατοίκων. για το μεγαλύτερο μέρος του ισχύει ρ.σ. από το 1987 περίπου.

α) για τα τμήματα που είναι έκτός του ρ.σ. τι ισχύει? κτίζουν σύμφωνα με το φεκ 138δ'?

β) για αγροτεμάχιο 3 στρεμ. το οποίο τέμνεται από το όριο του οικισμού προ '23, ισχύει το άρθρο 7 του φεκ 181δ'?

γ) αν ναι, σημαίνει πως 2 στρεμ θεωρούνται εντός οικισμού προ '23 με τους αντίστοιχους όρους δόμησης. για το 1 στρεμ. που απομένει εκτός τι συμβαίνει?

ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

πράγματι το όριο του οικισμού δεν κατατμεί το γεωτεμάχιο,

 

εξαιρουνται οι παραδοσιακοι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.