Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλάτος δημοτικής οδού για οικοδομησιμότητα σε οικισμό < 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Αποφ-78933/10889/90. Αριθμ. Γνωμ-192/90.

[ ΙΣΧΥΕΙ απο . .1990]

 

 

Σας κοινοποιούμε την με αρ. 192/90 γνωμοδότηση της Νομιμής Δ(νσης του Υπουργείου την οποία αποδεχόμαστε και παρακαλούμε να την έχετε υπόψη σας κατά την εφαρμογή του ΠΔ/τος 24.4.85 (ΦΕΚ 181/Δ ) όπως ισύει σήμερα, προκειμένου:

α) Για την οικοδομησιμότητα των γωνιακών οικοπέδων βάσει του άρθ-6 παρ.1. Γίνεται δεκτό, ότι το απαιτούμενο ελάχιστο πλάτος του κοινόχρηστου χώρου των 4 μέτρων νοείται στο συνολικό ανάπτυγμα του προσώπου δηλ. προς όλους τους δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους που βλέπουν τα οικόπεδα.

β) Για την θεώρηση κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων που τέμνονται από όρια οικισμών. Γίνεται δεκτό ότι η κατά παρέκκλιση αρτιότητα του άρθ-5 παρ.1 εδαφ. Β αφορά εξ ίσου και οικόπεδα που τέμνονται από όρια οικισμών και δεν διαθέτουν την κατά κανόνα αρτιότητα βάσει Αρθ-7 παρ.1. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι η ιδιοκτησία εμπίπτει στο σύνολο της εντός του ορίου οικισμού".

 

..(ακολουθεί το παραπάνω κείμενο)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
Καλημέρα συνάδελφοι έχω οικοπεδό άρτιο κατα το εμβαδόν και το προσωπο σε οικισμο<2000 κατοικών στον οποιο ισχύει το Π.Δ. του 1985 αλλα το πλατους του δρόμου στο πρόσωπο είναι 3,00 μ. Για να είναι οικοδομήσιμο θα πρεπει να δείξω παραχώρηση 1 μ ετσι ώστε το πλάτος να φτάσει τα 4 μ. υποχρεωτικά?

 

ΣτΕ 1828/2008

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Προστασία περιβάλλοντος - Ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός - Σχεδιασμός οικοδο-μήσιμων και κοινόχρηστων χώρων - Οικισμοί με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους - Παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων σε κοινή χρήση προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο - Διάταξη εκτός ορίων εξουσιο-δότησης -.

 

Δυνάμει της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 42 παρ. 5 του ν. 1337/1983, ερμηνευομένης ενό-ψει και των ορισμών του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται να παρέχεται η δυνα-τότητα δημιουργίας νέων κοινοχρήστων χώρων στους οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκο-υς, κατά τρόπο αποσπασματικό και μη ορθολογικό, πριν από την έγκριση της οικείας πολεοδομικής μελέτης, και δη κατ' απόκλιση των οριζομένων στο άρθρο 20 του ν.δ. της 17.7-16.8.1923, προκειμέ-νου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα ή τμήματα ακινήτων ευρισκόμενα εντός των ορίων του οι-κισμού και μη έχοντα πρόσωπο σε νομίμως προϋφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. Ενόψει της ανωτέ-ρω εννοίας της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 42 παρ. 5 του ν 1337/1983, η παρ. 1 του άρ-θρο 6 του π.δ. της 24.4-3.5. 1985, καθ' ο μέρος προβλέπει ότι τα εντός ορίων οικισμού ακίνητα, για να είναι οικοδομήσιμα, πρέπει, πλην των άλλων προϋποθέσεων, να έχουν πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων, ο οποίος εφάπτεται της μιας πλε-υράς των ορίων του ακινήτου καθ' όλο της το μήκος, καθορίζει γενικό όρο για τη δόμηση των ακινή-των αυτών πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού και κείται εντός των ορίων της προαναφερθείσης εξουσιοδοτικής διατάξεως. Οι διατάξεις όμως, των παραγράφων 2 και 3 του ιδίου άρθρου, οι οποίες ορίζουν προϋποθέσεις και διαδικασία για την παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων και τη θέση τους σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο και μη δυνάμενα, κατ' επέκταση, να δομηθούν βάσει του γενικού όρου της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. της 24.4-3.5.1985, ο οποίος στοιχεί προς γενική αρχή του πολεοδομικού δικαίου, είναι, εκτός των ορίων της παρεχόμενης με το άρθρο 42 παρ. 5 του ν. 1337/1983 εξουσιοδοτήσεως και, συνεπώς, ανίσχυρες, διότι παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, αποσπασματικώς και κατά τρόπο μη ορθολογικό, με πρωτοβουλία ιδιωτών, πριν από την έγκριση πολεοδομικής μελέτης, κατ' αντίθεση προς τις απορρέουσες από το άρθρο 24 του Συντάγματος επιταγές.

Link to comment
Share on other sites

@ppantos

Στις πρώτες σελίδες των μηνυμάτων αυτού του θέματος αναφέρεται η απόφαση 1828/2008 του ΣτΕ και σε άλλα παρεμφερή θέματα έχει αναφερθεί αυτό που υποστηρίζει εδώ και ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ και συγκεκριμένα ότι η απόφαση αυτή αφορά σε νέες διανοίξεις οδών και όχι σε διαπλατύνσεις των ήδη υφιστάμενων, όπως είναι το ερώτημα που άνοιξε ο GEORGE KARA και συζητάμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Τι εννοείς ακριβώς; Και για το διαμπερές οικόπεδο ισχύει η απαίτηση του πλάτους των 4 μ. του ΚΧ σε όλο το πρόσωπο του οικοπέδου. Το πλεονέκτημα του διαμπερούς είναι, κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι αρκεί η απαίτηση αυτή στο ένα από τα δύο πρόσωπα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς εννοώ. Η γνωμοδότηση συντάχθηκε με αφορμή τα γωνιαία οικόπεδα, όμως τα επιχειρήματα που επικαλείται για να υποστηρίξει τη θέση επεκτείνονται αυτούσια και στην περίπτωση των διαμπερών.

 

ΙΙ. Από τη διατύπωση και το σκοπό του άρθρου αυτού φρονούμε, ως προς το σκέλος του ερωτήματος σας, ότι η απαίτηση του νομοθέτη να έχει το οικόπεδο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο πλατους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων, αφορά όλα τα πρόσωπα του οικοπέδου...

 

...Βασικός δηλαδή σκοπός του νομοθέτη είναι η εξασφάλιση με συνεισφορά λωρίδων των παροδίων οικοπέδων, ενός στοιχειώδους οδικού δικτύου πλάτους τεσσάρων μέτρων , πράγμα που δεν επιτυγχάνεται με την αποδοχή της γνώμης, ότι προκειμένου περί γωνιακού οικοπέδου αρκεί και το ένα πρόσωπο αυτού να εφάπτεται με κοινόχρηστο χώρο του ως άνω πλάτους. Ειδικότερα αν γίνει δεκτή η τελευταία αυτή γνώμη, ο κοινόχρηστος χώρος ως προς τα πρόσωπα του γωνιακού οικοπέδου, ως προς τα οποία τούτο δεν θα συνεισέφερε για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πλάτους τεσσάρων μέτρων, θα παρουσιάζε στένωση, αφού ο ιδιοκτήτης απέναντι οικοπέδου θα υποχρεούτο να θέσει σε κοινή χρήση μόνο λωρίδα του οικοπέδου του που θα ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση απόστασης μεταξύ του απομένοντος οικοπέδου και του άξονα του κοινοχρήστου χώρου δύο τουλάχιστον μέτρων, χωρίς να υποχρεούται να εξασφαλίσει συνολικό πλάτος του κοινόχρηστου χώρου τεσσάρων τουλάχιστον μέτρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Σε οικισμό κατω των 2000 κατοίκων, οικόπεδο το οποίο έχει πρόσωπο σε ΚΧ δρόμο πλάτους 3,50 μέτρων, αλλά κατά μήκος όλης της πλευράς που εφάπτεται στο δρόμο βρίσκεται κτίριο, δεν χρειάζεται να παραχωρήσει έδαφος ώστε να απέχει 2 μ. από τον άξονα του δρομου, σωστά;

τουλάχιστον έτσι κατάλαβα από τις διατάξεις

Link to comment
Share on other sites

Καλώς έχεις καταλάβει. Αν πάλι βγάλεις άδεια κατεδάφισης και πας για νέο κτίριο..... το ξανασυζητάμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.