Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερπυσμός σκυροδέματος


 
rigid_joint

Recommended Posts

Ευχαριστω για την απαντηση. Το βελος ειναι γυρω στα 2 εκ. δηλαδη L/400 μικροτερο του L/250.

 

Το βιβλιο που προτεινες το εχω οποτε θα το δω.

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να σας πω τα συμπερασματα που εβγαλα απο τη διερευνηση του θεματος και των ερωτηματων που ειχα θεσει. Ο συναδελφος atsalovergas τα εχει ηδη γραψει πολυ σωστα, και τον ευχαριστω:

Με τον όρο “ερπυσμός” δηλώνεται η προοδευτική με την πάροδο του χρόνου συστολή του σκυροδέματος όταν υπόκειται σε σταθερή θλιπτική τάση. Οφείλεται κυρίως στην μετακίνηση των μορίων νερού που δεν είναι χημικά συνδεδεμένα με το τσιμέντο από θέσεις υψηλής πίεσης προς θέσεις μικρότερης πίεσης. Το νερό αυτό φεύγει από τους μικροπόρους του τσιμεντοκονιάματος και εξατμίζεται με αποτέλεσμα τη συστολή του κονιάματος. Η αύξηση της ερπυστικής παραμόρφωσης ελαττώνεται με τον καιρό αλλά ο ερπυσμός σταματάει μετά από πολύ καιρό- π.χ. σε κατασκευές στην ύπαιθρο μετά από 15 έως 20 χρόνια (F. Leonhardt und E. Mönnig, Grundlagen zur Bemessung im Stahlbetonbau, 1973).

Από νεότερες μελέτες προκύπτει ότι το 50% των παραμορφώσεων από ερπυσμό αναπτύσσονται τους πρώτους 2-3 μήνες και περίπου το 90%, μετά από 2-3 χρόνια (Gilbert, Ian Raymond and Ranzi, Gianluca. Time dependent behavior of concrete structures, 2011).

Με βαση αυτα προκυπτει οτι σε μια παλια κατασκευη, ο ερπυσμος εχει σταματησει να υφισταται. Αν προσθεσεις φορτια, αρκει ο ελεγχος σε αντοχη (προφανως) και σε "ελαστικα" βελη λογω φορτιων. Βεβαια το βελος απο ερπυσμο των αρχικων φορτιων θα υπαρχει. Ειναι τοσο δυσκολο να υπολογιστει με ακριβεια οποτε μονο προσεγγιστικα  μπορεις να υπολογισεις.

 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Συνάδελφοι, έχω έναν πρόβολο με ύψος (πάχος) 20 εκ και την συνορεύουσα πλάκα (εσωτερικά)  με ύψος 18εκ. Το στατικό ύψος του προβόλου είναι 17,5εκ, με άλλα λόγια ο άνω οπλισμός με τον κάτω θα απέχει 15εκ με 2,5 εκ επικάλυψη άνω και κάτω. 

Αν στην σκυροδέτηση ρίξω επιπλέον 2εκ σκυρόδεμα (στην άνω παρειά προφανώς-δηλαδή ο άνω οπλισμός θα έχει 2εκ επιπλέον επικάλυψη,σύνολο 4,5 εκ) δηλαδή το πάχος του προβόλου και πλάκας γίνει 22 και 20 εκ αντίστοιχα, (φυσικά το στατικό ύψος παραμένει ίδιο για τον πρόβολο δηλαδή 17,5εκ), θα υπάρξει βελτίωση όσον αφορά το βέλος του προβόλου (βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο-ερπυσμος)? Ή απλά γίνεται δυσμενέστερη η κατάσταση λόγω του προστιθέμενου μόνιμου φορτίου? 

Νομίζω για το βέλος δεν παίζει ρόλο το στατικό ύψος αλλά όλο το ύψος. 

 

Link to comment
Share on other sites

το στατικό ύψος παίζει ρόλο. αν δεις την εξίσωση του ec2, στον πρώτο όρο είναι ο λόγος l/d , όπου d το στατικό ύψος. όσο μεγαλύτερο το d  τόσο μικρότερο το κλάσμα, άρα τόσο μικρότερο του max (δλδ του δεύτερου όρου της εξίσωσης) το βέλος.είναι η εξίσωση 7.16, στο 7ο κεφάλαιο του ec2. δεν μας λες όμως και το σημαντικότερο, τί άνοιγμα έχει ο πρόβολος. 2,5εκ επικάλυψη, μάλλον είναι λίγη δεν ξέρω όμως σε τί περιβάλλον είσαι και αν λύνεις με ec και ΚΤΣ2016. Επίσης, δεν θα έκανα πρόβολο 20εκ και δίπλα πλάκα 18εκ. Ας έκανες και την πλάκα 20εκ ή whatever. θέλω να πω βγάζεις και την ψυχή του καλουπατζή χωρίς να υπάρχει λόγος. στην πράξη 1εκ πέφτει πάντα περισσότερο μπετόν.

 

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είτε ο ec2 είτε ο ΕΚΩΣ επιτρέπουν απαλλαγή από αναλυτικό έλεγχο, ελέγχοντας μια σχέση που περιέχει το στατικό ύψος. Όμως και οι δύο δίνουν την δυνατότητα για αναλυτικό έλεγχο, ο οποίος περικλείει ροπές αδράνειας και όχι το στατικό ύψος. Αν μεγαλώνει η ροπή αδράνειας (κατά τον άξονα ενδιαφέροντος), συνακόλουθα μειώνεται το βέλος (χοντρικά). 

https://www.concretecentre.com/Concrete-Design/Design-Codes/Eurocode-2/Deflection.aspx

Edited by analysis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 20/1/2019 at 2:19 ΜΜ, analysis said:

Νομίζω για το βέλος δεν παίζει ρόλο το στατικό ύψος αλλά όλο το ύψος. 

Εννοείται δεν παίζει ρόλο το στατικό ύψος, αλλά όλο το ύψος.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά και τα δύο παίζουν ρόλο (στατικό ύψος και συνολικό).

Η ροπή αδρανείας της διατομής εάν μεν είναι αρηγμάτωτη εξαρτάται από το συνολικό (για μεγαλύτερη ακρίβεια και από το στατικό ύψος).

Εάν είναι ρηγματωμένη από το στατικό ύψος (κυρίως).

Επειδή το στοιχείο θα περιέχει και τα δύο  (αναλόγως του επιπέδου φόρτισης από φορτία λειτουργικότητας) μετράνε και τα δύο. Πόσο? Όσο μεγαλύτερες ροπές σε σχέση με ροπή ρηγμάτωσης, κυρίαρχο ρόλο παίζει το στατικό ύψος (ΕC-2 7.18, υπάρχει και στη σελίδα του @analysis)

Στην περίπτωσή σου που είναι πρόβολος είναι εύκολα υπολογίσιμη η βύθιση και αναλυτικά με το χέρι. Μην κάνεις ολοκλήρωση καμπυλοτήτων, εφάρμοσε την παράγραφο (7).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

λόγω πολύ πυκνού οπλισμού σε δοκούς σε κτήριο (ειδικά σε εσωτερικούς κόμβους) προέκυψε η σκέψη να χρησιμοποιηθεί γαρμπιλομπετόν. Γνωρίζει κάποιος αν πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την μελέτη ο ερπυσμός? Και με ποια κριτήρια/τρόπο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Ο ερπυσμός μας απασχολεί στο πλαίσιο των ελέγχων λειτουργικότητας. Οι έλεγχοι αυτοί τυπικά είναι υποχρεωτικοί, αν όμως μιλάμε για μικρά ανοίγματα (περί τα 4 ~ 5 μέτρα) και αναλογία μήκους / ύψους δοκού γύρω στο 8/1, γενικά δεν βγάζουν προβλήματα. Ήτοι δεν επηρεάζει ο ερπυσμός.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.