Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βιολογικός ή απορροφητικός βόθρος


theomina

Recommended Posts

Ενδιαφέρομαι να εγκαταστήσω ένα βιολογικό βόθρο σε εκτός σχεδίου περιοχή σε παραθαλάσσιο οικόπεδο σε νησί των Κυκλάδων. Μπορώ να εμπιστευτώ αυτόν τον τύπο βόθρου ή θα χρειάζεται να ασχολούμαι για να τον συντηρώ. Υπάρχει γεώτρηση στο οικόπεδο με πολύ καλής ποιότητας νερού και γι' αυτόν το λόγο εξετάζω το θέμα αυτό. Προσπαθούν να με πείσουν φίλοι και γνωστοί να εγκαταστήσω απορροφητικό βόθρο και ότι δεν θα κινδυνεύσει το νερό.

Το ερώτημα είναι αρχικά από την πλευρά νομοθεσίας εάν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και τους 2 τύπους βόθρων. Ποια υπηρεσία του κράτους θα μπορούσε να με ενημερώσει για αυτά τα θέματα; η Πολεοδομία; Είναι αλήθεια ότι ο απορροφητικός βόθρος δεν έχει συντήρηση και δεν χρειάζεται εκκένωση;

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Τεό

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον ΓΟΚ απαγορεύεται ο απορροφητικός βόθρος σε απόσταση αν θυμάμαι καλα 20μ από πηγές υδροληψίας. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι μια πολύ καλή λύση και σύμφωνα με τους κατασκευαστές το νερό που προκύπτει μπορεί να το χρησιμοποιείς για πότισμα λουλουδιών. Βέβαια για την περίπτωσή σου έχω κάποιους ενδοιασμούς γιατί ο βόθρος δεν θα δουλεύει συνέχεια αλλά διακοπτόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Τι εννοείς όταν αναφέρεις διακοπτόμενη λειτουργία; Επίσης γνωρίζεις εάν υπάρχει κάποια υπηρεσία του κράτους που θα μπορούσε να με ενημερώσει σχετικά με το βιολογικό βόθρο; Ακούω σχόλια τύπου "ο βιολογικός βόθρος σε κατοικίες είναι σε πειραματικό στάδιο, προβληματικός και χρειάζεται συντήρηση". Έχω πάρει δεκάδες τηλέφωνα το πρωί (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και δεν έχω πάρει απάντηση.

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στους βιολογικούς βόθρους πρέπει στην αρχή να προσθέσεις κάποιους μικροοργανισμούς για να βοηθηθεί η όλη επεξεργασία, οι οποίοι και πολλαπλασιάζονται στην πορεία με τις κατάλληλες συνθηκες. Αν το δουλευεις μόνο το καλοκαίρι θα πρέπει να τους προσθέτεις κάθε φορά. Πάρε τηλ σοβαρές εταιρίες που προμηθεύουν τέτοια συστήματα και θα σε κατατοπίσουν.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος, οι απορροφητικοί βόθροι απαγορεύονται αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις με κυριότερη από όλες να προηγείται καθίζηση των λυμάτων σε σηπτικό βόθρο (άρθρο 26 κτιριοδομικού κανονισμού).

Πάντως εγώ στο σπίτι μου έχω βιολογικό καθαρισμό ο οποίος λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και τρία χρόνια, με μόνο μια συντήρηση στον 1.5 χρόνο. Ο υπεύθυνος που ήρθε για συντήρηση (από την εταιρία που τον εγκατέστησε) μου είπε πως αν τηρείς αυτά που σου λένε κατά την εγκατάστασή του μπορείς να κάνεις μια απλή συντήρηση (καθαρισμό και ανανέωση μικροοργανισμών) ανά δύο χρόνια περίπου. Πολύ σημαντικό είναι να προσέχεις να μη ρίχνεις στην αποχέτευση λίπη (πχ λάδι μαγειρικής) και να χρησιμοποιείς βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, δηλαδή με τίποτα χλωρίνη και ισχυρά καθαριστικά (το ξίδι και το πράσινο σαπούνι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του :smile:)

Link to comment
Share on other sites

Σε οτι εχει να κανει με την διακοπτομενη χρηση παντως υπαρχουν και συστηματα βιολογικου καθαρισμου που κρατανε "τροφη" για τους μικροοργανισμους και τους "ταιζουν" οποτε διαγνωστει ελλειψη.. Κοστιζουν κατι παραπανω αλλα εχεις το κεφαλι σου ησυχο απο το να ψαχνεις για νεα κατοικιδια...

Link to comment
Share on other sites

Είμαι και εγώ σε φάση σχεδιασμού μονοκατοικίας σε περιοχή που δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο και λόγω μεγάλου κήπου (περίπου 1 στρέμμα) με ενδιαφέρουν πολύ λύσεις οι οποίες θα μου εξασφαλίζουν νερό για πότισμα του κήπου.

Παρά το κάμποσο ψάξιμο στο δίκτυο desptsouk είσαι από τους ελάχιστους που έχουν το σύστημα τόσο καιρό οπότε η εμπειρία σου είναι υπερπολύτιμη.

Μπορείς να μας δώσεις και κάποια στοιχεία κόστους (κόστος αγοράς, εγκατάστασης) καθώς και πόσα άτομα εξυπηρετεί η εγκατάσταση σου ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα?

Το να απευθυνθώ σε εταιρείες που προμηθεύουν είναι το ευκολότερο αλλά δεν εμπιστεύομαι ότι θα μου πουν την αλήθεια ή θα "ξεχάσουν" κάποια μειονεκτήματα-δύσκολα σημεία του συστήματος. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα φόρουμ σαν και αυτό.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα σε όλους , και καλώς σας βρίσκω (ως νέος) στο φόρουμ

 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συνεχής χρήση( Νησιά κλπ) , τότε υπάρχουν τρόποι (πχ. επιπλέον εξοπλισμός) να διατηρείς του μικροοργανισμούς.

Εγώ προσωπικά προτείνω την εγκατάσταση μονάδας βιολογικού, και ειδικά σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες στο αποχετευτικό δίκτυο. Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η χρήση του νερού για πότισμα , η μη ανάγκη βιτιοφόρου για άδεισμα (σε περίπτωσεις στεγανών βόθρων).

 

Στο σπίτι μου στην περιοχή της Κάντζας, πρόσφατα τοποθέτησα μία βιολογική μονάδα , της Φιλανδικής εταιρίας ********* (διαγραφή ονόματος εταιρίας) . Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο site της εταιρίας που την αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα: *******************************

 

Μάνος

 

 

Παρακαλώ, αποφύγεται αναφορά σε ονόματα εμπορικών εταιρειών, αν δεν είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι, εάν μία αναφορά θεωρείται ή όχι διαφήμιση σύμφωνα με τους κανόνες συμμετοχής, ρωτήστε τους συντονιστές.

CostasV

 

 

{21-02-2010, 21:58}

 

@asxetos

 

Σίγουρα, οι βιολογικοί έχουν και μειονεκτήματα όπως πχ. οτι δεν μπορούν να μένουν χωρίς να χρησιμοποιούνται, ότι θέλουν κάποια στοιχειώδη παρακολούθηση κλπ. Πάντα εξαρτάται από την χρήση της κατοικίας και από τους ιδιοκτήτες κατά πόσο μπορούν να το παρακολουθούν. Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να πετιούνται πλαστικά ή ελαστικά αντικείμενα στην αποχέτευση, πολλές χλωρίνες ή λύπη.

 

Γενικά πάντως, ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχει αποχετευτικό, σίγουρα είναι μία συμφέρουσα και φιλική προς το περιβάλλον λύση.

 

Φιλικά

 

Μάνος

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

"Επαναφέρω" το θέμα του βιολογικού βόθρου στο προσκήνιο εστιάζοντας περισσότερο στους περιορισμούς και στα αρνητικά σημεία που προαναφέρθηκαν ή ανακάλυψα ύστερα από γρήγορη αναζήτηση.

Θεωρώ δεδομένο ότι απαιτείται άδεια, μελέτη κοκ με ότι κόστος αυτός συνεπάγεται.

- Ετήσιο κόστος συντήρησης: Τι προϋπολογισμό πρέπει να υπολογίσει ένα νοικοκυριό για τον ετήσιο έλεγχο του συστήματος α) όταν γίνεται καθημερινή χρήση, β) στην περίπτωση περιοδικής χρήσης; Στην περίπτωση β) κάθε πότε πρέπει να προσθέτεις ένζυμα (και με τι κόστος;)

- Περιορισμοί και συνέπειες αν δεν τηρούνται: υποθέτω ότι πέρα των πλαστικών και ελαστικών αντικειμένων, απαγορεύεται ή δεν συνισταται η ρήψη χαρτιού ή άλλων οργανικών αντικειμένων(;). Τι γίνεται αν συσσωρευτεί έστω και μικροποσότητα κάποιων από αυτά τα αντικείμενα; Υπάρχουν άλλοι περιορισμοί πέρα από τη χρήση συμβατικών απορρυπαντικών;

- Ρήψη χλωρίνης και λιπών: Απαγορεύεται ρητά η ρήψη αυτών ή το σύστημα αντέχει μικροποσότητες; Αν αντέχει, για τι ποσότητες χλωρίνης μιλάμε;

- Ρήψη ήπιων χημικών καθαριστικών: Επιτρέπεται ή απαγορεύεται; Αν κατάλβα καλά, η τοποθέτηση του συστήματος συνεπάγεται αδυναμία χρήσης συμβατικών απορρυπαντικών;

 

- Σε γενικές γραμμές, η χρήση του συστήματος, σε συνδιασμό με τους περιορισμούς και το κόστος των βιοδασπώμενων απορρυπατικών ή/και καθαριστικών επιβαρύνει σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμό;

 

Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το νερό για πότισμα κήπου, απατείται εγκατάσταση συστήματος συλλογής και άντλησης νερού;

Link to comment
Share on other sites

το κοστος συντηρησης εξααταται απο το συγκεκριμενο συστημα. Γενικα σε ενα μικρο συστημα η συντηρηση που χρειαζεται ειναι (ισως) ο ελεγχος φιλτρων του φυσητηρα και η περιοδικη απομακρυνση της λασπης (καθε 1-3 χρονια). Σε περιπτωση διακοπτομενης λειτουργιας  η χρηση μικροοργανισμων ειναι μηδαμικου κοστους. Σε περιοδικη λειτουργια (πχ ανα μηνα) τοτε μαλλον θα χρειστει προσθετη εγκατασταση.

 

η ριψη χαρτιων στην αποχετευση δεν συσνισταται ουτως ή αλλως. Παντως γενικα δεν δημιουργουνται προβληματα απο τετοιου ειδους υλικα αφου (υπο κανονικες συνθηκες) δεν θα φθασουν στον βιολογικο.

 

Η ριψη λιπων θελει προσοχη. Σε καθε περιπτωση πρεπει να τα απομακρυνουμε πριν κορεστει ο αναλογος συλλεκτης.

Η χρηση ισχυρων απορρυπαντικων ή απολυμαντικων πρεπει να γινεται με μετρο και συνεση. Γενικα φροντιζουμε οι ποοστητες χημικων να μην ειναι δυσαναλογες σε σχεση με τις ποσοτητες των λυματων. Δηλ εφοσον η συγκεντρωση ειναι σε χαμηλα επιπεδα δεν θα εχουμε προβλημα.

 

Για την αρδευση η χρηση ή οχι αντλητικης διαταξης εξαρταται απο την εγκατασταση. Αναλογα ομως με τον τροπο αρδευσης θα χρειαστει επιπλεον επεξργασια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.