Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ups


sundance

Recommended Posts

 

η αληθεια ειναι οτι σπανια κοβεται το ρευμα πλεον.

 

Ναι αλλά η τάση ανεβοκαταιβαίνει για πλάκα. Και φυσικά εξαρτάται και από την περιοχή σου. Α. Λιόσια τα ups είναι χρήσιμα... όχι επειδή θα κοπεί το ρεύμα αλλά επειδή θα σου καεί τπτ και δεν το πάρεις χαμπάρι. Υπάρχουν και οι διακοπές των 2 δευτερολέπτων που είναι συχνές-πυκνές.

 

Πάντως έχω και εγώ μια απορία σχετικά με τα ups στο λαπτοπ. Αφού ο υπολογιστής τροφοδοτείται μέσω της μπαταρίας του η οποία με την σειρά της τροφοδοτείται από το ρεύμα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λαπτοπ δεν κινδυνεύουν? Η δουλεύει αλλιώς το πράγμα?

Link to comment
Share on other sites

Αν το ups παρέχει και σταθεροποίηση τάσης τότε οπωσδήποτε πρέπει να πάρει. Όλες οι εταιρίες υλισμικού αναφέρουν ότι:

1) Οι ασταθείς τάσεις μειώνουν την διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων

2) Η εγγύηση καλύπτει αντικατάσταση των προϊόντων μόνον όταν αυτά είναι συνδεδεμένα με ups. Ειδάλλως θεωρεί ότι η ζημιά προκλήθηκε από το δίκτυο και δεν αποζημιώνει τίποτα.

 

mred-akias: νομίζω ότι η μπαταρία στα laptop υποβάλλεται στο ίδιο στρεσάρισμα όπως όλα τα εξαρτήματα όσον αφορά τα σκαμπανεβάσματα των τάσεων. Νομίζω ότι η σταθεροποίηση της τάσης δεν είναι θέμα μπαταρίας - αυτή στα ups απλά σου παρέχει χρόνο για να κλείσεις κανονικά το μηχάνημα- αλλά θέμα κυκλώματος μέσου του οποίου "ψαλιδίζονται" οι αιχμές της τάσης...

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά όλες οι μπαταρίες δεν προσφέρουν συνεχές ρεύμα με αμετάβλητη τάση(η οποία προσδιορίζεται κατά την κατασκευή τους)?

 

Το ότι υποβάλεται στο ίδιο στρεσάρισμα είναι σίγουρο οπότε μειώνεται και η απόδοσή της. Αλλά μήπως εξασφαλίζει και ότι δεν καίγεται τπτ?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν τον ξέρω πάντως μην παίρνεις όρκο ότι το μόνο που επηρρεάζεται είναι η απόδοση. Υπάρχει και η πιθανότητα της έκρηξης.

Link to comment
Share on other sites

αξιζει να παρει καποιος για το pc-οθονη στο γραφειο του?

 

η αληθεια ειναι οτι σπανια κοβεται το ρευμα πλεον.

 

Είχα UPS με το παλιό σύστημα και αγόρασα νέα (αρκετά περισσότερα vA) για το καινούργιο σύστημα, με το βασικό σκεπτικό ότι δεν διακινδυνεύω τα χρήματα που έδωσα για ένα στιγμιαίο ανεβοκατέβασμα της τάσης από τους ανεγκέφαλους της ΔΕΗ. Η δαπάνη είναι ελάχιστη αν σκεφτείς τη ζημιά που μπορεί να πάθεις. Και, βέβαια, έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις με άνεση τα προγράμματά σου και το pc σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

 

Αυτό που αγόρασα, μετά από σχετική έρευνα φυσικά, έχει και ένα συμπαθητικό προγραμματάκι που σου λέει τον υπολοιπόμενο χρόνο υποστήριξης. Όταν τρέχω τον ένα υπολογιστή έχει διάρκεια 35' περίπου και όταν τρέχω τους δύο ταυτόχρονα ο χρόνος κατεβαίνει στα 15-17'.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, υπάρχουν δύο κατηγορίες UPS, που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους εξωτερικούς connectors για είσοδο-εξόδους ρεύματος.

Η μία κατηγορία, πιο συνηθισμένη, διαθέτει connectors, RS232 αν θυμάμαι καλά, δηλαδή αυτούς που έχουν τα PCs, και η δεύτερη διαθέτει κοινές πρίζες σούκο και έτσι η UPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για PCs αλλά και για άλλες συσκευές.

 

Επέλεξα την πρώτη κατηγορία και ένας φίλος μου που, και αυτός ασχολείται με επεξεργασία video και συναρμολόγησε νέο σύστημα την ίδιο περίοδο με εμένα, επέλεξε τη δεύτερη.

 

Το δεύτερο κριτήριο είναι τα VA που χρειάζεσαι για το σύστημά σου. Είχα καταλήξει ότι η UPS πρέπει να υποστηρίζει και τα δύο συστήματα που διαθέτω, στην περίπτωση που τα λειτουργώ ταυτόχρονα, και έτσι η επιλογή UPS με 1200-1500 VA ήταν μονόδρομος. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν πολλές και αξιόλογες UPS και επέλεξα αυτήν και συγκεκριμένα τον τύπο B-Box XP 150 επειδή διαθέτει 1) όλα τα βασικά στοιχεία που ήθελα 2) ένα πολύ ήσυχο σύστημα ψύξης με ανεμιστήρα και 3) LCD οθόνη με ενδείξεις της τάσης και λοιπών πληροφοριών, όταν πιέσεις το κουμπί. Στην ιστοσελίδα αυτή θα βρεις και 2 pdf με όλες τις σχετικές πληροφορίες και τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου αλλά και άλλων τύπων.

 

Τέλος, όταν την αγόρασα (Μάρτης) η αξία της ήταν αρκετά δελεαστική (146 ευρώ) σε συγκεκριμένο κατάστημα on-line αγορών και ο καταστηματάρχης μου επιφύλαξε μία, ακόμη, έκπληξη προτείνοντας ρύθμιση με δόσεις (!!!), αλλά σήμερα διαβάζω ότι το κατάστημα βάρεσε κανόνι (δεν είναι το μόνο βέβαια σ' αυτό τον ανελέητο ανταγωνισμό). Στο skroutz είδα ότι την έχει ένα μόνο κατάστημα με τιμή 200 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα UPS 1000VA και μπορώ να πω ότι είναι μακράν η πιο εξυπνη και η πιο χρήσιμη αγορά που έχω κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Πριν, από 4 χρόνια, λογά της φοβερής ποιότητας και πάνω από όλα σταθερότατης τάσης της ΔΕΗ, ένα 3-μηνων motherboard που είχα παρέδωσε πνεύμα και ψυχή, και 6 χρόνια πριν ένα τροφοδοτικό. Όσα λεφτά και αν δαπανήσεις (αρκεί να μην είναι πολύ λίγο σε σχέση με τις απαιτήσεις του PC σου) δεν θα πάνε χαμένα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.