Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαφορές διπλόσυχνου και μονόσυχνου γεωδαιτικού GPS


maria_geo

Recommended Posts

Μαρία,

πιθανόν έχει ήδη απαντηθεί το ερώτημα σε άλλο thread αλλά δεν είναι περιττό να συνοψίσω λίγα ζουμερά από αυτά που με κόπο και έξοδα αποκόμισαμε την δεκαετή ενασχόληση στο άθλημα L1 vs L1/L2.

 

Τα 2συχνα παρατηρούν και καταγράφουν τη διπλή (χοντρικά) πληροφορία στον ίδιο χρόνο από τα μονόσυχνα. Αυτό σημαίνει ταχύτερο fix, ασφαλέστερης ακρίβειας λύση και μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας.

 

Ιδιαίτερα χρήσιμα τα 2συχνα σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον, με τα πολύ συχνά loss-of-lock. Θα έλεγα πως είναι μαζοχιστικό να βγείς με μονόσυχνο πχ στον Δήμο Χαλανδρίου και να προσπαθήσεις να βγάλεις εύκολο μεροκάματο.

 

Σε μια ειδυλλιακή περίπτωση εργοταξίου βέβαια, με ελεύθερο ουρανό και αρκετούς δορυφόρους (αν εξαιρέσεις το αρχικό fix) τολμώ να πω οτι είναι ίδιας αποδοτικότητας. Αν μάλιστα υπολογίσεις το οτι τα L1 είναι πανάλαφρα και πάμφθηνα τότε ίσως και να είναι βολικότερα. Αν δεν υπερείχαν σε τέτοιο περιβάλλον σίγουρα θα είχαν αποσυρθεί.

 

Αν στα παραπάνω επιβάλεις και καθήκοντα χάραξης τότε φαίνεται πως τα 2συχνα υπερτερούν, ειδικά όταν χαράζεις θεμέλια και έχεις περιορισμένο ορατό ουρανό λόγω των πρανών.

 

Θα έλεγα επίσης πως δουλεύοντας με τα μονόσυχνα (όχι RTK) είναι το τέλειο σχολείο για την εκμάθηση του λογισμικού επίλυσης και κατανοείς καλύτερα το πως πρέπει να στήσεις την επόμενη δουλειά με GPS γιατί σύνήθως είναι τόσο λίγη η καταγραφείσα πληροφορία που αναγκάζεσαι να τη μεγειρέψεις με χειροκίνητο τρόπο για να λυθεί. Στους φοιτητές που κατα καιρούς εκπαιδεύουμε επιβάλλεται η χρήση μονόσυχνου πρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.