Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια για επιχωμάτωση αγροτεμαχίου


romech

Recommended Posts

Καλησπέρα,

έχω μια περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης επέτρεψε να ρίξουν μπάζα σε αγροτεμάχιό του, και εκ των υστέρων έμαθε ότι χρειάζεται άδεια.

Η στάθμη του εδάφους ήταν κεκλιμένη, και με τα μπάζα που έπεσαν έχει ανέβει 1-2 μέτρα.

Τώρα για να είναι νόμιμος θέλει να βγάλει άδεια.

α. Ποια κατάσταση θα δείξει ο μηχανικός ως προϋπάρχουσα (φυσική) στάθμη εδάφους, από τη στιγμή που έχουν ήδη πέσει αρκετά μπάζα;

β. Τι περιορισμούς έχει στη διαμόρφωση του εδάφους που θέλει να κάνει; Ισχύει το όριο του 1,5μ - και για επιπλέον περνάει από ΕΠΑΕ;

γ. Παίζει ρόλο αν το αγροτεμάχιο είναι άρτιο/οικοδομήσιμο/εντός ή εκτός σχεδίου, δίπλα σε κεντρικό δρόμο;

δ. Υπάρχει περίπτωση να του επιβληθεί πρόστιμο, επειδή εκ των υστέρων προσπαθεί να βγάλει άδεια, παρότι ελάχιστοι βγάζουν παρόμοιες άδειες;

ε. Χρειάζεται άδεια αρχαιολογίας, από τη στιγμή που ΔΕΝ κάνει εκσκαφή;

στ. Πως κοστολογείται η μελέτη του μηχανικού για τέτοιου είδους άδειες; Ανάλογα με το διαμορφούμενο εμβαδόν, ή των όγκο των μπάζων πχ;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Για τον υπολογισμό της αμοιβής χρησιμοποιείς τον αναλυτικό προυπολογισμό και τον όγκο των επιχώσεων.Επιχώσεις πάνω από ένα όριο, νομίζω 1,50 μ. χρειάζονται έγκριση από την ΕΠΑΕ.

Συνήθως δε βγάζουν άδεια για επιχώσεις.Προσωπικά μόνο μία φορά μου έτυχε κάτι τέτοιο αλλά ήθελε να κάνει και τοιχίο αντιστήριξης.

........ Με τυχαίο ρίξιμο μπαζών , δηλαδή επιχώσεις χωρίς συμπύκνωση, θα έχει μεγάλο πρόβλημα σε μελλοντική ανέγερση κτιρίου.Θα πρέπει τα θεμέλια του να βρούνε σε σταθερό, καλής ποιότητας έδαφος

Link to comment
Share on other sites

Έκδοση οικοδομικής άδειας εκσκαφών - επιχώσεων οικοπέδων - Δικαιολογητικά:

Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία είναι ενσωματωμένα σε ενιαίο τεύχος έντυπα με τις δηλώσεις αναθέσεως - αναλήψεως (μελέτης - επίβλεψης), φύλλο ελέγχου, ειδικό έντυπο προϋπολογισμού

 

Τοπογραφικό διάγραμμα

 

Δύο τομές κάθετες με πλήρη στοιχεία υπάρχουσας και τελικής διαμόρφωσης

 

Κάτοψη χάραξης

 

Τεχνική έκθεση και μέτρα προστασίας ομόρων με στατική μελέτη εφόσον απαιτείται.

 

Εγκρίσεις άλλων Υπηρεσιών, όπου απαιτούνται (αρχαιολογίας, ΜΕΤΡΟ, κλπ)

 

Αποδεικτικό κατάθεσης αμοιβής του μελετητή μηχανικού

 

Σημείωση:

 

Οι άδειες εκσκαφών - επιχώσεων ισχύουν για έξι (6) μήνες από την έκδοσής τους εφόσον δεν ανακληθούν ή ακυρωθούν. Μετά την παρέλευση των έξι (6) μηνών η άδεια αναθεωρείται για άλλους έξι (6) μήνες από την ημερομηνία λήξεως της ισχύος της. Μετά το πέρας και του δεύτερου εξάμηνου η άδεια παύει να ισχύει.

 

Οι επιχώσεις ανήκουν στις εργασίες που απαιτούν λοιπόν άδεια σύμφωνα με το Γ.Ο.Κ (Ν. 1577/85). Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ''κακό'' έγινε αλλά αν δεν υπάρχει καταγγελία τα πράγματα είναι εύκολα. Το βασικό είναι αν υφίσταται (από οπουδήποτε) εγκεκριμένο τοπογραφικό ή συμβόλαιο ή κάποιο έγγραφο τέλος πάντων στο οποίο να σημειώνονται υψόμετρα, ώστε να μπορεί να γίνει αντιπαραβολή. Θεωρητικά βέβαια με τα χρόνια επιτρέπονται αυξομειώσεις λόγω φυσικών μετατοπίσεων (π.χ. έντονες βροχοπτώσεις) αλλά καλό τα ''μπαλαμούτια'' να είναι αληθοφανή.

 

α. Αν δεν υπάρχουν παλαιότερα στοιχεία ως φυσική στάθμη μπορούμε να πάρουμε περίπου ό,τι βολεύει ώστε να μην ξεπερνάμε το 1,50 μ. Διότι...

β. Περιορισμός στο ύψος υπάρχει - νομίζω υπάρχουν και επιπλέον περιορισμοί π.χ. κορυφογραμμές στις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

γ. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο η αρτιότητα αλλά λογικά (λέμε τώρα) δεν πρέπει.

δ. Αν δεν έχει γίνει καταγγελία ''ποιούμε τη νύσσαν''.

ε. Ποιες άλλες υπηρεσίες εμπλέκονται (ΕΠΑΕ, αρχαιολογία) φαίνεται στους όρους δόμησης (μπορούν να τους πουν στην Πολεοδομία). Θα ανέφερα πάλι τη λογική αλλά οι αρχαιολόγοι, όταν πρόκειται για το αντικείμενό τους, τη χάνουν (και ορθώς λέω εγώ).

στ. Αν στο πρόγραμμα αμοιβών του ΤΕΕ δε φαίνεται, οι άνθρωποι στο αντίστοιχο τμήμα είναι εξυπηρετικότατοι (και από την εμπειρία μου ξέρουν τί τους γίνεται πλέον).

Link to comment
Share on other sites

Καταλήγω στο να κάνουμε αίτηση για άδεια, και να δείξω σαν αρχική κατάσταση την φυσική στάθμη του εδάφους, πριν τα μπάζα - στο περίπου, ώστε να είμαι καλυμμένος και σε περίπτωση καταγγελίας. Την πραγματικότητα δηλαδή.

Τώρα, αν ζητήσουν φωτογραφία ή αυτοψία, και δουν ότι έχουν ήδη πέσει μπάζα, ας βάλουν πρόστιμο. Νομίζω ότι πλεόν αυτό είναι το πιο νομοταγές που μπορώ να κάνω.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Link to comment
Share on other sites

Romech πήρες το p.m;

Noίκιασε ένα φορτωτάκι για μια μέρα, τουλάχιστον να τα απλώσει και να μην κάνουν βουναλάκια.

Ίσως και να μη ξεχωρίζουν.Ούτως ή άλλως αυτό είναι καλό να το κάνεις ,μαζί με ένα οδοστρωτήρα στη συνέχεια, ώστε να πετύχεις συμπύκνωση του εδάφους.

Δε ξέρω πως μπορεί η πολεοδομία να αποδείξει το πότε έπεσαν τα μπάζα.

Το ύψος των προστίμων εξαρτάται και από τη χρονολογία (προ του 2003 κτλ..)

Για την οικοδομική άδεια υπολόγισε τον όγκο των επιχώσεων*0,60 για να βρεις το ύψος του αναλυτικού προυπολογισμού.

Από μελέτες χρειάζεσαι μόνο τοπογραφικό και αρχιτεκτονικά (γιατί μόνο αυτά υπολογίζονται με αναλυτικό).

Επιβλέψεις δε χρειάζεται να πληρώσεις γιατί δε χρειάζεσαι ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλησπέρα, θέλω τη γνώμη σας για την επιχωμάτωση σε ένα σκάμμα.

υπάρχει ενεργή άδεια σε οικόπεδο οπου θα χτίζονταν κτήριο 8 ορόφων με τρία υπόγεια.

Εγιναν οι αντιστηρίξεις έγιναν και οι εκσκαφές.. όμως λόγο οικονομικών προβλημάτων δε μπόρεσε να προχωρήσει καθόλου η οικοδομή ουτε να γίνουν έστω τα υπόγεια.

λόγω φόβου για τα γειτονικά κτήρια τόσο των ιδιοκτητών όσο του στατικού και της εταιρείας που έκανε τις αντιστηρίξεις γιατί πέρασαν 7 χρόνια από το καιρό που μπήκαν τα αγκύρια πήραν την απόφαση να ρίξουν χώμα και μπάζα σε συνδιασμό με εμποτισμό και μια μπουλντόζα που να ισιώνει.

κάποιοι άλλοι γείτονες κάνανε καταγκελία και τώρα μπήκε πρόστιμο αυθαιρεσίας για το μπάζωμα και για ένα container που τμήμα του είναι εκτος Ρ.Γ. 

το ερώτημα είναι 

1. σε ενεργή άδεια μπορούν να ρίξουν πρόστιμο για την επίχωση? 

2. ποιος είναι ο σωστός τρόπος επίχωσης ? (αυτός που μας περιέγραψε η Πολ/ια είναι για να προσγειωθεί αεροπλάνο)

 

Στην πολεοδομία (αρχικά) υστερα από ερώτημα δυστυχώς προφορικό μας είπαν πως αφού είναι ενεργή η άδεια μπορούμε να κάνουμε την επιχωμάτωση χωρίς να μας πουν  πιο δυγκεκριμένα τι και πως. Τώρα που πήγαμε γιατί αναρωτηθήκαμε για το πρόστιμο άλλοι μιλούσαν για αναθεώρηση της άδειας σε ένα μικρό κτίσμα 20τμ και επίχωση με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και άλλοι έλεγαν πως δεν υπάρχει άδεια επίχωσης.

καποια ιδέα από εσας.????

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.