Konstantinos Pappas Posted May 18, 2026 at 05:56 PM Posted May 18, 2026 at 05:56 PM (edited) Καλησπέρα, έχω κληροτεμάχιο που με την εφαρμογή της διανομής μου, μέρος του κληροτεμαχίου καταλαμβάνεται από δρόμο και υφιστάμενη αποστραγγιστική τάφρο(περιμένω να το επιβεβαιώσω 100% από υπηρεσία αν είναι ρέμα ή αποστραγγιστική τάφρος). Στη διανομή μου φαίνεται ότι εχει πρόσωπο σε δρόμο, δεν δείχνει κάπου ρέμα. Αν μπω στο κτηματολόγιο αυτη τη λωρίδα την έχει με ΚΑΕΚ χαρακτηρισμένη ως ρεμά/κανάλι. Αυτό που έχω απορία είναι, αν βάσει διανομής έχω πρόσωπο σε οδό, που υπάρχει υφιστάμενη οδός, τότε μπορώ να το χαρακτηρίσω ως άρτιο και οικοδομήσιμο; Από άποψη μήκους προσώπου και εμβαδό κληροτεμαχίου δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Αν ναι, υποθέτω μόνο το μέρος που δεν καταλαμβάνεται από την οδό και την τάφρο. Με το υπόλοιπο τμήμα τι γίνεται; Δεν μου έχει τύχει ξανά κάτι τέτοιο. Edited May 27, 2026 at 07:06 AM by ntanos Κεφαλαία στον τίτλο του θέματος
nbr Posted May 19, 2026 at 09:14 AM Posted May 19, 2026 at 09:14 AM (edited) Απορία- ερώτηση. Πως "σχεδιάστηκε" το κληροτεμάχιο στο Google maps ή ότι, τελος πάντων είναι αυτό??? Τα κληροτεμάχια (το λέει και η λέξη) προέρχονται από τις διανομές της τοπογραφικής υπηρεσίας του Υ.Γ. Το πρώτο που κάνουμε, όταν θέλουμε να εξετάσουμε ένα κληροτεμάχιο, είναι να δούμε το εξεταζόμενο κληροτεμάχιο στον χάρτη που διαθέτει η Τ.Υ. και σύμφωνα με τα στοιχεία (συντεταγμένες κ.λ.π) να προσδιορίσουμε- οριοθετήσουμε το κληροτεμάχιο αυτό ή ότι τέλος-παντων μας ζητηθεί. Τα επίσημα σχέδια, βάση των οποίων βγήκαν και τα παραχωρητήρια των κληροτεμαχίων, είναι ΠΑΝΤΑ αυτά που διαθέτει η τοπογραφική υπηρεσία. Στα σχέδια της Τ.Υ. τι έχει για σύνορο στην Β.Α. πλευρά το χωράφι σου? ;;; Δρόμο ή κανάλι? Αυτή και μόνο αυτή, θα πρέπει να είναι & η πληροφορία που θα έχει το κτηματολόγιο!! Υ.γ. Όταν εξετάζουμε κληροτεμάχια πάμε (πάντα) στην τοπογραφική υπηρεσία στην οποία ανήκει το αγρόκτημα- συνοικισμός. Edited May 19, 2026 at 09:03 PM by nbr 1 2
Konstantinos Pappas Posted May 24, 2026 at 06:18 PM Author Posted May 24, 2026 at 06:18 PM On 19/5/2026 at 12:14 ΜΜ, nbr said: Απορία- ερώτηση. Πως "σχεδιάστηκε" το κληροτεμάχιο στο Google maps ή ότι, τελος πάντων είναι αυτό??? Τα κληροτεμάχια (το λέει και η λέξη) προέρχονται από τις διανομές της τοπογραφικής υπηρεσίας του Υ.Γ. Το πρώτο που κάνουμε, όταν θέλουμε να εξετάσουμε ένα κληροτεμάχιο, είναι να δούμε το εξεταζόμενο κληροτεμάχιο στον χάρτη που διαθέτει η Τ.Υ. και σύμφωνα με τα στοιχεία (συντεταγμένες κ.λ.π) να προσδιορίσουμε- οριοθετήσουμε το κληροτεμάχιο αυτό ή ότι τέλος-παντων μας ζητηθεί. Τα επίσημα σχέδια, βάση των οποίων βγήκαν και τα παραχωρητήρια των κληροτεμαχίων, είναι ΠΑΝΤΑ αυτά που διαθέτει η τοπογραφική υπηρεσία. Στα σχέδια της Τ.Υ. τι έχει για σύνορο στην Β.Α. πλευρά το χωράφι σου? ;;; Δρόμο ή κανάλι? Αυτή και μόνο αυτή, θα πρέπει να είναι & η πληροφορία που θα έχει το κτηματολόγιο!! Υ.γ. Όταν εξετάζουμε κληροτεμάχια πάμε (πάντα) στην τοπογραφική υπηρεσία στην οποία ανήκει το αγρόκτημα- συνοικισμός. Στη διανομή στη Β.Α. πλευρά, στο πρόσωπό μου, έχει ξεκάθαρα δρόμο. Ούτε κανάλι αλλά όυτε και δρόμο με κανάλι. Δείχνει μόνο δρόμο και τίποτα άλλο. Το απόσπασμα που φαίνεται είναι από το κτηματολόγιο και τα όρια που φαίνονται είναι πολύ κοντά στην λύση που βγάζω εφαρμόζοντας τη διανομή. Αν δείτε από την Β.Α. πλευρά, βάσει διανομής, μέρος του υφιστάμενου δρόμου και του καναλιού είναι εντός της ιδιοκτησίας. Επισυνάπτω και το απόσπασμα από τη διανομή.
nbr Posted May 25, 2026 at 09:32 AM Posted May 25, 2026 at 09:32 AM Πιστεύω πως: Το κληροτεμάχιο 1516 στο παραχωρητήριο δείχνει (είναι, ας το πούμε το συμβόλαιο παραχώρησης) πως Β.Α. συνορεύει με δρόμο. Εδώ η υπηρεσία Ε.Β. , για κάποιο λόγο (σίγουρα υπάρχει κάποια απόφαση) έπρεπε να δημιουργήσει κάποιο στραγγιστικό κανάλι με "αναγκαστική απαλλοτρίωση". Στην εικόνα θέασης φαίνεται πως Β.Α. υπάρχει πάλυ δρόμος. Το μήκος της μεγάλης πλευράς παραμένει 200μ.? Αν οριοθετήσεις τα ορόσημα 225 και το ζευγάρι του, που βρίσκεται κάπου Β.Δ., που πέφτουν? Αν το στραγγιστικό έγινε με κάποια απόφαση της υπηρεσίας το γήπεδο μειώνεται μεν αλλά διατηρεί "πρόσωπο" σε δρόμο. Απλά το κτημάτολόγιο, για ακόμη μία φορά, ήρθε να μπερδέψει παρά να ξεμπερδέψει όταν δίνει το κανάλι σε ιδιοκτησία (?) (μάλλον σε περισσότερες ιδιοκτησίες γιατί φαίνεται να είναι σε όλη την "πλάκα", αλλά ίσως και σε πολύ περισσότερες πλάκες).
Konstantinos Pappas Posted May 25, 2026 at 06:16 PM Author Posted May 25, 2026 at 06:16 PM On 25/5/2026 at 12:32 ΜΜ, nbr said: Πιστεύω πως: Το κληροτεμάχιο 1516 στο παραχωρητήριο δείχνει (είναι, ας το πούμε το συμβόλαιο παραχώρησης) πως Β.Α. συνορεύει με δρόμο. Εδώ η υπηρεσία Ε.Β. , για κάποιο λόγο (σίγουρα υπάρχει κάποια απόφαση) έπρεπε να δημιουργήσει κάποιο στραγγιστικό κανάλι με "αναγκαστική απαλλοτρίωση". Στην εικόνα θέασης φαίνεται πως Β.Α. υπάρχει πάλυ δρόμος. Το μήκος της μεγάλης πλευράς παραμένει 200μ.? Αν οριοθετήσεις τα ορόσημα 225 και το ζευγάρι του, που βρίσκεται κάπου Β.Δ., που πέφτουν? Αν το στραγγιστικό έγινε με κάποια απόφαση της υπηρεσίας το γήπεδο μειώνεται μεν αλλά διατηρεί "πρόσωπο" σε δρόμο. Απλά το κτημάτολόγιο, για ακόμη μία φορά, ήρθε να μπερδέψει παρά να ξεμπερδέψει όταν δίνει το κανάλι σε ιδιοκτησία (?) (μάλλον σε περισσότερες ιδιοκτησίες γιατί φαίνεται να είναι σε όλη την "πλάκα", αλλά ίσως και σε πολύ περισσότερες πλάκες). Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Περιμένω απάντηση από την υπηρεσία, αλλά λογικά είναι αυτό που λέτε, γιατί στην ευρύτερη περιοχή που είχα ξαναρωτήσει, είχα πάρει απάντηση ότι πρόκειται για αποστραγγιστική τάφρο του Αντιπλημμυρικού και Στραγγιστικού Δικτύου της Περιοχής Λιτοχώρου που κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία του 1950 από το τότε Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Γεωργίας. Άρα βγάζει νόημα. Περιμένω και την επίσημη απάντηση από την υπηρεσία αλλά κατά 90% είναι αυτό που λέτε. Έχω δει και αρχείο αδειών από τα διπλανά κληροτεμάχια που συνάδελφοι το περιγράφουν ότι μέρος του κληροτεμαχίου καταλαμβάνεται από υφιστάμενο δρόμο και "κανάλι", οπότε βγάζουν αρτιότητα και οικοδομησιμότητα στο υπόλοιπο τμήμα.
Recommended Posts