Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αστοχία υλικού σε δάπεδο (αποκόλληση πλακιδίων)


zouboulidis

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με αστοχία ("φούσκωσαν" τα πλακάκια) που παρουσιάσθηκε σε δάπεδο 35 τ.μ, πολυκατοικίας κατασκευής 2005, με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Υπόστρωμα από ελαφροσκυρόδεμα(Perlobeton S) με αναλογίες μίξης 350 κιλά τσιμέντο/κυβικό μέτρο Perlobeton S.

2. Αρμοί πολυαιθυλενίου πάχους 0,5 εκ. περιμετρικά της τοιχοποιίας.

3. Ακρυλική κόλα ΑΚ 20 isomat.

4. Ισπανικά κεραμικά πλακίδια διαστάσεων 0,31 εκ. χ 0,31 εκ.

5. Αρμοί πλακιδίων 3χιλ. στοκαρισμένοι με στόκο multifill της isomat για πάχη 0-5 χιλ.

Σημειωτέον στο χώρο δεν παρουσιάζονται υγρασίες αλλα και ούτε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες φουσκώσανε, έχουν ξεκολλήσει ή απλώς κουφώσανε;

Αν πάρεις ένα πλακάκι στα χέρια σου η κόλλα έχει μείνει στο πλακάκι ή στο γέμισμα;

Πόσος καιρός πέρασε μεταξύ γεμίσματος και διάστρωσης πλακιδίων;

Στο χρονικό αυτό διάστημα εμφανίστηκαν ρηγματώσεις στο γέμισμα;

Την ώρα που κολάγανε τα πλακάκια πρόσεξες εάν η τελική επιφάνεια ήταν νωπή και εαν σκουπίζαν πριν περάσουν την σπάτουλα με την κόλλα;

Η αστοχία του φουσκώματος παρουσιάζεται τυχηματικά στα 35μ², πάνω σε ευθεία ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή;

Link to comment
Share on other sites

Brasco σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

Έχουν ξεκολλήσει κατά μήκος και εκατέρωθεν αρμού ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χώρου. Στα ως άνω πλακάκια, στο σημείο του αρμού, έχει σηκωθεί η πλευρά τους σε προβολή με το δάπεδο, περί τα 3 εκατοστά. Αυτό χωρίς να υπάρχουν προφανή σημάδια μετατόπισης του υπολείπου δαπέδου π.χ σημάδια μετακίνησης στα σοβατεπιά, σημάδια απόσχισης στους υπολοίπους αρμούς κ.ο.κ.

Η κόλλα παρέμεινε στο γέμισμα μετά την αφαίρεση των πλακιδίων ενώ η διάστρωση πλακιδίων πρέπει να συνέβη περί τις 7 έως 10 ημέρες μετά τα γεμίσματα.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα δεν εμφανίστηκαν ρηγματώσεις ενώ παράλληλα γίνεται αυστηρό καθάρισμα σαθρών υλικών προ της εφαρμογής της κόλλας.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν συνάδερφοι επειδή το έχω μελετήσει το θέμα αυτό σας λέω πως φτέει καθαρά το Perlobeton S. Αυτό είναι είναι θερμοηχομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα με βάση τον διογκωμένο περλίτη. Ο περλίτης δεν έχει την ίδια συστολή διαστολή με την κόλλα και επομένος καταλαβένεις γιατί ξεκόλλησαν όλα τα πλακάκια.Σου συνιστώ λοιπόν να ξανασκευαστούν τα γεμίσματα με άλλο υλικό. Δεν ξέρω γιατί πολλοί χρησιμοποιούν περλίτη για τα γεμίσματά τους αλλα στο μέλλον είμαι σίγουρος 100% πως θα έχουν την ίδια κατάληξη.

Το αποτέλεσμα για τον περλίτη βγήκε μετά από αναλύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ποιο υλικό θα συνιστούσατε ως το ιδανικότερο στα γεμίσματα για αποφυγή φουσκωμάτων.

ο περλιτης πέρα απο θερμοηχομονωτικός είναι και ελαφρυς, τα συνιθισμένα γεμισματα που κανουν απο μπετό είναι σχεδον σε βαρος αλλη μια πλακα (χωρις τους οπλισμους).

και αν τελικα με το περλιτη υπάρχει πρόβλημα τι άλλο υλικό θα μπορουσε να χρησιμοποιηθεί?

Link to comment
Share on other sites

Ομολογω τα 3 εκ είναι πολύ!!! Το Perlobeton S είναι κατάλληλο υλικό για γέμισμα αλλά όχι τέλειο για να αντικαταστήσει και την τσιμεντοκονία. Συνήθως ασταρώνουμε το γέμισμα απο το Perlobeton S πριν την επίστρωση των πλακιδίων γιατί έχει πολύ κακή πρόσφυση με την κόλλα. Η ΑΚ20 εναι πολύ καλό υλικό και θεωρώ ότι δεν έχει σχέση με την αστοχία. Ίσως αυτό που θα πρέπει να ελέγξεις είναι και η πλάκα, ας μην αποκλείεις και το βέλος κάμψης.

Οι 7 ημέρες για να στεγνώσει το Perlobeton s είναι μάλλον λίγες ειδικά αν στόκαρε τους αρμούς τις επόμενες ημέρες. Μήπως έχει και ενδοδαπέδια θέρμανση?

Link to comment
Share on other sites

Το περλομπετον και όλα τα συναφή πολυ ελαφρια υλικά μπορει να έχουν πολύ χαμηλό βάρος (καλό αυτό) αλλά οι αντοχές που αναπτύσει η επιφάνεια τους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Ειδικά για εφαρμογή τίποτα περίεργων ειδικών πλακιδίων (συνθετικοί γρανίτες κλπ) που απαιτουν κάποια ελάχιστα όρια αντοχής.

 

Στην αγορά κυκλοφορούν υλικά που ναι μεν δεν΄εχουν τόσο χαμηλό βάρος όσο αυτα με βάση τον περλίτη (0,7-0,8-) αλλά που ειναι σημαντικά πιο ελαφρια (1,3) σε σχέση με τη συμβατική τσιμεντοκονία που είναι στα 2,1. Εχουν όμως την απαιτούμενη αντοχή! Είναι και λιγάκι πιο γρήγορης ωρίμανσης και σε κόστος πολύ λογικό.

 

Και το σημαντικότερο είναι έτοιμο μίγμα που ανακατεύεται μονο με νερό! Ούτε να παραγγείλεις άμμο, τσιμέντα, αναλογίες, κλπ! All in one, ιδανικο για ανακαινισεις διαμερισματων κλπ....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.