νεοδιόριστος1 Posted June 5, 2026 at 09:19 AM Posted June 5, 2026 at 09:19 AM (edited) Eίμαι νεοδιοριζόμενος Μηχανικός Περιβάλλοντος σε ΟΤΑ Α' και διανύω τη δοκιμαστική περίοδο. Θα ήθελα να με βοηθήσετε στο εξής: έχω το δικαίωμα να μπω ως επιβλέποντας μηχανικός σε έργα τα οποία είναι εκτός ειδικότητας μου, για παράδειγμα οδοποιίας με τα οποία ασχολείται κυρίως η υπηρεσία μου; Δεδομένου ότι το άρθρο 13 του ΠΔ 99 καθορίζει σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα τον Μηχανικών Περιβάλλοντος, ενώ το άρθρο 136 του Ν. 4412/2016 στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι «Η διευθύνουσα υπηρεσία ορίζει ως επιβλέποντες και βοηθούς αυτών για το έργο ή τμήματά του ή είδη εργασιών τεχνικούς κατά προτίμηση υπαλλήλους που έχουν την κατάλληλη ειδικότητα, ανάλογα με τα στελέχη που διαθέτει, τις υπηρεσιακές ανάγκες και την αξιολόγηση του έργου και του προσωπικού. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν παρά το γεγονός ότι δεν έχω την κατάλληλη ειδικότητα η υπηρεσία μου μπορεί να με ορίσει τελικά επιβλέποντα; Να σας αναφέρω ότι στην υπηρεσία μου δεν είμαι ο μόνος Μηχανικός καθώς υπάρχει και Πολιτικός Μηχανικός που είναι και ο πιο αρμόδιος να αναλάβει τέτοιου είδους έργα. Σε περίπτωση που οριστώ τελικά επιβλέπων μηχανικός σε έργο διαφορετικό της ειδικότητας μου είναι ορθό να συντάξω γραπτή επιφύλαξη; Παρακαλώ βάλε την ειδικότητα στο προφίλ σου, για να μπορείς να συμμετέχεις στις ενότητες των Μηχανικών. Didonis Edited June 9, 2026 at 09:00 AM by Didonis
kfil Posted June 5, 2026 at 11:06 AM Posted June 5, 2026 at 11:06 AM Αφού είσαι υπάλληλος διάβασε το σχετικό άρθρο (περί αρμοδιοτήτων) του υπαλληλικού κώδικα. Πρακτικά βέβαια επειδή οι μηχανικοί του δημοσίου ειναι ελάχιστοι θα κάνεις τα πάντα είτε ειναι μέσα στις σπουδές σου είτε όχι (είχα συνάδελφο Αρχιτέκτονα που επέβλεπε οδοποιίες)!! Αυτή ειναι η κατάντια του δημόσιου τομέα. Άρθρο 30 Καθήκοντα υπαλλήλου 1. Ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητας του. 2. Σε περιπτώσεις επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλον τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας. Σε όμοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο εργασίες συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του ή για τις οποίες έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση. 3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο ανάθεση επιτρέπεται για χρονικό διάστημα έως δύο (2) μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου. Παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έως έξι (6) μήνες ακόμη επιτρέπεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. 1
tetris Posted June 5, 2026 at 04:00 PM Posted June 5, 2026 at 04:00 PM On 5/6/2026 at 12:19 ΜΜ, νεοδιόριστος1 said: Σε περίπτωση που οριστώ τελικά επιβλέπων μηχανικός σε έργο διαφορετικό της ειδικότητας μου είναι ορθό να συντάξω γραπτή επιφύλαξη; Ακόμη και πολιτικός μηχανικός να ήσουν, χωρίς εμπειρία δεν μπορείς να επιβλέψεις έργο. Αυτή δυστυχώς, είναι η κατάντια (για να συμπληρώσω τον @kfil) του συστήματος παραγωγής μηχανικών. Αν η Υπηρεσία είναι σωστή, θα πρέπει να σε πάνε λάου-λάου (και να σε βοηθούν συνεχώς) μέχρι να αποκτήσεις τη σχετική εμπειρία. Αν δεις ότι σε ρίχνουν στα βαθιά χωρίς σωσίβιο, κάνε το έγγραφο. Προς το παρόν, μελέτησε επαρκώς τη σχετική νομοθεσία και μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια για τις απορίες σου 1
kfil Posted June 6, 2026 at 10:27 AM Posted June 6, 2026 at 10:27 AM Και για να ολοκληρώσω την σκέψη μου θα σας φέρω ένα πραγματικό περιστατικό. Ορίστηκε πραγματογνώμονας από το δικαστήριο (για θέμα δημοσίου έργου οδοποιίας σχετικά με οικονομικές διαφορές Αναθεωρητικούς πίνακες κ.λ.π) μηχανικός που από τον διορισμό του δούλευε σε πολεοδομία. Υπέβαλλε στο δικαστήριο αίτημα αντικατάστασης λόγω μη γνώσης του αντικείμενου (αφού ποτέ δεν είχε δουλέψει σε δημόσια έργα ) . Απορρίφθηκε το αίτημά του με την αιτιολογία ότι αφού ειναι μηχανικός ειναι μέσα στις αρμοδιότητες του (σαν να πουν αντίστροφα σε κάποιον που ασχολείται μόνο με δημόσια έργα να ξέρει όλη την πολεοδομική νομοθεσία!!) 1
tetris Posted June 8, 2026 at 04:25 AM Posted June 8, 2026 at 04:25 AM Θεωρώ πως σωστά έπραξε το δικαστήριο διότι το δίπλωμα (που αποτελεί πιστοποίηση γνώσεων, άρα επαγγελματικά δικαιώματα) δεν κάνει διάκριση στο εργασιακό αντικείμενο. Αυτό, αποτελεί επιλογή του κάθε μηχανικού. Είτε είναι δομοστατικός, είτε συγκοινωνιολόγος, είτε υδραυλικός.
kfil Posted June 8, 2026 at 07:35 AM Posted June 8, 2026 at 07:35 AM On 8/6/2026 at 7:25 ΠΜ, tetris said: Θεωρώ πως σωστά έπραξε το δικαστήριο διότι το δίπλωμα (που αποτελεί πιστοποίηση γνώσεων, άρα επαγγελματικά δικαιώματα) δεν κάνει διάκριση στο εργασιακό αντικείμενο. Αυτό, αποτελεί επιλογή του κάθε μηχανικού. Είτε είναι δομοστατικός, είτε συγκοινωνιολόγος, είτε υδραυλικός. Ας πούμε ότι ασχολείσαι με άδειες (εξ αρχής όπως άλλωστε χιλιάδες συνάδελφοι) και σε καλεί το δικαστήριο σαν πραγματογνώμονα σε διαφορά δημοσίου έργου (π.χ οδοποιίας είτε τεχνικής φύσεως είτε οικονομικής ΠΠΑΕ -Λογαριασμοί- Αναθεωρητικοί πινάκες κ.λ.π) και σε καλεί σε 1-2 μήνες να βγάλεις πόρισμα. Θα το βγάλεις;;; Με τι γνώσεις ; Αυτές που έμαθες σαν φοιτητής; Έμαθες π.χ σαν φοιτητής όλη την διαδικασία ενός δημοσίου έργου; Έμαθες πως υπολογίζονται οι αναθεωρήσεις .Και αντίστροφα αν ασχολείσαι εξ αρχής με δημόσια έργα ξέρεις στην ολότητα της πολεοδομική νομοθεσία ή τι απαιτείται για να βγει μια άδεια; Δεν μιλάμε για κατευθύνσεις σπουδών ξεκάθαρο. 1
Faethon11 Posted June 8, 2026 at 03:00 PM Posted June 8, 2026 at 03:00 PM Είχαν ορίσει και εμένα σε μια δικαστική διαμάχη Δήμου και Εργολήπτη..... Έκανα μια έκθεση αναφέροντας πως το αντικείμενό μου είναι διαφορετικό, επικαλέστηκα φόρτο εργασίας και τους είπα πως το πιθανότερο που θα καταφέρουν αν επιμένουν στον ορισμό μου είναι να μην ολοκληρωθεί ποτέ η δίκη... με κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω (σκεπτόμενη μάλλον που με βρήκε) και έψαξε να βρει τον επόμενο.....
tetris Posted June 8, 2026 at 03:29 PM Posted June 8, 2026 at 03:29 PM On 8/6/2026 at 10:35 ΠΜ, kfil said: Δεν μιλάμε για κατευθύνσεις σπουδών ξεκάθαρο. Προφανώς, αλλά ο κάθε δημόσιος φορέας (μιας και δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού της "ειδικότητας") κρίνει με βάση το "χαρτί". Και για να κάνω ρελάνς, ούτε περί εκδόσεως αδειών έμαθα στο πολυτεχνείο, ούτε για κτηματολόγιο, ούτε για ΚΕΝΑΚ, κ.ο.κ....
kfil Posted June 8, 2026 at 05:50 PM Posted June 8, 2026 at 05:50 PM Προφανώς αλλά μάλλον δεν κατάλαβες το τι είπα. Αναφέρθηκα σε λάθος απόφαση δικαστηρίου να ορίσουν πραγματογνώμονα (εκτέλεση μέσα σε 2 μήνες) για υπόθεση δημοσίου έργου όταν όλα τα χρόνια η δουλειά του ήταν άδειες, Για να δούμε εσύ τι θα έκανες; Θα μάθαινες μέσα σε λίγες μέρες όλη την νομοθεσία των δημοσίων έργων ώστε να κάνεις σωστή και αντικειμενική πραγματογνωμοσύνη; Και αλήθεια αν ασχολείσαι μόνο με άδειες (π.χ) πόσο καιρό νομίζεις ότι θα χρειαστείς για να τα μάθεις τα περί δημοσίων έργων; (και αντίστροφα βέβαια) . (εκτός αν η άποψή σου ειναι ο επαγγελματίας να γνωρίζει τα πάντα και για παντα ....). On 8/6/2026 at 6:00 ΜΜ, Faethon11 said: Είχαν ορίσει και εμένα σε μια δικαστική διαμάχη Δήμου και Εργολήπτη..... Έκανα μια έκθεση αναφέροντας πως το αντικείμενό μου είναι διαφορετικό, επικαλέστηκα φόρτο εργασίας και τους είπα πως το πιθανότερο που θα καταφέρουν αν επιμένουν στον ορισμό μου είναι να μην ολοκληρωθεί ποτέ η δίκη... με κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω (σκεπτόμενη μάλλον που με βρήκε) και έψαξε να βρει τον επόμενο..... Δυστυχώς στον αντίστοιχο συνάδελφο απέρριψαν παρόμοιο αίτημα
tetris Posted June 9, 2026 at 08:07 AM Posted June 9, 2026 at 08:07 AM Προσπαθώ να σου εξηγήσω (αλλά δεν θέλεις να καταλάβεις?) ότι οι Υπηρεσίες βασίζονται στον τίτλο σπουδών και μόνο σε αυτόν. Αν γνωρίζεις κάποιες διατάξεις που να βασίζονται σε επαγγελματική εμπειρία, πες το και σε μας. Όσο για την επαγγελματική ενασχόληση, δεν είναι απαραίτητο να είναι "μονοκαλλιέργεια". Γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους (και στο φόρουμ) που ασχολούνται και με δυο. Εξαρτάται από τις ικανότητες και τις αντοχές του καθενός. Συνεπώς, όταν ο πραγματογνώμων κάνει αίτηση στο δικαστήριο, θα πρέπει είτε να έχει λάβει υπόψη του όλα τα ενδεχόμενα, είτε να δηλώσει πως μόνο με ΓΟΚ ή δημ. έργα, ή κάτι άλλο μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικά. Όσο για το τι θα εκανα σε αντίστοιχη περίπτωση είναι υποθετικό μιας και δεν ήμουν ποτέ δικ. πραγματογνώμων. Συνεπώς, δεν θεωρώ έντιμο να δώσω υποθετική απάντηση. Αυτά, και πολύ το κουράσαμε...
Recommended Posts