sikyonios Posted August 5, 2026 at 12:16 PM Posted August 5, 2026 at 12:16 PM Καλησπέρα σε όλους, Έχω μία πρόταση από μία εταιρεία για συνεργασία στο κομμάτι των υπηρεσιών Μηχανικού με τους δικούς μου κωδικούς στο σύστημα του ΤΕΕ και δική μου σφραγίδα. Έγω όμως θα πρέπει να εκδίδω αμοιβή από το σύστημα του ΤΕΕ στο όνομα του πελάτη της εταιρεία ή όχι; Η εταιρεία είναι ο διαχειριστής και αυτός που έχει τους πελάτες και σύμφωνα με το συμφωνητικό θα πρέπει εκδίδω ΤΠΥ μέσω της σύμβασης που θα έχουμε προς την εταιρεία. Πως γίνεται αυτό; Μπορώ να μην κόβω ΑΠΥ στον Πελάτη που έχει το ακίνητο; Ή θα πρέπει να εκδίδω και στον Πελάτη και στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνω διπλό ΦΠΑ. Στο σύστημα του 4495 τι θα ανεβάζω ως αμοιβή; Πως πρέπει να γίνει για να είμαι νόμιμος;
tetris Posted August 5, 2026 at 03:13 PM Posted August 5, 2026 at 03:13 PM Τι σόι "διαχειριστής" είναι αυτή η εταιρεία? Μήπως πρόκειται για τίποτε απάτες? Σε κάθε περίπτωση, ρωτάς το λογιστή σου (κι ενδεχομένως και δικηγόρο) 1
ekechagi Posted August 6, 2026 at 05:51 AM Posted August 6, 2026 at 05:51 AM Από τη στιγμή που η υπηρεσία σου (4495, τοπογραφικά κτλπ) παρέχεται μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού προς της εταιρεία και, στη συνέχεια, η εταιρεία την παρέχει (μεταπωλεί) στον κύριο του έργου, το παραστατικό σου είναι το ΤΠΥ του συγκεκριμένου μήνα. Φορολογικά, η ευθύνη σου εξαντλείται εκεί. Εάν συμφώνησες 1.000€+ΦΠΑ το μήνα και έκανες 3 αυθαίρετα, το ίδιο παραστατικό ανεβαίνει και στα 3 (τιμολόγιο προς την εταιρεία), μαζί με το ιδιωτικό συμφωνητικό. Ιδανικά, ανεβάζεις και το παραστατικό της εταιρείας προς τον τελικό πελάτη, αλλά αυτό έγκειται στη συνεννόηση με τον εργοδότη σου. ΑΠΥ προς τον πελάτη ΔΕΝ κόβεις. Γενικά, δεν εκδίδεις παραστατικά για χρήματα που δεν έλαβες. Δεν είναι μόνο το ΦΠΑ, είναι και ο φόρος εισοδήματος, για χρήματα που δεν εισέπραξες.
Faethon11 Posted August 6, 2026 at 07:57 AM Posted August 6, 2026 at 07:57 AM Θα συμφωνούσα με @ekechagi αν δίπλα στην σφραγίδα σου μπαίνει και η σφραγίδα του "διαχειριστή"...... (αλήθεια τι εννοείς με τον όρο "διαχειριστής"?) 1
PRITSIO Posted August 6, 2026 at 08:43 AM Posted August 6, 2026 at 08:43 AM Το κάθε ακίνητο ανήκει σε κάποιον ο οποίος έχει και το δικαίωμα να αναθέτει εργασίες σε τρίτους που αφορούν το ακίνητό του. Έχω λοιπόν την άποψη ότι η εταιρεία θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να έχει εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη ώστε να μπορεί να σου αναθέσει τις όποιες εργασίες. Μόνο τότε εσύ μπορείς να αναλάβεις τις εργασίες συνάπτοντας συμφωνητικό με την εταιρεία που λειτουργεί κατ εντολήν. Οι ΑΠΥ/ΤΠΥ αφορούν τα συμβαλλόμενα μέλη (δηλ εσυ και η εταιρεία).
tetris Posted August 6, 2026 at 09:42 AM Posted August 6, 2026 at 09:42 AM (edited) και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι ο παρακρατούμενος φόρος (προς εταιρεία) είναι 20% Edited August 6, 2026 at 03:51 PM by tetris
ΙΑΣΟΝΑΣ Posted August 6, 2026 at 12:48 PM Posted August 6, 2026 at 12:48 PM Και φυσικά η ευθύνη ανήκει στον υπογράφοντα! Και βεβαίως θα πρέπει αυτή "η ευθύνη" να είναι και ανάλογη της καθαρής αμοιβής....
Recommended Posts