michanikosose Posted September 1, 2026 at 01:22 PM Posted September 1, 2026 at 01:22 PM Καλησπέρα συνάδελφοι, σε ιδιωτικό οικοδομικό έργο υπολείπονται κάποια ένσημα για να κλείσει η οικοδομική άδεια. Ένας εργάτης εργάστηκε κανονικά κάποιες ημέρες μέσα στον Αύγουστο και τώρα, τον Σεπτέμβριο, θα υποβληθεί η ΑΠΔ Αυγούστου ώστε να δηλωθούν τα αντίστοιχα ένσημα. Πέρα από την ΑΠΔ, γνωρίζει κάποιος τι άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν για την απασχόληση εργάτη σε ιδιωτικό οικοδομικό έργο; Χρειάζεται κάποια δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ, πρόσληψη ή άλλο έντυπο πριν ή μετά την εργασία; Υπάρχει κάτι που πρέπει να έχει προηγηθεί πριν δουλέψει ο εργάτης ή αρκεί η δήλωση μέσω ΑΠΔ στον επόμενο μήνα; Αν έχει κάποιος πρόσφατη εμπειρία από αντίστοιχη περίπτωση, θα βοηθούσε πολύ. Ευχαριστώ
Thoth3587 Posted September 2, 2026 at 07:57 AM Posted September 2, 2026 at 07:57 AM Καλημέρα, πέραν της ΑΠΔ θα χρειαστεί και η υποβολή του Ε12 (πρόσφατα μου το υπέδειξε ο λογιστής πελάτου μου) στο ΕΡΓΑΝΗ (αυτό γίνεται είτε σε ημερήσια είτε με απογραφικό τον επόμενο μήνα όπως το ΑΠΔ) αλλά προσωπική μου άποψη να το κάνει ο λογιστής (τουλάχιστον εγώ όταν μου το ανέφερε αυτό ζήτησα) γιατί δεν γίνεται να έχουμε γνώσεις και να αναλαμβάνουμε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες ενός έργου. Προφανώς στο τέλος του έργου και αφού έχει εξοφληθεί το σύνολο των εισφορών θα πρέπει να γίνει και το κλείσιμο του έργου στο ΙΚΑ (εκεί ανάλογα με την κατηγορία της άδειας και την ημερομηνία έκδοσης της η διαδικασία παρουσιάζει μικρόαλλαγές). 1
Recommended Posts