Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβουλές σκυροδέτησης: Ενέργειες διασφάλισης ποιότητας


 
panos

Recommended Posts

Καταρχην συμφωνω σε ορισμενα απο αυτα που ανεφερε ο συναδελφος vοurnaz σχετικα με την σκυροδετηση υπο συνθηκες βροχοπτωσης αλλα με καποιες διαφοροποιησεις και ερωτιματικα. Αποψην μου ειναι γενικα υπο ισχυρη βροχοπτωση πρεπει να αποφευγεται η σκυροδετηση.

1 Ερωτημα. Υπαρχει συναδελφε πειραματικη διαδικασια η αποτελεσμα που καταφατικα ανεφερες οτι δεν υπαρχει προβλημα αντοχης σττο σκυροδεμα οταν σκυροδετης υπο νεροποντη (αναφερομενα στην πλακα διοτι η θεμελειωση ειναι διαφορετικη διαδικασια).?αν εχεις π.χ αποτελεσμα εργαστιριακα μετα απο σκυροδετηση υπο εντονοτατης βροχοπτωσης και παρετηρησες οτι δεν υπαρχει προβλημα στην αντοχη.Αν ναι τοτε δεν εχω παρα να αποδεχθω την αποψιν σου.Αν οχι τοτε ας ειμαστε ποιο επιφυλακτικοι σε αυτο.

2. Τι γινεται κατα την φαση της σκυροδετησης υπο εντονοτατη παντα βροχοπτωση δεδομενου οτι γινεται κατακαποιο τροπο αναμιξη της μαζας του σκυροδεματος εμ την χρηση του δονητη αλλα και με διαφορα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τεχνιτες για την διαστρωση.? Εισαι τοσο σιγουρος οτι ολη η ποσοτητα νερου που θα δεχθει το σκυροδεμα (λαβετε υποψιν και το χρονο σκυροδετησης οσο ποιο μεγαλος τοσο μεγαλυτερη ποσοτητα νερου δεχεται) κατα την φαση της επεξεργασιας-διατρωσης με μηχανικα μεσα θα φυγει απο την μαζα του σκυροδεματος αυτοματα-μονο του?

3. Γιατι οι κανονισμοι απαγορευουν το καταβρεγμα της πλακας κατα την φαση σκυροδετησεως..?

4. Δεν υπαρχει κινδυνος αν εχει διακοπη η σκυροδετηση μεχρι να ερθει η επομενη βαρελα και εντομεταξυ υπαρχει εντονη βροχοπτωση να γινει απολεπιση των αδρανων ( αποχορισμος της παιπαλης του στιμεντοκονιαματος απο τα αδρανη-ξεπλυμα κοινως) ?

Μην ειμεθα τοσο σιγουροι γιατις επιπτωσεις που προκαλει η βροχοπτωση επι του σκυροδεματος κατα την φαση διαστρωσης του.

Καλο ειναι να μην γινεται ..αυτα τα ολιγα και συγκαρτημενα. ..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 240
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σπύρο καλώς ήρθες.

 

Συμφωνώ μαζί σου εν μέρει καθώς δεν είδες τι έλεγε ο Πάνος όταν άνοιξε το θέμα :

 

Καλημέρα συνάδελφοι! Η σκυροδέτηση υπο συνθήκες ασθενούς ως μέτριας βροχόπτωσης σας ανησυχεί καθόλου? ή μηπως παραείμαι υπερβολικός?

 

Εν ολίγοις συμφωνώ μαζί σου αλλά όχι στην περίπτωση που εξετάζουμε.

 

Διορθώνω και το όνομα του θέματος. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Λογω βιασυνης σταλθηκε το κειμενο λιγο ασυντακτο επαναλαμβανω με διορθωση.

Καταρχην συμφωνω σε ορισμενα απο αυτα που ανεφερε ο συναδελφος vοurnaz σχετικα με την σκυροδετηση υπο συνθηκες βροχοπτωσης αλλα με καποιες διαφοροποιησεις και ερωτιματικα. Αποψην μου ειναι ,γενικα υπο ισχυρη βροχοπτωση πρεπει να αποφευγεται η σκυροδετηση.

1 Ερωτημα. Υπαρχει συναδελφε πειραματικος η εργαστηριακος ελεγχος σκυροδεματος (δοκιμια) που να αποδεικνυεται ο ισχυρισμος σου οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα αντοχης στο σκυροδεμα οταν σκυροδετης υπο νεροποντη (αναφερομαι στην πλακα διοτι η θεμελειωση ειναι διαφορετικη διαδικασια).? .Αν ναι τοτε δεν εχω παρα να αποδεχθω την αποψιν σου.Αν οχι τοτε ας ειμαστε ποιο επιφυλακτικοι σε αυτο.

2. Τι γινεται κατα την φαση της σκυροδετησης υπο εντονοτατη παντα βροχοπτωση δεδομενου οτι γινεται σε μικρη εστω εκταση αναμιξη της μαζας του σκυροδεματος με την χρηση του δονητη αλλα και με διαφορα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τεχνιτες για την διαστρωση.? Εισαι τοσο σιγουρος οτι ,ολη η ποσοτητα νερου που θα δεχθει το σκυροδεμα (λαβετε υποψιν και το χρονο σκυροδετησης οσο ποιο μεγαλος τοσο μεγαλυτερη ποσοτητα νερου δεχεται) κατα την φαση της επεξεργασιας-διατρωσης με μηχανικα μεσα θα φυγει απο την μαζα του σκυροδεματος αυτοματα-μονο του?

3. Γιατι οι κανονισμοι απαγορευουν το "καταβρεγμα" της πλακας κατα την φαση σκυροδετησεως..αλλα και μετα κατα την φαση στερεοποιησεως?

4. Δεν υπαρχει κινδυνος αν εχει διακοπη η σκυροδετηση μεχρι να ερθει η επομενη βαρελα ενω υπαρχει εντονη βροχοπτωση να γινει "απολεπιση" των αδρανων ( αποχωρισμος της παιπαλης του τσιμεντοκονιαματος απο τα αδρανη-"ξεπλυμα" κοινως) ?

Μην ειμαστε τοσο σιγουροι οτι δεν υπαρχει προβλημα στο σκυροδεμα και γενικοτερα στο δομικο-η δομικα στοιχεια . Προσωπικα θεωρω οτι εχει αρνητικες επιπτωσεις σε συνθηκες ισχυρης βροχοπτωσης {νεροποντη)

Καλο ειναι να μην γινεται ..αυτα τα ολιγα και συγκρατημενα. ..

Link to comment
Share on other sites

Πες το τωρα!!!! Να ειμαστε προετοιμασμενοι για του χρονου!!!!

 

Λοιπόν,...

 

Επικύνδυνες θερμοκρασίες θεωρούνται από +1 οC και κάτω. Θέλω να πω δηλαδή οτι οι ανησυχίες σου για το θέμα παγετού θα πρέπει να αρχίσουν αρκετά πριν τις θερμοκρασίες που θα αρχίσεις να βλέπεις νεκρές μπεκάτσες...

 

Καλό είναι λοιπόν πριν πούμε οτιδήποτε (και εφόσον δουλεύεις πχ Βόρεια Ελλάδα) να προμηθευτείς ένα καταγραφικό θερμόμετρο, το οποίο δίνει την ελάχιστη θερμοκρασία νυκτός και να το τσεκάρεις κάθε πρωί.

 

 

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζεις οτι εκ του νόμου απαγορεύεται στις πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος να λειτουργήσουν τις ημέρες με παγετό. Σε κάθε περίπτωση πάντως εσύ από την μεριά σου θα πρέπει να μην προγραμματίζεις σκυροδέτηση όταν βλέπεις επικύνδυνες θερμοκρασίες, ακόμη και αν το εργοστάσιο σου στέλνει σκυρόδεμα.

 

Εκεί που θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα είναι σε περίπτωση νορμάλ ημέρας, όπου κατά την διάρκεια πχ απογευματινής σκυροδέτησης έχεις απότομη πτώση θερμοκρασίας.

( 'Οσοι δούλεψαν εργοτάξιο Θεσσαλονίκη τον χειμώνα του 2002 θα θυμούνται οτι με το που έπεφτε ο ήλιος, από + 5 oC πηγαίναμε σε - 5 oC )

 

Έχεις δύο περιπτώσεις :

 

 

1) Παγετός σε σκυροδέτηση Κατακόρυφων Στοιχείων (κολώνες-τοιχία) :

 

Εφόσον χρησιμοποείς Ξυλότυπο και όχι Μεταλλότυπο έχεις σχετικά μικρό πρόβλημα. Η επιφάνεια του μπετοφιλμ το οποίο είναι σε άμεση επαφή με το σκυρόδεμα λειτουργεί θερμομονωτικά. Το μόνο σημείο του σκυροδετούμενου στοιχείου το οποίο δεν είναι περίκλειστο είναι η στέψη, και είναι το σημείο που θα σου βγάλει πρόβλημα.

 

Την επομένη ξεκαλουπώνεις κανονικά. Το μόνο που περιμένεις είναι ζημιά στα τελευταία άνω 5 εκ. της κολώνας. Το πιθανότερο είναι να δεις μια φλούδα "στάχτη". Κάτω από αυτήν το σκυρόδεμα είναι σαθρό (δεν έχει γίνει σωστά η πήξη).

 

Απομακρύνεις ότι μπορείς με το χέρι και προχωράς σε προσεκτική καθαίρεση με ελαφρύ κρουστικό (κομπρεσσεράκι χειρός) από την στέψη κατακόρυφα προς τα κάτω. Μετά από 5-10 εκ. θα βρεις υγειές σκυρόδεμα, οπότε και έχεις αποκαταστήσει τη ζημιά.

 

Πάντως γενικά τα Κατακόρυφα Στοιχεία δεν πάσχουν ιδιέταιρα από παγετό. Με καταγεγραμμένο μέχρι και -9oC εγώ με τα παραπάνω ήμουν ΟΚ.

 

 

2) Παγετός σε σκυροδέτηση Πλάκας :

 

Εδώ έχεις πρόβλημα, αφού όλη η άνω επιφάνεια της πλάκας είναι εκτεθημένη. Θα σε σώσει η Χημεία. Αν θυμάσαι από το Πολυτεχνείο, η αντίδραση Πήξης του Σκυροδέματος είναι ισχυρά εξώθερμη. Οι υδρατμοί που αποβάλει το μπετόν κατά την πήξη του είναι πάντα στους + 42oC, άσχετα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτό θα είναι και η λύση στο πρόβλημά σου.

 

Με το τέλος της σκυροδέτησης απλώνεις σε όλη την άνω επιφάνεια της πλάκας - και σε άμεση επαφή με το μπετόν - νάϋλον 1mm (που ελπίζω να σου έχει περισέψει από την υγρομόνωση της εδαφόπλακας) . Ουσιαστικά προσπαθείς να φτιάξεις ένα φράγμα υδρατμών από αλληλεπικαλυπτόμενες λωρίδες νάϋλον. Θες να εγκλοβίσεις τους υδρατμούς των + 42 oC της πήξης, ώστε να λειτουργήσουν σαν ηλεκτρική κουβέρτα.

 

Καθώς προχωράει η πήξη του σκυροδέματος και εφόσον η πατέντα σου είναι επιτυχής θα δεις να δημιουργείται κόδωνας εγκλωβισμένων υδρατμών (δηλαδή σε απλά ελληνικά, ανάμεσα στο νάϋλον και το μπετόν θα έχεις 1-2 εκ. ζεστού αέρα). Εν μέρει έχεις λύσει το πρόβλημά σου.

 

Αυτό που τώρα πρέπει να κάνεις είναι μην επιτρέψεις στην θερμότητα των υδρατμών να διαχυθεί στο περιβάλλον. Άρα, θες θερμομόνωση...

Στρώνεις πάνω από το νάϋλον φύλλα εξυλασμένης πολυστερίνης ( το γαλάζιο DOW που μπαίνει περιμετρικά σε κολώνες και δοκούς, αλλά είπα να μην κάνω διαφήμιση... :roll: ).Έτσι εξασφαλίζεις οτι θα έχεις ένα αρκετά ζεστό σκέπασμα αέρα πάνω από την πλάκα σου για το κρίσιμο πρώτο βράδυ.

Αν όλα πάνε καλά, την επομένη σκας στο εργοτάξιο χαλαρός και η πλάκα σου είναι ΟΚ.

 

Βέβαια, όλες αυτές οι επεμβάσεις τύπου McGyver που έκανες το προηγούμενο βράδυ ναι μεν έσωσαν την πλάκα από τον παγετό, αλλά το πιθανότερο είναι η τελική σου επιφάνεια να είναι λίγο"τσαλακωμένη", αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Αν δεν είχες τσαλαπατήσει την πλάκα για να βάλεις νάϋλον+φελιζόλ, θα είχες μάλλον μια σκάφη με σίδερα και στάχτη (το έχω δει, ευτυχώς όχι σε δική μου σκυροδέτηση).

 

Σημείωση 1η :

Σε περίπτωση χρήσης αμιγών Μεταλλοτύπων (πέτσωμα μεταλλικό, όχι μπετοφίλμ - χρησιμοποιούνται σε Κατακόρυφα Στοιχεία) έχεις θέμα. Δεν μου έχει τύχει, αλλά φοβάμαι οτι θα πρέπει να περιμένεις μεγαλύτερες ή και πλήρεις αστοχίες...

 

Σημείωση 2η :

Υπάρχουν στην αγορά διάφορα χημικά πρόσμικτα σκυροδέματος για βελτίωση της συμπεριφοράς στον παγετό. Καταρχήν είναι μάλλον απίθανο να τα έχεις στο εργοτάξιο την ώρα που τα χρειάζεσαι. Δεύτερον - και αυτό είναι καθαρά προσωπική μου άποψη - ο παγετός είναι πιθανότατα το χειρότερο που μπορεί να αντιμετωπίσει το σκυρόδεμα, οπότε δύσκολα θα εναπόθετα τις ελπίδες μου σε ένα προϊόν το οποίο υπόσχεται να αλλάξει τα εγγενή χαρακτηρηστικά του δομικού υλικού μου.

 

Αυτά τα ολίγα από έναν πρώην μπετατζή....

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

1 Ερωτημα. Υπαρχει συναδελφε πειραματικος η εργαστηριακος ελεγχος σκυροδεματος (δοκιμια) που να αποδεικνυεται ο ισχυρισμος σου οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα αντοχης στο σκυροδεμα οταν σκυροδετης υπο νεροποντη (αναφερομαι στην πλακα διοτι η θεμελειωση ειναι διαφορετικη διαδικασια).?

 

Υποθέτω οτι αν υπήρχε πειραματικός ή εργαστηριακός έλεγχος που να αποδεικνύει το αντίθετο, θα υπήρχε σχετική διάταξη που να απαγορεύει την σκυροδέτηση υπό βροχόπτωση.

 

Εισαι τοσο σιγουρος οτι ολη η ποσοτητα νερου που θα δεχθει το σκυροδεμα (λαβετε υποψιν και το χρονο σκυροδετησης οσο ποιο μεγαλος τοσο μεγαλυτερη ποσοτητα νερου δεχεται) κατα την φαση της επεξεργασιας-διατρωσης με μηχανικα μεσα θα φυγει απο την μαζα του σκυροδεματος αυτοματα-μονο του?

 

Οχι, δεν είμαι ΤΟΣΟ σίγουρος οτι θα φύγει ΟΛΗ η ποσότητα του νερού αυτόματα, γι' αυτό άλλωστε και δεν είπα κάτι τέτοιο.

 

Παράθεση: � Select �

. Γιατι οι κανονισμοι απαγορευουν το "καταβρεγμα" της πλακας κατα την φαση σκυροδετησεως..αλλα και μετα κατα την φαση στερεοποιησεως?

 

Δεν μπορώ να πω οτι γνωρίζω. Απο την άλλη πάλι ερωτώ : Έχετε δοκιμάσει να αφήσετε καλοκαίρι πλάκα χωρίς διαβροχή? Φαντάζομαι οτι σε κανένα σημείο των κανονισμών δεν θα βρείτε ρητή απαγόρευση για τριχωειδείς ρηγματώσεις και επιφανειακή αποφλοίωση, αλλά κανένας δεν θα με επαινέσει όταν τα δει σε πλάκα μου την οποία δεν διαέβρεξα

 

4. Δεν υπαρχει κινδυνος αν εχει διακοπη η σκυροδετηση μεχρι να ερθει η επομενη βαρελα και εντομεταξυ υπαρχει εντονη βροχοπτωση να γινει απολεπιση των αδρανων ( αποχορισμος της παιπαλης του στιμεντοκονιαματος απο τα αδρανη-ξεπλυμα κοινως) ?

 

Φαντάζομαι πως ναι. Η απάντησή μου, όμως, θεωρώ οτι απευθυνόταν σε συγκεκριμμένο ερώτημα, το οποίο αφορούσε το θέμα της βροχόπτωσης.

Το θέμα της καθυστερημένης τροφοδοσίας είναι όντως υπαρκτό, αλλά διαφορετικό θέμα.

 

Θα μπορούσατε με αυτήν την λογική να αναδιατυπώσετε την ερώτησή σας ως εξής :

 

"Δεν υπαρχει κινδυνος

αν εχει διακοπη η σκυροδετηση μεχρι να ερθει η επομενη βαρελα

και εντομεταξυ υπαρχει εντονη βροχοπτωση

και έχουμε διακοπή ρεύματος

και έχει νυχτώσει

και έχει χαλάσει ο δονητής

και σπάσει το μαργκούτσι της πρέσσας

και έχει τραυματιστεί ο αρχιμάστορας

και έχει βλάβη η μονάδα σκυροδέματος

και .....

 

Μην ειμαστε τοσο σιγουροι οτι δεν υπαρχει προβλημα στο σκυροδεμα και γενικοτερα στο δομικο-η δομικα στοιχεια .

 

Έχετε δίκιο οτι στις εκτιμήσεις μας πρέπει να κινούμαστε πάντα υπέρ της ασφαλείας και να υποθέτουμε το δυσμενέστερο.

 

Θα ήθελα, λοιπόν, για λόγους αρχής να αναδιατυπώσω την απάντησή μου σε σχέση με το πόσο σίγουρος είμαι οτι δεν υπάρχει πρόβλημα :

 

"Έχοντας εφαρμόσει τα όσα αναφέρθηκαν τόσο στο σχόλιο για σκυροδέτηση με βροχόπτωση, όσο και αυτά που αναφέρθηκαν αργότερα για σκυροδέτηση με παγετό, η δική μου εμπειρία έδειξε οτι οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ικανοποιητικές λύσεις για τα εξεταζόμενα προβλήματα.

 

Τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί σε Κτιριακά Έργα με Φ.Ο. Σκυροδέματος συνολικού όγκου 55,000 m3 (πενήντα πέντε χιλιάδων κυβικών).

[αν θέλει κάποιος ας κάνει την διαίρεση να δει πόσα σπιτάκια ή πόσες πολυκατοικίες είναι τα 55,000m3, αν και η εργοταξιακή εμπειρία μου περιορίζεται αποκλειστικά σε μεγαλύτερης κλίμακας έργα]

 

Σε όλα τα παραπάνω έργα έχει τηρηθεί αυστηρό πρωτόκολλο Ασφαλείας και Ποιότητας και στα πλαίσια αυτού υπάρχει

1) Πλήρες μητρώο εργαστηριακής θραύσης δοκιμίων που ελήφθησαν επί τόπου ( 1 δοκίμιο ανά 100~200m3 σκυροδ.)

2) Πειραματική δειγματοληψία με εξόλκευση πυρήνα σε επιλεγμένα Έργα μετά την περάτωσή τους

Καμία απο τις παραπάνω δειγματοληψίες δεν έδωσε σκυρόδεμα μειωμένης αντοχής.

 

Το βιογραφικό μου με τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Περαίωσης Έγου, καθώς και τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων εργαστηριακών αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το βιογραφικό μου με τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Περαίωσης Έγου, καθώς και τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων εργαστηριακών αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται"

 

Μην μου το χαλάς τώρα και τα είχες πεί τόσο ωραία.

 

Κανείς εδώ μέσα δεν αμφισβητεί κανέναν. Μ' αρέσει που γράφεις και τα κυβικά ολογράφως. Πιστοποίηση εργασιών κάνεις. ?? :lol:

 

Αγαπητέ φίλε vournaz τα φόρουμ δεν είναι απλά ενημέρωση και data space. αν ήταν έτσι να μην απαντούσαμε απλά να σηκώναμε ο καθένας το δικό του.

 

Είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ελεύθεροι να λένε αυτό που πιστεύουν και να επιχειρηματολογούν.

 

Καλό είναι για να γίνεται και συζήτηση να υπάρχει λόγος και αντίλογος.

 

Συνιστώσες και συνισταμένη.

 

Για να μην σας χαλάω άλλο το πόστ γενικολογώντας θέλω να πώ ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην τοποθέτησή τους με επιχειρήματα. Μακάρι να μπορούσαμε να συζητάμε έτσι και σε άλλα πιο σημαντικά ως προς τη λήψη αποφάσεων τραπέζια και ροτόντες όπως κάνουμε εδώ.

 

Και καλό είναι να υπάρχει αντίθεση ειδάλλως δεν θα υπάρξει σύνθεση.

 

ΟΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ.

 

Ας αποδείξουμε σε όλους τι εστί μηχανικός.

 

λολ

 

Πολύ πατριωτικό μου κάνει το τελευταίο. Στα άρματα λοιπόν !!

 

chill guyzzzzzzzzzzzzzz

 

 

8-)

 

Όταν λήξει η κουβέντα και οι απόψεις προτείνω να συνθέσουμε και να το κάνουμε σαν πρακτικό οδηγό για σκυροδετήσεις με βροχούλα. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Μιας και βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6...

 

αν μπορείς ένα σχόλιο σε αυτή σου την αποστροφή....

 

"που ελπίζω να σου έχει περισέψει από την υγρομόνωση της εδαφόπλακας"

Link to comment
Share on other sites

vournaz & ΣΠΥΡΟΣ

Ευχαριστώ, βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα επιχειρήματά σας για μένα που δεν έχω την εργοταξιακή σας εμπειρία.

 

Να ρωτήσω κάτι ακόμα σε όσους γνωρίζουν.

1) Σε χώρες όπου τις περισσότερες μέρες του χρόνου βρέχει τι κάνουν, δεν σκυροδετούν;

2) Σε Βόρειες χώρες όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το σύνηθες δεν έχουν κατασκευές από σκυρόδεμα; Πώς αντιμετωπίζουν εκεί τον παγετό;

Έχει κανείς εμπειρία από τέτοιες περιοχές;

Link to comment
Share on other sites

Είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ελεύθεροι να λένε αυτό που πιστεύουν και να επιχειρηματολογούν.

 

Καλό είναι για να γίνεται και συζήτηση να υπάρχει λόγος και αντίλογος.

 

 

Συνάδελφε TheoTDM900, έχεις απόλυτο δίκιο στην τοποθέτησή σου.

Στην λογική αυτή θεωρώ οτι τα χθεσινοβραδυνά μου post αποτελούν αντίλογο στην τοποθέτηση του φίλου Σπύρου.

 

 

Αγαπητέ φίλε vournaz τα φόρουμ δεν είναι απλά ενημέρωση και data space. αν ήταν έτσι να μην απαντούσαμε απλά να σηκώναμε ο καθένας το δικό του.

 

Κι εδώ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, και είναι αλήθεια οτι το σκέφτηκα πολύ πριν ανεβάσω το post με τις εργοταξιακές "περγαμηνές" μου.

Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να περιαυτολογίσω, ούτε ήθελα να κάνω τον έξυπνο (όχι οτι είπες εσύ κάτι τέτοιο).

 

Αν λοιπόν το αρχικό κείμενό μου φάνηκε σε κάποιους συναδέλφους επιθετικό ή εξυπνακίστικο, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους θιχθέντες.

 

Απλά θεώρησα οτι κάποια πράγματα που εγώ έμαθα με μεγάλο προσωπικό κόστος, καλό θα ήταν οι λιγότερο έμπειροι εργοταξιακά συνάδελφοι να τα λάβουν σαν φιλικές συμβουλές και hints.

 

Άλλωστε, η απάντησή μου απευθυνόταν κυρίως στον νέο συνάδελφο Panos, ο οποίος και άνοιξε το θέμα ζητώντας συμβουλές.

 

Θεωρώ λοιπόν οτι ως απάντηση στο θέμα, έκανα μια τοποθέτηση που βασίζεται στην προσωπική μου εμπειρία. Σίγουρα ο κάθε συνάδελφος μπορεί και πρέπει να αξιολογήσει την τοποθέτησή μου με ορθή κρίση, και προφανώς να επιλέξει αν θα την ακολουθήσει ή αν θα την απορρίψει.

 

Πρόθεσή μου ήταν και είναι να κάνω τοποθετήσεις στο forum μας με θετική διάθεση και καλή πρόθεση, και σε καμία περίπτωση δεν δηλώνω παντογνώστης. Αυτά τα λίγα που γνωρίζω από δική μου εμπειρία τα προσφέρω στο Forum προς κρίση και αξιολόγηση.

 

Αυτά από εμένα. Νομίζω οτι πρέπει να κλείσω, διότι το θέμα ξεφευγει και ο καημένος ο Panos θα νομίζει οτι τον ξεχάσαμε και αρχίσαμε τα δικά μας.

 

Φιλικά και με Εκτίμηση,

 

vournaz

 

1) Σε χώρες όπου τις περισσότερες μέρες του χρόνου βρέχει τι κάνουν, δεν σκυροδετούν;

2) Σε Βόρειες χώρες όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το σύνηθες δεν έχουν κατασκευές από σκυρόδεμα;

 

XAXAXAXAXAXAXAXAXA... :D

 

Σε πάω πολύ, ρε Χάρη (θα μου επιτρέψεις την οικοιότητα)...

Εϊσαι πολύ διπλωμάτης.Σωστή ερώτηση....

 

Πώς αντιμετωπίζουν εκεί τον παγετό;

Έχει κανείς εμπειρία από τέτοιες περιοχές

 

Λοιπόν, επειδή και εγώ είχα την ίδια απορία, έχουμε και λέμε :

 

1) Είχα δει ένα ντοκιμαντέρ στο Discovery για ένα τεράστιο Κτιριακό Έργο στην Σιβηρία (Διηλιστήριο και Κτίρια Διαμονήξς και Διοίκησης).

Είδα τα εξής :

 

i) Σκυρόδεμα ειδικής σύνθεσης (όχι από τις τυπικές κατηγορίες C20/25 κλπ...) με χημικά αντιπαγετικά πρόσμικτα και ίνες ( όχι απλά ανθρακονήματα, κάτι άλλο που προφανώς βελτίωνε την συμπεριφορά του μίγματος)

 

ii) Θερμαινόμενοι Ξυλομεταλλότυποι : Δεν κάνω πλάκα, είχαν καλούπια με built-in σωληνώσεις στις οποίες τροφοδοτούσαν θερμό νερό!!!

 

iii) Κανονική ¨ηλεκτρική κουβέρτα" τεραστίων διαστάσεων για τις πλάκες...for real!

 

2) Το σύστημα Ξυλομεταλλοτύπων ήταν της PERI ή της DOKA, δεν θυμάμαι. Ίσως έχουν κάποια αναφορά στα sites τους.

 

Σημείωση :

Αν όντως ενδιαφέρεσαι για εργοταξιακά θέματα έργων σκυροδέματος, σου συνιστώ οπωσδήποτε να δεις τα δυο αυτά sites. Οι άνθρωποι το έχουν ξεκοκκαλίσει το θέμα, μιλάμε είναι 100 χρόνια μπροστά από πρακτικές πατέντες με πειραματική τεκμηρίωση και ISO.

Επίσης, σίγουρα η PERI αποστέλει τον κατάλογό της (βιβλίο 200σελ.) σε όποιον ενδιαφέρεται, που είναι πραγματικά αξιόλογο. Check it out...

 

3) Όχι, ΔΕΝ έχω δουλέψει Σιβηρία...ΧΑΧΑΧΑΧΑ (να προλάβω τυχόν ερωτήσεις)

 

Αυτά τα ολίγα από εμένα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.