Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αξίζει να σπουδάσει κανείς Τοπογράφος Μηχανικός;


surveng

Recommended Posts

Τελικά αξίζει να σπουδάσει κανείς Τοπογραφος Μηχανικος?Διοτι διαβάζοντας διάφορα θέματα στο forum οι εντυπώσεις δεν είναι και οι καλύτερες.Το αντίθετο. Βλεπε θέμα αμοιβών.Και γενικότερα το ηθικό ειναι χαμηλό.Θα έπρεπε?Γνωριζω οτι η πλειοψηφια εδώ είναι επαγγελματίες και δεν έχουν χρόνο για τέτοιες συζητησεις αλλα θεωρώ οτι για να μην απαξιωθεί το επάγγελμα χρειαζεται ενημερωση και γνώση της κατάστασης στην αγορά απο τα φοιτητικά χρονια.Η οποια δεν υπάρχει.Οσοι πιστοι...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν αγαπάς το αντικείμενο αξίζει . Αν δε σε γεμίζει , δεν αξίζει .

 

Συνάδελφε πρέπει να μάθεις πως οι περισσότερες πολυτεχνικές ειδικότητες περνάνε τα χρόνια αυτά κρίση . Και το ηθικό σε όλες τις ειδικότητες είναι πεσμένο. Θα ακούς για την κρίση στην οικοδομή ;

 

Ενημέρωση χρειάζεται από τα λυκειακά χρόνια . Καλά !!! στο πολυτεχνείο όταν σε μιλάνε για το επάγγελμα νομίζεις πως έχεις πιάσει τον ταύρο από τα αρ... κέρατα .

Σου δίνεται μια εντύπωση πως θα επιλύεις κάθε μέρα δίκτυα και θα έχεις μια ομάδα ανθρώπων που θα κάνει τις βαρετές μετρήσεις για λογαριασμό σου .

 

Για να μην απαξιωθεί καμία ειδικότητα μηχανικού, χρειάζεται ο καθένας να κάνει αυτό που σπούδασε να κάνει , όπως σε όλα τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη . Και όχι όλοι , όλα.

 

Ε! όσο θα δικαιούσαι εσύ ο τοπογράφος να κάνεις αρχιτεκτονικά σχέδια και ο

αρχιτέκτονας, τοπογραφικά διαγράμματα , θα απαξιωνόμαστε και εμείς και το προϊόν μας. Ένα τυχαίο παράδειγμα έφερα .

 

Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις χωράφια, αυτό που αξίζει είναι να τα καλλιεργήσεις.

 

και σε επαφή με τη γη εισαι και εισόδημα βγάζεις και θα ζήσεις 100 χρόνια.

 

αν δεν έχεις, τότε αν έχεις άκρες κάνε ότι θες,

 

αν δεν έχεις καλό ειναι να προσπαθήσεις να γίνεις δάσκαλος.

 

τώρα το αν σε γέμιζει που λέει ο tommy πιο πάνω,

 

είναι για να'χαμε να'λέγαμε τι καλά που είμαστε

 

τίποτα με άδειες τσέπες δεν σε γεμίζει.

 

το χρήμα ειναι η μόνη κινητήριος δύναμη του σύμπαντος κόσμου

 

(για τον άλλο κόσμο δεν ξέρω)

 

και με την σειρά μου σαν επίλογο στο ίδιο μοτίβο με τους προλαλήσαντες,

 

ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε αξίζει, αρκεί να σου αρέσει. Το λέω εγώ που είμαι πολ-μηχ. Τώρα αν ξαναδιάλεγα ΑΤΜ θα γινόμουν.

Link to comment
Share on other sites

@surveng

Συνάδελφε, ξεκινώντας από τα βασικά, θα συμφωνήσω και εγώ με τις θέσεις των καλών συναδέλφων ότι πρέπει πρώτα να αγαπήσεις το επάγγελμα αυτό για να κρίνεις αν αξίζει να γίνεις τοπογράφος μηχανικός (ΤΜ).

 

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου σχετικά με τις αμοιβές αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ΤΜ δεν σημαίνει απαραίτητα και αποκλειστικά σύνταξη τδ δεδομένου ότι το αντικείμενο της επιστήμης αυτής είναι πολύ ευρύ και εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς δράσης. Εδώ θα θυμίσω τις προσπάθειες που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό οι δύο σύλλογοι ΑΤΜ (έχουμε, βλέπεις, την πολυτέλεια για δύο) να ενταχθούν οι αμοιβές για τις τοπογραφικές εργασίες ιδιωτικών έργων στο σύστημα ελάχιστων αμοιβών του ΤΕΕ. Η επιτροπή που συστάθηκε πριν από 2 χρόνια ολοκλήρωσε το έργο της που αφορούσε στην κωδικοποίηση των άρθρων των πδ 696/74 και 515/89 και παράλληλα προτάθηκε ελάχιστη αμοιβή για σύνταξη τδ στο ύψος των 5000 (δρχ) *λ που διαμορφώνεται σήμερα στο ποσόν των 970 ευρώ περίπου. Η πρόταση του ΠΣΔΑΤΜ και η κωδικοποίηση δεν έχει ενσωματωθεί, ακόμη, στο σύστημα του ΤΕΕ που ισχύει από 30.4.2009 αλλά γίνονται συνεχείς προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρεται, άλλωστε, και στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του συλλόγου.

 

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει λυνεται αυτόματα το γενικό θέμα των αμοιβών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σκεφτεί κανείς 1) αυτό που έγραψα παραπάνω και συγκεκριμένα ότι το τδ δεν είναι το μοναδικό αντικείμενο δουλειάς ενός ΤΜ και 2) ότι ο ανταγωνισμός και η καθημερινή ζωή διαμορφώνουν διαφορετικές συνθήκες για τη δουλειά τόσο ενός ΤΜ όσο και κάθε άλλου επιστήμονα.

 

Τέλος, και για να δώσουμε ένα διαφορετικό τόνο σ' αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, θέλω να σε προβληματίσω λίγο, σκαλίζοντας τη μνήμη σου, να θυμηθείς πόσες (περίοπτες) θέσεις στην κοινωνία κατέχουν ΤΜ συγκριτικά με τον αριθμό τους και σε σχέση πάντα με τον αριθμό αφενός όλων των μηχανικών αφετέρου όλων των υπόλοιπων επιστημόνων.

 

Α Ξ Ι Ζ Ε Ι τον κόπο αν αγαπήσεις την επιστήμη και ειδικότερα το/α αντικείμενο/α που θα ασχοληθείς.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και αναφέρθηκε ο συνάδελφος ΜΑΚΑΡ στην δυνατότητα του ΑΤΜ να μην ασχολείται μόνο με τδ, να αναφέρω πως αν δεν κάνω λάθος, ο ΑΤΜ έχει την δυνατότητα να επιλέξει δύο κατηγορίες μελετών από ένα πλήθος 5 κατηγοριών:

α. Kατηγορία 2: Πολεοδομικές και Pυμοτομικές Mελέτες.

β. Kατηγορία 10: Mελέτες Συγκοινωνιακών Έργων

γ. Kατηγορία 11: Mελέτες Λιμενικών έργων.

δ. Kατηγορία 13: Mελέτες Yδραυλικών έργων

ε. Kατηγορία 16: Mελέτες Tοπογραφίας

 

ΥΓ:Επίσης μέσω επιτροπής μπορεί να διεκδικήσει μελέτες της κατηγορίας 27 (περιβαλλοντικές) καθώς και τις απλές Η/Μ (τις η/μ χωρίς επιτροπή), όπως κάθε μηχανικός-μέλος ΤΕΕ

Link to comment
Share on other sites

φιλε surveng σωστη η ερωτηση σου αλλα θα ηταν λαθος να βγαλεις ενα ασφαλες συμπερασμα απο τα λεγομενα των συναδελφων σου..μια αποψη ΝΑΙ, ασφαλες συμπερασμα ομως νομιζω πως δεν ειναι ευκολο...ο καθενας μας μιλαει απο προσωπικη εμπειρια και οχι αντικειμενικα..τοπογραφοι μηχανικοι που τελικα ασχοληθηκαν στη συνεχεια με κατασκευες λογικο ειναι να προτιμουσαν τελικα να σπουδασουν Π.Μ. και το αντιστροφο...ολες οι δουλειες ειναι καλες φτανει να τη γουσταρεις (οπως λεμε στη λαικη μας γλωσσα) και να την αγαπας!(οσο γραφικο και να ακουγεται )...ποσο μαλλον το επαγγελμα το οποιο σπουδαζεις..!Πρωτευον βεβαια παραγοντας ειναι και η τυχη, μη την υποτιμουμε!!!καλη συνεχεια και καλη ΤΥΧΗ..!

Link to comment
Share on other sites

φίλε μου θα σου πω και εγώ με την σειρά μου την γνώμη μου για το θέμα που θέτεις . Νομίζω το καλύτερο κριτίριο για να επιλέξεις κάτι σαν εργασία και ειδικά αν στηρίζεται σε κάποια επιστήμη είναι να το έκανες ευχάριστα ακόμα και αν δεν πληρωνόσουν για αυτο .Οσοι το έχει καταφέρει για μένα είναι τυχεροί. Κάποτε που είχα ρωτήσει ένα συνάδελφο όταν ακόμη ήμουν φοιτητής μου είχε απαντήσει σε ερώτημα για το επάγγελμα του τοπογράφου <φίλε μου πως πας από περπάτημα ;> Αυτόν τον άνθρωπο τον έχω θυμηθεί πολλές φορές.Εγώ προσωπικά διάλεξα το επάγγελμα αυτό διότι έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω μέσα από την εργασία μου στην ανάπτυξη του τόπου μου που ζω και το αποτέλεσμα της εργασίας μου να το βλέπω άμεσα μέσα από τα έργα που γίνονται και στα οποία συμμετέχω είτε στην κατασκευή ή στην μελέτη ή στην προσπάθεια για να γίνουν στην περιοχή μου.Νιώθω κατι σαν αυτό που νιώθει κάποιος που του αρέσουν τα μαθηματικά και λύνει μια δύσκολη άσκηση.πάντως σίγουρα το κρίτιριο δεν είναι η χρηματική απολαβή Ενα ακόμα στοιχείο που έχει η δουλειά του ΑΤΜ καθώς και άλλων ειδικοτήτων μηχανικών είναι ότι η εργασία δεν τελειώνει μόνο στον χώρο των τέσσερων τοίχων του γραφείου αλλά υπάρχει η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.