Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αξίζει να σπουδάσει κανείς Τοπογράφος Μηχανικός;


surveng

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γεωπληροφορική (Geoinformatics) είναι η επιστήμη η οποία αναπτύσσει και αξιοποιεί τα επιτεύγματα της πληροφορικής για να επιλύσει προβλήματα που άπτονται των επιστημών του χώρου και άλλων συναφών κλάδων των μηχανικών.

Η Γεωπληροφορική συνδυάζει στοιχεία χωρικής ανάλυσης με χωρικά μοντέλα, την ανάπτυξη χωρικών βάσεων δεδομένων, μεθόδους σχεδιασμού πληροφορικών συστημάτων, μεθόδους αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή καθώς και τεχνολογίες ενσύρματων και ασύρματων δικτύων.

Στις τεχνολογίες της Γεωπληροφορικής περιλαμβάνονται τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (geographic information systems), τα Συστήματα λήψης αποφάσεων με χωρική διάσταση, η τεχνολογία δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS) καθώς και οι τεχνολογίες ανάλυσης και επεξεργασίας αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων. Η Γεωπληροφορική χρησιμοποιεί τεχνολογίες υπολογιστών για την παραγωγή γεωπληροφορίας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το project monitor για την μέτρηση της ρύπανσης από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι ένα σύστημα Εφαρμοσμένης Γεωπληροφορικής.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνίσω ότι στην Ελλάδα γίνεται αχταρμάς και κάνουν όλοι τα πάντα. Εγώ τελειώνω το μεταπτυχιακό μου τώρα και έχω κανει 2 χρόνια τοπογραφία στο πανεπιστήμιο..και φωτογραμμετρία..αλλά αυτό είναι ενα εξτρα μάθημα. Να κατονοήσεις σαν μηχανικός τα υψόμετρα, τα όργανα που χρησιμοποιείς, τι πρέπει να προσέξεις από το τοπογραφικό σαν μηχανικός. Η τοπογραφία είναι ξεχωριστή επιστήμη και δεν νομίζω σε εκσκαφές τούνελ η κάποιο περίπλοκο έργο να κάνει τα τοπογραφικά ο πολιτικός μηχανικός. Μην σκέφτεσαι την οικοδομή όπως την ξέρεις φίλε..Δες πιο μεγάλα πραγματα και αν σε γοητεύσουν, τότε κανε το!

Link to comment
Share on other sites

aiche ναι πχ το προγραμμα GIS (geographic information systems) το χρησιμοποιουν απο γεωλογους μεχρι και οικονομολουγους ο καθενας στον τομεα του! Στο εξωτερικο υπαρχουν πανεπιστημια μονο γεωπληροφορικης! εδω στην ελλαδα ειναι το μοναδικο τμημα που ασχολειται τοσο πολυ με την γεωπληροφορικη (ΤΕΙ Γεωπληροφορικης και Τοπογραφιας) και το εχουν τοσο πολυ υποτιμημενο επειδη ειναι ΤΕΙ αμα ομως λεγοταν ΑΕΙ Γεωπληροφορικης και Τοπογραφιας με τους ιδιους καθηγητες ιδιο προγραμμα σπουδων η βαση μονο και μονο απο αυτα τα τρια γραμματα ΑΕΙ 8α πηγαινε απο 8000 που εχει καταντησει σημερα στα 14000 με 15000 μορια και για αυτο ειμαι σιγουρος!! Γιατι εδω εχουμε μαθει να κρινουμε απο το ονομα!!

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά το ΤΕΙ Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας στις Σέρρες δεν είναι το μοναδικό τμήμα που ασχολείται με Γεωπληροφορική. Στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ υπάρχει ολόκληρος τομέας επάνω στη Γεωπληροφορική. Φαντάζομαι αντίστοιχα θα υπάρχει και στο Μετσόβειο.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε προφανώς εννοεί ότι ασχολείται κατά κύριο λόγο με αυτό το αντικείμενο και όχι ως τμήμα ενός κύκλου σπουδών.

 

Ας αποφύγουμε να γίνει και αυτό το θέμα ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αντιπαραθέσεις μεταξύ τίτλων σπουδών. Αν υπάρχει τέτοια επιθυμία υπάρχει ειδική ενότητα για αυτά

Link to comment
Share on other sites

Στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ υπάρχει ολόκληρος τομέας

 

Άλλο τομέας και άλλο ολόκληρο τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο 4 έτη.

 

με αυτό το αντικείμενο και όχι ως τμήμα ενός κύκλου σπουδών.

 

Έτσι ακριβώς.

 

ασχολείται κατά κύριο λόγο

 

Όχι κατά κύριο λόγο...4 έτη με αυτό ακριβώς ασχολείται.

 

Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

 

Το δε τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τμήμα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ανωτατου δημοσιου ιδρύματος.

Edited by Pappos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δε θέλω να το πάμε σε συζήτηση δικαιωμάτων. Απλώς λέω να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Έτσι όπως το παραθέτει ο συνάδερφος είναι σαν να είναι οι μοναδικοί γνώστες του αντικειμένου και να τους στερούμε το δικαίωμα. Κάτι που δεν ισχύει. Ίσα ίσα που όσον αφορά ειδικά το κομμάτι της γεωπληροφορικής αναγνωρίζονται οι γνώσεις τους, από τους υπόλοιπους συναδέλφους εννοώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει τίτλο εάν αξίζει να σπουδάσει κάποιος Τοπογράφος Μηχανικός με τους όρους, τους περιορισμούς και τα δικαιώματα που έχει ένας τέτοιος επαγγελματίας όπως αυτά έχουν καθιερωθεί. Το ζητούμενο δεν είναι κατά πόσο καλώς υπάρχει σχολή τοπογράφων, αυτόνομη η μέρος άλλης, κατά πόσο είναι καλύτερα τα ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ Τοπογραφίας κλπ. Παρακαλώ, μην ανεβάζετε τους τόνους, εάν κάποιος δεν θέλει να απαντήσει επί της ουσίας σε αυτόν που απηύθυνε το ερώτημα , ας μην λέει τίποτα!

Και επίσης συνάδελφε editopographos, παρακαλώ να μην χρησιμοποιείς bold γραμματοσειρά στις αναρτήσεις σου, είναι τουλάχιστον κουραστικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.