Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Apostolos83

Επιλογή παροχής ΔΕΗ

Recommended Posts

Καλημέρα. Έχω μια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού με 97,5kW φορτία.

 

3Φ φορτία κίνησης 57,5kW

1Φ λοιπά φορτία 40,0kW (φωτα, plc, ups, ρευματοδότες, κουζίνες, θερμοσίφωνας κτλ..)

Σύνολο 97,5kW

 

σε συνολικά 4 πίνακες εκ των οποίων ο ένας είναι ο ΓΕΝΙΚΟΣ και οι άλλοι τρεις υποπίνακες αυτού.

 

Πώς θα βρώ την φαινόμενη ισχύ της εγκατάστασης για να ζητήσω παροχή;

1.Θα πάρω ένα μέσο cosφ=0,8 και απλά θα διαιρέσω; (Πολύ απλό μου ακούγεται...)Επειδή σκοπεύω να βάλω αντιστάθμιση για να πάει το cosf στο 0.95 μήπως με αυτό να διαιρέσω;

2.Τα φορτία κίνησης δίνουν την ισχύ στον άξονα και όχι την ισχύ που απορροφάνε από το δίκτυο. Άρα αυτά 57,5kW μήπως θα πρέπει πρώτα να τα διαιρέσω και με μια μέση απόδοση γύρω στο 0,8 (Πολύ χαζομάρα μου ακούγεται...) και μετά να διαιρέσω μέ ένα μέσο cosf=0,8;

Edited by miltos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως, για να βρεις ποση ισχύ θα απορροφούν απο το δίκτυο οι κινητήρες, θα πρεπει να διαιρέσεις με το cosφ και την αποδοση, τα οποία εχουν τυπικες τιμές 0,8-0,85. Βαλε 0,8 να εισαι σιγουρος γιατι καποιοι κινητηρες, συνήθως βεβαια μικρης ισχύος, εχουν και 0,75.

 

Επίσης θα πρεπει να προσεξεις τα μονοφασικα φορτια να μοιραστουν ομοιομορφα στις 3 φασεις, αλλιώς καποια γραμμη θα ειναι υπερφορτωμενη θα πρεπει το καλωδιο να την αντεξει.

 

Πολυ σημαντικό ειναι επίσης, όταν υπολογίσεις την συνολική ισχύ, να την προσαυξήσεις κατα 10%-15% τουλάχιστον, διότι ο βιολογικός καθαρισμός μπορεί να εχει στο μελλον απαιτήσεις μικρή επέκτασης, δηλαδή να προστεθεί κανενας κινητηρας, καμια εξτρα μοναδα παραπανω, κ.τ.λ. και γενικά ειναι καλο να τα υπολογιζεις όλα με μια αρκετά καλή άνεση.

 

Όσο για τη διόρθωση συνημιτόνου, προσωπική μου άποψη είναι ότι ακόμη και αν την βάλεις, τον υπολογισμό της ισχύος να τον κάνεις σαν να μην υπάρχει.

Διότι ετσι καλύπτεις και την περίπτωση που η αντιστάθμιση εχει κάποιο πρόβλημα και πρεπει να την βγάλεις εκτός. Αν εχεις υπολογίσει τα καλώδια στο τσίμα-τσίμα τι θα γίνει, δεν θα δουλεψει ο βιολογικός μεχρι να φτιαχτεί η αντιστάθμιση;Εξάλλου πόσο θα αυξηθεί το κόστος του συνολικού έργου αν περαστεί καλώδιο παροχής κατά ένα καρέ μεγαλύτερο;Οχι πολύ, αλλα εισαι εξασφαλισμένος για πολλά περισσότερα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή απάντηση. Με κάλυψες σε όλα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Άρα:

Τα φορτία κίνησης: 57,3kW /0.80 (μέση απόδοση)/0.80 (μέσος συντελεστής ισχύος)=89,5κVA

Τα λοιπά φορτία: 40kW / 0.80 = 50kVA (Μήπως ο μέσος συντελεστής ισχύος για τα λοιπά φορτία είναι αρκετά καλύτερος;Δηλαδή περίπου 0,9 ας πούμε? Υποθέτω πως σε αντίθεση με τα φορτία κίνησης εδώ έχουμε απόδοση 1. Τα λοιπά φορτία είναι: Φώτα φθορισμού και νατρίου, ρευματοδότες 3Φ και 1Φ, PLC, UPS)

 

Τελικά Sολ= 89.5 + 50 = 139.5κVA; Άρα παροχή Νο7;

Μήπως να εισάγω ένα συντελεστή ταυτοχρονισμού 0,8 για να πέσω σε παροχή Νο6; Δηλαδή 139,5*0,8= 111.6kVA άρα οκ;

Το λέω αυτό γιατί βλέπω μια υπερδιαστασιολόγηση. Δηλαδή: Ούτε ετεροχρονισμό πήραμε, για τα λοιπά φορτία πήραμε 0,8 συντελεστή ισχύος που μου φαίνεται πολύ χαμηλός για το είδος των λοιπών φορτίων που ανέφερα, την αντιστάθμιση δε την υπολογίσαμε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επίσης το να αθροίζω 3Φ και 1Φ φορτία είναι σωστό; Δηλαδή στο συλλογισμό μου πιο πάνω μπορώ να αθροίσω ευθέως ,όπως και έκανα, τα 89,5kVA που αφορούν 3Φ φορτία, με τα 50KVA που αφορούν μονοφοσικές καταναλώσεις;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορεις να τα αθροισεις μονο αν κανεις ακριβως ιδια ισοκατανομη των 1Φ φορτιων στις 3 γραμμες. Η γραμμη στην οποια υποθετικα εχει προστεθει μεγαλυτερο φορτιο εκ των μονοφασικων τραβα περισσοτερο ρευμα και αν εχει γινει οριακη επιλογη του νουμερου παροχης ισως εχεις προβλημα.

 

Εισαι κατα καποιο τροπο οριακα για παροχη 6 παντως.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι έπεσες στην περίπτωση γιατι το καλοκαίρι ειχα κανει εναν βιολογικό (την μελετη την ειχε κανει αλλος, τον αυτοματισμο εκανα εγω) και αυτο που είδα είναι ότι για να βρεις τον συντελεστή ταυτοχρονισμου, θα πρεπει να ξερεις σε αρκετή λεπτομέρεια την λειτουργία του βιολογικου, δηλαδή ποτε θα ξεκινήσει καθε αντλια/κινητήρας, μαζί με ποιόν αλλο,κ.τ.λ.

 

Επειδή επίσης κατα το 'start-up' ο υπεύθυνος εκεί άλλαξε σε αρκετα σημεια τον τροπο λειτουργίας, τελικα για ασφάλεια ή ρώτα τον μηχανικό/ηλεκτρολόγο που θα υλοποιήσει την εγκατάσταση, ή για μενα καλύτερα να βαλεις εναν πολύ υψηλό συντελεστή, δηλαδή >0.9 για να εισαι μεσα.

 

Ασε που αν ειναι σε κανενα θερμο μερος και τα καλώδια/πινακες ειναι εκτεθειμενα σε ζεστη, πρεπει κανονικα να υπολογίσεις και την αυξημενη διατομη που θες λογω ζεστης.

Υπαρχουν πινακες που λενε καθε ποσους βαθμους αυξάνεται και η αντίσταση του καλωδίου, αλλα γιατι να μπλεξεις;

Κανε μια λογική προσαύξηση και ειναι οκ.

Το σκεφτομαι και ως εξης: αν υπολογισεις λαθος και βαλεις μεγαλύτερο καλώδιο απο όσο τελικά πρέπει, παντα μπορεις να ισχυριστείς "Η ασφάλεια και η μελλοντική προβλεψη πανω απο όλα", ενώ αν βάλεις μικρότερο;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οκ. Ο συντελεστής ταυτοχρονισμού λοιπόν γύρω στο 0,9.

Ερωτήσεις:

1.Το cosφ των μονοφασικών φορτίων (αναφέρω τι είδους φορτία είναι) μήπως είναι too much να το πάρω 0,8;;;

2. Η απόδοση των μονοφασικών φορτίων που την πήρα ίση με τη μονάδα (δεν περιέχονται κινητήρες...) είναι σωστή;

3. Τι μονοφασικές μπρίζες στον υπολογισμό των φορτίων τις πήρα με φορτίο 0,5kW ενώ τις τριφασικές με φορτίο 1kW. Έχετε καμία αντίρρηση ή άλλη αποψη;

 

Απ' ότι κατάλαβα πάω σε παροχή Νο7 έτσι;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν βαλεις λιγο μικροτερη αποδοση στα μονοφασικα φορτια και λιγο μεγαλύτερο cosφ νομιζω παλι στα ιδια νουμερα θα καταλήξεις, οποτε νομιζω εισαι καλα.

Επειδη τα μονοφασικα φορτια θα ειναι σχεδον αλλα οχι τελειως ωμικα, μπορεις να βαλεις cosφ & αποδοση 0,9 και να τελειώνεις.

 

Για τις μονοφασικες πριζες το 0,5ΚW ειναι πιστευω οκ (εκτος αν καποιες απο αυτες θελεις να τις κανεις αυτο που λενε 'ενισχυμένες' όπως βαζουν καποιες πριζες π.χ. στην κουζινα οπου θα βαλεις ενα πιο δυνατο μιξερ, ή σε σημειο οπου θα μπορεις να βαλεις π.χ. ενα δυνατο δραπανο.)

 

Για τις τριφασικες πριζες, δεν εχω καταλαβει για ποιο πραγμα θα χρειαστεις πριζα 3φ. Παντως, για κινητηροειδη πραγματα, πανω απο 2,2KW χρειαζεται να εχεις διαταξη αστεροτριγωνο, οποτε θα έλεγα υπολογισε μεχρι 2,2KW γι'αυτες τις πριζες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά

θα ήθελα κάποιος να με διαφωτίσει αναφορικά με το πώς συσχετίζονται τα kVA των τριφασικών παροχών με τα Αμπέρ γιατί έχω φάει ένα σκάλωμα τις τελευταίες δύο μέρες , αν και νομίζω ότι είναι κάτι πολύ απλό. Κάνω μια εργασία , έχω να περάσω ηλεκτρικά σε μία βιομηχανική αποθήκη που έχει και χώρο με γραφεία και μετά τον καταμερισμό των γραμμών στις τρεις φάσεις έχω 115Α περίπου σε κάθε φάση, οπότε λέω ότι μου κάνει η τριφασική παροχή νο. 5 με γενικές ασφάλειες 3*123Α. Η συνολική ισχύς της εγκατάστασης όμως μου βγαίνει στα 230 kVA περίπου!!! , αντί για 85 που δίνει η ΔΕΗ. Οπότε δεν έχω καταλάβει καλά τις παροχές της ΔΕΗ (είναι 85kVA σε κάθε φάση ) ή παίζει να έχω κάνει χαζομάρα στους υπολογισμούς;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα 230kva πως τα έβγαλες; 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.