Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μετατροπή Παλαιού ΗΑΤΤ σε Ε.Γ.Σ.Α.


vagelis_bl

Recommended Posts

Σε ευχαριστώ συνάδελφε. Θα κάνω την έρευνά μου λοιπόν και εάν χρειαστεί, θα ζητήσω πάλι την βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Χαιρετω την ομαδα των τοπογραφων.Θα ήθελα και εγώ την γνώμη σας όσο αφορά την χάραξη όριων με GPS σε διανομες προ το '50.Έχω βρει υστερα από πολύ ψάξιμο κάποια ΓΥΣ(2) που έχουν δώσει συντεταγμένες της διανομής καθώς και ένα παλαιό και τα μέτρησα με GPS θέλω να ρωτήσω πως φέρνω την διανομή σε εγσα έτσι ώστε να μπορέσω να το χαράξω.

 

προσωπικά το προσπαθησα με move,rotate με τα γνωστα τριγων/κα αλλα μου βγάζει σφάλμα σε σχέση με άλλα υπάρχοντα όρια της περιοχής τα έχω μετρήσει με το GPS(Πτολεμαιδα), και η πλάκα είναι ότι η απόσταση μεταξύ των τριγ/κών μου βγάζει μόνο 0.13 εκατ. σφάλμα

Τι άλλη μέθοδο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω γιατί το ψάχνω αρκετό καιρό αυτό.Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

Link to comment
Share on other sites

parispiro

 

Το πρόβλημα ένταξης διανομ΄βν του ΥΓ στο ΕΓΣΑ87 είναι πονεμένη ιστορία...

 

Πρώτα από όλα: τα 13 εκατοστά μυρίζομαι να είναι ο συντελεστής κλίμακας, οπότε θέλει οπωσήποτε και SCALE.

 

Δεύτερον θα ήσουν πραγματικά τυχερός αν μπορούσε να σου κάτσει μία ολόκληρη διανομή με την εφαρμογή ενός και μόνο μετασχηματισμού ομοιότητας. Δυστυχώς οι διανομές πολλές φορές εσωτερικά σφάλματα (π.χ άλλη πλευρά μετράς άλλη είναι στην πραγματικότητα). Επιπλέον, σκέψου ότι η διανομή (από ότι φαντάζομαι...) είναι σε 1:5000. Οπότε ξεκινάς με σφάλμα 1.5 μέτρο περίπου κατά την ψηφιοποίηση της.

 

Καλύτερα προσπάθησε να επικεντρωθείς στο αγροτεμάχιο σου και τα όμορα αυτών και προσπάθησε να δεις τι συμβαίνει...Παίξε σε αυτή την έκταση και προσπάθησε να δεις τι συμβαίνει...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είσαι τυχερός που βρήκες στο αγρόκτημα δύο ΓΥΣ με τιμές τοπογραφικής Υπ.!

Μετράς με …ταχύμετρο (πάντα με τιμές Τ.Υ.) κάνεις εφαρμογή και τα πασαλάκια της οριοθέτησης τα δίνεις μετά τιμές ΕΓΣΑ. Με τα "πιατάκια" οριοθέτηση με τιμές μικρών φύλλων ΗΑΤΤ, νομίζω πως δεν πρέπει να γίνεται, όταν μάλιστα έχουμε στοιχεία της Τ.Υ.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον άνωθεν συνάδελφο. Την στιγμή που βρήκες δύο βάθρα ΓΥΣ με τιμές τοπογραφικής για την διανομή που δουλεύεις, τότε θα χρησιμοποιήσεις αυτά. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο. Και πάντα τιμές hatt.

Γενικότερα σε αγροκτήματα που σώζονται τα βαθράκια της Τ.Υ. (σπάνιο πλέον) ή έχουν τιμές τα βάθρα της ΓΥΣ το ορθότερο είναι να δουλεύεις σε hatt και μάλιστα απο τα κοντινά στη περιοχή που αποτυπώνεις/οριοθετείς.

Διότι έχουν κάποια σφάλματα, τα οποία με τους σύχρονους τρόπους εμφανίστηκαν ή όποιοι κάναν ηρωικές οδεύσεις τα έχουν βρεί. (μικρή σημασία για αγροκτήματα).

 

Σε τυχόν άνωθεν αγροκτήματα λοιπόν, μπορείς να δώσεις τιμές ΕΓΣΑ σε στάσεις σου, βάθρα και πάει λέγοντας και με κοινά σημεία να "λύσεις" τα πάντα σε ΕΓΣΑ και να δουλεύεις με το GPS σου με τους ανάλογους μετασχηματισμούς.

Επίσης, πρώτα κάνε σωστά την επίλυση της ευρύτερης περιοχής απο τα ορόσημα (σπανίως να κάθονται όλα,ειδικά αν δε πρόκειται για αναδασμούς ή νέες διανομές), μια ευρύτερη αποτύπωση και βλέπεις...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας συνάδελφοι θα ακολουθήσω τον τρόπο που προτείνεται αλλά το θέμα είναι πως να δουλέψω σε hatt με το gps;όπως είπα και παραπάνω έχω δώσει τιμές εγσα στα βάθρα του υπ. γεωργίας των οποίων γνωρίζω τις συντ/νες τους ,Kane όταν λες κοινά σημεία τι εννοείς,άλλα οριοθετημένα αγροτεμάχια;τις κορυφές του αγροτεμαχίου τις έχω βγάλει απο τα ορόσημα με καθετότητες/παραλληλίες σε συντ/νες της διανομής μου.Συγγνώμη αν κουραζω με τις ερωτήσεις αλλά το παλεύω πολύ καιρό και είναι η πρώτη φορά που θα κάνω αυτή την εφαρμογή και δεν θέλω να κάνω καμμιά μ....

nbr αν είχα ταχύμετρο θα έκανα αυτο που αναφέρεις αλλα δυστυχώς μόνο gps παίζει.

Και μια ακόμη ερώτηση όσο αφορά τον συντ. κλίμακας που αναφέρει ο dimamp αν κάνω γεωαναφορά με rubbershit επιλεγοντας κοινά σημεία τα 2 τριγ/κά που έχω θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε parispo . Έχεις δημιουργήσει σωστά ,σύμφωνα με τις περιγραφές σου την διανομή τω τεμαχίων όπως τα έδωσε η τοπ. Υπηρεσία σε σύστημα μικρών φύλλων ΗΑΤΤ. Αυτά όλα «θεωρητικά». Μένει τώρα να μεταφέρεις …στο χωράφι σου μία στάση , με τιμές (συν/νες) του ίδιου συστήματος, που να «βλέπει» το τργ. Ή δύο στάσεις για να κάνεις την αποτύπωση (ευρύτερη περιοχή γιατί μπορεί να μη σου κάτσει) και μετά την οριοθέτηση. Μετά την οριοθέτηση δίνεις τιμές ΕΓΣΑ με το «πιατάκι». Αν θέλεις να κάνεις ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ σε κληροτεμάχια της Τοπ. Υπ. θέλεις (Tachiemeter) Tαχύμετρο. Αν θέλεις μόνο «Αποτύπωσης» μιας υφιστάμενης κατάστασης τότε gps και εγώ μαζί σου. Πάντως, κατά κανόνα, όργανο τοπογραφίας είναι το θεοδόλιχο – σταθμός. Αυτό έπρεπε να αγοράσεις πρώτα. Γνώμη μου.

Τώρα για το συντελ. Κλίμακας. Εγώ πιστεύω πως δεν είναι σωστό να «σμικραίνουμε» το σχέδιο πολλαπλασιάζοντας με…0,99965 π.χ. Η απόσταση του κάθε τοποσταθερού σημείου πρέπει να «σμικραίνει» σε σχέση με τη στάση από την οποία έγινε η μέτρηση- αποτύπωση. Στην περίπτωση που βρούμε ένα «έτυμο» σχέδιο τότε το. ..«μερεμετούμε- μπαλαμουτιάζουμε». Αν όμως οι μετρήσεις είναι δικές μας το ξανα-υπολογίζουμε. Από σύστημα σε σύστημα υπάρχει πάντα (λόγω της απόκλισης κατακορύφου) και μια στροφή.

Link to comment
Share on other sites

Στα πολύ σωστά που προσέθεσαν οι συνάδελφοι να συμπληρώσω ότι αναφερόμουν για το συντελεστή γραμμικής παραμόρωσης του ΕΓΣΑ87...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος nbr με κάλυψε απολύτως... Το ταχύμετρο γίνεται "GPS" (ορεξη για δουλειά να'χεις) , το αντίστροφο όχι πάντα.

 

Η περίπτωση που το GPS τα κάνει όλα ειναι η εξής. Δουλεύεις σε ένα αγρόκτημα χρόνια. Εχεις τις παλιές τιμές των βάθρων Υπ.Γ. Εχεις δώσει τιμές, έχεις κάνει επιλύσεις στην ευρυυυυυυτερη περιοχή. ΤΟΤΕ πας με το GPS σου, δίνεις ΕΓΣΑ στις κύριες στάσεις σου,βάθρα σου, κλπ κλπ και με μετασχηματισμό ομοιότητας , θα μπορείς να αποτυπώνεις, οριοθετείς σε ΕΓΣΑ και να "ταιριάζουν" με τα Hatt.

 

Μέσες άκρες.

 

Οσο για οτ k οντως η σμικρυνση ειναι ημίμετρο. Χάνεις ελάχιστα, μόνο αν η περιοχή εφαρμογής είναι κοντά στα σημεία που κάνεις το meremetation. Πάντως, δν ειναι να σε ανησυχεί. Υπολογίζεται πανεύκολα για μια περιοχή με ένα τύπο όλο κι όλο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.