Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή λογισμικού και firmware συσκευής για μεταπώληση


amolofos

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα λογισμικό για μία συσκευή. Θέλουμε η συσκευή αυτή να λειτουργεί μόνο με το λογισμικό αυτό. Άρα θα πρέπει να σβήσουμε οτιδήποτε έχει μέσα της από τον κατασκευαστή. Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε και το firmware. Τέλος, τη συσκευή αυτή με το νέο λογισμικό-λειτουργικό θα την μεταπουλήσουμε. Τονίζω ότι από το λογισμικό που είχε στην αρχή δεν θα αλλάξουμε - σπάσουμε κάτι, αλλά θα τα σβήσουμε όλα. Θα μείνει μόνο το hardware της συσκευής με το λογότυπο του κατασκευαστή.

 

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τις γνώσεις να κάνουμε κάτι τέτοιο;)

Γνωρίζει κανείς, αν αυτή η αλλαγή και η μετέπειτα μεταπώληση (όχι ιδία χρήση) είναι νόμιμη; Χρειάζομαι την άδεια του κατασκευαστή;

Έχει κανείς οποιαδήποτε πληροφορία, άποψη, ιδέα για το θέμα αυτό;

 

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε ένα ebook reader και θέλουμε να του πετάξουμε τα μάτια έξω. Θέλουμε να του βάλουμε το δικό μας λειτουργικό και το δικό μας πρόγραμμα ανάγνωσης.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

Ο κατασκευαστής , συνήθως, πουλά υλικό και λογισμικό και εγγυάται την καλή λειτουργία του υλικού η οποία βασίζεται στο λογισμικό του.

 

Η παρέμβαση στο firmware , αν και λίγο παρακινδυνευμένη κάποιες φορές , σίγουρα καταργεί την όποια εγγύηση καλής λειτουργίας.

 

Τη συσκευή , πιθανότατα μπορείς να την πουλήσεις μαζί με το λογισμικό που εσύ έφτιαξες , απλά , ξεχνάς την όποια υποστήριξη από τον κατασκευαστή της συσκευής. Ο αγοραστής , σίγουρα δεν καλύπτεται από τον κατασκευαστή. Μπορεί εσύ να του εγγυηθείς καλή λειτουργία για το πρόγραμμά σου , όταν όμως η συσκευή πάει για service και βρουν διαφορετικό από το προδιαγεγραμμένο λογισμικό , δεν το γνωρίζω αν και κατά πόσον θα σε καλύψουν. Εσένα ή τον μελλοντικό αγοραστή.

 

Χρειάζεται μελέτη της σύμβασης παραχώρησης και χρήσης για την εν λόγω συσκευή. Εκεί , κάποιος με εμπειρία σε νομικά ζητήματα, θα σου απαντήσει με σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτησή μου μοιάζει με την εξής

Αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο και του αλλάζουμε το πρόγραμμα στον chip ελέγχου . Είναι νόμιμο αυτό; Και μετά την αλλαγή, μπορούμε να το πουλήσουμε (νόμιμα εννοείται);

 

Καθώς η ερώτησή σου είναι πολύ γενική, δεν πιστεύω να μπορεί να δοθεί σύντομη απάντηση.

Εξαρτάται από

1. το είδος του hardware (άλλο είναι ένας CNC τόρνος, και άλλο είναι ένα ipod)

2. το αν προκύπτουν ζητήματα ασφαλείας (συνήθως προκύπτουν)

3. την συμφωνία αγοράς και μεταβίβασης

 

 

Αλλο παράδειγμα: Αγοράζεις ένα laptop με εγκατεστημένο το A λειτουργικό σύστημα. Το σβήνεις και εγκαθιστάς το B. Μετά το πουλάς. Δεν βλέπω τίποτα παράνομο, είτε το Β είναι δικής σου κατασκευής (λέμε τώρα), είτε είναι αγορασμένο.

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημα είναι καθαρά νομικό. Ενα ebook δεν είναι μόνο hardware αλλά και software και εσύ αγοράζεις και τα δυο ταυτόχρονα. Αν ο κατασκευαστής του ebook επιτρέπει τις μετατροπές στο λειτουργικό δεν θα έχεις πρόβλημα, αν τις απαγορεύει (στην άδεια χρήσης) προφανώς θα έχεις πρόβλημα ειδικά αν η αλλαγή στο λειτουργικό έχει και εμπορικό κέρδος όπως θέλεις να κάνεις. Οπότε ρωτάς τον κατασκευαστή ή μια καλύτερη λυση κατά την γνώμη μου είναι να βρεις ένα κινέζο κατασκευαστή oem ebook που χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα που γνωρίζεις και αγοράζεις ebook χωρίς λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να μας πεις ποια συσκευή έχεις υπ΄όψιν σου.

 

Γενικά, κάθε φορά που αγοράζεις κάτι τεχνολογικό το οποίο έχει λειτουργικό σύστημα, εμφανίζει στην αρχή την άδεια χρήσης η οποία αναφέρει ρητά τι επιτρέπεται να κάνεις και τι απαγορεύεται.

 

Συνήθως λέει: disassembly, reverse engineering, ... is prohibited.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά πάνω και από την οποιαδήποτε άδεια χρήσης, υπάρχουν οι νόμοι. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας όρος, π.χ. reverse engineering is prohibited, που να θεωρείται από την ισχύουσα νομοθεσία καταχρηστικός και άκυρος, και τελικά να επιτρέπεται το reverse engineering.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά.

Δεν το έχω ψάξει αρκετά ακόμα, τόσο νομικά όσο για το ποια συσκευή συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσω. Όταν θα βρω περισσότερες πληροφορίες θα ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά πάνω και από την οποιαδήποτε άδεια χρήσης, υπάρχουν οι νόμοι. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας όρος, π.χ. reverse engineering is prohibited, που να θεωρείται από την ισχύουσα νομοθεσία καταχρηστικός και άκυρος, και τελικά να επιτρέπεται το reverse engineering.

 

Θα με ενδιάφερε πολύ να μάθω αν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι και ποιοί είναι για να τους βρω και να τους διαβάσω.Έχω πολλά υπ'όψιν μου με τα οποίά δεν ασχολούμαι επειδή δεν μπορώ να τα αξιοποιήσω εμπορικά λόγω αυτών των όρων. Νομίζω υπάρχουν αυτοί οι όροι λόγω προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.