Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα μηχανολόγων για μεταλλική κατασκευή


koulid88

Recommended Posts

Με την εφαρμογή του Ευροκώδικα θα κοπεί και το δέντρο και το δάσος. Τέρμα οι υπολογισμοί στο χέρι, ότι υπολογίσει το λογισμικό. Ακόμα και όσοι ξέρουν να λύσουν οικονομή ή έστω φορείς με το χέρι θα το ξεχάσουν (δυστυχώς).

 

 

Τώρα μου μπήκανε ιδέες. Ο αδερφός μου είναι Πολ/Μηχ, θα δω τις σημειώσεις και τα βιβλία του να συγκρίνω την ύλη. (αναζήτηση από εγκυκλοπαιδική περιέργεια).

 

Την τεχνική μηχανική Ι - Στατική την έχουμε διδαχτεί σίγουρα. Βλέπω τις ασκήσεις εδώ https://eclass.upatras.gr/modules/document/document.php και θυμάμαι ότι τα έχω διδαχτεί σε περισσότερα από ένα μαθήματα.

 

Δυναμική - ταλαντώσεις ομοίως.

 

δεν γνωριζεις οτι ο EC εφαρμοζεται χρονια στα μεταλλικα. Δεν γνωριζεις οτι για να λυνεις στον Η/Υ πρεπει να ξερεις να λυνεις πρωτα στο χερι. Μην ασχολεισαι με το αντικειμενο των πολιτικων οπως οι πολιτικοι δεν ασχολουνται με την αεροναυπηγικη.παρε πρωτα διπλωμα πολιτικου.βαλε τον αδερφο σου να στα εξηγησει

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω ότι εφαρμόζεται στα μεταλλικά επειδή δεν έχω ασχοληθεί με στατικά/αντισεισμικό και δεν έχω τέτοιο σκοπό. Ξέρω ότι θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή του Ευροκώδικα σε όλα τα κτίρια το επόμενο έτος και θα γίνει το έλα να δεις. Ακόμα και για το μπετό, για κάθε κατηγορία (π.χ. 25/30) θα υπάρχουν 6-7 υποκατηγορίες από τις οποίες θα επιλέξει ο μελετητής την καλύτερη για την κάθε περίπτωση.

 

Μεταλλική κατασκευή έχω μάθει να υπολογίζω με το χέρι. Φορείς, συνδέσεις, κτλ.

 

Το 90% των νέων μηχανικών δεν ξέρουν να κάνουν μελέτη με το χέρι. Μακάρι να είσαι και εσύ στο 10% που ξέρει. Οι Π/Μ δεν ασχολούνται με την αεροναυπηγική αλλά ασχολούνται με τα υπόλοιπα Η/Μ. Ξέρεις σε πόσες μονοκατοικίες στην επαρχία έχει κατατεθεί αμοιβή μηχανολογικών σε μη Π/Μ; Ίσως και σε καμία.

 

Ενημερωτικά, στο πρόγραμμα σπουδών έχουμε μάθημα "Ανάλυση Μεταλλικών Κατασκευών"

http://www.mead.upatras.gr/lang_el/labs/view_details/2

 

Το θέμα είναι ότι δεν έχω δικαίωμα υπογραφής στατικών οπότε δεν τα υπογράφω. Έχω όμως κάθε δικαίωμα να διευρύνω τους γνωστικούς μου ορίζοντες και σε άλλα πεδία.

Link to comment
Share on other sites

Μα φυσικά, εξάλλου, κι εγώ φροντίζω να διευρύνω τους ορίζοντές μου συνεχώς. Και, χωρίς πλάκα, η αεροναυπηγική είναι από τους αγαπημένους μου τομείς... φυσικά, δεν ασχολούμαι επαγγελματικά.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία Αlexispap,

Aυτό τον καιρό ασχολούμαι με τον σχεδιασμό του Su-69 και θα ήθελα λίγο βοήθεια στη σχεδίαση.

Δεν μου βγαίνει ο ελιγμός κόμπρα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν για να κλείσουμε το θέμα όμορφα και πολιτισμένα.

Οι μηχανολόγοι δεν μπορούν να εκπονήσουν στατική μελέτη.

Απλά πράματα. Δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ούτε τα μαθήματα στατικής, αντισεισμικής τεχνολογίας κ.ο.κ.

Άλλο αν διδάσκονται τα στοιχειώδη, τα οποία βέβαια δεν επαρκούν για τις στατικές μελέτες.

Και για να κλείνουμε, έχει καταντήσει αηδία το ένα πεδίο να εισχωρεί στο άλλο και το αντίστροφο. Είναι γελοίο πλέον. Ακούς για τοπογράφους για στατικά 2 ορόφων, τώρα οι μηχανολόγοι...δηλαδή κρατήστε κάποια σοβαρότητα.

Άλλο θέμα οι γνώσεις και τα προγράμματα σπουδών και άλλο τα επαγγελματικά διακαιώματα. Όπως είναι μεγάλο ανέκδοτο οι πολ. μηχανικοί να υπογράφουν μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά, τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά.

Με την παραπάνω λογική κλείστε τις σχολές τοπογραφίας, αρχιτεκτονικής, μηχανολογίας κ.τ.λ.

Εφόσον τα υπογράφει όλα ο πολ. μηχ.

Και για αυτή την γελοία μη σοβαρή κατάσταση και χαμηλοτάτου επιπέδου ευθύνεται το καφενείο το ΤΕΕ με το χαμηλό επίπεδο και την συντεχνιακή-συνδικαλιστική συμπεριφορά και τον στάβλο που έχει μαζέψει τα κομματόσκυλα. Δεν είναι δυνατόν επιμελητήριο εν έτη 2000 και μάλιστα που νομίζει ότι ανήκει στην Ευρώπη να έχει τέτοια συμπεριφορά.

Είναι το μόνο επιμελητήριο στον κόσμο που γελοιοποιεί τα ίδια τα μέλη του, δηλαδή τους μηχανικούς !!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, και Καλή Χρονιά, Ίσως ο Sdim να το εχει αναφέρει νωρίτερα, παρακολουθώ τη συζήτηση αλλά δεν εχω δει όλες τις απαντήσεις. Απλά θα ήθελα να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά του γιατί έχουμε τελειώσει το ίδιο τμήμα.

Εμείς λοιπόν έχουμε δικαιώματα ηλεκτρολόγου, το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είχε μόνο ένα μάθημα "ηλεκτροτεχνία και ηλεκτρικές μηχανές".

Αντίθετα, είχαμε, στατική, αντοχή 1, αντοχή 2, και τα υπόλοιπα μαθήματα επίλογής/ή τομέα,

ανώτερη αντοχή 1, , ελαφρές μεταλλικές κατασκευές 1,ανάλυση μεταλλικών κατασκευών, και φυσικά πεπερασμένα, 1 μάθημα στο τομέα και 1 επιλογής. Από όσα αναφέρθηκαν τα 3 πρώτα και τα πεπερασμένα 1 ήταν όσα διδάχθηκαν όλοι οι φοιτητές. Και φυσικά αρκετά μαθήματα ταλαντώσεων, αφού εφαρμόζαμε την ίδια θεωρία σε διαφορετικά πεδία. 8 μαθήματα +ταλαντώσεις.

Κοιτάζοντας ΤΩΡΑ το πρόγραμμα σπουδών των πολιτικών μηχανικών της πάτρας βρήκα 9 μαθήματα σχετικά με μηχανική υλικών, αντοχή, πεπερασμένα, στατική και λοιπές κατασκευές. Και πάλι 3-4 στους βασικούς τομείς.+αντισεισμικά.

 

Έγω όταν έμαθα περίπου στο 3ο ετος ή και ξανά όταν τελείωσα και κοιτούσα τα δικαιώματα μας μου έκανε τεράστια εντύπωση και με χάλασε που δεν υπογράφαμε στατικά, γιατί μας είχαν πρήξει στη σχολή και μάλιστα είχαμε και καθηγητή πολιτικό μηχανικό. το θεωρούσα δεδομένο, ειδικά από τη στιγμή που στα ηλεκτρολογικά είχαμε μόνο ένα μάθημα, +σαε και ρομποτική. Δε πιστεύω ότι μπορούμε να σηκώσουμε διώροφο...., αλλά μεταλλικές κατασκευές τύπου δικτυωμάτων πιστεύω ότι θα μπορούσαμε μετά από ενασχόληση, εξάλλου γίνεται να μαθαίνουμε για "Στατικά" πλαισίων αεροπλάνων και πλοίων και να κολλάμε στις γήινες......

 

δεν είμαι εδώ για να σας πείσω ότι αξίζουμε και πρέπει αλλά προσπαθώ να εξηγήσω την επιμονή του sdim.

Μπορεί δηλαδή να ήταν θέμα λάθους προγράμματος σπουδών από το τμήμα μας, και εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να ακουμπήσουμε στατικά.

Link to comment
Share on other sites

Καλέ μου φίλε, μετά από 5 χρόνια εντατικών σπουδών στα στατικά, έχοντας δώσει ειδικό βάρος στις μεταλλικές κατασκευές (όχι μόνο χαλύβδινες) και κατέχοντας μεγάλο μέρος της αεροδυναμικής των αεροσκαφών, έχω πλήρη επίγνωση ότι δεν πρέπει να ασχολούμαι με τα στατικά των αεροσκαφών και των πλοίων σε επίπεδο πέρα του ερασιτεχνικού...

 

Τώρα, αν σε εσάς με δύο μαθήματα ηλεκτροτεχνίας σας δίνουν πλήρη δικαιώματα ηλ/γου, τι να πω...

Link to comment
Share on other sites

με ένα.....

δεν είπα ότι είναι σωστό....αλλά πραγματικά πιστεύω ότι φευγοντας από τη σχολή θα μπορούσα να κανω πχ δικτυωματα η αναλογες μεταλλικές κατασκευές, και αυτό γιατί από τα 10 πραγματα που μου έδωσε η σχολή, τις μεταλλικές μου τις έδωσε πάρα πολύ καλά και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από αρκετά άλλα.Προφανώς κανοντας 1-2 ακόμα και 10 μαθηματα στη σχολή δε σημαίνει ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε ένα τομέα, αλλά σε κατευθύνει προς αυτόν!!!! κανείς δε βγήκε από σχολή έτοιμος να ανταποκριθεί σε στατικά ακομα και αν τελειωσε πολιτικός μηχανικός. Προφανώς αν βγαινοντας μηχ μηχ και βλεπεις οτι το ιδιο το κρατος σου κοβει τα χερια σε αυτο που σε μαθαινε στη σχολή....λογικό ειναι να μην ασχοληθεις μετα διευρυνοντας τις γνωσεις σ, ουτε ερασιτεχνικά.

Αυτό που προσπαθώ να πω και πιστεύω είναι ότι ενας νεος πολιτικός μηχανικός που βγαινει από σχολή ίσως να μη ξερει περισσοτερα από εναν αντιστοιχα νεο μηχανολόγο μηχανικό πάνω στις μεταλλικές!

Link to comment
Share on other sites

...πιστεύω είναι ότι ενας νεος πολιτικός μηχανικός που βγαινει από σχολή ίσως να μη ξερει περισσοτερα από εναν αντιστοιχα νεο μηχανολόγο μηχανικό πάνω στις μεταλλικές!

 

Κοίταξε, πραγματικά δεν υπάρχει πεδίο σύγκρισης... Γιαυτό ανέφερα την αεροναυπηγική. Μόνο όταν γνωρίσεις καλά έναν τομέα μπορείς να αναγνωρίσεις τις ελλείψεις σου.

Σκέψου ότι υπάρχουν ΠΜ που κάνουν μόνο σιδηρά, όπως και ΠΜ που κάνουν μόνο μπετά.

Τι νομίζεις, ότι επειδή είμαι ΠΜ μπορώ να κάνω και μπετά, και σιδηρά, και σήραγγες, και γεωτεχνικά, και φράγματα, και υδραυλικά, και λιμενικά, και αεροδρόμια, και οδοποιία, και κυκλοφοριακή ρύθμιση, και...

Κι όμως, όλα αυτά τα έχω διδαχθεί, τουλάχιστον σε δύο εξάμηνα... Χρειάζεται λίγη σύνεση (και η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΜ την έχει) ώστε να ξέρει κανείς μέχρι που θα απλώσει τα πόδια του. Η ευρύτητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας δόθηκε για να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα επαγγελματικής φύσεως και όχι για να ασχολείται ο καθένας με ό,τι νά 'ναι.

Αλλά θα κάνω μία ερώτηση: Αν κάποιος θέλει να κάνει σιδηρές κατασκευές, έχει λογική να σπουδάσει μηχανολόγος και μετά να ζητάει αλλαγή επαγγελματικών δικαιωμάτων;

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε, πραγματικά δεν υπάρχει πεδίο σύγκρισης... Γιαυτό ανέφερα την αεροναυπηγική. Μόνο όταν γνωρίσεις καλά έναν τομέα μπορείς να αναγνωρίσεις τις ελλείψεις σου.

 

Αλλά θα κάνω μία ερώτηση: Αν κάποιος θέλει να κάνει σιδηρές κατασκευές, έχει λογική να σπουδάσει μηχανολόγος και μετά να ζητάει αλλαγή επαγγελματικών δικαιωμάτων;

 

Κρατάω τη πρώτη παράγραφο ως απάντηση σ, στο οποίο διαφωνούμε, και γιαυτό παρέπεμψα στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων σπουδών των δύο τμημάτων.καλώς ή κακώς αυτό παρατήρησα. τι αντεπιχείρημα έχεις πάνω σε αυτό???

Απλά να απαξιώνεις με αγενές τρόπο τα όσα διδάχθηκα αναφέροντας με υπεροψία ότι δεν υπάρχει σύγκριση?????

Πάντως με τα λεγόμενα σ, θα περίμενα να δω τουλάχιστον 20 μαθηματα στατικής στο πρόγραμμα των σπουδών..όχι εννιά....

 

Δεν εχω παρατηρήσει μέχρι τώρα ιδιαίτερη σύνεση από πολιτικούς μηχανικούς, ας μην επεκταθούμε σε αυτό....άποψη μ, δε το λέω προσωπικά.

 

Στην ερώτηση σ, η απάντηση είναι ΟΧΙ, αλλά θα σου πω απλά να χαλαρώσεις, το εχεις πάρει πολύ πατριωτικά, δε πάω να σου κλεψω τη δουλειά,ΔΕ ΜΙΛΗΣΑ ΚΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, συζήτηση κάνουμε, και απλά ανέφερα ότι μου κακοφάνηκε όταν αυτά τα οποία έμαθα στη σχολή το κράτος μου απαγορεύει να τα χρησιμοποιήσω.

 

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείς συνέχεια είναι άσχετο, εγώ δε μίλησα για στατικά μέσω πχ ενός βιβλίου που κάποτε διάβασα ερασιτεχνικά, εγώ μίλησα για 8 σχετικά μαθήματα σε ένα πολυτεχνικό τμήμα που υποτίθεται οτι σε προετοιμάζει για να βγεις στο επάγγελμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.