Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Mac vs PC


asterixx

Recommended Posts

Είναι καθαρά ζήτημα "μάζας". Βέβαια δημιουργείται φαύλος κύκλος. Όσο δεν υπάρχουν προγράμματα τόσο δεν υπάρχουν χρήστες και όσο δεν υπάρχουν χρήστες τόσο δεν υπάρχουν εταιρείες πρόθυμες να υποστηρίξουν το λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 77
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ας μου συγχωρέσουν οι mods την διαδοχική δημοσίευση, αν φυσικά μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια μετά την παρέλευση τόσων ωρών. Μιας και αναφέρθηκε σε DSP εκδόσεις ο συνάδελφος cv01302 έχω να πω ότι το πείραμα μου απέτυχε. Το Snow_Leopard μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε μηχανήματα με την σύνθεση που δίνει η Apple στο site της. Κοινώς είναι και αυτό "κλειδωμένο" στο hardware. Με τόσο περιορισμένο υλισμικό όμως λογικό δεν είναι να μην έχει πρόβλημα με τους οδηγούς συσκευών; Τελικά νομίζω ότι αν τυχόν το linux υποστηριχθεί από μεγάλες εταιρίες λογισμικού, όπως η Autodesk π.χ., η Apple θα μείνει ακόμα πιό πίσω στο μοίρασμα της πίτας...

 

υπάρχουν τρόποι να γίνει εγκατάσταση του snow leopard σε μη apple hardware (όπως και του leopard), αλλά είναι παράνομο σύμφωνα με την EULA ακόμα και για νόμιμα αγορασμένα macosx.

Link to comment
Share on other sites

Τότε δεν είχα γεννηθεί!:P

 

 

κι εγώ ήμουν μόλις 14!

 

Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος που "δεν θα ρίσκαρες να επιστρέψεις σε αυτούς"? Το ρωτάω αυτό διότι έχω περίεργες εμπειρίες από win σε βαθμό που η μετάβαση στο mac ήταν μονόδρομος.

 

Λόγω ασυμβατότητας...

Link to comment
Share on other sites

Η ασυμβατότητα τόσο στο λογισμικό όσο και στο υλισμικό είναι και για μένα ο λόγος που δεν επιλέγω mac. Πέρα από τις δυσκολίες του λογισμικού δεν μπορώ να στηρίζομαι σε μια μόνο εταιρία για το οτιδήποτε συμβεί. Αν πάθει κάτι ο mac μόνο στην εταιρία μπορείς να αποτανθείς για υποστήριξη κάτι που δεν συμβαίνει στα κοινά pc. Για να απλοποιήσω λίγο το παραπάνω: αν καταστραφεί κάποιο τμήμα του hardware, ας πούμε ο σκληρός μιας και οι σκληροί είναι οι πιό ευαίσθητοι πλέον, θα πρέπει να περιμένω από την apple να μου τον αντικαταστήσει ακόμα και αν πιέσω, επί πληρωμή, να κάνει πιό γρήγορα. Αντίθετα στο pc μου κάνω μια βόλτα μέχρι το πλησιέστερο κατάστημα, αγοράζω τον σκληρό που θέλω και σε 3 ώρες είμαι έτοιμος. ;)

Link to comment
Share on other sites

Για να απλοποιήσω λίγο το παραπάνω: αν καταστραφεί κάποιο τμήμα του hardware, ας πούμε ο σκληρός μιας και οι σκληροί είναι οι πιό ευαίσθητοι πλέον, θα πρέπει να περιμένω από την apple να μου τον αντικαταστήσει ακόμα και αν πιέσω, επί πληρωμή, να κάνει πιό γρήγορα.

 

Τσου!:P

 

Δεν ισχύει το παραπάνω, τουλάχιστον για τους Αθηναίους χρήστες. Απλά είναι λιγότερες οι επιλογές σου πράγματι (συγκριτικά με τα pc) αλλά σε καμία περίπτωση δεν μένεις μόνο στην apple/αντιπροσωπεία. Αν υπήρχε τέτοιο μονοπώλιο...

Link to comment
Share on other sites

Έξοδος HDMI έχουν τα macbook;

Όχι δεν έχουν. Άρα τελικά, ΔΕΝ αξίζει η αγορά τους...... ;)

Πάρε έναν αντάπτορα displayport to HDMI (ή DVI) για να το συνδέσεις στην οθόνη σου.

Και για να σε προλάβω, επειδή ενδεχομένως να εννόησες να το συνδέσεις με την HDTV σου (και όχι απλά με οθόνη), όχι δεν μεταφέρεται ΚΑΙ ήχος (σ.σ. αν και η τεχνολογία υπάρχει, ειδικά αν συγκρίνουμε τα specs dp vs hdmi, to dp yπερτερεί. Χωρίς να το έχω ψάξει πολύ, δεν γνωρίζω γιατί δεν γίνεται η μεταφορά ήχου. Κάτι ακούγεται ότι στο προσεχές μέλλον δεν θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα). Άρα, είτε θα έχεις ένα παραπάνω καλώδιο για τον ήχο, είτε θα αγοράσεις εξαρχής αυτόν τον αντάπτορα που βγάζει και ήχο (διαθέσιμος σε 1-2 μήνες).

Για τα πρακτικά, οι σοβαρές οθόνες (ξέρεις, όχι αυτές με το ΤΝ panel) έχουν και τους δύο τύπους εξόδων (DP+HDMI).

 

@cna:

Προφανώς δεν (υπο)εννόησα οποιαδήποτε σχέση σου με την μικρομαλακή, κουβέντα κάνουμε. Εξακολουθώ να σου λέω, πως οι τιμές που αναφέρεις, δεν αφορούν τις retail εκδόσεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 ειδών εκδόσεις (για την άδεια αναφέρομαι, όχι για το λογισμικό), ήτοι OEM, DSP, AE, Retail.

 

1). "OEM" is for "super" PC manufacturer such as AT&T (out of market already, but "OEM" software still available?!), NEC-Packard Bell (merge together already), DELL, IBM, Compaq, Acer, DTK, any other PC manufacturers who have "OEM" license agreement with Microsoft (large volume quantity monthly and sold with their mainboard, hard drive, system/upgrade). Price is a lot cheaper but tech support go through whoever sell it (Microsoft do not provide tech support for end-users)

 

2) "DSP" - so called "Delivery Service Partner". This is almost the same package as "OEM" on (1) but charge their "partners" (Microsoft DSP dealers) higher price (compared with "OEM" as above) and let "partners" solve end-user's problem with the "help" of Microsoft & Developers on Web sites. I'm glad to see tons of valuable info on manufacturers Web sites (such as Intel, Microsoft, Creative Labs, Adaptec, ... ) during last few months .

 

3) "AE" is the one we like the best. The price is super (academic discount), service (tech support) go through Microsoft directly, but sold to "qualified" users only. The reason why we like this program is this program is designed for "limited" users (for educational purpose only). Maybe Microsoft thought all educational related users have financial problem (?) or there's no way to stop piracy copy of Microsoft software just because software are overpriced (educational users do have a high percentage to make illegal copy of PC software). How nice if everybody can enjoy free software (such as "Shareware") like your surfing on Cyberspace.

σ.σ. Η ΑΕ παίζει να έχει καταργηθεί.

 

4) "Retail", που ουσιαστικά με την οποία μπορείς να κρατήσεις την άδεια χρήσης για όσο θέλεις και για όποιο μηχάνημα θες (single use κάθε φορά), ανεξαρτήτως αναβάθμισης, και έχεις κατευθείαν support στην MS. Εκτός αν θες να μου πεις ότι κάθε φορά που αναβαθμίζεις στο desktop σου οποιοδήποτε κομμάτι hardware, αγοράζεις μια νέα άδεια χρήσης ΟΕΜ/DSP.. Ειδάλλως είσαι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ.

 

Okay, now you know the difference between OEM, DSP, AE and Retail packages. The priority should be "AE" (if qualified), "OEM" (if bundle with mainbord, hard drive or system/upgrade), "Retail" (if you don't even want to update a mainboard or hard drive to qualify for "OEM".

 

Και κάτι άσχετο, όταν αγοράζω pc-laptop, γιατί είμαι υποχρεωμένος να πάρω τα 32-bit (κατά 99% home premium edition), με ότι αρνητικό συνεπάγεται? Γιατί δεν υπάρχει επιλογή να διαλέξω εγώ, εκτός από τα bit που θέλω, και την έκδοση λειτουργικού που θέλω, πληρώνοντας την διαφορά? Γιατί να είναι "προεγκατεστημένο" το λειτουργικό (την πρώτη φορά που το τρέχεις, διαλέγεις κάποιες επιλογές που δεν μπορείς να τις αλλάξεις μετά στο μέλλον), οπότε αν πάει κάτι στραβά να τρέχω και να μην φτάνω? Ρητορική ερώτηση, η απάντηση έγκειται ακριβώς πάνω ;)

 

Υ.Γ. Σε προκαλώ να μου βρεις (skroutz it) την φθηνότερη έκδοση retail windows vista, σε όποια έκδοση θες. Μην μου πεις για την upgrade έκδοση (που αρκετοί δεν το αναφέρουν και μπορείς να το μπερδέψεις με την retail), έλεγξε το εύρος τιμών που συγκλίνει σε μία συγκεκριμένη τιμή, και θα καταλάβεις ότι είναι η σωστή retail. Μην εκπλαγείς αν την βρεις πολλαπλάσια των 100 (ΟΕΜ) που μου είχες πει.

Η RETAIL έκδοση του Snow Leopard (που σημαίνει έχω μείνει αρκετά πίσω στο λογισμικό και η έκδοση upgrade δεν με καλύπτει), μαζί με την σουίτα iLife '09 (iPhoto ’09, iMovie ’09, GarageBand ’09, iWeb ’09, και iDVD), όπως και το iWork ’09 (Pages, Keynote, Numbers, αντίστοιχο δηλαδή του Office) έχει συνολικά 179 Ευρώ. Το upgrade από Leopard σε Snow Leopard έχει 29 ευρώ.

Και βέβαια, αν αγοράσεις τώρα ένα μηχάνημα apple, η τιμή περιλαμβάνει το καινούριο λειτουργικό, δεν χρειάζεται να πληρώσεις κάτι extra.

 

 

Όσο για τα υπόλοιπα:

εφ'όσον αγοράζω επώνυμες μάρκες είμαι απόλυτα βέβαιος ότι υποστηρίζονται από το λειτουργικό μου!

Κανείς δεν είπε οτι δεν υποστηρίζονται απο το λειτουργικό σου. Αυτό που είπα ότι είναι το λειτουργικό σου δεν σου εγγυάται την αρμονική συνύπαρξη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Η Apple σου δίνει αυτήν την εγγύηση. Αποτέλεσμα? No crashes, no frustration, no Χ, no Υ, no Ζ, μην τα ξαναλέμε :)

 

Από την άλλη την σύνθεση την παρέθεσα ακριβώς όπως παραθετεί και η Apple την δική της

Η Apple έχει συγκεκριμένους συνεργάτες με συγκεκριμένα προϊόντα, δεν χρειάζεται να βάλει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα specs τα βάζει για να ξεχωρίζεις τις διαφορετικές εκδόσεις.

Για την οθόνη δεν αναφέρει τον τύπο panel, ίσως επειδή οι περισσότεροι, ΚΑΚΙΣΤΩΣ, δεν δίνουν και τόσο σημασία σε ένα περιφερειακό όπως η οθόνη (απεναντίας, ψάχνουν reviews για το ποια κάρτα γραφικών ή επεξεργαστής αποδίδει τα περισσότερα fps, λες και η επένδυση στα μάτια μας είναι κάτι το δευτερεύων), ή έχουν συνηθίσει στην ποιότητα της ΤΝ, ή το πιθανότερο, αν έλεγε για IPS panel, κανείς δεν θα καταλάβαινε. Μέχρι βέβαια να δουν μπροστά τους την οθόνη, και να ξεστομίσουν ένα "wow" :)

 

Είναι δυνατόν να θέλεις να αποδώσεις υψηλής ποιότητας γραφικά και να τα στέλνεις βόλτα από την RAM στην GPU;

Σαφέστατα και όχι. Εξαρτάται όμως από τί θες. Αναφέρεσαι στα low-end μηχανήματα, οπότε αν θες κάτι παραπάνω, το πληρώνεις και ανεβαίνεις κατηγορία. Από την μεσαία και άνω, όλες έχουν GDDR3.

 

Δεν μου είπες όμως τελικά ένα καλό pc-laptop, που α) Να μην έχει shared memory ram/gpu β) Να έχει LED οθόνη γ) Να έχει το πολύ δύο κάρτες γραφικών ώστε αναλόγως την χρήση να έχεις δ) πολύ μεγάλη αυτονομία (5+ έως 8 ώρες), και ε) Να μην είναι κατασκευασμένο από φθηνό πλαστικό αλλά εξ' ολοκλήρου από αλουμίνιο, τόσο για μείωση βάρους όσο και για μεγαλύτερη απαγωγή θερμότητας, αλλά και γενικότερα ποιοτικότερη κατασκευή, πόσο κάνει?

Είδα κάτι που να πληροί τις άνω προϋποθέσεις, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα κιόλας (ακόμα καλύτερο και από αλουμίνιο), αρχικές τιμές: 2.500 με ΦΠΑ . Άσε που έτρεχε και windows..

 

Το Snow_Leopard μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε μηχανήματα με την σύνθεση που δίνει η Apple στο site της

Λογικό? Ο nvel με κάλυψε.

 

Τελικά νομίζω ότι αν τυχόν το linux υποστηριχθεί από μεγάλες εταιρίες λογισμικού, όπως η Autodesk π.χ., η Apple θα μείνει ακόμα πιό πίσω στο μοίρασμα της πίτας...

Δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι πρώτα θα βγάλει π.χ. η Autodesk υποστήριξη για linux, και μετά (και αν) για Mac OS X? Ας είμαστε λίγο πιο ρεαλιστές. Διότι πολύ απλά, αν και έχουν κοινές βάσεις (Unix), το linux δεν στηρίζεται σε proprietary licenses (Windows/Mac), που σημαίνει, χονδρικά, η επένδυση σε αυτό δεν θα είναι κερδοφόρα. Το target group της apple υπάρχει, δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί εξ'αρχής. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως πολλά επαγγελματικά προγράμματα, έχουν υποστήριξη για win/mac, και όχι για linux (adobe/photoshop, graphisoft/archicad κλπ). Έχω δουλέψει και σε linux (άρχισα με suse και ubuntu, και τελικά κατέληξα στο gentoo με δικό μου compilation ΟΛΟ το software από stage 1), και έχω να σου πω πως έχει αρκετό μέλλον το linux, σε αυτόν τον τομέα, για να πάρει ένα (μεγάλο) κομμάτι από το κοπί τη πίτα..

Link to comment
Share on other sites

off topic

και τελικά κατέληξα στο gentoo με δικό μου compilation ΟΛΟ το software από stage 1)

That's hardcore dude!!!

 

ps.

Αν δεν έχεις τετραπύρηνο, χαρά στο κουράγιο σου...

Link to comment
Share on other sites

Τhanks cv01302,κατατοπιστικότατος!!!

Περίεργο ένα Sony Vaio (laptop) προ δύο ετών είχε έξοδο HDMI.Απλά έλεγα μήπως αγοράσω κανά Mac.Δηλαδή να ψάξω κάποιο με έξοδο dp.

Link to comment
Share on other sites

@cv01302 δεν θα επιμείνω περισσότερο μιας και δεν είμαι καθημερινός χρήστης mac. Να μην κατηγορηθώ στο τέλος και για συκοφαντική δυσφήμιση, ε; Πάντως αναφερόμουν κυρίως σε desktop λύσεις. Για τα lap όντως κανένα δεν δίνει τόσο μεγάλη αυτονομία αν και έχω κάποιες υπόνοιες και όσον αφορά το μέγεθος της μπαταρίας.

 

Όσον αφορά τώρα για linux vs mac έχω να πω ότι οι εταιρίες διστάζουν μόνον όσον αφορά τα "κλειδώματα" των προγραμμάτων μιας και τα άτομα που έχουν dualboot με linux μάλλον είναι περισσότερα από τους αγοραστές λύσεων της apple. Άλλωστε υπάρχουν και εταιρίες που βάζουν σε ορισμένα laptop τους linux (Βλέπε asus, acer). Πίστεψέ με αν το linux τύγχανε σοβαρής υποστήριξης (αν δηλαδή υπήρχε έστω από ένα σχεδιαστικό/στατικό πρόγραμμα για linux που να αγγίζει το επίπεδο του autocad) όλοι linux θα τρέχαμε τώρα. Για να μην αναφερθώ στον πληθυσμό των server ανά τον κόσμο που τρέχουν αποκλειστικά linux...

Link to comment
Share on other sites

Μac vs PC: Προγράμματα CAD γύρος 2ος:

 

Πιθανόν το επόμενο Autocad να βγει και για Mac!

 

http://autodesk.blogs.com/between_the_lines/2009/04/i-need-your-input-on-autocad-for-the-apple-mac-os-x.html

 

http://www.wewantapplegreece.com/index.php/688/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.