Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καλαθοφόρο και ασφάλεια εργαζομένων


vasiliki-cv

Recommended Posts

Μια (ακόμη) ερώτηση προς τους συναδέλφους. Για ανακαίνιση χρωματισμών σε δημόσιο κτίριο (χωρίς οικοδομική άδεια) αντί για σκαλωσιές θα νοικιαστεί καλαθοφόρο έτσι ώστε να μην τοποθετηθούν σκαλωσιές. Ως επι τόπου μηχανικός τι πρέπει να προσέξω ώς προς την ασφάλεια των εργαζομένων και την καταλληλότητα του μηχανήματος? Έψαξα για νομοθεσία (και στο αρχείο του zavi) αλλά βρήκα κυρίως θέματα που αφορούν τον έλεγχο του μηχανήματος και όχι ασφάλεια εργαζομένων. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=2979&cat_id=878[/url]

 

http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=3449&cat_id=884 (Δέν υπάρχει το κείμενο παρά μόνο ο τίτλος)

 

Μια καλή εικόνα της ασφάλειας εργασίας σε ύψος δίνει το αγγλικό

The Work at Height Regulations 2005

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα πρώτα, να ζητήσεις (με επίμονο ύφος αν χρειαστεί) το πιστοποιητικό καταλληλότητας ανυψωτικού μηχανήματος του καλαθοφόρου και την άδεια του χειριστή του. Βγάλε τα φωτοαντίγραφο και κράτησέ τα.

 

Στα επί τόπου, πρέπει να ελέγξεις την κατάσταση του καλαθοφόρου. Το βελόνι του, το δάπεδο του καλαθιού αν έχει τρύπες/μπαλώματα/είναι ολισθηρό, την κουπαστή του καλαθιού αν είναι σε καλή κατάσταση/αν αντέχει/είναι ολισθηρή, την πόρτα του αν ασφαλίζει/πώς ασφαλίζει κλπ.

 

Πάρε τους εργαζόμενους και πες τους τα σημαντικότερα πράγματα για εργασίες σε ύψος. Τα έχουν ξανακούσει, μάλλον θα βαριούνται να ακούσουν, αλλά εσύ θα τα πεις. Έλεγξε τα παπούτσια τους, να έχουν αντιολισθηρή σόλα (anti-slippery), εν ανάγκη προμήθευσέ τους με ζώνες 1 ή 4 σημείων (ανάλογα με τα χρήματα που διατίθενται) και υποχρέωσέ τους να τα χρησιμοποιούν. Καλό θα ήταν να έχεις και κανένα χρεωστικό για τα Μ.Α.Π. που θα χρησιμοποιούν.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες ανάτρεξε στη νομοθεσία που αφορά εργασίες σε ύψος. Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. έχει εκτενή θεματολογία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο!

 

Διαβάζω ακόμα αλλά δεν έχω βρει τι να πω στους εργαζόμενους... Τα σημαντικότερα πράγματα για εργασίες σε ύψος που αναφέρει και ο/η EngXanthi

 

Θυμάμαι πως ο Παντουβάκης μας είχε δώσει ένα πολύ καλό φυλλάδιο με θέμα την ασφάλεια αλλά δεν το έχει στην σελίδα του και εγώ το έχω χάσει, αν μπορεί κάποιος συνάδελφος να το "ανεβάσει" θα ήταν πολύ καλό (όχι μόνο για μένα φυσικά)

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω ακόμα αλλά δεν έχω βρει τι να πω στους εργαζόμενους..
.

 

 

Duties of persons at work

14. - (1) Every person shall, where working under the control of another person, report to that person any activity or defect relating to work at height which he knows is likely to endanger the safety of himself or another person.

 

(2) Every person shall use any work equipment or safety device provided to him for work at height by his employer, or by a person under whose control he works, in accordance with -

 

 

  • (a) any training in the use of the work equipment or device concerned which have been received by him; and
     
    (B) the instructions respecting that use which have been provided to him by that employer or person in compliance with the requirements and prohibitions imposed upon that employer or person by or under the relevant statutory provisions.

 

 

Για να εφαρμοσθούν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι, το προσωπικό που θα εργαστεί σε ύψος (άνω των 2,20 νομίζω είναι το όριο τους OSHA για να θεωρείται εργασία σε ύψος) να έχει λάβει εκπαίδευση που να τεκμηριώνεται.

 

Μία φορά που χρειάστηκε να κάνουμε δουλειά πάνω στην δοκό μίας γερανογέφυρας, ανέβηκα ο ίδιος μία σκάλα που κατέληγε στην γερανογέφυρα (χωρίς προστατευτικά ρέλια δεξιά και αριστερά). "Τα είδα όλα"!. Τα νύχια μου κόντευαν να τρυπήσουν τα σίδερα !

 

Ισως ένας τρόπος για να γίνει κανείς πειστικότερος και πραγματικά ευαισθητοποιημένος είναι να μπει (έστω για λίγο) στην θέση του εργαζόμενου...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

καλησπέρα,

 

για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας χρωματισμών όψεων μπορώ να

τεκμηριώσω στην τεχνική έκθεση οτι θα γίνει με χρήση καλαθοφόρου μηχανήματος εναέριας εργασίας?

να στηριχτώ σε ότι αναφέρει το site του ΕΛΙΝΥΑΕ, ή δεν καλύπτομαι από την πολεοδομική νομοθεσία?

(Το άκουσα από υπάλληλο ΥΔΟΜ το τελευταίο..)

 

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τελικά συνάδελφε τι έκανες με το παραπάνω?

Γιατί κι εμένα σήμερα μου είπε ένας συνάδελφος ότι μάλιστα μπορείς να γλιτώσεις την άδεια Μικρής κλίμακας για χρωματισμούς (αφού θα είναι χωρίς χρήση σκαλωσιάς) αν χρησιμοποιήσεις καλαθοφόρο όχημα. Ισχύει κάτι τέτοιο? γιατί δεν το έχω δει ποτέ μου

Link to comment
Share on other sites

Για την ιστορία, ρώτησα σε 2 διαφορετικές Υπηρεσίες Δόμησης και μου απάντησαν ως εξής:

 

α) Η 48ωρη λέει χρωματισμοί όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων. Εφοσον εσύ λες ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις ικριώματα δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνεις.

 

β) Τα καλαθοφόρα είναι ένας άλλος τύπος "ικριωμάτων-εργαλείου για εργασίες σε ύψος" φυσικά και θα βγάλεις κανονικά μικρή κλίμακα με όλα τα απιτούμενα (ΣΑΥ-ΦΑΥ κλπ)

 

Τα συμπεράσματα δικά σας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.