Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη καθ’ ύψος & απόσταση Δ σε υφιστάμενο με προηγούμενο ΓΟΚ


Michanikofrenia

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε υπάρχον ισόγειο που δεν τηρεί τις τωρινές προδιαγραφές περί αποστάσεων δ αν γίνει προσθήκη καθ'υψος θα πρέπει στους νέους ορόφους να προβλεψθούν αποστάσεις δ με βάση τα ισχύοντα?

Link to comment
Share on other sites

Όχι, παρασύρθηκα από την λανθασμένη βεβαιότητά μου για το αντίθετο.

 

Διορθώνω:

ΓΟΚ Αρθρο 23 παρ2:

Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα σύμφωνα με την παρ. 1, επιτρέπεται η προσθήκη καθ΄ύψος αν δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις η οποία μπορεί να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίναι τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου που καθορίζονται από τον παρόντα νόμο ή από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.

 

Ευχαριστώ highlander!

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση μου είναι η εξής:

Σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων το υφιστάμενο ισόγειο κτίσμα με οικοδομική άδεια του 1969 είναι νόμιμα κτισμένο (με τις τότε ισχύουσες νομοθεσίες) σε μικρή απόσταση από τα όρια του οικοπέδου(περίπου 1 μέτρο). Μπορεί να γίνει επέκταση καθ’υψος (προσθήκη πρώτου ορόφου) εφόσον η σημερινή νομοθεσία ζητάει μεγαλύτερη απόσταση από τα όρια?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

...αν δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις ...

 

Ξέρουμε ποιές θα μπορούσαν να ήταν αυτές οι ειδικές διατάξεις;

 

Αυτό για το οποίο ενδιαφέρομαι εγώ είναι προσθήκη καθ' ύψος σε εκτός σχεδίου περιοχή. Υπάρχει προτεινόμενη πολεοδομική μελέτη την οποία πρέπει να τη σεβαστώ. Η οικοδομική γραμμή όμως της μελέτης τέμνει το υπάρχον κτίριο.

Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση, σέβομαι την Ο.Γ. ή την αγνοώ βάση του άρθρου 23;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γειά σας,

Έχω ένα οικόπεδο, με ένα υπάρχον ισόγειο κτίριο, με άδεια πριν το '85. Η οικοδομική γραμμή συμπίπτει με τη ρυμοτομική (δεν έχει αφεθεί πρασιά), και το κλιμακοστάσιο, βρίσκεται πάνω στο πρόσωπο του οικοπέδου στο δρόμο.

Οι ιδιοκτήτες θέλουν να προσθέσουν 2 ορόφους , αλλά το ιδεατό στερεό, στον 2ο όροφο της προσθήκης κόβει το κλιμακοστάσιο.

Μπορώ να βασιστώ στην διάταξη του ΓΟΚ για τις προσθήκες που λέει ότι μπορεί να γίνει προσθήκη καθ' ύψος σε νόμιμα υφιστάμενο περίγραμμα ή πρέπει να τηρήσω το ιδεατό στερεό, και να μεταφέρω το κλιμακοστάσιο;

Link to comment
Share on other sites

Οποιαδήποτε προσθήκη θα πρέπει να τηρεί τις ισχύουσες προϋποθέσεις και διατάξεις του ΓΟΚ (και του Κτιριοδομικού για να μην τον ξεχνάμε). Το οποίο σημαίνει ότι ό,τι και αν γίνει θα πρέπει να τηρούνται και οι περιορισμοί που προκύπτουν από το ιδεατό στερεό. Αν θυμάμαι καλά η συγκεκριμένη διάταξη που αναφέρεις αφορά κτήρια που είναι νομίμως υφιστάμενα ή εξαιρεθέντα από κατεδάφιση και δεν αναφέρεται στο ιδεατό στερεό αλλά στην απόσταση Δ αλλά και στην περίπτωση που το κτήριο καλύπτει υποχρεωτικώς ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.