Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Ένα μικρό παλαιό οικόπεδο (προ 2/7/1968) με κτήριο σε παραδοσιακό οικισμό στο Νομό Αρκαδίας. Είναι αρτιο κατα παρέκκλιση.Έχει πρόσωπο σε έναν δρόμο 2,5 μ.

 

Στο ΦΕΚ που χαρακτηρίζεται ο οικισμός ως παραδοσιακός αναφέρει:

''Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ο οποίος να έχει πλάτος τουλάχιστον 4μ. Εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός τα οικόπεδα είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιαδήποτε πλάτους.''

 

Μπορεί κάποιος να μου πέι είναι ακριβώς ο διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός ώστε να ξέρω αν το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο?

Θεωρώ ότι αποκλείεται ενα τέτοιο παλαιο οικόπεδο να μην είναι οικοδομήσιμο.

 

 

1. Δεν επιτρέπεται η χρήση κεφαλαίων ούτε στο κείμενο ούτε στον τίτλο μιας δημοσίευσης. Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής του forum.

2. Παρακαλώ μεταβείτε στο Πίνακας Ελέγχου -->Προσωπικό Προφίλ-- >Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και στο πεδίο επάγγελμα συμπληρώστε την ειδικότητά σας. avgoust

Link to comment
Share on other sites

Panos80

απάντηση θα σου δώσει η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία

τι γίνεται με τα όμορα οικόπεδα?

έχουν εκδοθεί άδειες με πρόσωπο στον ίδιο δρόμο?

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

"Διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός" ενός οικισμού θεωρείται, κυρίως, ο βασικός (κεντρικός) πυρήνας του που έχει διαμορφωθεί, από την αρχική δημιουργία του οικισμού (μερικούς αιώνες πριν, σε ορισμένες περιπτώσεις) και στην πάροδο του χρόνου, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό και κανόνες δόμησης, βασισμένος, αποκλειστικά, σε παραδοσιακά στοιχεία και χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

 

Η διαμόρφωση του (κεντρικού, συνήθως) πυρήνα του οικισμού έχει επιτευχθεί, διαχρονικά, με την ανέγερση οικοδομών (ισόγειων, διώροφων ή και πολυώροφων, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του οικισμού) επί του οδικού δικτύου που δημιουργήθηκε, και αυτό διαχρονικά, για τη βασική εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων του οικισμού με χαρακτηριστικά "αυθαίρετα και χωρίς πολεοδομικούς κανόνες" και οπωσδήποτε χωρίς την "πρόβλεψη" για την κίνηση οχημάτων μέσα σ' αυτόν.

 

Η θέσπιση πολεοδομικών κανόνων δόμησης στους οικισμούς της χώρας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο του νδ του 1923 (οικισμοί προ 1923) και εξελίχθηκε στη διαμόρφωση του πλαισίου του 1985 με τα δύο πδ που αφορούν αφενός στην κατηγοριοποίηση των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2000 κατ. αφετέρου στην πολεοδόμηση αυτών των οικισμών.

 

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα "διαμορφωμένου παραδοσιακού ιστού" θα μπορούσαν να αναφερθούν τα Αναφιώτικα στην Αθήνα, το κεντρικό τμήμα της Ξάνθης και άλλων πόλεων της Μακεδονίας, το κεντρικό τμήμα της πόλης της Κέρκυρας με τα πολυώροφα κτίρια που αριθμούν ζωή αιώνων, η Ύδρα, η Μονεμβασιά, τα κεντρικά τμήματα των οικισμών των νησιών, τα κεντρικά τμήματα παλαιών ορεινών οικισμών κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια ... όπου υπάρχει πυκνή δόμηση άσχετα αν ο δρόμος έμπροσθεν είναι διπλής κυκλοφορίας 2 φορτωμένων γαϊδουριών και πλάτους < 4μ. και πληροί το οικόπεδο την απαίτηση εμβαδού.... Είναι οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Ολοι οι συνεκτικοι παραδοσιακοι οικισμοι  θεωρουνται ως διαμορφωμενοι παροδοσιακοι ιστοι? 

Για τον ορισμο της συνεκτικοτητας  ειναι η πυκνη δομηση. Οι οικοδομες απεχουν αποσταση μικροτερη των 40μ. 

 

Το ερωτημα ειναι οτι οταν απεναντι απο το δρομο δεν υπαρχουν οικοδομες , εντος συνεκτικου παραδοσιακου οικισμου, μπορει να θεωρηθει ενα οικοδπεδο οικοδομησιμο με πλατος δρομου μεταβλητου γυρω στα 4.00 m και σε καποια σημεια <4.00μ?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...


Καλησπέρα συνάδελφοι,

Μπαίνω στο θέμα,

Ένα ακίνητο (που περιλαμβάνει τμήμα κτίσματος και "κήπου"), έχει εμβαδόν με αποτύπωση 30 τ.μ. και δημιουργήθηκε το 1967. Βρίσκεται εντός σήμερα παραδοσιακού οικισμού, και κάτω των 2.000 και προ του 1923. (3 σε 1...)

Προσπαθώντας να προσδιορίσω την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, πέφτω στα κάτωθι:

Από το 1988 έως τώρα ισχύουν οι όροι (παραδοσιακός οικισμός):
α)κατά κανόνα 600τμ./π=13μ
γ)έχουν 300τ.μ/π=12μ κατά την δημοσίευη του παρόντος.
Β)(εδώ εξετάζω)κατά παρέκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο είτε κατά κανόνα είτε κατα παρέκλιση σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν οταν δημοσιεύτηκε το παρόν(1988).

Σημείωση στην κατά παρέκλιση περίπτωση Β δεν τίθεται απαίτηση πρόσβασης, προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο. Ενω για όλες τις περιπτώσεις η γραμμή δόμησης θεωρείται το κοινό όριο κοινοχρήστου ή όμορων οικοπέδων, αλλιώς αν έχει διαμορφωθεί οικοδομική γραμμή στα όμορα, αυτή την οικοδομική γραμμή.

Όταν δημοσιεύτηκε το παρόν(1988) ίσχυε φεκ του 1986 (οριοθέτηση κάτω των 2.000 κατοίκων οικισμού) το οποίο συντάχθηκε έχοντας υπόψιν τις διατάξεις του φεκ181 Δ' 1985. Βάση αυτού ίσχυαν οι γενικοί όροι που προβλέπονται στο  φεκ181 Δ' 1985 (κάτω των 2.000 κατοίκων), αρτιότητα 1.000τ.μ., και κατά παρέκλιση άρτια με όποιο εμβαδόν είχαν στις 3.5.1985 ημέρα δημοσίευσης του 181 Δ' 1985.

Το τελευταίο (κάτω των 2.000 κατοίκων)αναφέρεται ως προς την αρτιότητα, δεν αναφέρει κάτι για την οικοδομησιμότητα όμως. Πως εξετάζω την οικοδομησιμότητα του το 1986, ώστε μετά να πέσω στην περίπτωση Β των παραδοσιακών?.

Πρίν από αυτά,  ίσχυαν: (σημείωση δεν υπάρχει εγκεγκριμένο ρυμοτομικό του 23')

με το φεκ 138_1981, άρτιο και οικοδομήσιμο (λογικά κατά παρέκλιση).

με το φεκ_401_1979, κατα παρέκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο.

με το φεκ_225_1977, δεν θα ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση.

Με το φεκ_111_1968, δεν θα ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση.

Ευχαριστώ

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δες το άρθρο 6 του 181/δ/1985. Αναφέρει για την οικοδομησιμότητα. Αν δεν έχει πρόσωπο δεν είσαι οικοδομήσιμος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, MONOS said:

Δες το άρθρο 6 του 181/δ/1985. Αναφέρει για την οικοδομησιμότητα. Αν δεν έχει πρόσωπο δεν είσαι οικοδομήσιμος.

Θα πρέπει απαραίτητα να έχει πλάτος 4 μέτρα?

Όμως, αναλύοντας την νομοθεσία τελικά νομίζω ότι κάνεις λάθος.

Β)(εδώ εξετάζω)κατά παρέκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο είτε κατά κανόνα είτε κατα παρέκλιση σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν οταν δημοσιεύτηκε το παρόν(1988).

Όταν δημοσιεύτηκε το παρόν(1988) ίσχυε φεκ του 1986 οριοθέτηση κάτω των 2.000 κατοίκων οικισμού (το οποίο συντάχθηκε έχοντας υπόψιν τις διατάξεις του φεκ181 Δ' 1985). Βάση αυτού (φεκ του 1986) ίσχυαν οι γενικοί όροι που προβλέπονται στο  φεκ181 Δ' 1985 (κάτω των 2.000 κατοίκων), αρτιότητα 1.000τ.μ., και κατά παρέκλιση άρτια με όποιο εμβαδόν είχαν στις 3.5.1985 ημέρα δημοσίευσης του φεκ181 Δ' 1985.

Στο  φεκ181 Δ' 1985 άρθρο 6 παρ. 1: κάθε γήπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο ή σε δίοδο προσπέλασης. Εάν δεν έχει τότε...(τελεία). Στο άρθρο 6 παρ. 2 κατά παρέκλιση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου τα γήπεδα του άρθρου 5 παρ. 1 περιπτωση β είναι οικοδομήσιμα έστω και αν δεν έχουν πρόσωπο σε διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο. Η παράγραφος 2 καταργήθηκε το 2011.

Μέχρι το 1988 υπήρχαν οι εξής αλλαγές του φεκ181 Δ' 1985 (κάτω των 2.000 κατοίκων) Φ.Ε.Κ. 133Δ/23.2.1987 .

Στο Φεκ του 1987 κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Εάν δεν έχει τότε πρέπει να δημιουργηθεί με πλάτος 4 μέτρα....(τελεία). Το Εάν φέυγει το 1989 με το φεκ 293/Δ'/1989 (μετά το 1988 οπότε δεν μας ενδιαφέρει).

Συμπέρασμα:

Η παρ. 2 άρθρο 6 φεκ181 Δ' 1985 ισχύει και το 1988. (δεν απαιτείται πρόσωπο)

τέλοςπάντων, εμένα έχει πρόσωπο, αλλα και να μην είχε θα ήταν οικοδομήσιμο.

 

Edited by zulumpo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχεις ψάξει πολύ καλέ συνάδελφε και ενδεχομένως να έχεις δίκαιο. Εξακολουθώ να διαφωνώ μαζί σου γιατί θεωρώ ότι οι τροποποιήσεις στους νόμους έχουν αναδρομική ισχύ εκτός αν γίνεται ειδική αναφορά στο νόμο (οι γνωστές παρεκκλίσεις). Άρα λοιπόν αν πας να εφαρμόσεις τώρα το 181/δ θα το εφαρμόσεις όπως ισχύει σήμερα με τις παρεκκλίσεις του. Σε αντίθετη περίπτωση σε έναν οικισμό <2000 κατ. και όχι παραδοσιακό σαν το δικό σου, θα μπορούσες να ζητήσεις άδεια σε ένα οικόπεδο χωρίς καθόλου πρόσωπο με τη λογική ότι δημιουργήθηκε προ του 1985 (άτοπο θέλει πρόσωπο). Και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δίκιο, τους προβληματισμούς μου γράφω. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.