Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

5 ώρες πριν, MONOS said:

Το έχεις ψάξει πολύ καλέ συνάδελφε και ενδεχομένως να έχεις δίκαιο. Εξακολουθώ να διαφωνώ μαζί σου γιατί θεωρώ ότι οι τροποποιήσεις στους νόμους έχουν αναδρομική ισχύ εκτός αν γίνεται ειδική αναφορά στο νόμο (οι γνωστές παρεκκλίσεις). Άρα λοιπόν αν πας να εφαρμόσεις τώρα το 181/δ θα το εφαρμόσεις όπως ισχύει σήμερα με τις παρεκκλίσεις του. Σε αντίθετη περίπτωση σε έναν οικισμό <2000 κατ. και όχι παραδοσιακό σαν το δικό σου, θα μπορούσες να ζητήσεις άδεια σε ένα οικόπεδο χωρίς καθόλου πρόσωπο με τη λογική ότι δημιουργήθηκε προ του 1985 (άτοπο θέλει πρόσωπο). Και πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δίκιο, τους προβληματισμούς μου γράφω. 

Στο ίδιο καζάνι της πολυνομοθεσίας βράζουμε συνάδελφε. ίσως μας διαβάζει ο dimitrisGM και μας κατατοπίσει. Πάντως ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που ισχύει αυτό, καλύπτομαι όσον αφορά το πλάτος του δρόμου:

 
Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού και εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙ > Κεφάλαιο-Γ > Αρθρον-107
(Αρθ-10 ΠΔ-2/13-3-81, Αρθ-3 ΠΔ-19/28-8-81)
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Οικόπεδα τα οποία μέχρι 13-3-81, ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ/2-3-81 περιλαμβάνονταν στα όρια οικισμών προ του 1923 που καθορίσθηκαν με αποφάσεις νομαρχών, ή πράξεων των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, οι οποίες δεν ακυρώθηκαν μεταγενέστερα και ήσαν άρτια και οικοδομήσιμα, με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τη 13-3-81, εξακολουθούν να θεωρούνται άρτια και οικοδομούνται σύμφωνα με τους λοιπούς όρους του τμήματος αυτού.
 
 
>>>   >>>>
Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙ > Κεφάλαιο-Γ > Αρθρον-108
(Αρθ-19 παρ.2 και παρ.3 ΠΔ-2/13-3-81)
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
1. Ειδικά διατάγματα που αναφέρονται σε οικισμούς οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί υφιστάμενοι πρίν από το έτος 1923 εξακολουθούν να ισχύουν.
2. Οι όροι δόμησης των προηγούμενων άρθρων του κεφαλαίου αυτού δεν έχουν εφαρμογή σε οικισμούς υφιστάμενους πριν από το έτος 1923 που χαρακτηρίζονται με διατάγματα ως παραδοσιακοί και των οποίων οι όροι δόμησης καθορίζονται με διατάγματα.
 

υπαρχει και αυτη η συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/36608-όροι-δόμησης-σε-παραδοσιακούς-οικισμούς/?do=findComment&comment=621343

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους,

Τη βοήθειά σας παρακαλώ: Ακίνητο ευρίσκεται σε παραδοσιακό (ΦΕΚ 594/Δ/13-11-1978) προ '23 οικισμό και στερείται προσώπου.

1. Όσον αφορά το συντελεστή δόμησης, θεωρώ πως δεν ισχύει ο κλιμακωτός συντελεστής αλλά το 240-400 ανάλογα με την επιφάνειά του σύμφωνα με το ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 4-11-2011. Σωστά?

2. Η στέρηση προσώπου επηρεάζει την οικοδομησιμότητα, ή επικαλούμεθα την παρέκκλιση του ΦΕΚ 594/Δ/13-11-1978 εφόσον αποδεικνύεται από συμβόλαια?

Εν ολίγοις, από άλλο ΦΕΚ την οικοδομησιμότητα και από άλλο το συντελεστή δόμησης?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συναδελφοι,

Παρακαλώ να απαντήσουν όσοι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο θέμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ιστορικό:

-Γεωτεμάχιο εκτός οικισμού 5στρεμμάτων με πρόσωπο επί επαρχιακού.

-Γίνεται επανακαθορισμός ορίων παραδοσιακού που πριν ήταν <2000 κατοίκων, και συμπεριλαμβάνει εντός και το γεωτεμάχιο.

-Σήμερα το γεωτεμάχιο δεν τηρεί τον κανόνα του παραδοσιακού λόγω απαιτούμενου προσώπου.

-Η παρέκλιση του παραδοσιακού αναφέρει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση εφόσον ήταν άρτιο κατα κανόνα ή κατά παρέκλιση όταν δημοσιεύτηκε το Π.Δ. του παραδοσιακού. Πρίν δημοσιευτεί ο οικισμός ήταν <2000 κατοικών και το γωτεμάχιο ήταν εκτός οικισμού.

Ερώτηση: Αν θεωρήσω ότι πριν την δημοσίευση του παραδοσιακού το γεωτεμάχιο ήταν εντός των <2000 κατοικων οικισμού, σήμερα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση. Αν όμως θεωρήσω ότι ήταν εκτός θα ειναι άρτιο και μη οικοδομήσιμο σήμερα λόγω μικρού προσώπου επι του επαρχιακού καθώς παλαιότερα χρειαζόταν 45 μέτρα επι προσώπου. Ο επανακαθπρισμός ισχύει αναδρομικά ή όσα ακίνητα συμπεριλαμβάνονται εντός πρέπει να τηρούν τον κανόνα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.