Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια κατεδάφισης αυθαιρέτου


ΜΑRIA

Recommended Posts

Θεωρώ ότι το ΥΠΠΟ θα θεραπεύσει την κατάσταση δίνοντας ταυτόχρονα έγκριση για την υπαγωγή και εντολή για την κατεδάφιση. Η αυθαιρεσία είναι του 1960 ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας, με βοηθάτε πάρα πολύ! Δηλ. να δηλώσω στο ΥΠΠΟ (δηλ. να γράψω στην τεχνική έκθεση) για την τακτοποιήση που δεν έχει ολοκληρωθεί κανονικά ή να μην το αναφέρω; Θα καταθέσω δύο φακέλους στο ΥΠΠΟ, έναν για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών για κατεδάφιση αυθαιρέτου και έναν για την ΕΕΜΚ των εργασιών επισκευής.

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, kan62 said:

Θεωρώ ότι το ΥΠΠΟ θα θεραπεύσει την κατάσταση δίνοντας ταυτόχρονα έγκριση για την υπαγωγή και εντολή για την κατεδάφιση. Η αυθαιρεσία είναι του 1960 ...

Kαλέ φίλε Θεόδωρε, "συ είπας"...

 

Link to comment
Share on other sites

Ειχαμε την ερωτηση οτι:

Σε ενα "κτισμα" [χωρις  λοιπα στοιχεια]  σε  παραδοσιακο οικισμο, που επρεπε υποχρεωτικα να περασει απο δυο επιτροπες,  χτισθηκε το '60  στην ταρατσα ενα "λουτρό". Με βαση την "τακτοποιηση" εγινε συμβολαιο μεταβιβασης.

Αργοτερα ανακαλυφθηκε η ελλειψη εγκρισης δευτερης επιτροπης.

Στο αρθρο 89/ιβ οριζεται οτι,  δεν υπαγονται σε τακτοποιηση χωροι σε παραδοσιακο οικισμο, με την επιφυλαξη του 116.

Το 116 μιλαει για αυθαιρετες κατασκευες και χρησεις σε παραδοσιακο οικισμο .... με καποιες- αρκετες- περιπλοκες  διατυπωσεις περιπτωσεων.

Εμεις παιρνουμε σαν δεδομενο οτι,  η τακτοποιηση ηταν σε παραδοσιακο οικισμο και απαιτουσε "δυο επιτροπες",  πραγμα που  δεν εγινε.

Επομενως,  δοθηκε και χρησιμοποιηθηκε σε συμβολαιο "ανακριβης βεβαιωση"

Επίσης, συμφωνα με το αρθρο  83,   "οι μηχανικοι που χορήγησαν ανακριβή βεβαιωση  τιμωρουνται ...." κλπκλπ.

Τελος,  συμφωνα με το αρθρο 82, απαγορευεται και ειναι απολυτως ακυρη η μεταβιβαση σε ακινητο που εχει εκτελεσθει αυθαίρετη κατασκευή.

Εδω, προκειται για μεταβιβαση μιας αυθαιρετης κατασκευης με βαση ανακριβη βεβαιωση, αρα  ειναι απολυτως ακυρη η μεταβιβαση  διοτι δεν υπαρχει εγκυροτητα βεβαιωσης.

 Γνωμη μου ειναι οτι, στην επομενη φαση θα πρεπει να γινει,  ακυρωση συμβολαιου λογω νομικου ελαττωματος, επιστροφη της κυριοτητας στον πωλητη και αιτηση για  κατεδαφιση, αφου ηδη εχουμε εκπεφρασμενη την αποψη της Υπηρεσιας οτι "δεν θα το εγκρινει" λογω καποιας εκλησιας...ό,τι ειπε.

Υποθετω οτι ετσι γλυτωνει και ο μηχανικος για την "παρατυπία" του.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν η κατασκευή ανήκει όντως στην περίπτωση του άρθρου 29, παρ.2 περίπτωση κη), σύμφωνα με τα λεγόμενα του συναδέλφου,

δεν έχουμε έχουμε κάποια παραβίαση του άρθρου 82, παρ.1 ώστε να έχουμε ακυρότητα συμβολαίου.

Αντίθετα έχουμε μια εξαίρεση της περίπτωσης θ) της παρ.2 του άρθρου 82, ως περίπτωση ζ) της παρ.3 του άρθρου 81.

Έχουμε λοιπόν μια παράβαση, πριν από όλες τις κηρύξεις, που θα μπορούσε να ανήκει και στην περίπτωση της παρ. 9α του άρθρου 116 αλλά όμως είναι μια νομιμοποίηση με ΕΕΜΚ που πρέπει να περάσει πρώτα από το ΥΠΠΟ γιατί χρειάζεται έγκριση της κατεδάφισής του νομιμοποιούμενου. Εκεί θα λυθούν όλες οι λοιπές διαδικασίες ...

Link to comment
Share on other sites

θεοδωρε,

[βεβαια ειχα πει πιο πανω, οτι: Σε ενα "κτισμα" [χωρις  λοιπα στοιχεια]  σε  παραδοσιακο οικισμο"

αλλά ακομα και εάν ειχε πει για  λουτρο 5 τμ.και παλι δεν θα ελεγα "ναι"]

διοτι,

 το 29/κη εχει συγκεκριμενους οικισμους. ΔΕν βλεπω να ανηκουν  σε αυτους και οι παραδοσιακοι

κη) Για την προσθήκη επιφάνειας εμβαδού έως πέντε (5) τ.μ., αποκλειστικά για την κατασκευή χώρου υγιεινής,

σε κτίρια προϋφιστάμενα της 31ης Ιανουαρίου 1983,

σε στάσιμους οικισμούς και σε οικισμούς προ του 1923 ή σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων,

χωρίς να απαιτούνται στοιχεία νομιμότητας κτιρίου, κατατίθενται: 1) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος, κατά τα οριζόμενα στην περ. ε της παρ. 3 του άρθρου 1. 2) Τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία αναφέρεται ο τρόπος κατασκευής του χώρου υγιεινής. 3) Διάγραμμα κάλυψης, στο οποίο αποτυπώνεται η θέση της προσθήκης. 4) Σχέδια κάτοψης και τομής σε κλίμακα 1:100 ή 1:50.

Εξ αλλου, μιλαει για ΕΕΔΜΚ για προσθηκη...ενω εδω ήδη εχει κατασκευασθει.

Υπαρχει και το προβλημα της παρ.3β  του Β 4520/18, που ζηταει "εγκρισεις των αρμοδιων υπηρεσιων [Υπουργειο Πολιτισμου... ΣΑ κλπ...] όπου αυτες απαιτουνται."

διατηρω...αμφιβολιες...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ! είναι διώροφη κατοικία μέσα σε παραδοσιακό οικισμό οριοθετημένο, με πλατεία που είναι ιστορικός τόπος και ισχύει το άρθρο 26κη για την κατοικία αυτή - η μηχανικός της πολεοδομίας μου είπε προτείνει να το επικαλεστώ για να κατασκευάσουμε το νέο λουτρό. Η μηχανικός της Βυζαντινών είχε δηλώσει πως δεν θα δεχόταν να επισκευαστεί το εξωτερικό λουτρό και πως θα ζητούσε να το κατεδαφίσουμε (τη στιγμή που η τακτοποίηση είναι άκυρη). ¨Ολες οι εργασίες- άδειες πρέπει να έχουν την έγκριση της Νεωτέρων Μνημείων (λόγω της παλαιότητας του κτιρίου) και Βυζαντινών Μνημείων (λόγω της εκκλησίας δίπλα της κατοικίας) και ΣΑ.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα ρωτάμε το ΥΠΠΟ γιατί προέχει το "πλησίον βυζαντινού". Αυτοί θα μας πουν, ΥΠΕΝ και ΥΔΟΜ έπονται.

Παραδοσιακοί οικισμοί υπάρχουν μόνο μετά το σύνταγμα 1975 και ειδικά μετά το 1978. Εδώ έχουμε "αυθαίρετο" σε οριοθετημένο οικισμό κάτω από 2000 κατασκευασμένο την εποχή που δεν ήταν παραδοσιακός οικισμός.

Το "αυθαίρετο" το βάζω σε εισαγωγικά γιατί από τότε και για πολύ μετά οι κατασκευές αυτού του είδους ήταν όχι απλά νόμιμες αλλά υποχρεωτικές με αστυνομικές διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μας ενδιαφέρει γιατί εδώ έχουμε περίπτωση νομιμοποίησης κατασκευής με έκδοση ΕΕΜΚ, που επιτρέπεται από την παρ.2 (τέλος) του άρθρου 29 και έγκριση εργασιών κατεδάφισής της στη συνέχεια. Και τα δύο θέλουν πρώτα την έγκριση ΥΠΠΟ, που προηγείται με ποινή ακυρότητας (ν.3028/2002) των επόμενων εγκρίσεων.

Κανονικό αυθαίρετο δεν έχουμε (οπότε δεν έχουμε και ακυρότητες συμβολαιογραφικών πράξεων) γιατί ισχύει αυτό που είπαν ΣτΕ 2127/2006 και ΝΣΚ 163/2015 σε όλους :

Κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ.3 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 επιτρέπεται η έκδοση ή η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας εκ των υστέρων προκειμένου να νομιμοποιηθεί κατασκευή ανεγερθείσα μεν χωρίς άδεια ή καθ' υπέρβαση χορηγηθείσας σχετικής άδειας, ήτοι χωρίς να προβλέπεται από άδεια της πολεοδομικής αρχής, εφ' όσον όμως δεν παραβιάζονται, κατά τα λοιπά, οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο ανέγερσης της κατασκευής.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Πολύτιμη η βοήθεια σας! Δηλαδή (και συγνώμη που ρωτάω - είμαι νέα και όσο περά ο καιρός νιώθω ακόμα πιο άσχετη...) πρώτα θα καταθέσω ταυτόχρονα  ΕΕΜΚ για λόγους χρήσης και υγιεινής για τη νομιμοποίηση του εξωτερικού λουτρού ταυτόχρονα με δεύτερο φάκελο για την έγκριση εργασιών κατεδάφισης του και αφότου το κατεδαφίσουμε καταθέτω τρίτο φάκελο ΕΕΜΚ για την επισκευή του κτιρίου (αντικατάσταση στέγης, ικριώματα κλπ.) και την ανέγερση για λόγους χρήσης και υγιεινής λουτρού σε άλλη θέση που εγκρίνουν οι υπηρεσίες. Απο οτι ξέρω δεν μπορούν να βρίσκονται δύο ΕΕΜΚ ταυτόχρονα σε ισχύη και φαντάζομαι πως δε μπορώ να ζητήσω νομιμοποίηση του υπάρχοντος και ανέγερση δεύτερου λουτρού στην ίδια ΕΕΜΚ; Θα μπορούσα ενδεχομένως να έχω και τους τρεις φακελους κατατεθημένους στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ τη στιγμή που αυτό χρονοτριβεί και να περιμένω την αποπεράτωση της κατεδάφισης για να εκδόσω τη δεύτερη ΕΕΜΚ από την ΥΔΟΜ; Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα στο ΥΠΠΟ και μόνο. Ένας φάκελος όλα. Πρέπει να έχετε την έγκρισή του και για τα δύο (νομιμοποίηση-κατεδάφιση) για να πάτε μετά στο e-adeies.

Το μόνο που θα ρωτήσετε, στην αρμόδια ΕΦΑ που θα καταθέσετε, είναι αν θα προηγηθεί η αίτηση του 116.9α για να ακολουθηθεί η εκεί διαδικασία. Μάλλον όχι ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.