Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συγκολλήσεις


koulid88

Recommended Posts

Καλή επιτυχία συνάδελφε, πες μας πόσο θα κοστίσει η όλη διαδικασία;

Και αν μπορείς πες μας και λίγα λόγια για αυτήν.

Δηλαδή, πως θα είναι οι εξετάσεις, τι περιλαμβάνουν, τι μαθήματα κάνεις κλπ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για τη σχολή SLV- Duisburg και ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να παρακολουθηθεί:

full time ή part time (για όσους εργάζονται παράλληλα, οπότε και διαρκεί γύρω στον 1μισο χρόνο) ή εξ αποστάσεως με κάποιες υποχρεωτικές φάσεις παρουσίας (πάλι κάπου στον 1μισο χρόνο διάρκεια)

 

Τα έξοδα: συνολικά γύρω στις 6000-7000 ευρώ (δίδακτρα και εξετάσεις)

 

Το αντίκρυσμα του πτυχίου: στην Γερμανία τουλάχιστον υπαρκτό, καθώς πολλές θέσεις εργασίας το απαιτούν (συνήθως για την επίβλεψη κατασκευαστικών έργων ή για την επίβλεψη εργασιών στη βιομηχανία). Στην υπόλοιπη Ευρώπη ίσως όχι και τόσο σημαντικό καθώς ο τίτλος Welding Engineer δεν είναι προστατευμένος (ακόμα!) εκτός αν όπως- πολύ σωστά - παρατήρησε ο συνάδερφος pkamp απαιτείται τέτοιο πτυχίο για την τήρηση συγκεκριμμένων προδιαγραφών.

 

Το κοινό που απευθύνεται: Στο τμήμα το δικό μου είμαστε μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μεταλλουργοί, αρχιτέκτονες, ναυπηγοί αλλά και τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (απόφοιτοι τεχνικών επαγγελματικών σχολών με επαγγελματική εμπειρία- οι οποίοι παρακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα, δίνοντας όμως ευκολότερες εξετάσεις, αποκτούν τον τίτλο Welding Technician)

 

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία μέρη με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας (βλ. παλαιότερο μου μήνυμα)

Το περιεχόμενο των σπουδών (στο τρίτο και τελευταίο μέρος) χωρίζεται στους εξής τέσσερεις τομείς:

 

1) μέθοδοι συγκολλήσεων: εξοπλισμός και παρελκόμενα, χαρακτηριστικά πηγών ενέργειας, πεδιο εφαρμογών κτλ.

2) τεχνολογία υλικών: ποιότητες μεταλλικών υλικών, θερμικές κατεργασίες, συμπεριφορά υλικών κατά την κόλληση, διάβρωση, μεταλλουργία κτλ.

3) συγκολλητές κατασκευές: υπολογισμός μηχανικων καταπονίσεων στις ραφές, αστοχία ...

4) ποιότητα παραγωγής:ποιοτικός έλεγχος, απαιτούμενες πιστοποιήσεις προσωπικού, τεχνικές προδιαγραφές, ασφάλεια εργασίας κτλ

 

Οι εξετάσεις: είναι γραπτές και προφορικές με τη συμμετοχή και ανεξάρτητων εξεταστών και παρόλο που υπάρχει μια "πελατειακή σχέση" τα ποσοστά αποτυχίας είναι υπολογίσιμα!

 

Για περισσότερες πληροφορίες ευχαρίστως να απαντήσω και με πμ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αγαπητοι φιλοι,

Το θεμα της πιστοποιησης του συγκολλητή ειναι ενα και το θεμα του επιθεωρητή συγκολλησεων ειναι αλλο.

Η πιστοποιηση του συγκολλητη γινεται με την συγκολληση συγκεγκριμενου δοκιμιου που απαιτει η προδιαγραφη ....ως Κυπριος εχω υποψη το Ινστιτούτο Συγκολλήσεων στην Αγγλια -The Welding Institute, το οποιο ειναι διεθνες εγκεγκριμενο ινστιτουτο που παρεχει Πιστοποιησεις τοσο σε συγκολλητες ,οσο και σε Επιθεωρητες Συγκολλησεων - Welding Inspectors. Προσωπικά εχω παρακολουθησει και Πιστοποιηθει σαν Επιθεωρητης Συγκολλησεων ..στον Ορατο Ελεγχο Συγκολησεων - Visual Welding Inspector.

Οι Πιστοποιησεις Ισχύουν για 2-3 χρονια ..οσον αφορα τον συγκολλητη...

Στην Ελλαδα υπαρχει Πιστοποιημενο Κεντρο Ελεγχου Συγκολλησεων στο Βολο, με καταστροφικους και μη καταστρεπτικους ελεγχους. Το κεντρο παρεχει και μαθηματα στην Αθηνα. Το 2000 παρακολουθησα τετοιο προγραμμα στον ελεγχο των συγκολλησεων με Υπερηχους -ultrasonic testing of welds.

Φετος τον Δεκεμβρη πιθανον να παρακολουθησω ξανα, στην Αθηνα, προγραμμα Επιθεωρητη Συγκολλησεων.

Ο διευθυντης του Κεντρου ειναι ο κ. Μιχάλης Κωτούζας.

 

Μιχάλης,

Εκπαιδευτης Συγκολλησεων.

Link to comment
Share on other sites

H EBETAB είναι στο Βόλο και κάνει ελέγχους για συγκολλήσεις αλλά δεν πιστοποιεί επιθεωρητές συγκολλήσεων.

Ο Κωτούζας που προαναφέρθηκε , νομίζω , ότι πλέον άνοιξε εκπαιδευτήριο στο Βόλο και μπορεί εκεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει τις αντίστοιχες εξετάσεις.

Το Αμερικάνικο πιστοποιητικό το παίρνεις σχετικά πιο εύκολα ενώ για το Ευρωπαικό έρχεται ξένος εξεταστής.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μετά από πολύ καιρό ξανασκαλίζω το θέμα.

 

Έχω το εξής θέμα:

Έστω ένας μηχανολόγος που ασχολείται με βιομηχανικά έργα και θέλει να αποκτήσει αρχικά level I και στην συνέχεια level II σε κάποιον μη καταστροφικό έλεγχο (πχ στις ραδιογραφίες) ώστε να γίνει αργότερα επιθεωρητής συγκολλήσεων.

 

α) Τι πρέπει να κάνει? (σεμινάρια το ξέρω ότι χρειάζονται, όπως επίσης ξέρω ότι πρέπει να δώσει κάποιος εξετάσεις για να πάρει το πιστοποιητικό του εκάστοτε level)

β) Που θα πρέπει να απευθυνθεί? (πχ στην Θεσσαλονίκη που θα βρει εταιρεία/οργανισμό που να διενεργεί σεμινάρια και να εκδίδει πιστοποιητικά?)

γ) Πόσο θα του στοιχίσει?

 

Το ξέρω ότι έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά πράγματα αλλά θα ήθελα κάποιος που έχει περάσει από αυτή την φάση να μου πει σύντομα την διαδικασία. Μιλάω πάντα για Ελλάδα και όχι για εξωτερικό... Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

Ένα άλλο ωραίο θέμα συζήτησης θα ήταν η βιβλιογραφία για το θέμα των συγκολλήσεων. Πχ κάθε συνάδερφος που έχει ασχοληθεί με το θέμα να προτείνει ένα καλό βιβλίο στους ενδιαφερόμενους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Αυτό το TOPIC ήταν η αφορμή μου για να ξεκινήσω ένα νέο TOPIC (International Welding Engineer) στα "Εργασιακά"...

ΟΚ το τελευταίο POST απ' ότι βλέπω είναι αρχαίο κι ελπίζω οι συνάδερφοι να είναι πια ενημερωμένοι, παρόλα αυτά νομίζω ότι ο τίτλος του Μηχανικού συγκολλήσεων δίνεται πια και στην Ελλάδα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το πλέον αναγνωρισμένο Δίπλωμα Μηχανικού Συγκολλήσεων, απονέμεται μετά από εξετάσεις , από το International Institute of Welding (IIW). Το SLV Γερμανίας είναι αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Authorize Traning Body) από το ΙΙW για να "τρέχει" τα προγράμματα του IIW, σχετικά με τις συγκολλήσεις και τα οποία οδηγούν στην δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις που διοργανώνει ο IIW για απόκτηση αντίστοιχου Διπλώματος. Ο Εθνικός Φορέας, εκπρόσωπος του IIW στην Ελλάδα, είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων το οποίο διοργανώνει πλέον στην Ελλάδα, τα προγράμματα και τις εξετάσεις του IIW.  Αντίστοιχα για την Κύπρο έχει συσταθεί το Κυπριακό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων το οποίο αποτελεί τον Κυπριακό Εθνικό Φορέα, εκπρόσωπο του IIW. Όλα τα προγράμματα του IIW (συμπεριλαμβανομένου και τουWelding Engineer) προσφέρονται από εξουσιοδοτημένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις δύο χώρες υπό την καθοδήγηση των αντιστοίχων Ινστιτούτων Συγκολλήσεων.

Link to comment
Share on other sites

To site του Ελλ. Ινστι. Συγκολλήσεων είναι http://www.wgi.gr,

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το site του Μεσογειακού Ινστ. Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων το οποίο ασχολείται εξειδικευμένα με τα θέματα τεχνολογίας υδρογονανθράκων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συγκολλήσεις εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων, www.mihtorg.org

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα. 

Γνωρίζει κάποιος κάποια πληροφορία, για το κάτωθι μεταπτυχιακό πρόγραμμα, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης): 

"Μηχανική Συγκολλήσεων και Μη Καταστροφικός Έλεγχος - MSc in Welding Engineering and Non Destructive Inspection".

Ή κάποιος που να έχει σπουδάσει εκεί. 

Εάν τυχόν κάποιος γνωρίζει, θέλω να μάθω το ενδιαφέρον των υποψηφίων γιά το πρόγραμμα, ώστε να δω τις πιθανότητες μου, καθότι δεν έχω βρεί κάποια αναρτημένη λίστα με περσινούς επιτυχόντες. 

Και γενικά να μάθω την αυστηρότητα ή ελαστικότητα των κριτηρίων εισαγωγής, αλλά και εάν όντως βοηθά με το επίπεδο σπουδών στην κατάρτιση των φοιτητών. 

Το πρόγραμμα είναι επί πληρωμή (5,000) τα δίδακτρα, full time, με 25 άτομα εισακτέους. 

Καμιά γνώμη; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.