Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (γενικά)


Recommended Posts

Αυτό με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Έργων Υποδομής το διαπίστωσα πρόσφατα.

Άντε το λέει το όνομα ότι αφορά Έργα Υποδομής και όχι πολυκατοικίες , γιατί η πολιτεία ιδρύει 3-4 τμήματα Έργων Υποδομής σε όλη την Ελλάδα;

Τόσα πολλά έργα υποδομής γίνονται στην Ελλάδα ;

Όχι , και τι να κάνουν οι απόφοιτοι να μείνουν άνεργοι ;

Λογικό είναι στραφούν προς τα δομικά έργα αφού αποτελούν την πλειοψηφία των ιδιωτικών.

Αν είχαν προσαρμόσει τον αριθμό των μηχανικών με το μέσο Ευρωπαικό όρο και τις ανάγκες της αγοράς δε θα συζητούσαμε εδώ πέρα.

Έχετε τα δίκια σας , έχουμε τα δίκια μας αλλά οι ευθύνες ανήκουν εξ ολοκλήρου στην ανοργανωσιά της πολιτείας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το οτι σπουδασα Μηχανικος Περιβαλλοντος ηταν η μεγαλυτερη βλακεια που εκανα. Επεσα σε μια παγιδα που το ιδιο το κρατος εστησε για να στειλει λεφτα στην επαρχεια. Το οτι το δικο μου ονειρο ζωης ηταν να ειμαι μηχανικος και με μια δυνατη ομαδα μηχανικων να κανουμε σχεδια και ομορφες κατασκευες, δεν το σεβαστηκε κανεις. Το οτι εγω ΠΡΕΠΕΙ να πληρωνω το ΤΣΜΕΔΕ 4 χρονια και μετα να παρω τα στοιχειωδη επαγγελματικα δικαιωματα που αλλοι τα περνουν χωρις κοπο, αυτοματως με καταδικαζει σε χρεοκοπια πριν ακομα ξεκινησω την καριερα μου. Εκει που νομιζα οτι εκανα το σωστο, ξαφνικα καταλαβα οτι ολα ηταν ενα λαθος! Και τωρα καλουμαι να πληρωσω και να κυνηγησω δικαστικα το ΚΡΑΤΟΣ για να παρω αυτα που δικαιουμαι!

 

Σε ποια Ευρωπαϊκη Χωρα γινονται αυτα ρε?? Οταν βγαινει ο προεδρος του ΤΕΕ ο Αλαβανος και λεει στην προηγουμενη συναντηση των μελων του ΤΕΕ, ΟΤΙ "ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ"

Link to comment
Share on other sites

Εγώ γιά να ηρεμήσουμε όλοι , το ξαναλέω . Αγώνας γιά μεγάλωμα της πίττας . Κατάργηση της αυτεπιστασίας .

Εμείς έχουμε τις ευθύνες και οι εργολάβοι τα φράγκα , γιά να γίνω και λίγο αγοραίος .

Δεν μιλάω με την λέξη εργολάβοι γιά τους κατασκευαστές που βάζουν κεφάλαιο , αλλά γιά τους υπεργολάβους , που βάζουν τις γνωριμίες και μετά τρέχουμε εμείς να βρούμε την λύση στις διαφωνίες , με τους "γνωστούς" ιδιοκτήτες .

Link to comment
Share on other sites

"ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ"

 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ , αν είπε τέτοιο πράγμα.

Εντάξει στην αρχή υπήρχε ένα τμήμα μηχ.περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.Οι πρώτοι απόφοιτοι δεν είχαν Ε.Δ. αλλά απορροφήθηκαν οι περισσότεροι στο δημόσιο.

Τα υπόλοιπα γιατί τα άνοιξαν ;

Για να μη μείνει καμία γκαρσονιέρα ανοίκιαστη;

Και οι νέοι απόφοιτοι , τι θα γίνουν σουβλατζήδες ;

Toυλάχιστον να μπούνε ελάχιστες αμοιβές στις ΜΠΕ τις οποίες θα υπογράφουν μόνο οι μηχ.περιβάλλοντος.

Εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα για νέους πολιτικούς μηχανικούς που υπογράφουν τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτο εχετε απολυτο δικαιο. Εδω περνανε κριση οι πολιτικοι... τι να πουμε και εμεις... Εγω προσωπικα ασκω το επαγγελμα του σερβιτορου... Δεν ηταν το ονειρο μου... αλλα και να ειμαι 6 μηνες ανεργος... και αυτο ειναι δυσκολο...

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από e-mail που μου στάλθηκε

 

Πάγιο αίτημα του Συλλόγου είναι η θέσπιση ξεχωριστής βασικής ειδικότητας, αυτή του Μηχανικού Περιβάλλοντος. Εκφράσαμε τη θέση μας αυτή, υπενθυμίζοντας στον κ. Αλαβάνο πως και στο παρελθόν έχει δεσμευτεί για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ και τη δημιουργία της βασικής αυτής ειδικότητας.

Προφανώς και δεν αποτελεί αυτοσκοπό για εμάς η δημιουργία βασικής ειδικότητας, καθώς ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί δεν επιλύει τα προβλήματά μας, ούτε βάζει τέλος στις διεκδικήσεις μας σε ότι αφορά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ίσως ένα πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο παρά τις συνεχείς μας πιέσεις εδώ και χρόνια, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στη συνέχεια, καταθέσαμε τις απόψεις του Συλλόγου σχετικά με την απόκτηση Μελετητικού Πτυχίου πάνω στις Υδραυλικές Μελέτες (Κατηγορία 13) και στις Χημικοτεχνικές Μελέτες (Κατηγορία 18). Διευκρινίσαμε πως δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας γνώσεων στις δύο αυτές κατηγορίες, καθʼ ότι τα γνωστικά αυτά αντικείμενα υπερκαλύπτονται από το πρόγραμμα σπουδών και αποτελούν το βασικό κορμό των τμημάτων σε Ξάνθη και Χανιά

Το ΤΕΕ υποστήριξε πως είναι αναμφίβολα υπέρμαχο της απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων πάνω στα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος σπουδών κάθε τμήματος, ωστόσο, ο Πρόεδρος εξέπεμψε έναν αρνητισμό που είχε να κάνει με τη θύελλα αντιδράσεων που πρόκειται να ξεσηκώσουν τα αιτήματά μας αυτά.

 

Ε πρόεδρος είναι ρε παιδία πως θα πάρει αποφάσεις με το τι είναι σωστό ,με τα γνωστικά αντικείμενα και το πρόγραμμα σπουδών ή με το τι θα προκαλέσει αντιδράσεις?

 

Τα τμήματα μηχανικών περιβάλλοντος είναι ήδη 15 χρονών

Επιπλέον για όσους δεν γνωρίζουν τα τμήματα μηχανικών περιβάλλοντος της χώρας πιθανότατα θα γίνουν 3 αφού η 5ετης σχολή διαχείρισης περιβάλλοντος στο Αγρίνιο αποφάσισε την αλλαγή δομής - προγραμμα΄των σπουδών κλπ και την μετονομασία της (νομίζω πρέπει να συμφωνήσει και το υπουγρείο παιδείας) και πιθανότατα εντάσσεται στην δημιουργία πολυτεχνικής σχολής ΚΑΙ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Εγώ συνεχίζω να υποστηρίζω την ανάγκη για σοβαρές εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εδώ και χρόνια (ΑΕΙ και ΤΕΙ)

Θα λυθούν εύκολα πολλά θέματα που μας ταλανίζουν στην πράξη

πχ εγώ λέω οι πολιτικοί και τοπογράφοι δεν ξέρουν από λύματα

και οι συνάδελφοι οτι εγώ δεν γνωρίζω εγγειοβελτιωτικά

Υδρεύσεις -αποχετεύσεις μάλλον γνωρίζουμε όλοι :smile:

 

ΟΠΟΙΟΙ από αυτές τις σχολές ας περάσουν σοβαρές εξετάσεις (σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το αντικείμενο της κατηγορίας )ας πάρουν το μελετητικό στα υδραυλικά αντίστοιχα

 

Για τα ΤΕΙ είμαι της άποψης να δίνουν ακριβώς τις ίδιες εξετάσεις

με τα Α.Ε.Ι (αφού ζητούν παρόμοια δικαιώματα στην ειδικότητα τους)

Προφανώς δεν μιλάμε για την παρωδία που υπάρχει τώρα αλλά για γραπτές σοβαρές εξετάσεις

 

Φανταζομαι οι διπλωματούχοι (κυρίως οι παλιές ειδικότητες) που διατείνονται και για το επίπεδο μηχανικών εξωτερικού / ΤΕΙ /νέων ειδικοτήτων κλπ δεν έχουν κάτι να χάσουν από αυτή την διαδικασία πέρα από λίγ οχρόνο αν τα πράγματα έχουν όπως υποστηρίζουν μόνο να κερδίσουν αφού θα αποκλείονται κάποιοι που έχουν πτυχίο χωρίς τις ανάλογες γνώσεις για να ασκήσουν το επάγγελμα .

Link to comment
Share on other sites

Θα το κάνω πρόταση στο διαδικτυακό σύλλογο (στο διπλανό forum).

Ήδη μετά την πρόταση του Evan για τους Ευρωκώδικες , υπάρχει η πρόταση του Ζavi για κατάργηση της αυτεπιστασίας.

Ας μαζέψουμε υπογραφές για να στηρίξουμε τουλάχιστον αυτή την αδικημένη ειδικότητα.

Το ΓΕΩΤΕΕ έστειλε σε όλες τις νομαρχίες μία εγκύκλιο όπου απαιτεί την συνυπογραφή γεωτεχνικού στις ΜΠΕ κτηνοτροφικών μονάδων.

Το δικό μας ΤΕΕ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Εnv_Engineer

Στείλε το link με αυτή τη δήλωση του Αλαβάνου.

Link to comment
Share on other sites

Και τι με νοιαζει εμενα το ποιοι θα αντιδρασουν???? Εγω δουλευα χαμαλης οταν ημουν φοιτητης και τωρα που πηρα το διπλωμα, δουλευω χαμαλης και σερβιτορος. Ποιοι ειναι αυτοι που εχουν προβλημα να ερθουν να το πουνε σε ΕΜΕΝΑ που δεν ανοικω σε πλουσια οικογενεια να με πληρωνει "ο μπαμπας" και για ενα ονειρο δουλευα και σπουδαζα!

 

Ας ερθουν σε μενα να τα πουνε τα παραπονα τους οσοι εχουν τα κοτσια ! Να τους βαλω να κανουν αυτο που κανω εγω και να δουμε μετα αν θα αρνηθουν.

 

Δεν υπαρχει link που να αναγραφει τα αναφερομενα του Αλαβανου. Σου αρκουν καμια 10αρια αυτοπτες μαρτυρες?? (Που ειναι οι γνωστοι συμφοιτητες μου που παρεβρεθησαν στην συναντηση των μελων του ΤΕΕ)

Link to comment
Share on other sites

Έχουν γραφεί τόσες ανακρίβειες που πραγματικά, είναι να απορεί κανείς πώς αυτοί που τις ξεστομίζουν, θέλουν να αποκαλούνται επιστήμονες. Πραγματικά, αν αυτοί που γράφουν αυτές τις ανακρίβειες με τις αδόκιμες και άστοχες παρομοιώσεις και αναλύσεις για να στηρίξουν την άποψή τους, χρησιμοποιούν παρόμοια επιχειρηματολογία για τεκμηριώσουν τα έργα που αναλαμβάνουν, τότε είναι επικίνδυνοι.

Συγκρίνεται αντικείμενα και επαγγέλματα που απέχουν παρασάγγας. Τι κοινό επί της ουσίας μπορεί να έχει η νομική, η ιατρική και η μηχανική;

Έπειτα για να στηρίξουν κάποιοι ΠΕ το διαχωρισμό μηχανικοί ΠΕ και ΤΕ, αναφέρονται σε κατ’ αντιστοιχίαν διαχωρισμό Ιατρών και Νοσοκόμων. Καταρχάς να σας υπενθυμίσω –γνωστοποιήσω ότι υπάρχουν και Νοσοκόμοι ΠΕ και ΤΕ. Αυτή ίσως να αποτελεί μια πιο δόκιμη αντιστοίχιση.

Κάποιοι λένε ότι ζητάμε εξίσωση. Όχι κύριοι ΠΕ. Δεν πάσχουμε από μεγαλομανία. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και ξέρουμε και τι ζητάμε. Και σίγουρα δε ζητάμε εξίσωση. Θα αναλύσω παρακάτω τι ζητάω εγώ προσωπικά, καθώς δε μπορώ να μιλήσω εξ’ ονόματος όλου του κλάδου.

Όσο για τις βάσεις εισαγωγής έχω να σας ρωτήσω, πώς δέχεστε ως μηχανικούς ΠΕ αυτούς που μπήκαν σε Πολυτεχνική σχολή με βάση 12; Πώς δικαιολογείτε εσείς τέτοια βάση για μια Πολυτεχνική σχολή; Να ισχυριστώ δηλαδή κι εγώ ότι όποιος κουμπούρας μπαίνει με 12-13 εκεί, τελειώνει τη σχολή και γίνεται επιστήμονας; Είμαι σίγουρος ότι κάποιος που μπαίνει με τέτοια βαθμολογία δεν την τελειώνει ποτέ τη σχολή. Απλά από το νόμο προσφοράς και ζήτησης, η βάση της σχολής καθηλώθηκε στο 12. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι σχολή για κουμπούρες ή όποιος μπει με 12 θα επιβιώσει; Μόνο τρελός θα πίστευε κάτι τέτοιο. Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι το ίδιο γίνεται και στα ΤΕΙ. Μπαίνουν κουμπούρες και κουμπούρες μέσα. Ποια η τύχη τους; Σκεφτείτε. 4ο εξάμηνο και ακόμη να χρωστάνε μαθηματικά 1 και τεχνική μηχανική. Στο τέλος τα παρατάνε, γι’ αυτό και θα δείτε χαμηλό δείκτη αποφοίτησης. Εγώ προσωπικά μπήκα με το 10% και με μόρια 17900 περίπου (στο 4ο πεδίο, 18300 συν κάτι αν θυμάμαι καλά στο 5ο πεδίο). Περνούσα σε Πολυτεχνεία τη χρονιά που έδωσα εξετάσεις (δηλαδή με το 90% των εισακτέων) αλλά και την επόμενη που έκανα μόνο μηχανογραφικό για το 10% των θέσεων).

Δε μπόρεσα όμως να πάω λόγω κόστους σπουδών σε άλλη πόλη (βλέπετε έχω και αδερφή που σπουδάζει, οπότε τα έξοδα είναι πολλά). Ομολογουμένως τα 18000 μόρια δεν είναι λίγα. Κι όμως πέρασα 4ος παρακαλώ. Δηλαδή υπήρχαν και άτομα με περισσότερα μόρια στο ΤΕΙ. Οπότε αυτά περί επιπέδου σπουδαστών και βάσεων αφήστε τα για αλλού.

Αλλά αν με τα ίδια μόρια είχα επιλέξει κάποιο Πολυτεχνείο, τότε θα ήμουν από τους καλούς μαθητές ε;

Συγγνώμη κιόλας, αλλά αν είναι έτσι κάθε Μηχανικός ΤΕ να μας πει τι ΕΔ θέλει να τα βάλουμε κάτω… Δεν είναι σοβαρή απάντηση αυτή, με όλη την καλή διάθεση το λέω αυτό φίλε μου. Το σωματείο σας, η ΕΕΤΕΜ, είναι αυτό που σας εκπροσωπεί και αυτό που θα παλέψει για τα ΕΔ σας απέναντι στο κακό ΤΕΕ… (ελπίζω να μην δυναμίτισα κανένα και τίποτα)

 

Μετά από 23 σελίδες συζητήσεως, ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποια ακριβώς ΕΔ μιλάμε, που δεν είναι δικαία για τους ΤΕ. Συγγνώμη κιόλας, αλλά από ότι καταλαβαίνω πλέον στις πολεοδομίες προσλαμβάνονται και Μηχανικοί ΤΕ, στον ιδιωτικό τομέα εγώ προσωπικά που ασχολούμαι έχω δει όσους Μηχανικούς ΠΕ όσο και ΤΕ. Στα μητρώα ΜΕΚ οι ΤΕ μπορούν να γραφτούν μετά από τρία χρόνια στην βαθμίδα Α και στα επόμενα 3 στη Β όταν ένα Μηχανικός ΠΕ που ξεκινάει 2 χρόνια αργότερα, ένεκα 5ετους φοίτησης, γράφεται κατευθείαν στην βαθμίδα Β. Οι μεν Πολιτικοί μπορούν να ασχοληθούν και με τα πέντε αντικείμενα ενώ οι Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής με τα αντίστοιχα τρία και τρία. Μέχρι τώρα όλα μου φαίνονται δίκαια σε μένα.

 

Όσο για τους ουρανοξύστες… ας πάρουμε μια ρεαλιστική περίπτωση: μια πόλη όπως τα Γιάννενα, τη Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, όπου άντε να σηκωθούν μέχρι 5 όροφοι που και που αλλά ως επί το πλείστον κατασκευάζονται ιδιόκτητα διώροφα με υπόγειο. Αυτά μπορούν να μελετηθούν τόσο ΠΕ όσο και ΤΕ, έτσι δεν είναι? Τότε λοιπόν για ποια αδικία μιλάμε?

 

?

Η ανακρίβεια , της ανακρίβειας, την ανακρίβεια, ω ανακρίβεια!!!

Καταρχάς οι Πολιτικοί Μηχανικοί δεν μπορούν να ασχοληθούν μόνο με τα 5, αλλά με πολύ περισσότερα. ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ.

Οι Μηχανικοί Πολιτικών Δομικών Έργων, δεν ασχολούνται με τα 3 από τα 5 που λες. Ασχολούνται με πολύ μικρό κομμάτι των 3 από τα 5 αντικείμενα. Ούτε με αντισεισμικό επιτρέπεται να ασχοληθούμε, ούτε με κτίρια Σ4 και Σ5 κατά ΝΕΑΚ, οπότε να προσέχεις τι γράφεις.

Και να πω τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα ήθελα για αυτήν την ειδικότητα. Το βασικό πτυχίο να δίνει απεριόριστα δικαιώματα για μελέτη, επίβλεψη κατασκευή σε Σ1 και Σ2. Από εκεί και πέρα με master σε συναφές αντικείμενο, ή με αποδεδειγμένη εμπειρία ή και εξετάσεις με να δίνεται η δυνατότητα για Σ3 και Σ4. Ούτε τη δουλειά του αρχιτέκτονα θέλω να φάω, ούτε του μηχανολόγου, ούτε του τοπογράφου ούτε κανενός άλλου. Τίποτα άλλο. Να υπενθυμίσω ότι εσείς με ένα έτος παραπάνω και με μεγαλύτερο θεωρητικό υπόβαθρο, εκτός ότι έχετε και Σ3 και Σ4, έχετε και υδραυλικά και συγκοινωνιακά κατευθείαν με το πτυχίο και εκτός αυτών έχετε και δικαίωμα να ανακατεύεστε σε χωράφια άλλων ειδικοτήτων. Οπότε αμέσως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν ζητάμε εξίσωση με εσάς.

Γιατί πολύ απλά, αυτά που ζητάμε για εμάς είναι πολύ λιγότερα από αυτά που εσείς καλώς ή κακώς έχετε. Ούτε να σας τα αφαιρέσουν ζητάμε ούτε τίποτα τέτοιο. Απλά μη διαλαλάτε ότι ζητούμε εξίσωση με εσάς. Είναι ψέμα.

Αναλόγως και αντιστοίχως για τους Μηχανικούς Πολιτικών Έργων Υποδομής.

Δε ζητάμε τρελά πράγματα.

Τέλος, σεβόμαστε ότι είναι σαφώς πιο δύσκολο το Πολυτεχνείο, και οι απόφοιτοί του είναι οι κατεξοχήν προοριζόμενοι και ικανοί για έρευνα, αλλά επιτέλους μερικοί από εσάς πάψτε να συμπεριφέρεστε σαν να μεταλάβατε από το ιερό δισκοπότηρο της γνώσης αντιμετωπίζοντας με τέτοια αλαζονεία οτιδήποτε μη-Πολυτεχνικό. Πάρτε το παράδειγμα μερικών λαμπρών συναδέρφων σας, που πέτυχαν πολλά, αλλά παρ’ όλα αυτά αντί να μισαλλοδοξούν επαναπαυόμενοι στις δάφνες και τα διπλώματά τους, μας δέχονται και συνεργάζονται μαζί μας.

Sorry για τα πάρα πολλά που έγραψα, αλλά βλέποντας να αναμασώνται τα ίδια και τα ίδια σαθρά επιχειρήματα, θέλησα να απαντήσω σε κάποια.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.