Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φορολογία μηχανικών από το 2010 (ελεύθερη συζήτηση)


ckiriako

Recommended Posts

Από το σχέδιο νόμου:

Επαγγελματιών – Παρακράτηση φόρων

1. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε.

αντικαθίσταται ως εξής:

« Το καθαρό εισόδημα αρχιτεκτόνων και μηχανικών από τη σύνταξη

μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη της εκτέλεσής τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, εξευρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 4. Σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50, εφαρμόζονται οι παρακάτω συντελεστές:»

2. Τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε.

καταργούνται.

3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής: « Οι

διατάξεις των υποπεριπτώσεων ii και ιαια΄ της περίπτωσης γ΄ της

προηγούμενης παραγράφου ισχύουν και για τις αμοιβές των γεωλόγων

μελετητών μόνο σε περίπτωση εξωλογιστικού προσδιορισμού του

εισοδήματός τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 50 ».

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου αυτού έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2010 και μετά.

5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε αντικαθίσταται ως εξής:

« Εκτός από τις προσωρινές δηλώσεις εκείνοι που έχουν υποχρέωση να

παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57 οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της έδρας τους, οριστική δήλωση η οποία

περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του, το ποσό των αμοιβών, το ποσό του φόρου που αναλογεί επ` αυτών με βάση την κλίμακα του άρθρου 9, με το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση από το φόρο που αναλογεί στο ποσοστό που ορίζεται με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 57, το φόρο που παρακρατήθηκε για κάθε μισθωτό ή ημερομίσθιο ή συνταξιούχο κατά περίπτωση, καθώς και το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης. Εκτός από τις προσωρινές δηλώσεις εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 58 οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Απριλίου κάθε έτους, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της έδρας τους, οριστική δήλωση η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του, το ποσό των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε για κάθε δικαιούχο. Εκτός από τις προσωρινές δηλώσεις εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαΐου κάθε έτους, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της έδρας τους, οριστική δήλωση η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη 19 διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του, το ποσό του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε για κάθε δικαιούχο. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των πιο πάνω οριστικών δηλώσεων, ο τρόπος υποβολής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

6. Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε

καταργούνται.

 

http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_SxedioNomou.pdf

 

Ο ισχύων νόμος

http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+2238+1994.pdf?bodyId=907603

 

Το άρθρο 49 μας αφορά

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 318
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε, τα πράγματα είναι ήδη τετελεσμένα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε και θα έρθει προς συζήτηση στη βουλή μετά το Πάσχα, προβλέπεται ρητά ότι για τους μηχανικούς ισχύει ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος από 01.01.2010.

 

Δε λέει ημερομηνία έναρξης ισχύος το νομοσχέδιο πουθενά. Αυτά ρυθμίζονται συνήθως με ΠΟΛ (πολυγραφημένη υπουργική εγκύκλιος) οι οποίες ΠΟΛ στην Ελλάδα μπορούν να οδηγήσουν έως και σε περιορισμένη ή μη εφαρμογή ενός νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Στο νομοσχέδιο, στο άρθρο 7, παρ.1 αναφέρει (link παρέθεσα στο προηγούμενο post):

<<Με τις παραγράφους 1 έως 4 του άρθρου αυτού από 1.1.2010 τα κέρδη των αρχιτεκτόνων και μηχανικών καθώς και των γεολόγων μελετητών για τις μελέτες και επιβλέψεις τους θα προσδιορίζονται λογιστικά όπως και των λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών.>>

 

Δεν ξέρω αν αυτή η διατύπωση αφήνει για κάποιους περιθώρια ερμηνείας, εγώ πάντως συμπεραίνω ότι ήδη τρέχουμε με λογιστικό προσδιορισμό.

 

Επίσης ενημερωτικά, στο άρθρο 6, αναφέρει και για άλλες επαγγελματικές ομάδες από πότε θα ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός, π.χ. για ταξιτζήδες από 1.7.2010 ώστε να υπάρχει χρόνος για να προσαρμοστούν (ταμειακές, βιβλία εσόδων εξόδων κ.α.)

Link to comment
Share on other sites

 

Zefuros, για το 25% στα τιμολόγια για βενζίνες δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά, λέει στη σελ.18 ότι καταργούνται οι ειδικές διατάξεις κι ότι θα ισχύει το ίδιο πράγμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως και για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Εφόσον αυτό το 25% δεν ισχύει για τις εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα ισχύει και για μας.

 

Καταρχήν αυτό ειναι ενθαρυντικό. Μήπως ομως μας βγάλουν μετα κανένα φιρμανι πως το ΙΧ σου το χρησαιμοποιεις για προσωπική χρήση, και μεινουμε με τα τιμολόγια στο ΄χερι? Γιατι σε ενα τετοιο κράτος, σιγουρα θα βρουν τρόπο να μας δημιουργήσουν πρόβλημα!

Link to comment
Share on other sites

Μάζευε τα τιμολόγια και ας μην τα χρησιμοποίησεις. Δεν είναι κόπος. Λεβέντες δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα αυτό. Οι συντελεστές δεν καταργήθηκαν. Υπάρχουν ακόμα όπως γράφει και το νομοσχέδιο. Τα φορολογικά νομοσχέδια πάντα εφαρμόζονταν στην τελική τους μορφή, μέσω εγκυκλίων. Με μια ΠΟΛ όπως είπα, αναιρεί ανά πάσα στιγμή τον λογιστικό και εφαρμόζει και πάλι το παλιό καθεστώς. Και πιστεύω ότι θα το κάνει σύντομα ίσως και πριν προλάβει να εφαρμοστεί καλά καλά, όταν αρχίσει να του γυρίζει μπούμερανγκ με απώλεια εσόδων. Έπρεπε απλά να φανεί ανοιχτό το ενδεχόμενο και λογιστικού προσδιορισμού στα μάτια της "πλέμπας" για να μη μουρμουρίζει και διαμαρτύρεται. Ο Αλαβάνος όσο και να φάνηκε ότι κοιμάται, όσο κακός (φαινομενικά) ήταν στις διαπραγματεύσεις του, δεν πιστεύω ότι έφυγε με άδεια χέρια από τις συναντήσεις που είχαν. Για αυτό υπάρχει και αυτή η σιωπή από κάποιο σημείο και μετά. Υπάρχει σίγουρα παρασκήνιο που δε γνωρίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Η παράγραφος 2 του άρθρου 49 που αφορά έξοδα από μετακινήσεις δεν καταργείται. Περαστικά μας!!!

Link to comment
Share on other sites

Αλέξανδρε , στο εξής θα καταργούνται μόνο άρθρα που προβλέπουν τυχόν ελαφρύνσεις. Δεν είναι προφανές ποιούς θεωρούν κάτι ανεγκέφαλοι μανδαρινίσκοι ως προνομιούχους και βάλθηκαν να πετσοκόβουν προνόμια ;

Link to comment
Share on other sites

Η παράγραφος 2 του άρθρου 49 που αφορά έξοδα από μετακινήσεις δεν καταργείται. Περαστικά μας!!!

 

Καταργειται το 2ο εδάφιο

 

Αρα λογικά βαση αρθρου 31, για ΙΧ μέχρι 1600cc δικαιολογειται το 60% του τιμολογιου, ενώ για ανω των 1600, το 25%. Φευγει ο περιορισμός του 3%.

 

Μολις συμπάθησα το 1600αρακι μου..... :smile:

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως αυτά που γράφεις συνάδελφε αφορούν leasing και όχι τα έξοδά μας. Τα συγκεκριμένα ισχύουν για ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες περνάνε σαν λογιστικό (όχι ταμειακό) έξοδο τα αντίστοιχα ποσοστά των παραστατικών. Και πάλι τα συνολικά τιμολόγια leasing εκπίπτουν έως 3% του τζίρου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.