Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σενάζια, τοιχοποιίες πλήρωσης και στατική συμπεριφορά


 

Recommended Posts

Γεια σας.

Ως Πολιτικός Μηχανικός και κατασκευαστής κτιρίων γενικά ήθελα να αναφέρω ότι όσον αφορά τη μόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας με αντισεισμική στήριξη της οπτοπλινθοδομής (τούβλα) υπάρχει ένας τρόπος κατασκευής που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν ακόμα.

Ο τρόπος αυτός γίνεται με έγχυση υγρής Πολυουρεθάνης 2-συστατικών στο διάκενο των 2-3εκ. (και περισσοτέρων εκατοστών αν υπάρχει) της εξωτερικής τοιχοποιίας έτσι ώστε η πολυουρεθάνη να διογκωθεί ελεύθερα μέσα στο κενό εισχωρώντας και κλείνοντας όλα τα κενά και τις τρύπες των τούβλων και της λάσπης. Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο έχουμε την καλύτερη θερμομόνωση (χρησιμοποιώντας πολυουρεθάνη έναντι πολυστερίνης) αλλά έχουμε και μία συμπαγή τοιχοποιία αφού η πολυουρεθάνη έχει πλέον ενώσει (δέσει) τους δύο δρομικούς τοίχους και κατ’ επέκταση αυτούς με τα σενάζ και γενικά με τον φέρον οργανισμό (κολόνες και δοκούς) του κτιρίου.

Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μας σε νέες κατασκευές κτιρίων αλλά και σε ανακατασκευές παλαιών όπου δεν υπάρχει εξωτερική μόνωση τοιχοποιίας.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κοιτάξετε ως εναλλακτική μόνωση τους κτιρίου σας με το μεγάλο της πλεονέκτημα της αντισεισμικής τοιχοποιίας ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας όπως στη Λευκάδα που αναφέρθηκε πρωτύτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γειά σας,

καλο το σύστημα που προτείνεις Yiannis 7 (το έχω εφαρμόσει 2 φορές σε ανακαινίσεις) αλλά αν έχεις συρόμενα κουφώματα σε θάλαμους, εκει αναγκαστικά θα καταφύγεις σε συμβατικούς τρόπους.

Οσον αφορά στα σφηνώματα, κάνω και το εξής: βάζω εναν εργάτη απο το συνεργείο του τουβλά, την ημέρα που χαράζουμε να κάνει ενα πεταχτό λάσπωμα με μπόλικο τσιμέντο, ρυτίνη και άμμο κατα μήκος όλων των επαφών τοιχοποίιας και φέροντα οργανισμού. Ετσι την επόμενη μέρα που αρχίζει το χτίσιμο έχω ένα τέλειο γρέζι για καλύτερη πρόσφηση.

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά στα σφηνώματα, κάνω και το εξής: βάζω εναν εργάτη απο το συνεργείο του τουβλά, την ημέρα που χαράζουμε να κάνει ενα πεταχτό λάσπωμα με μπόλικο τσιμέντο, ρυτίνη και άμμο κατα μήκος όλων των επαφών τοιχοποίιας και φέροντα οργανισμού. Ετσι την επόμενη μέρα που αρχίζει το χτίσιμο έχω ένα τέλειο γρέζι για καλύτερη πρόσφηση.

 

Μα δεν υπάρχει ούτε ένας υπεργολάβος χτίστης που να μην βάζει έναν βοηθό την πρώτη μέρα να κάνει το πεταχτό που λες.

Το πεταχτό είναι κανόνας απαράβατος, δεν απαιτείται να τους το πεις εσύ να το κάνουν.

Άπαξ όμως και έχει τελειώσει το χάραγμα με τον υπεργολάβο και ξεκινήσει ο τεχνίτης να κατεβάζει ράμματα χωρίς να έχω δει εργάτη να κάνει πεταχτό, θα πλήρωνα τα μεροκάματα και θα έδιωχνα τον υπεργολάβο. Αμέσως έκπτωτος ο υπεργολάβος.

Στα αυτονόητα πράγματα στην οικοδομή δεν χωρούν κουβέντες. Αν χρειάζεται υπενθύμηνση για τα αυτονόητα φαντάσου τι έχει να γίνει με τα υπόλοιπα...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

έχω τις εξής ερωτήσεις:

 

1. σε ύψος τοίχου 2.50 είναι απαραίτητο να βάλουμε 2 σενάζια?και γιατι? ( καθε μετρο)

1 δηλαδή σε ύψος 1.25 δεν έιναι αρκετό?

η ερώτηση αφορά και μονό εσωτερικό τοίχο αλλά και εξωτερικό 2πλό.

 

 

2. σε μονό τοίχο με ύψος 2.80? απαραίτητα 2 σενάζια?

 

3. σε εσωτερικό τοίχο που έχει ανοιγμα για πόρτα και ύψος 2.80 (δεδομένου ότιη απάντηση στην ερώτηση 2 έιναι 1 σενάζι και όχι 2) μπορούμε να βάλουμε 1 σενάζι και πρέκι μόνο - ( και όχι να δημιουργήσουμε το 2ο σενάζι στο ύψος του πρεκιού) ?

 

 

η ερώτηση έχει καθαρά "στατικό" χαρακτήρα και όχι οικονομικό.

 

 

χάρης

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ Jimmy,

 

θα ήταν καλύτερα 2 όμως ?

 

υπάρχει καποια τεχνική προδιαγραφή για όλα αυτά που ρωτησα ή οι απαντήσεις έχουν προκύψει από την εμπερία των μαστόρων....

 

δεν αμφαβάλλω για την εκτίμησή σου αλλά από που έχει προκύψει? από γνώση ή από εμπειρία-πείρα?

 

χάρης?

Link to comment
Share on other sites

@harristheo

 

1.Και γω στη θέση σου θα έκανα 1 σενάζι (για Η=2,5μ).Η ποδιά σου όμως στο 1,25μ δεν είναι ψηλά (εκτός κι αν μιλάς για τυφλό ντουβάρι χωρίς ανοίγματα)?

 

2.Σε μονό τοίχο h=2,80m θα έκανα 2 σενάζια

 

3.Το θέμα είναι το πρέκι που θα κάνεις να δέσει και με την υπόλοιπη τοιχοποιία και όχι μόνο να υπάρχει πάνω απ το άνοιγμα της πόρτας.

 

Εάν οι ερωτήσεις σου αφορούν σε κάτι συγκεκριμένο, ανέβασε φωτο....

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάγεται στην επιστήμη της στατικής,καθώς μόνο παλαιολιθικοί μηχανικοί θα αποφαίνονταν ότι τοίχοι με αποκλειστικό ρόλο υπαρξης την πραγματοποίση χωρισμάτων χώρων θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη στατικότητα του κτιρίου.Οι εξωτερικοί τοίχοι βοηθάνε,όμως δεν τους υπολογίζουμε για την επίλυση του φέροντος οργανισμού.

 

Απάντηση:και κανένα να μη βάλεις,δεν υπάρχει άνθρωπος να καταρρίψει αυτό το μύθο με υπολογιστικές μεθόδους.Εξ' άλλου,1 στο 1.000.000 κτίρια έχουν αγκυρωμένα τα σίδερα του σενάζ στο φέροντα οργανισμό.Άρα,το σενάζ δεν ''δένει'' απολύτως τίποτε!!!!!!!Απλά βοηθάει στην ακαμψία του τοίχου κ στον περιορισμό βλαβών της τοιχοποιίας σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.Οπότε,για να μη σου φύγουν λεφτά για τυχούσα επιδιόρθωση της τοιχοποιίας,ρίξτα τώρα σε σενάζ..........

 

Σκεφτείτε ότι εν έτει 2009,υπάρχουν εταιρείες που παράγουν κλωβούς για σενάζ με οπλισμό διάτμησης!!!:lol::lol::lol:

 

Πάντως σαν συμβουλή,εγώ θα σου έλεγα για λόγους οικοδομικής κ δοξασιών του προηγούμενου αιώνα κ για λόγους πρόληψης και μαγείας,να έβαζες τουλάχιστον ΕΝΑ(''για να είναι η Παναγιά μαζί σου'':lol:),ή να μη βάλεις κανένα κ να χρησιμοποιήσεις γυψοσανίδα για εσωτερικούς τοίχους και τσιμεντοσανίδα για εξωτερικούς.

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάγεται στην επιστήμη της στατικής,καθώς μόνο παλαιολιθικοί μηχανικοί θα αποφαίνονταν ότι τοίχοι με αποκλειστικό ρόλο υπαρξης την πραγματοποίση χωρισμάτων χώρων θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη στατικότητα του κτιρίου.

 

Σωστός zavi, απλά να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί να μην συνεισφέρουν στην στατικότητα, μπορούν όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά δυσμενείς προς αυτήν. (βλ. δημιουργία κοντού υποστηλώματος σε ανοίγματα/παράθυρα μεταξύ υποστηλωμάτων).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.