Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κοχλιωτή σύνδεση με τον κοχλία σε διατμητική τάση.


CostasV

Recommended Posts

Για να δεις το pdf του Shelby!

 

Mαλλον αυτό που βλέπεις στη συννημένη φωτό εδω στο πίσω μέρος του περικόχλιου εννοει ο CostasV

 

ή ίσως κατι τετοιο http://85.72.40.183/eShop/Items.aspx?CategoryID=1085

post-380-131887228667_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχεις κάποια εικόνα πρόχειρη? ενοείς κάτι τέτοιο ή αυτές τις ροδέλες που παραπέμπουν στις γνωστές πεταλούδες

 

Οχι πεταλούδες. Οι πεταλούδες δεν προσφέρουν πρόσθετη ασφάλεια απέναντι στο λασκάρισμα.

Οι ροδέλες που δίνεις στο λινκ, είναι ακριβώς αυτό που εννοούσα. Και έχουν δύο "αυτιά", όχι ένα που έλεγα. Το ένα "αυτί" διπλώνεται προς τα κάτω και εισέρχεται σε μία οπή ή σε μία πλευρά του κάτω μέλους (δηλαδή ακινητοποιείται σε σχέση με το κάτω μέλος) , ενώ το άλλο "αυτί" διπλώνεται προς τα πάνω και πιάνει το παξιμάδι. Βλεπε συνημμένο DIN 463

(Εφαγα το internet για να τις βρω, και δεν τις έβρισκα πουθενά)

post-5538-131887228777_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σε μεταλλικές κατασκευές όμως, από ότι έχω καταλάβει, οι συνδέσεις μελετώνται με τον τρόπο Α. Ο κοχλίας δηλαδή είναι στην ουσία ένας πείρος που απλά ασφαλίζει με το παξιμάδι (όσο αφορά τη διάτμηση και μόνο).

 

Αν κάνεις επαρκή προένταση στον κοχλία τότε ο κοχλίας ΔΕΝ θα υπόκειται σε διατμητική τάση.

 

Νομιζω αυτα τα 2 πρεπει να κρατησει καποιος σαν το αποσταγμα της διαφορετικης "τεχνοτροπιας" που ακολουθουμε πολιτικοι-μηχανολογοι. Εξυπακουεται οτι σε μηχανολογικες κατασκευες που υποκεινται σε δυναμικη φορτιση, ειναι σε υψηλες θερμοκρασιες λειτουργιας, κτλ (δηλ σοβαρες κατασκευες ατμοπαραγωγικων μοναδων, στροβιλομηχανων, ΜΕΚ και διαφορες αλλες), η χρηση δυναμοκλειδου (ροποκλειδου) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ και κανενας μηχανικος που εχει στοιχειωδη αντιληψη του τι κανει εκει, δεν ρισκαρει.

 

Εχω δει κοχλια Μ150 περιπου απο κελυφος στροβιλου ηλεκτροπαραγωγης κομενο (μετα απο συνεχομενη, με μικρα ολιγοωρα συνολικα διαλειματα, λειτουργια 60-70 μηνων), λογω μικρης διαφορας στην ροπη συσφιξης που του ασκηθηκε. Εκει βεβαια παιζουν και αλλα φαινομενα οπως ερπυσμος που σε καθημερινες κατασκευες πολιτικου μηχανικου δεν εμφανιζονται.

 

Ετσι διασφαλιζεται οτι εχουμε συνδεσεις τριβης οταν γινει η απαιτουμενη απο την μελετη προενταση.

 

@πολιτικους μηχανικους της παρεας

Αν πεσει στα χερια σας κανενα βιβλιο στοιχειων μηχανων, θα εκπλαγειτε ποσοι πολλοι διαφορετικοι τροποι συνδεσης και ασφαλισης στοιχειων συνδεσης οπως οι κοχλιες χρησιμοποιουνται στην μηχανολογια. Εγω μετα απο τοσα χρονια ακομα εκπλησομαι και με την φαντασια που εχουν καποιοι. Βεβαια φανταζομαι η διαφορετικη φυση των φορτισεων των κατασκευων εχουν επιβαλλει αυτες τις διαφορες. Παντα τετοιες συζητησεις μας βοηθουν να αποκτησουμε μια πιο σφαιρικη εικονα για γνωστικα αντικειμενα που τα προσεγγιζουμε απο αλλες κατευθυνσεις οι 2 ειδικοτητες

 

@shelby

Στην σελ.21 των σημειωσεων σου, φαινεται ακριβως που ανεφερερα και στο αλλο θεμα που κουβεντιαζαμε και εχει την ιδια αποψη και ο καθηγητης σου:

 

"Ο κοχλιας κατα την συναρμολογηση θα πρεπει να προενταθει, ετσι ωστε οι διατμητικες δυναμεις να παραληφθουν απο τις δυναμεις τριβης που αναπτυσσονται στην κοινη επιφανεια των συνδεομενων τεμαχιων"

 

Ετσι προφανως ο κοχλιας φορτιζεται εφελκυστικα, με επαρκη προενταση

Link to comment
Share on other sites

Εκει βεβαια παιζουν και αλλα φαινομενα οπως ερπυσμος που σε καθημερινες κατασκευες πολιτικου μηχανικου δεν εμφανιζονται.

 

Εμφανίζεται με σημαντικό ρόλο στο προεντεταμενό σκυρόδεμα διοτι προκαλει μακροχρόνια απώλειες της προέντασης των καλωδίων οι οποίες και συνυπολογίζονται στο σχεδιασμό.

Στίς μεταλλικές και τα συνηθισμένα κτιριακα δεν μας απασχολει, πλην της ανάγκης υποστύλωσης των πλακων μετα το ξεκαλουπωμα με βοηθητικους πύργους μεχρί την πλήρη σκληρυνση του σκυροδέματος, προκείμενου να μην εμφανιστουν μεγάλα βέλη. Αλλα αυτά δεν εχουν σχεση με τους μη προεντεταμένους κοχλίες μας, απλά πληροφοριακα.

Εσείς τον υπολογίζεται τον ερπυσμο στους προεντεταμένους κοχλίες?

Link to comment
Share on other sites

Το φαινομενο του ερπυσμου σε γενικες γραμμες αναπτυσσεται οταν η θερμοκρασια λειτουργιας του υλικου υπερβαινει το 1/3 της θερμοκρασιας τηξης του. Εμφανιζονται για καποιο λογο τετοιες θερμοκρασιες στις κατασκευες σας?

 

Σε κατασκευες που εχουμε τετοιες θερμοκρασιας λειτουργιας, ναι λαμβανεται υποψη για την προενταση και την επιλογη του υλικου.

Link to comment
Share on other sites

Χα χα!! σε μας εμφανίζονται σε ολες τις θερμοκρασίες, είναι παντως καιρού.

Στο προεντεταμενο σκυρόδεμα εμφανίζονται όταν υπο σταθερη τάση το υπό προένταση σκυρόδεμα μεταβάλλει μακροπρόθεσμα το μηκος του αλλάζοντας στην συνέχεια την παραμορφωση και ταση του τένοντα προέντασης. Οι θερμοκράσια δεν μας απασχολεί καθότι αφορα το σκυρόδεμα περισσότερο και όχι τον χάλυβα. Για τον χάλυβα λογικό να επιρρεαζει η θερμοκρασια.

Μου φαίνεται οι νομοι της φύσης αλλαζουν αναλόγα την ειδικότητα.

Αυτό που λες με την θερμοκρασια και τον χάλυβα εμεις το λαμβανουμε υποψιν στον πυραντοχο σχεδιασμό, βλεπε βοηθητικό οπλισμο σε σύμμικτες πλακες κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Αα δηλ ο ερπυσμος σε σας εχει να κανει με το μπετο και οχι με τον οπλισμο ε? Ηξερα οτι και στα πολυμερη εμφανιζεται φαινομενο ερπυσμου, αλλα μεχρι εκει. Η φυση προνοησε να μην βαριεται καμια ειδικοτητα τελικα:D, σε τετοιο βαθμο που σκεφτομαι να παω να συνεχισω για πολιτικος μονο και μονο απο περιεργεια :lol:

 

[εδιτ] πληροφοριακα (αφου εμπλουτιστηκε το thread) απο παρατεταμενη λειτουργια σε μεταλλικα υλικα εμφανιζεται ο ερπυσμος και ειναι υπευθυνος και για το οτι "καιγονται" οι κλασσικες λαμπες πυρακτωσης (το "καιγονται" δηλ ειναι παραπλανητικο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.