Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χωροταξική διάταξη μηχανών


mbgeorgia

Recommended Posts

Καλημέρα σας, είμαι νέο μέλος στο φόρουμ, συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχετε κάνει. Θα ήθελα τη βοηθεια σας, μου έχουν αναθέσει τη χωροταξική διάταξη των μηχανών ένος τμήματος της παραγωγής, το οποίο θα μεταφερθεί σε νέο χώρο. Υπάρχουν προτυπα για τους διαδρόμους ανάμεσα στις μηχανές ή που θα μπορούσα να βρω κάποια σχέδια από παραγωγή, γενικότερα εαν έχετε ασχοληθει με το θέμα θα μου ήταν πολύτιμες οι πληροφορίες σας.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα αας στο προφίλ σας , ευχαριστώ

ZaXoYs

Link to comment
Share on other sites

mbgeorgia, εάν είναι πραγματική η περίπτωση (και όχι εργασία σε σχολή, οπότε θα σου πρότεινα να ανατρέξεις στους πίνακες του βιβλίου) τότε ...

 

το πλάτος του διαδρόμου εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης. Θα πρέπει να εξυπηρετεί

1. τις ανάγκες της εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης του ίδιου του μηχανήματος.

2. τις ανάγκες μετακίνησης φορτίων και προσωπικού μέσα στο χώρο παραγωγής.

3. μελλοντικές ανάγκες (π.χ. ύπαρξη μελλοντικών μηχανών που θα υποστηρίζουν τα μηχανήματα αυτά)

 

Οπως καταλαβαίνεις, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το είδος του κάθε μηχανήματος και των τριγύρω μηχανημάτων, όπως επίσης και από το τι θέλει να κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης. Δεν υπάρχουν γενικοί τύποι που να καλύπτουν ΟΛΑ τα μηχανήματα και όλες τις επιχειρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η χωροταξική διάταξη των μηχανημάτων είναι από τις υπεύθυνες και καθοριστικές για την πορεία της επιχείρησης, αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Αν πρόκειται για μετεγκατάσταση, μίλα με τους υπεύθυνους παραγωγής, βρες τα εγχειρίδια των μηχανών (ή αν δεν υπάρχουν, βρες τον αντιπρόσωπο), έλα σε επαφή με όσους περισσότερους εμπλεκομένους μπορείς, για να πάρεις τις κατάλληλες πληροφορίες, τις οποίες καλό θα ήταν να τις καταγράψεις όσο πιο κωδικοποιημένα μπορείς και να τις αναφέρεις στην μελέτη σου.

 

Για πόσα συνολικά αλλά και κατ'είδος διαφορετικά μηχανήματα μιλάμε;

Δηλαδή συνολικά π.χ. 30 μηχανήματα , και 4 διαφορετικά είδη (π.χ. 3, 12, 10, 5)

Link to comment
Share on other sites

Ο Κώστας έχει δίκιο. Δεν υπάρχει ένας standard τρόπος για να οργανωθεί μαι γραμμή παραγωγής. Κάθε εργοστάσιο έχει τα δικά του μηχανήματα, διαφορετικό προσωπικό, διαφορετικές ανάγκες κλπ. Συνεπώς, κάθε περίπτωση είναι μοναδική....

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται να μεταφερθεί ένα κομάτι της παραγωγής σε κάποιον άλλο χώρο. Έχω καταγράψει όλες τις εργασίες που γίνονται, είναι σχετικά μικρό τμήμα. Έχω καταγράψει τις πρώτες ύλες, τα υλικά, τα ενδιάμεσα προϊόντα. Τώρα θέλω να μετρήσω τις διαστάσεις που καταλαμβάνουν τα υλικά που χρειάζονται στα ενδιάμεσα στάδια, τις παλέτες, μηχανες, τα παλετοφόρα κλπ. Απλά ήθελα να μάθω εαν υπάρχει κάτι τυποποιημένο όσον αφορά στους διαδρόμους ανάμεσα στις μηχανές, έτσι ώστε ένας εργάτης να μπορεί να εργαστεί άνετα για παράδειγμα. Θέλω να είμαι σίγουρη ώστε να μη μου διαφύγει κάτι

Link to comment
Share on other sites

Είναι δυνατόν, τα μηχανήματα όπως ήταν τοποθετημένα,

α) να μην βόλευαν την παραγωγή

β) να περίσσευε χώρος

γ) να ήταν όπως πρέπει

 

Πάρε τις γνώμες των ανθρώπων που ήταν και θα είναι υπεύθυνοι. Βάλε τους μέσα στο παιχνίδι. Εξ άλλου αυτοί θα τα δουλεύουν και στο μέλλον...

Link to comment
Share on other sites

Ηταν το πρώτο πράγμα που έκανα, και θα συνεχίσω να κάνω, κάθε φορά που φτιάχνω ένα σχέδιο, ζητάω την γνώμη τους.

Σε ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές σου.

Link to comment
Share on other sites

Όπως ανάφεραν και προηγουμένως οι συνάδελφοι κάθε εγκατάσταση έχει τις δίκες της απαιτήσεις και ιδιομορφίες. Από προσωπική γνώση πάνω σε μια περίπτωση μετεγκατάστασης μονάδας παράγωγης μπορώ να σου πω ότι η εμπειρία και οι συμβουλές των παλαιών τεχνικών έπαιξε τεράστιο ρολό. Το μόνο λάθος του υπευθύνου μηχανικού σε εκείνη την περίπτωση ήταν ότι στήριξε τις αποφάσεις του σχεδόν εξολοκλήρου σε ότι του είπαν οι παλιότεροι, με αποτέλεσμα κάποιες από τις «ασθένειες» της παλιάς εγκατάστασης να μεταφερθούν στην καινούργια.

Μερικά πράγματα που πρέπει να μελετήσεις και να υπολογίσεις:

1) Λογική σειρά των μηχανημάτων και επάρκεια τους, δηλαδή με ποιον τρόπο θα επιτευχτεί η ομαλότερη λειτουργιά της παράγωγης, επίσης τυχών αντικατάσταση ή προσθήκη μηχανημάτων που θα βοηθήσουν σε αυτό. Το τελευταίο μην φοβηθείς να το επισημάνεις. Σύνηθες λάθος των μηχανικών (ίσως μετά και από προτροπή των «αφεντικών») είναι ότι δεν αλλάζουν κάποια παλιά μηχανήματα τα όποια μπορεί να προκαλούν καθυστερήσεις στην παράγωγη.

2) Επαρκείς χώροι για την κίνηση των «κλαρκ» και του προσωπικού

3) Επαρκείς χώροι για την προσβασιμότητα και διευκόλυνση της συντήρησης των μηχανημάτων

4) Τήρηση των κανονισμών ασφαλείας (εδώ περά μην δεχτείς να κάνεις καμία «έκπτωση» ως προς την ποιότητα)

5) Στην αρχική σχεδίαση και μελέτη θα σε βοηθήσει υπερβολικά η μέτρηση του queue time στα διάφορα σημεία της μονάδας παράγωγης

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Από τη μικρή μου εμπειρία σε τμήμα συντήρησης μίας βιομηχανίας μπορώ να πω τα εξής.

Όπως είπαν και οι συνάδελφοι δεν υπάρχει κάτι τυποποιημένο. Οι μετεγκατάσταση των μηχανημάτων γίνεται πάντα σε συννενόηση με την παραγωγή.

Το πρώτο και πιο σημαντικό που λαμβάνουμε υπόψιν είναι η ασφάλεια.

 

Η θέση εξαρτάται από τη ροή της γραμμής παραγωγής. π.χ. πως θα γίνεται η διακίνηση των α' υλών προς το μηχάνημα, πως θα απομακρύνονται τα έτοιμα προϊόντα, που τοποθετούνται τα υλικά συσκευασίας που πιθανών χρειάζονται ημερησίως κ.λπ. Επίσης κάτι που μας είναι χρήσιμο είναι το τεχνικό εγχειρίδιο του μηχανήματος όπου αρκετές φορές μας δίνουν τον κενό χώρο που απαιτείται γύρω από το μηχάνημα (αυτό σίγουρα θα το εκτιμούσαν οι συντηρητές). Στη περίπτωση των κλαρκ θα έλεγα ότι χρειάζεται διάδρομος 2 μέτρων τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.