Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ρύθμιση θερμοστάτη Boiler σε κεντρικό κύκλωμα ανεξάρτητο από την θέρμανση χώρων


ktselios

Recommended Posts

Παιδιά θέλω να μου εξηγήσετε κάτι που δεν καταλαβαίνω.

 

Μένω σε καινούρια πολυκατοικία με φυσικό αέριο για θέρμανση και ζεστό νερό.

Πριν απο λίγες μέρες ο διαχειριστής έβγαλε μια ανακοίνωση που λέει:

 

"Ο καυστήρας του Boiler (ζεστό νερό) έχει ρυθμιστεί στους 70 βαθμούς Κελσίου. Ρυθμίστε τον πορτοκαλί θερμοστάτη που βρίσκεται επάνω στα Boiler σε θερμοκρασία λίγο χαμηλότερη ώστε να έχετε την μέγιστη απόδοση καθώς και αυτόματη διακοπή λειτουργίας στο μέγιστο της θερμοκρασίας.

Ο καυστήρας του Boiler είναι ανεξάρτητος από αυτόν του καλοριφέρ, έχει ανεξάρτητη χρέωση και λειτουργεί όλο τον χρόνο"

 

Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό;

Πως εγώ επωφελούμαι?

Τι θα συμβαίνει αν έχω συνέχεια ανοιχτό το διακόπτη του ζεστού νερού;

 

Ευχαριστώ πολύ! :D

 

Κανένας δε γνωρίζει;;;

Μα πρέπει να είναι απλό για εσας!

 

Να το ρωτήσω διαφορετικά, μήπως και σας μπέρδεψα:

 

Αν εγώ έχω συνεχώς αναμμένο το διακόπτη του ζεστού νερού αυτό πότε σβήνει;

 

 

Ο καυστήρας είναι ρυθμισμένος στους 70 βαθμούς C και το boiler στο διαμέρισμά μου στους 65 βαθμούς C.

Link to comment
Share on other sites

Αν εχεις ρυθμισμένο το μποιλερ σου στους 65 τοτε το μπόιλερ ζεσταίνεται όταν πέσει η θερμοκρασία του κάτω απο 65. Όταν πιασει 65 σταματαει να ζεσταίνεται.

Το "ρυθμίστε σε θερμοκρασία λίγο χαμηλότερη για να έχετε μέγιστη απόδοση" δεν λεει κάτι. Αν δεν εχει το μποιλερ σου χαμηλότερη επιθυμητή θερμοκρασία απο αυτή που βγάζει ο καυστήρας θα μένει συνεχώς ανοιχτό προσπαθώντας να ανεβάσει θερμοκρασία και θα σου ερθει λογαριασμός...

 

Καλό είναι πάντως οσοι δεν γνωρίζουν να μην σκαλίζουν, για αποφυγή ατυχημάτων και ζημιών. Αυτό δεν παει αποκλειστικά εδω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν εγώ βάλω το Boiler μου στους 65 δεν έχω χαμηλότερη επιθυμητή θερμοκρασία από αυτήν του καυστήρα; Μπευρδεύτηκα!

 

Η παράθεση ολόκληρου του ακριβώς παραπάνω μηνύματος, απαγορεύεται διότι καταναλώνει χώρο και bandwidth, χωρίς λόγο. Εξάλλου τα μηνύματα έχουν την έννοια της προφορικής συζήτησης. Εάν, ωστόσο, θέλουμε να εστιάσουμε σε τμήμα του ακριβώς παραπάνω μηνύματος, τότε επιτρέπεται.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

ktselios, τα ανεξάρτητα κεντρικά συστήματα ζεστού νερού χρήσης, είναι σχετικά καινούργια μέθοδος, που προσωπικά δεν την έχω συναντήσει.

 

1. Υπάρχει κύκλωμα ζεστού νερού όχι χρήσης, που με την σειρά του ζεσταίνει τα boiler κάθε διαμερίσματος, που με την σειρά τους ζεσταίνουν το ζεστό νερό χρήσης που φτάνει στους νιπτήρες σας; Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

2. Υπάρχει θερμοστάτης σε κάθε boiler μέσα στο κάθε διαμέρισμα, ο οποίος δινει εντολή σε ηλεκτροβάνα (που επιτρέπει ή διακοπτει την κυκλοφορία του κυκλώματος θέρμανσης των boiler); Ή κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Η θερμοκρασία στο boiler κάθε διαμερίσματος μπορεί να φθάσει μέχρι κάποιο όριο. Το όριο αυτό είναι μερικούς βαθμούς (ανάλογα με την μόνωση των αγωγών και την απόσταση από το κεντρικό λέβητα) μικρότερο από την εκάστοτε θερμοκρασία εξόδου του νερού από τον κεντρικό λέβητα, που με τη σειρά της η θερμοκρασία αυτή ίση με την θερμοκρασία του θερμοστάτη του κεντρικού λέβητα +_ Δθ (όπου Δθ είναι η διαφορά θερμοκρασιών που είναι χαρακτηριστικό μέγεθος κάθε θερμοστάτη).

 

Π.χ. εάν ο θερμοστάτης στον κεντρικό λέβητα είναι ρυθμισμένος στους 75 deg C, τότε ο λέβητας θα εχει νερό στην έξοδο περίπου ανάμεσα στους 70 και 80 βαθμούς.

Λόγω απωλειών θερμότητας το νερό που θα φθάνει στο boiler κάθε διαμερίσματος θα έχει θερμοκρασία μεταξύ 60 και 70 βαθμούς. Αρα η μέγιστη θερμοκρασία που είναι λογικό να ζητείται, ΔΕΝ μπορεί να υπερβαίνει τους 60 παρά κάτι βαθμούς.

 

Αν ζητείται (μέσω της ρύθμισης του θερμοστάτη του κάθε boiler) θερμοκρασία ανώτερη των 60 βαθμών τότε απλώς ζητάμε κάτι που δεν είναι δυνατόν να παράγεται συνέχεια από τον κεντρικό λέβητα. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύει συνεχώς ο κεντρικός λέβητας, ανάμεσα στους 70 και 80 βαθμούς, ΧΩΡΙΣ να μεταφέρει σηαμντικά ποσά θερμότητας στο boiler, διότι δεν μπορεί να μεταφέρει νερό σε υψηλότερη θερμοκρασία. Δηλαδή άσκοπη λειτουργία, άρα σπατάλη.

 

Τα παραπάνω τα λέω με κάθε επιφύλαξη, διότι όπως προείπα δεν έχω συναντήσει τέτοιο σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

 

επειδή όπως έγραψε ο διαχειριστής της πολυκατοικίας σου...έχετε ανεξάρτητη χρέωση... σε συμβουλεύω να προσέξεις εάν η χρέωσή σου με ωρομετρητή ή θερμιδομετρητη.

Στη πρώτη περίπτωση χαμήλωσε λίγο το θερμοστάτη σου π.χ. στους 60C διαφορετικά η χρέωση σου θα είναι υπέρογκη. Η δεύτερη μέθοδος του θερμιδομετρητή σε προστατεύει γιατί η ενέργεια που θα καταναλώνεις λόγω μικρής ΔΤ είναι χαμηλή.

Επίσης σε ώρες χαμηλής ζήτησης το σύστημα μπορεί να θερμάνει το boiler έως και τη μέγιστη θερμοκρασία του θερμοστάτη καυστήρα με άνεση.

Το πιο σημαντικό είναι να εξακριβώσεις τη μέθοδο χρέωσης...

Link to comment
Share on other sites

Ωρομετρητή έχουμε.

 

Μένω στον 4ο (από 7) όροφο και το λεβητοστάσιο είναι στο -1. Από πάνω μου έχω διαμέρισμα ίδιο ακριβώς με το δικό μου (δεν είναι εσοχή ο 5ος).

 

Οπότε παιδιά μου λέτε να βάλω τον θερμοστάτη ΜΟΥ στους 60 βαθμούς περίπου.

 

Και μετά τον αφήνω ανοιχτό για πάντα?

Link to comment
Share on other sites

Ωρομετρητή έχουμε.
Στα παραπάνω μηνύματά μου είχα υποθέσει ότι η χρέωση γίνεται με θερμιδομετρητές.

 

Αν έχετε ωρομετρητή, τότε η χρέωση μάλλον θα γίνεται ανάλογα με το πόση ώρα μένει ανοικτή η ηλεκτροβάνα (που παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη). Αρα ... μπέρδεμα.

 

Το σίγουρο είναι δεν γίνεται αντιπροσωπευτική χρέωση.

Οχι στους 60. Οσο πιο χαμηλά γίνεται, στους 45-50, αν είναι δυνατόν. Σε συμφέρει να έχεις μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία του ζεστού νερού που μπαίνει στο boiler σου (που είπαμε έρχεται από το λέβητα σε θερμοκρασία περίπου 60-70), και στην θερμοκρασία του νερού χρήσης που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις. Δηλαδή σε συμφέρει το νερό χρήσης μέσα στο boiler που πρόκειται να ζεσταθεί, να είναι όσο το δυνατόν κρύο.

Αυτό δεν θα συνέβαινε αν είχατε θερμιδομετρητές.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά όταν η θερμοκρασία στο δικό μου boiler πέσει κάτω από αυτήν που έχω ρυθμίσει ανοίγει η ηλεκτροβάνα διέλευσης του νερού του λεβητοστασίου, οπότε και αρχίζω να χρεώνομαι. Σωστά;

 

Η απορία που προκύπτει τώρα, είναι η εξής:

Αν το νερό στον κεντρικό λέβητα είναι πάνω από 70 βαθμούς δε λειτουργεί ο καυστήρας, οπότε δε χρεώνομαι. Αν όμως "ζητήσω" ζεστό νερό και ο λέβητας έχει θερμοκρασία μικρότερη από 70, τι γίνεται; Χρεώνομαι;

Και για να το πάω λίγο παραπέρα:

αντε και χρεώνομαι! Αν ένας άλλος ένοικος "ζητήσει" ζεστό νερό αφού πλέον έχει φτάσει το νερό εντός του λέβητα στους 70 βαθμούς, χρεώνεται;; Ή μήπως τρώω όλη την χρέωση εγώ;

 

Θα μου πείτε ότι μπορεί να συμβεί και ανάποδα! ΟΚ! Τότε όμως δεν είναι δίκαιο το σύστημα.

 

Πως λειτουργούν λοιπόν οι ωρομετρητές;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.