Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συντελεστής δόμησης Γ.Ο.Κ. '73


karvasaras

Recommended Posts

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις, ειδικά εν μέσω της παράνοιας του "Εξοικονομώ". Ήλπιζα ότι η συγκεκριμένη περίτπωση θα ήταν απλή (αντίθετα με τη σαπουνόπερα του Εξοικονομώ", αλλά ατύχησα.

 

 

Ο υπολογισμός επιτρεπόμενης κάλυψης έγινε με το 70%;

 

Σωστά.

 


Η άδεια εκδόθηκε σε οικόπεδο εντός ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός οικισμού με ρυμοτομικό σχέδιο βάσει του ΒΔ/25-8-69;
Συνήθως στην τελευταία περίπτωση έβλεπες διάφορα "περίεργα".

 

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση.

 

Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσω στην οικεία πολεοδομία τυχόν ειδικαί διατάξεις σύμφωνα με το ΒΔ/25-8-69 που αφορούν τον συγκεκριμένο οικισμό?

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στους οικισμούς αυτούς το ποσοστό κάλυψης στο κεντρικό τμήμα είναι 70% και με πλάτος οδού 8 μ και άνω στο άρθρο 4 το ΒΔ/25-8-69 αναφέρεται ότι επιτρέπονται 3 όροφοι και 11 μ ύψος, στις περιπτώσεις οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.

Ο σκοπός που εξετάζεις τους όρους δόμησης κατά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ποιος είναι;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα

 

Έχω εξοχική μονοκατοικία (εκτός σχεδίου) για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚ ΙΙ, σε 2 επίπεδα (ΙΣ + ΥΠ) που αρχικά βγήκε άδεια το '73 (μόνο για ισόγειο) για λυόμενη κατοικία 50 τμ,

Στη συνέχεια (δεν ξέρω πως αλλά δεν έχει σημασία), το '78 πήρε τίτλο οριστικής μη κατεδάφισης αυθαιρέτου (με τον 720/77 .. έχω την υπ. δήλωση), η οποία γράφει (για υπολογισμό χρηματικού προστίμου), υπόγειο 60,26 τμ και ισόγειο 87,70 τμ.

Σύμφωνα με τα τότε σχέδια (τα έχω) του μηχανικού που συοδεύουν την υπ. δήλωση του '78 και θεωρημένα απο την υπηρεσία, τα τμ του κτηρίου στο ισόγειο συμπίπτουν στο πόντο (με εξαίρεση 1 ή 2 πλευρές που έχουν διαφορά 1 πόντο !!!), η επιφάνεια του είναι 60,60 τμ, με απόκλιση +0,50 τμ παραπάνω ... και είναι ΟΚ για το πρόγραμμα.

Στο υπόμνημα του σχεδίου του '78, γράφει εμβδόν ισόγείου 60,00 τμ και εμβαδόν βεράντας 27,70 τμ.

Το πρόστιμο στην υπ. δήλωση (του 720/77) που έγραψα παραπάνω, για το ισόγειο είναι υπολογισμένο για 87,70 τμ.

 

Ερώτηση (προς παλιούς συναδέλφους που έχουν ασχοληθεί με τον 720/77) ... στη δήλωση του 720/77 τα μπαλκόνια τα θεωρούσαν  ως αυθαίρετη κατασκευή και τα πρόσθεταν στην επιφάνεια του κτηρίου ?

Αν ναι ... κουφό μου ακούγεται !!!!

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ο συντελεστής εκμεταλλεύσεως στις άδειες με ΓΟΚ 73 ταυτίζεται με τον σημερινό συντελεστή δόμησης? Έχω χώρο που φαίνεται στην κάτοψη Α υπογείου της πολεοδομίας (αποτελεί υπόγειο από τον έναν δρόμο και ισόγειο από τον άλλον δρόμο λόγω κλίσης εδάφους) ως χώρος παιγνιδίου – wc – αποθήκες – λεβητοστάσιο κατά το ήμισυ, ενώ κατά το άλλο ήμισυ αποτελεί υπαίθριο χώρο – υπαίθριο bar, ο οποίος έχει μετρήσει στο σύνολό του (μαζί με τον υπαίθριο χώρο) στο συντελεστή εκμεταλλεύσεως (σε αντίθεση με ένα γκαράζ στην κάτοψη του Β υπογείου που δεν έχει μετρήσει). Ο χώρος αυτός στην πραγματικότητα αποτελεί κατοικία και το υπαίθριο κομμάτι του έχει κλείσει με τζαμαρία. Η άδεια είναι του 1976. Επειδή σήμερα τον ρυθμίζω με τον Ν.4495/17 είμαι σε δίλημμα κατά πόσο πρέπει να δηλωθεί με υπέρβαση δόμησης ή με αναλυτικό προϋπολογισμό. Αν ο συντελεστής εκμεταλλεύσεως που αναγράφεται στα σχέδια ταυτίζεται με τον σημερινό συντελεστή δόμησης τότε προσανατολίζομαι στη ρύθμιση των χώρων αυτών του Α υπογείου με αναλυτικό, αφού δεν υφίσταται υπέρβαση δόμησης. Ποια είναι η γνώμη σας?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πιστεύω ότι το υπαίθριο μπαρ που είχαν δείξει να μετράει στον συντελεστή εκμετάλλευσης, είχε από πάνω του στέγαστρο και το μετρήσανε στην κάλυψη, ως ημιυπαίθριο. Να το αφήνανε τελείως υπαίθριο, δεν το πιστεύω. Δούλεψέ το ως κλείσιμο ημι-υπαιθρίου. Τα σχέδια, δεν θα ήταν και τα καλύτερα δυνατά.

Πιθανώς επειδή ήταν εκτός περιγράμματος (ως υπαίθριο - ημιυπαίθριο) το μετρήσανε. Δεν πρέπει να υπήρχαν και πολλά πολλά, που να μην μετράγανε στον συντελεστή εκμετάλλευσης. Αυτά τα βάλανε μετά να μην μετράνε στον ΣΔ, για να μην κάνουν "εκπτώσεις" σε τέτοια (όπως σκάλες, μονώσεις, εξώστες, κλπ) και να γίνεται καλύτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, χωρίς "εργολαβικές" αντιρρήσεις.
Το υπόγειο γκαράζ, πιθανόν να μην μετρούσε από τότε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι το υπόγειο γκαράζ όντως δεν μετρούσε. Το υπαίθριο μπαρ είναι εντός περιγράμματος κάλυψης των άλλων δύο ορόφοων (ισόγειο και Α όροφος). Είναι κατά κάποιο τρόπο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος, με τη διαφορά ότι έχει μετρήσει στον τότε συντελεστή εκμετάλλευσης στο "σχέδιο εκμεταλλεύσεως" της πολεοδομίας, που από ό,τι καταλαβαίνω ταυτίζεται με τον σημερινό συντελεστή δόμησης. Για αυτό τείνω προς την κατεύθυνση να το ρυθμίσω με αναλυτικό προϋπολογισμό, αφού δεν υφίσταται υπέρβαση δόμησης, απλά δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά ότι ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής εκμεταλλεύσεως είναι το ίδιο πράγμα..

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ο Συντ.Εκμ ήταν Συντ.Καλ x όροφοι. Ο ΣΔ δίνεται ανεξάρτητα. Το κοινό τους είναι ότι μετράνε επιφάνεια στεγασμένων δαπέδων, αθροιστικά σε όλο το κτίριο. Σωστά το πας. Πρέπει να θεωρήσεις τον ΣΕ ως ΣΔ, ώστε να έχει συνάφεια το τότε με το σήμερα.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Από ό,τι φαίνεται δεν έχω και άλλη επιλογή από τη στιγμή που σε κανένα σχέδιο της οικ. αδείας του 1976 δεν αναφέρεται ο όρος συντελεστής δόμησης...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Υπήρχε πολεοδομικός όρος "ημι-υπόγειο", με το ΓΟΚ '73; Σε κάτι Άδειες της εποχής έχει όροφο "Ημιυπόγειο", με διαμερίσματα και αποθήκες. Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Link to comment
Share on other sites

Το ημιυπόγειο το είχαν σκεφτεί για να περιγράψουν χώρους μισούς κάτω από το έδαφος, μισούς πάνω.
Στους ΓΟΚ, όλοι αυτοί αναφέρονται ως υπόγειοι και τσεκάρεις το ύψος του ταβανιού, σε ότι επηρεάζει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.